2024-11-02 905 浏览
朋友知我鐘意捐窿捐罅搵好嘢食。立即通知我大角咀有間高質餐廳,叫我一定要去試吓。侍應非常之Nice。當晚係聚舊日,傾左好耐,侍應都一直加水,好好服務。大食的我們,諗緊叫咩好既時候,我就比隔離枱的大雞鎚吸引著。好似漫畫路飛揸住既大雞鎚十分之吸睛。炸黑椒蜜糖薯仔雞鎚大大件的雞鎚,非常容易切開及進食,內有薯仔混和,一點也不油膩。講到主食,朋友戒牛,所以今晚叫左西班牙豬鞍蘋果醬伴雜菜薯蓉試下。多汁厚豬鞍,內裏切開是嫩滑的肉粉色,用心製作的蘋果粒和牛油薯蓉及烤蔬菜,還有口感甚佳的紅蘿蔔加翠玉瓜卷西方豆角手工蔬菜卷,十分惹味。另外海膽忌廉汁意粉都一流甜甜的海膽加三文魚子,略大微酸的芝士忌廉豐富地黏附著意大利粉,十分開胃。我仲叫左荔枝梳打兩粒大顆冰凍荔枝肉,相當美觀,十分甜美加上冰凍梳打水超解渴。到最尾,一定要加甜品,據我所知呢度嘅甜品全部都係住家廚師製造。提米拉蘇值得留肚去食提米拉蘇有酒味,有大粒藍莓,甜度適中,又輕又滑好順口。今晚啲野食出乎意外超好食,所以已經決定咗11月會再去。下次會試更多款式,到時再介紹俾大家。
朋友知我鐘意捐窿捐罅搵好嘢食。
立即通知我大角咀有間高質餐廳,叫我一定要去試吓。

侍應非常之Nice。
當晚係聚舊日,傾左好耐,侍應都一直加水,好好服務。

大食的我們,諗緊叫咩好既時候,我就比隔離枱的大雞鎚吸引著。
好似漫畫路飛揸住既大雞鎚十分之吸睛。
炸黑椒蜜糖薯仔雞鎚

另外海膽忌廉汁意粉都一流

我仲叫左荔枝梳打

提米拉蘇值得留肚去食
提米拉蘇有酒味,有大粒藍莓,甜度適中,又輕又滑好順口。

今晚啲野食出乎意外超好食,所以已經決定咗11月會再去。
下次會試更多款式,到時再介紹俾大家。
2024-10-21
  • Tiramisu
2024-08-19 555 浏览
為左慶祝生日,我地二訪大角咀隱世意大利餐廳。佢既食物精緻優質充滿意大利風味,食完一次好期待有第2次要Bookmark😁!Wild Mushroom Truffle Carbonara黑松露野菌卡邦尼扁意粉(⭐️⭐️⭐️重點推介⭐️⭐️⭐️)與眾不同的經典卡邦尼扁意粉,每條鮮嫩的闊扁意粉,每一口掛滿滋味的醬汁,口感煙韌彈牙Homemade Tiramisu意大利提拉米蘇生日甜品是今日的點綴,Tiramisu由一層手指餅乾浸入濃縮咖啡液,口感柔軟綿密、香甜濃郁,散發著陣陣奶蛋香Scampi Pizza with Rocket Veggies火箭菜龍蝦仔薄餅(⭐️⭐️⭐️重點推介⭐️⭐️⭐️)pizza份量蠻大而且材料豐富,芝士超多很香濃,還有鮮甜龍蝦仔在上面,新鮮爽口既火箭菜鋪滿在薄餅,咬下去口感很豐富Rack of Lamb香燒羊肋排配薯條炙烤的羊肋香氣撲鼻,撕開嫩滑的肋肉,咬上一口令人難忘薯條經過調製,超惹味超級香脆,內裡十分的柔軟

黑松露野菌卡邦尼扁意粉(⭐️⭐️⭐️重點推介⭐️⭐️⭐️)

Homemade Tiramisu
意大利提拉米蘇

火箭菜龍蝦仔薄餅(⭐️⭐️⭐️重點推介⭐️⭐️⭐️)

Rack of Lamb
香燒羊肋排配薯條
炙烤的羊肋香氣撲鼻,撕開嫩滑的肋肉,咬上一口令人難忘
薯條經過調製,超惹味超級香脆,內裡十分的柔軟
2024-08-09
庆祝纪念
生日
平時奧海城我就經常會去,不過聽人講話大角咀有條食街,雖然地點距離地鐵站都有啲遠,但原來呢度都幾多隱世小餐廳喎😮專程黎呢條街搵下有咩特色餐廳,今次晚餐就挑選咗意大利餐廳 The Francesco,由意大利廚師主理,餐廳面積好闊大,枱與枱之間唔會放得太密,坐得好舒服打開Menu見到即使散叫餐點,價錢亦都好抵食👍🏻👍🏻另外亦有兩款價錢親民嘅二人Set🌀西班牙豬鞍蘋果醬伴雜菜薯蓉$188豬鞍好大塊吖😍肉質嫩滑,配埋甜甜地嘅蘋果醬汁味道非常好😋另外配菜真係一啲都唔馬虎,竟然比到我好大驚喜,薯蓉內加入洋蔥粒,令喜愛食洋蔥嘅我覺得味道更加有層次感,擺盤亦都好靚👍🏻烤蒜頭一整顆,烤咗嘅蒜頭甜甜地又香又好食好喜歡其他嘅蔬菜都有烤煮過,味道啱啱好,唔會係好似出邊食到嘅白烚或豪無味道🌀火箭菜龍蝦仔薄餅$138份量都算大,薄餅面上鋪滿火箭菜,好鐘意超多拉絲芝士😍批底脆薄,龍蝦仔份量都唔少好豐富,每一啖都食到有勁多拉絲芝士,龍蝦仔肉,同埋充滿龍蝦味嘅醬汁,拌捚火箭菜一齊食更加多咗一份清新嘅感覺😋推介推介❤️🌀芝士焗蠔《3pcs 》$78我同朋友都好鍾意食蠔🥰呢度係採用新鮮生蠔即焗,配上濃郁芝士忌廉焗真係好香吖!
🌀西班牙豬鞍蘋果醬伴雜菜薯蓉$188
🌀火箭菜龍蝦仔薄餅$138
🌀芝士焗蠔《3pcs 》$78
我同朋友都好鍾意食蠔🥰呢度係採用新鮮生蠔即焗,配上濃郁芝士忌廉焗真係好香吖!焗蠔食落有微微嘅海水味道🥰喜歡
配搭埋意大利油醋沙律菜味道酸酸地更可解膩
🌀自製蘋果批配雪糕$78
豐富嘅晚餐又點可以冇甜品做ending😆
呢款自製蘋果批都有驚喜,內餡有滿滿嘅蘋果粒,充滿玉桂香氣❤️唔會太過甜,又有海量嘅提子乾,批皮好香牛油味吖😋配埋雲呢拿雪糕食滋味無窮!!
  • 西班牙豬鞍蘋果醬伴雜菜薯蓉
  • 火箭菜龍蝦仔薄餅
位於大角咀的意大利餐廳。大角咀除了奧海城外,其實還有很多特色小店 (雖然我還是比較常在奧海城內覓食啦~早前看到朋友推介這家餐廳價錢相宜,而且賣相也很精緻,便決定趁放假日偕同好友前去聚餐~餐廳裝潢簡約,沒有太多花巧的裝修,放眼望過去,食客更多是街坊呢~與只有幾公里之隔的奧海城形成截然不同的風格,很有趣。(不過大角咀本來就是一個很神奇的地方,與旺角其實只有一橋之隔,卻沒有像旺角的喧囂繁華,舖租亦相對貼地得多;然後大角咀自己又分割出奧海城與奧海城以外的地方。Sor, 仍有那幾幢叫價驚人的豪宅~)⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆❅ 芝士焗蠔 $78❅ 煙鴨胸 . 海鮮醬薄餅 $128❅ 西班牙豬鞍蘋果醬伴雜菜薯蓉 $188❅ 芝士蛋糕  $38 ___⋆ ⋆ ___ ✿ 芝士焗蠔 一份三隻,很貼地的芝士焗蠔,只要芝士夠多夠香就已經足夠美味~.✿ 煙鴨胸‧海鮮醬薄餅 薄餅算大份,上面鋪滿了烤鴨胸片及切成幼絲的青瓜絲及京蔥,底層則舖滿海鮮醬;入口時口感酷似在吃片皮鴨,很新穎~朋友似乎很喜歡這種醬汁的薄餅,讚聲不絕。.✿ 西班牙豬鞍蘋果醬伴雜菜薯蓉 豬鞍厚切又大件,肉質鮮嫩且肉味濃香
Sor, 仍有那幾幢叫價驚人的豪宅~)
⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
❅ 芝士焗蠔 $78
❅ 煙鴨胸 . 海鮮醬薄餅 $128
❅ 西班牙豬鞍蘋果醬伴雜菜薯蓉 $188
❅ 芝士蛋糕  $38
 ___⋆ ⋆ ___

✿ 芝士焗蠔
✿ 煙鴨胸‧海鮮醬薄餅
入口時口感酷似在吃片皮鴨,很新穎~
朋友似乎很喜歡這種醬汁的薄餅,讚聲不絕。
✿ 西班牙豬鞍蘋果醬伴雜菜薯蓉
豬鞍厚切又大件,肉質鮮嫩且肉味濃香;加入酸酸甜甜的蘋果醬,不但中和豬鞍扒的肥膩感,而且味道更有層次;惟雜菜薯蓉未如預期中綿滑,喜歡吃Creamy質地的我表示有點失望。
✿ 芝士蛋糕
香甜軟滑,質感綿密,是我喜歡的芝士香氣呢~
大角咀依啲地方真係唔渣車又唔知點黎渣車又唔知泊邊本來想食果間拉麵就冇開門所以就搵番依間餐廳食依間意大利餐廳都做得幾港式下不過味道都幾好 又平過其它意大利餐廳一大截又比其他鼓油西餐廳精緻啲都食得過下個二人餐都幾抵食咁就都係啲例牌野啦頭盤又係果啲例牌野啦 件雞就幾有肉地既個湯我就覺得個磨菇湯好過龍蝦湯既個龍蝦湯就稀左啲海膽意粉除左個海膽醬 都有少少海膽既 都creamy既 都冇乜明礬味既 其實都算唔錯調就調得比一般甜少少 膩少少咁 但味道濃郁個軟腳蟹就正常發揮啦 都食得過下個西冷扒都ok既 唔會太乾太韌 價格反映質素不過我就更加推薦個豬鞍食得出西班牙既味道既軟硬適中 油脂比例好彈牙唔騷 係一塊合格既豬鞍黎芝士蛋糕就正常野 冇乜特別 但我唔鐘意配士多啤梨醬
大角咀依啲地方
芝士蛋糕就正常野 冇乜特別 但我唔鐘意配士多啤梨醬
2024-11-02
  • 西班牙豬鞍
  • 海膽意粉
精緻既意大利西餐 黎過幾次 有性價比 食物高品質 絕對值得一試以下為ai翻譯:最近我到了一家令人驚艷的餐廳,整體體驗讓我十分滿意。餐廳的環境非常舒適,溫暖的燈光和精緻的裝潢讓人感到放鬆。服務員友善且專業,隨時關心我們的需求。菜單上有多款創意菜品,我們點了幾道招牌菜。首先是他們的前菜,鮮蝦沙拉,搭配特製醬汁,清新爽口,讓人胃口大開。主菜方面,燒烤牛肋骨口感嫩滑,醬汁入味,配上香烤蔬菜,簡直完美。最後,我們選擇了巧克力熔岩蛋糕作為甜點,濃郁的巧克力味道讓人陶醉,搭配一球香草冰淇淋,令人難以忘懷。整體而言,這家餐廳不僅提供美味的食物,還有優質的服務和愉悅的用餐環境。無論是家庭聚餐還是朋友聚會,這裡都是一個理想的選擇。我一定會再來光顧!

以下為ai翻譯:

• 意大利青口煲
  • 辣肉腸意大利薄餅
  • 意大利提拉米蘇
4天前 0 浏览
餐廳環境寬敞舒適,聖誕節將近,店內的佈置充滿聖誕氣氛,非常適合三五知己、家庭聚會或情侶約會的好地方。蒜香牛油粉絲蝦汁虎蝦扁意粉 店員送上來的時候已香氣撲鼻,鮮甜的虎蝦鋪上粉絲,粉絲吸盡蒜香和牛油味道,非常惹味。而意粉掛滿香濃的醬汁,味道非常吸引,好吃到停不了口。香燒菠蘿半邊黄油雞配雜菜新薯 黃油雞外皮香脆可口,再沾上醬汁後,令味道更加提升。配菜份量十足,有沙律菜、薯仔和新鮮菠蘿,非常美味。自家製芝士蛋糕口感細滑,甜而不膩。Mojito清新的薄荷香氣,非常喜愛。
蒜香牛油粉絲蝦汁虎蝦扁意粉
香燒菠蘿半邊黄油雞配雜菜新薯
自家製芝士蛋糕
口感細滑,甜而不膩。
Mojito
清新的薄荷香氣,非常喜愛。
如果你鍾意食意大利菜,又想搵間隱世餐廳同情侶、朋友或者家人聚餐😯...「The Francesco🇮🇹」@thefrancescohk 一定係你嘅好選擇。呢間餐廳位於大角咀大全街47-49號大同新邨大滿樓地舖,距離奧海城地鐵站C出口只係步行大約5-10分鐘,非常方便👍🏻首先,餐廳嘅環境優雅舒適😌,感覺非常適合情侶約會🥰。而且,佢哋嘅菜式真係冇得頂!其中我最推薦嘅係墨魚汁炸魷魚鬚薄餅,外脆內嫩,墨魚汁嘅味道令人回味無窮,但記得食完用紙巾抹一抹個嘴🤭。再嚟就係炸軟榖蟹香辣蒜炒天使麵,口感豐富,香辣適中,啱晒鍾意食辣嘅朋友🙈。最後一定要試下佢哋嘅燒羊肋排配雜菜薯條,羊肋排烤得剛剛好,肉質嫩滑,配埋香脆嘅薯條同新鮮嘅雜菜,真係一流!😋總括而言,「The Francesco」唔單止食物一流,環境又好,非常適合情侶約會同家庭聚會👍🏻。鄰近奧海城地鐵站C出口,步行大約5-10分鐘就到,真係超方便🤙🏻。下次想食意大利菜嘅話,不妨去試下「The Francesco」,你一定唔會失望!😋#大角咀 #餐廳 #意大利菜 #香港 #探店 #食評 #美食之旅 #美食推介 #Foodie #Food #Yummy

#大角咀 #餐廳 #意大利菜 #香港 #探店 #食評 #美食之旅 #美食推介 #Foodie #Food #Yummy #Trend #Trending #KOL #thefrancescohk

用餐优惠
試食活動
2024-12-11 0 浏览
今晚去左大角咀嘅The Francesco開餐🍽️呢度環境舒服個vibe幾relax😃 今晚starter點左是日例湯嘅蘑菇湯🍄‍🟫 同埋忌廉汁煮藍青口多士,個忌廉汁好好味🤤Main dish就點左三色蟹籽蟹肉忌廉汁意大利飯,有好多唔同配料口感豐富👍🏻 而燒羊肋排配雜菜薯條就生熟度悉中🥳 肉質鮮嫩又唔酥🥩 最suprise係舊羊肋排好大塊‼️食完呢餐好飽個人大滿足🫶🏻
今晚去左大角咀嘅The Francesco開餐🍽️

是日例湯
忌廉汁煮藍青口多士
三色蟹籽蟹肉忌廉汁意大利飯
燒羊肋排配雜菜薯條
大角咀西餐好推介,吃盡有品質的意大利菜!性價比高的隱世意大利菜餐廳,主菜抵至$158起!餐廳主菜餐牌上有多款美味的西餐菜式,包括Pizza、意粉、意大利飯、漢堡包、扒類等等。餐廳更設有二人扒餐,啱晒喜歡吃肉的朋友,深受食肉獸歡迎。是次單點了餐牌上的菜式,都只是百多元起,性價比很高,食物很有水準!《香燒菠蘿半邊黃油雞》 $158黃油雞的肉質較嫩滑亦較厚肉,雞皮非常脆!燒得剛好!恰到好處!雞帶有蛋黃色的黃油,雞油香味非常濃厚!必點之選!好好食!💕黃油雞沾上特製的菠蘿醬汁,超好味!帶出雞的鮮甜!香燒菠蘿也很juicy!另外黃油雞配搭蔬菜和新薯,都很有水準!《西班牙豬鞍》$188西班牙豬鞍配搭蘋果醬,豬鞍煎得恰到好處,肉質更呈現粉嫩的顏色,口感也非常軟熟,容易咀嚼,另拌雜菜薯蓉,非常豐富!有水準!另外餐前的前菜都有多款的選擇,《忌廉汁煮藍青口多士》 $118藍青口煮到剛剛開口,口感嫩滑,藍青口脹卜卜,忌廉汁煮每藍青口很滑嘟嘟,忌廉汁點脆卜卜的多士更是很惹味!
大角咀西餐好推介,吃盡有品質的意大利菜!
性價比高的隱世意大利菜餐廳,主菜抵至$158起!
餐廳更設有二人扒餐,啱晒喜歡吃肉的朋友,深受食肉獸歡迎。

《香燒菠蘿半邊黃油雞》 $158
《西班牙豬鞍》$188

另外餐前的前菜都有多款的選擇,
《忌廉汁煮藍青口多士》 $118
2024-12-02 278 浏览
Surprised to find an authentic Italian restaurant in Tai Kok Tsui. The food there are absolutely delicious!Blue Mussels in Cream Sauce with Toast 忌廉汁煮藍青口多士The mussels are robust with flavour and I love the creamy and tasty sauce … I’d like to have more toast come with it.Uni Pasta with Creamy Sauce 海膽忌廉汁意粉 Being a sea urchin lover, I’m so satisfied with this umami flavour silky pasta. Grilled Pork Loin With Apple Sauce, Mixed Salad, Mashed Potatoes 西班牙豬鞍蘋果醬伴雜菜薯蓉This Pork loin is my favourite of

This Pork loin is my favourite of the meal. The portion is generous for the price, the perfectly fried pork loin is golden outside and still pink and succulent inside. Even the garnishing vegetables like the carrots asparagus roll, mashed potato are delicious and well presented.

Home Made Tiramisu自家制提拉米蘇
This homemade Tiramisu is a must have to perfectly finished our meal.

The Francesco (大角咀)
47 Tai Tsun St, Tai Kok Tsui

Tiramisu
2024-11-27
Tiramisu
  • Grilled Pork Loin With Apple Sauce 西班牙豬鞍蘋果醬
  • 意大利青口煲
2024-11-24 235 浏览
啱啱喺附近放工同朋友喺大角咀搵嘢食我叫咗個牛扒五成熟,鍾意食牛嘅,我又多個選擇配菜處理得非常好食特別係個蒜頭呢個份量夠,我啱啱好夠飽😇另一個係燒豬配薯蓉 🙂燒豬皮好夠脆肉部份亦都好軟熟食 睇相☝🏻食完我哋仲嗌咗Cocktail飲,成個環境好寧靜燈光柔和氣氛都幾好,最緊要係可以慢慢咁傾偈我哋足足都坐咗成兩個幾鐘 🍸🍸我見佢平日都有做一啲set dinner ,性價比相當高啊,下次可以選擇同三五知己嚟食返餐喺個唔錯嘅西餐選擇😇

啱啱喺附近放工同朋友喺大角咀搵嘢食

呢個份量夠,我啱啱好夠飽😇

另一個係燒豬配薯蓉 🙂
燒豬皮好夠脆肉部份亦都好軟熟食 睇相☝🏻

我哋足足都坐咗成兩個幾鐘 🍸🍸

2024-11-21 203 浏览
平時成日去油尖旺食飯,又多人又逼🥺可以試吓行遠d去大角咀食飯🫣冇咁多人又多選擇😍今次朋友帶我去食我最中意的西餐💕順便慶祝生日🎂1️⃣鵝肝多士鵝肝很肥美,油脂很香入口即溶,夾埋多士食很口感👍🏻而鵝肝上的藍莓醬很解膩🤫2️⃣西班牙豬鞍蘋果醬伴雜菜薯蓉平時成日食牛,所以今日轉食豬🐷,切下去肉質還是粉嫩的💓沾上醬汁一起吃會更惹味!而薯蓉有顆粒狀增添口感!還有我最愛的西蘭花苗及手工蔬菜卷😍3️⃣三色蟹籽蟹肉忌廉汁意大利飯最特別係真係有兩隻蟹鉗🦀而意大利飯亦混合很多蟹肉,忌廉汁很濃稠;飯很掛汁很好味👍🏻4️⃣自家制心太軟朱古力蛋糕配雪糕最後叫了甜品,外脆內軟,朱古力很濃郁,配上雪糕一起吃有冰火的感覺😍

1️⃣鵝肝多士

2️⃣西班牙豬鞍蘋果醬伴雜菜薯蓉

3️⃣三色蟹籽蟹肉忌廉汁意大利飯

4️⃣自家制心太軟朱古力蛋糕配雪糕
2024-11-18 170 浏览
今次到訪位於大角咀的意大利餐廳 @thefrancescohk ,主打意式薄餅、融合菜式,價錢親民,食物素質不錯,加上餐廳環境寬敞舒適,店員服務態度親切,難怪吸引不少街坊來幫襯😙- 炸黑椒蜜糖薯仔雞鎚 $68份量十足,差不多有拳頭大小✊,外層炸至金黃酥脆,雞肉配上軟腍薯仔,雞肉保持著嫩滑多汁,以黑椒及蜜糖調味,甘甜同時帶來黑椒辛辣香味,口感豐富😍- 墨魚汁炸魷魚鬚薄餅 $138薄餅底部酥脆🍕,魷魚鬚炸至金黃酥脆,加上新鮮火箭菜及番茄仔,配上墨魚汁獨特風味🐙,口感鮮嫩,以大量芝士調味,相當惹味,但有少少過鹹❤️- 蒜香牛油粉絲蝦汁虎蝦扁意粉 $138虎蝦味道新鮮,搭配濃郁蒜香牛油,爽彈扁意粉掛滿醬汁香味🍝,相當滋味😛- 自家制心太軟蛋糕配雪糕 $78心太軟外層柔軟,輕輕一切流心朱古力流出🍫,味道濃郁,搭配上雲尼拿雪糕🍨,一熱一凍,味道交錯,很值得一試的甜品😙

- 炸黑椒蜜糖薯仔雞鎚 $68

- 墨魚汁炸魷魚鬚薄餅 $138

- 蒜香牛油粉絲蝦汁虎蝦扁意粉 $138

- 自家制心太軟蛋糕配雪糕 $78
2024-11-17 146 浏览
在大角咀眾多唔同餐廳小店裡面原來有間意大利餐廳🇮🇹環境都幾闊落,我地既晚餐就叫左:.🍝海膽忌廉汁意粉呢個賣相幾靚,金黃色既海膽與晶瑩剔透既三文魚籽互相輝映,每條意粉都吸滿哂海膽忌廉汁,海膽忌廉汁又香又鮮!海膽creamy,鮮美而不腥👍🏻.🍖西班牙豬鞍蘋果醬伴雜菜薯蓉賣相唔錯,大大件西班牙豬鞍,肉厚,蘋果蓉幾特別,充滿甜香,雜菜烤過幾香!薯蓉有口感.🍹Fruit Punch呢杯啱哂打卡!賣相靚!味道就係雜果賓治咁幾好飲.🍫Iced Mocha朱古力味香濃,唔錯!
🍝海膽忌廉汁意粉
🍖西班牙豬鞍蘋果醬伴雜菜薯蓉
🍹Fruit Punch
呢杯啱哂打卡!賣相靚!味道就係雜果賓治咁幾好飲
🍫Iced Mocha
朱古力味香濃,唔錯!
2024-10-16
  • 海膽忌廉汁意粉