餐厅: The Jungle
资讯:

2024-03-13 151 浏览
之前冇食過尼泊爾菜 今次第一次食 估唔到好有驚喜😆如果要試吓尼泊爾菜嘅話 好推薦大家嚟呢間😚👅𝑀𝑜𝑚𝑜 (𝐹𝑟𝑖𝑒𝑑 𝑜𝑟 𝑆𝑡𝑒𝑎𝑚𝑒𝑑) $88Momo餃子係尼泊爾菜必食嘅 呢度可以半半咁嗌 我哋叫咗一半炸 一半蒸 味道揀咗Paneer芝士 芝士味好突出😋餃子皮食落唔厚 同埋一啲都唔乾 點佢中間辣辣地嘅醬汁 好食😝👅“𝑇ℎ𝑒 𝐽𝑢𝑛𝑔𝑙𝑒“ 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝐶𝑢𝑟𝑟𝑦 $104呢個咖喱好惹味😍辣度應該係譚仔五少辣 味道夠濃郁 但係質地唔會過分杰身 雞肉份量都幾多 仲有茄子 矮瓜做配菜 點墨西哥薄餅一流🤤👅𝐺𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑅𝑖𝑏 𝐸𝑦𝑒 𝑆𝑡𝑒𝑎𝑘 $228估唔到尼泊爾餐廳嘅牛扒會咁高質 牛扒煎到好粉嫩 肉質軟淋 唔鞋 唔錯😙👅𝑃𝑖𝑟𝑖 𝑃𝑖𝑟𝑖 𝑊𝑖𝑛𝑔𝑠 $90呢個雞翼都幾好食 有啲似脆香雞翼 都係辣辣地😛👅𝑀𝑖𝑥𝑒𝑑 𝐵𝑒𝑟𝑟𝑖𝑒𝑠 𝑆𝑚𝑜𝑜𝑡ℎ𝑖𝑒 $58總括嚟講 呢間尼泊爾菜真係好高質 坐得幾舒服 大家要嚟呢度一試啊🥰😋 好味:8.98/10🤑 價錢:8.02/10🤗 服務:7.89/10😝 環境:7.88/10😚 衞生:7.34/10🤩 整體:8.79/10

👅𝑀𝑜𝑚𝑜 (𝐹𝑟𝑖𝑒𝑑 𝑜𝑟 𝑆𝑡𝑒𝑎𝑚𝑒𝑑) $88

🤗 服務:7.89/10
😝 環境:7.88/10
😚 衞生:7.34/10
🤩 整體:8.79/10
嚟到佐敦食見到呢間尼泊爾餐廳好多人食,呢個餐廳由尼泊爾人主理👨🏻‍🍳,主打尼泊爾同墨西哥嘅fusion菜,有尼泊爾餃子、墨西哥粟米脆片、墨西哥辣椒奶酪卷等等。餐廳環境有種進入咗熱帶雨林嘅感覺,充滿異國風情。🥟尼泊爾餃子 $88可以揀蒸餃或煎餃,餡料可以揀雞肉🐤/豬肉🐷/芝士🧀。我地揀咗雞肉餡料,蒸餃個餃皮煙煙韌韌,咬落去好有肉汁同洋蔥粒🧅。我地鐘意煎餃多啲,成隻脆卜卜,但入面嘅肉汁仍然好飽滿,沾埋佢地特製嘅辣椒醬食更加惹味🌶️,唔食辣嘅都接受到嘅辣度👍🏻🍕黑松露Pizza $158長方形Pizza有6件,批邊焗到香脆,包身鬆軟,上面有蕃茄蓉🍅、芝士🧀、菇同黑松露,黑松露味香氣四溢,味道香濃。🍝蒜香白酒蜆肉意粉 $138炒香左嘅蒜蓉非常香口,而且蜆肉份量都幾多,意粉咬落有煙韌感,香辣味好強,食得辣嘅先好嗌🙈🍮尼泊爾米布丁 $68呢款食落去好似燕麥粥咁,有一粒粒好細粒嘅飯粒🍚,味道清清地帶有奶香味🥛,加咗啲蜂蜜落去🍯,味道幾特別可以一試。🍹Tropical Smoothie $58用咗菠蘿🍍、芒果🥭、熱情果同雲呢拿雪糕🍦混合而成,口感順滑,酸酸甜甜幾開胃。📍 The Jungle (佐敦)佐

🥟尼泊爾餃子 $88

🍕黑松露Pizza $158

🍝蒜香白酒蜆肉意粉 $138

🍮尼泊爾米布丁 $68

🍹Tropical Smoothie $58

📍 The Jungle (佐敦)
佐敦廟街273-275號寶發大廈地下3號舖
2050 浏览
2024-02-29
2024-02-18 156 浏览
#鬧市中的Jungle位於佐敦廟街嘅尼泊爾菜今日舊同事好有心特登約左我派利是🧧,我地尖沙咀行到廟街見到呢間餐廳裝修好靚,見到$88 就有個lunch set,set已包沙律🥗餐湯,主菜同飲品,再加$28-$38仲可以食埋甜品。首先飲左daily soup好濃郁完全唔hea~Main分別就揀左MoMo同Grill Beef Steak⭐️MOMO 外形好可愛的餃子🥟,每隻都圓又肥,共有8件。可以揀蒸或煎,而而餡料可以揀豬/雞/ 芝士。我地就揀左豬肉,蒸同煎各半。煎餃金黃脆口唔黐底,內餡豬肉幾fresh冇雪藏味;蒸餃肉比菜多餃子脹卜卜,肉肉都好juicy,但做唔到咇汁。⭐️Grilled Beef Steak +$38牛約7成熟烤得岩岩好,邊位微焦香,肉質軟嫩肉味濃郁,配上紅酒汁食更加分。再稱讚佢地伴碟的薯條超級無敵好味,超級香脆可口,出邊絕對食唔到!⭐️Chocolate Lava Cake (+$38)由軟心朱古力上層加上圓滾滾的雲尼拿雪糕蛋糕,甜度討好唔會過甜過漏,唔錯!⭐️New York Cheese Cake (+$38)每一啖蛋糕帶有淡淡的肉桂同芝士香氣,口感濃郁細滑,非常滿足!而
#鬧市中的Jungle
位於佐敦廟街嘅尼泊爾菜

首先飲左daily soup好濃郁完全唔hea~

⭐️MOMO

我地就揀左豬肉,蒸同煎各半。

⭐️Grilled Beef Steak +$38
牛約7成熟烤得岩岩好,邊位微

⭐️Chocolate Lava Cake (+$38)

⭐️New York Cheese Cake (+$38)

而飲品我地揀左凍檸茶,唔使加錢真係勁抵!
2024-02-16 509 浏览
最近情人節大家去食左啲乜野啊😆 我就搵左間尼泊爾菜同男朋友一齊食!香港食日韓台泰菜就多 尼泊爾菜真係好少有 所以覺得好特別 發覺佢地同印度菜一樣都係用比較多配料調味 推薦大家都試試!🔖Momo尼泊爾餃子 HKD88呢款尼泊爾小籠包,雖然賣相上同小籠包別無二致,但味道就唔太一樣,皮薄但有咬,豬肉饀撈有洋蔥,味道更濃郁,整個餃子好有份量。辣椒醬唔太辣,配埋食更突出肉饀嘅香味🔖Panipuri 香料醬酥炸球 HKD68非常有特色嘅印度小食,炸球中間裝有薯蓉、豆、洋蔥等,再加有一些零食,香脆惹味,不過呢道小食都幾辣,後勁十足🔖Lunch set HKD88是日餐湯(蘑菇湯)整體而言味道都唔錯架!湯入面有明顯嘅蘑菇粒食到 落左黑椒調味嘅話 成個味道都提升左 但係我覺得個湯比較稀嘅 而我自己比較鍾意潔身啲嘅濃湯!🔖是日沙律 蕃茄上放有水牛芝士,再淋有黑醋,味道好正,酸酸甜甜嘅黑醋同蕃茄中和咗芝士嘅濟,整體更易入口,就算食咗咁大舊芝士都冇罪惡感🔖是日pizza(辣肉腸)Pizza焗得非常香脆,好濃芝士味,辣肉腸惹味,不過食多咗相對較咸,但唔影響整體味道,確實好食。而且份量多,絕對對得住價錢🔖烤魚柳魚

🔖Momo尼泊爾餃子 HKD88

🔖Panipuri 香料醬酥炸球 HKD68

🔖Lunch set HKD88
是日餐湯(蘑菇湯)

🔖是日沙律

🔖是日pizza(辣肉腸)

🔖烤魚柳
魚柳烤得好香脆,邊邊同表面都燒到勁脆,非常香口,魚柳上配有香料,加強味道,更有咸香同濃郁。另配有薯蓉,幾香滑,但味道稍淡
2024-02-16
午餐
庆祝纪念
情人节
2024-02-16 282 浏览
想喺佐敦試一些特別的餐廳,掃一掃openrice,竟然搵到尼泊爾餐廳 the Jungle.雖然係主打尼泊爾食物,但係都有各國美食又有墨西哥菜揀,絕對唔驚中伏。放工梗要試杯Cocktail,鬆一鬆,老闆介紹係”welcome to the jungle”。Rum, dark rum, absinth, fresh lime, passion fruit and grapefruit臨上枱前,餐廳有陣煙燻味,原來係有一枝點燃的香木,插在帶著森林設計的杯中,滿足晒色香味嘅餐飲感受。跟住上枱嘅係出名嘅尼泊爾餃子mo mo有得揀煎同蒸。我想試啲新嘢,所以就㨂左煎餃子。外脆內軟,入邊又多汁又多肉,十足十鮮炸小籠包。一碟8粒,一定夠兩至三個人食。之後我再點咖喱雞配墨西哥粟米薄餅。好香又唔太辣嘅咖喱,令到人食完一塊薄餅又想食過另一塊。因為得兩個人食,所以只可以叫三味菜,最後一款,就是選了尼泊爾炒麵配雞肉。可惜油分比較多,但是都很有風味,值得試吓!因為太多不同國家嘅美食選擇,下次再來一定要約多些朋友來試多幾款。
想喺佐敦試一些特別的餐廳,
掃一掃openrice,
竟然搵到尼泊爾餐廳 the Jungle.

雖然係主打尼泊爾食物,
但係都有各國美食又有墨西哥菜揀,
絕對唔驚中伏。

放工梗要試杯Cocktail,鬆一鬆,
老闆介紹係”welcome to the jungle”。
Welcome  to  the  jungle

臨上枱前,
餐廳有陣煙燻味,
原來係有一枝點燃的香木,
插在帶著森林設計的杯中,
滿足晒色香味嘅餐飲感受。

跟住上枱嘅係
出名嘅尼泊爾餃子mo mo
有得揀煎同蒸。
我想試啲新嘢,
所以
就㨂左煎餃子。
外脆內軟,入邊又多汁又多肉,
十足十鮮炸小籠包。
一碟8粒,一定夠兩至三個人食。
尼泊爾餃子

之後我再點咖喱雞配墨西哥粟米薄餅。
好香又唔太辣嘅咖喱,
令到人食完一塊薄餅又想食過另一塊。
咖喱雞配墨西哥粟米薄餅

因為得兩個人食,所以只可以叫三味菜,
最後一款,就是選了尼泊爾炒麵配雞肉。
可惜油分比較多,
但是都很有風味,值得試吓!
尼泊爾雞炒麵

因為太多不同國家嘅美食選擇,
下次再來
一定要約多些朋友來試多幾款。

Welcome  to  the  jungle
尼泊爾餃子
咖喱雞配墨西哥粟米薄餅
2024-02-09 88 浏览
有時食港式餃子雲呑食到悶悶地,今次想Encore食下MoMo,特登又黎返佐敦The Jungle尼泊爾菜餐廳。Momo即係係尼泊爾餃子,一樣有分蒸的或者煎,外型其實有啲似小籠包,食過幾次都係覺得呢間好岩我口味。今次食左蒸的Mo Mo,餡料有得揀雞肉、豬肉、芝士,我地要左豬肉餡,用左蒸籠上菜,粒粒都好大粒好飽滿,一咬開中間好多肉汁,仲有啲特色香料同紫洋蔥味,點埋獨特的醬汁,微辣的感覺,好開胃。除左Mo Mo,仲試左幾款尼泊爾美食,Panipuri 都算係比較有當地特色既小食,將中間個壺香草薄荷水斟落去啲炸波波入面,入面仲有啲香料、薯蓉同洋蔥,好特別,值得一試🤣霹靂雞翼個名好吸引🤩其實即係單骨雞翼再加當地特色醬料,食落辣辣地,好香口😍主食方面今次嗌左個牛肉咖哩同chatamari 。Chatamari係用當地米加雞肉加雞蛋既pizza,配搭當地香料,幾有蛋香味💕咖哩唔算好辣,但香料味十足,配埋薄餅冇得輸😁揀左一杯mocktail 一杯cocktail,cocktail上枱既時候枝煙仲著架🚬mocktail用左檸檬汁作為基底,加埋石榴,甜甜酸酸用黎配香料味重既食物剛剛好🤗最後用左當地特色甜品

除左Mo Mo,仲試左幾款尼泊爾美食,

最後用左當地特色甜品Kheer作結,食落口感好似米糊,椰奶味好突出,上面有啲果仁碎,口感加倍😋😋

🔸Piri Piri Wings 霹靂雞翼
🔸Panipuri 香料醬酥炸球
🔸Mo Mo尼泊爾餃子
🔸The Jungle Beef Curry咖哩牛肉
🔸Chatamari 查塔馬里
🔸Mocktail -
🔸Cocktail - Welcome to The Jungle
🔸Kheer 尼泊爾米布甸

📍 #TheJungle (#佐敦美食)
#佐敦 #廟街 273-275號寶發大廈地下3號舖
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😚 𝕋𝕒𝕤𝕥𝕖 𝕠𝕗 ℕ𝕖𝕡𝕒𝕝𝕖𝕤𝕖 𝔻𝕖𝕝𝕚𝕘𝕙𝕥𝕤 @ 🌟 The Jungle《👽食神大媽食尼泊爾菜》.💁‍♀️ 圖中展示美食為:Momo HKD 88Panipuri HKD 68"The Jungle" Tacos HKD 128Kirat Traditional Set HKD 118Kheer HKD 68Mixed Berries Smoothie HKD 58Coco HKD 48.👽 大媽真係好鍾意呢間尼泊爾餐廳,佢嘅裝潢擺設融入咗大自然元素,好似喺市區入邊建立咗一個綠洲咁。同埋好多地道嘅尼泊爾美食選擇,整個感覺好CHILL。.🥟 俾個名吸引咗,叫咗呢一款叫做MOMO嘅「尼泊爾餃子」試下。可以選擇半煎半蒸好貼心,同我哋嘅小籠包唔一樣,好有咬口,包裹住豐富嘅餡料。配上特色辣辣醬料,造型又超可愛,打卡都一流!.🥠 另一款好特別嘅菜式就係「香料醬酥炸球」,呢款招牌小食有好多個酥皮球,炸得金黃酥脆,入面裝滿咗香料,然後再用茶壺倒入羅望子汁,真係好特別嘅體驗。.🥘 再嚟多一個「傳統尼泊爾米飯拼盤」,內容好豐富!有孜然姜黃調
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
Kheer HKD 68
Mixed Berries Smoothie HKD 58
Coco HKD 48

Panipuri

🥘 再嚟多一個「傳統尼泊爾米飯拼盤」,內容好豐富!有孜然姜黃調味嘅飯,配上腌製豬肉同青菜、發酵黃豆同菜、血腸、尼泊爾醬、水牛肉乾同葵瓜子醬。每一樣都有佢獨特嘅風味同口感,好有特色其他地方食唔到。

Kirat Traditional Set

🌮 見到隔籬枱食緊好吸引,再嗌多一份「墨西哥卷」。好大份,鬆軟嘅粟米薄餅包裹住美國西南風味雞肉、蔬菜、芝士絲同番茄莎莎醬,增添咗一份香辣口感。好滿足!

"The Jungle" Tacos

🍮 就連甜品都要揀個最特色嘅「尼泊爾米布丁」,入面有米飯、奶、腰果。撈埋後好煙韌,充滿奶香味,絕對值得一試!

Kheer

🍹 就算揸車人士都有好多款無酒精嘅嘢飲選擇,揀左個名好可愛嘅「Coco」同「Mixed Berries Smoothie」。前者係椰子水配香蘭葉、檸檬汁同薑啤,好清甜又清爽。後者係新鮮混合莓果配乳酪、杏仁同煉奶,帶出濃郁嘅果香味道。同其他尼泊爾美食係絕配。

Mixed Berries Smoothie & Coco

😋 餐廳嘢食真係好好味,同埋見到除咗食嘢,都有好多客人會係嚟飲嘢。好值得嚟試吓呢!

📍 佐敦廟街273-275號寶發大廈地下3號舖
"The Jungle" Tacos
Kheer
Mixed Berries Smoothie & Coco
  • Pani Puri
𝙹𝚘𝚛𝚍𝚊𝚗 | 𝙽𝚎𝚙𝚊𝚕𝚎𝚜𝚎 𝚡 𝙼𝚎𝚡𝚒𝚌𝚊𝚗 🥟最高5分👇🏻味道:👅👅👅環境:👅👅👅 價錢:👅👅👅.5回頭率:👅👅.食厭晒平時啲日本菜、西餐?台灣菜、中菜又嫌悶?咁The Jungle就幫到你!呢間餐廳揉合咗尼泊爾同墨西哥菜,包保畀到新鮮感你✨🥟 饃饃 Momo ($88)餡料同煮法都有得自由配搭,我哋就喺雞/ 豬/ 芝士入面揀咗豬,同煎蒸Half Half。其實饃饃嘅外貌同味道勝似小籠包,但我會形容佢為冇湯嘅小籠包,無論蒸同煎都略嫌太乾…揀芝士餡會可能特別啲,但如果要試應該都唔會再回頭😅🍕 Thai Chicken Pizza($138)呢個Pizza已經可以稱得上為今餐最好食嘅菜式,但如果同廣大餐廳嘅相比就會覺得ok laaa~調味正正常常,淡淡泰國香料味,但嗰種辣味就有啲兀突,整體嚟講冇乜記憶點。🍝 香蒜白酒蜆意粉($138)蜆肉份量十足,但每條意粉都油光滿面,食到碟底成浸油喺度,而且味道偏咸,所以整體嚟講好一般😢🍟 The Jungle Nachos($115)一上枱個外貌吸引到我哋,但食落去就知道其實得個樣…Nachos偏靭,牛油果醬+他他醬+酸忌廉分別散佈喺唔同角
𝙹𝚘𝚛𝚍𝚊𝚗 | 𝙽𝚎𝚙𝚊𝚕𝚎𝚜𝚎 𝚡 𝙼𝚎𝚡𝚒𝚌𝚊𝚗 🥟

最高5分👇🏻
味道:👅👅👅
環境:👅👅👅
價錢:👅👅👅.5
回頭率:👅👅

🥟 饃饃 Momo ($88)
Momo

🍕 Thai Chicken Pizza($138)
Thai Chicken Pizza

🍝 香蒜白酒蜆意粉($138)
香蒜白酒蜆意粉

🍟 The Jungle Nachos($115)
一上枱個外貌吸引到我哋,但食落去就知道其實得個樣…Nachos偏靭,牛油果醬+他他醬+酸忌廉分別散佈喺唔同角落,有少少覺得佢係求其放落去嘅感覺,而個芝士亦做唔到拉絲嘅效果,基本上大家試完就好快停咗手🥲
The Jungle Nachos

🍹Cocktaiks($90 each)
今次叫咗Welcome to the Jungle (Rum)同Elderflower Paloma (Tequila),2杯飲落口都係森林嘅味道,果香濃郁,味道頗相似,可能因為配料方面都有Fresh Lime同Grapefruit。但要揀1杯嘅話推介前者,因為佢有埋Passionfruit,果香味會更加突出。而佢亦比較igable,杯型係印第安人嘅樣,杯上亦會插住1枝燒著嘅Apple wood,散發出蘋果木嘅煙燻味💨
Welcome  to  the  Jungle

建議大家貪得意或者齋飲酒先去,唔係嘅話應該都會幾失望🥹不過如果想食記住要book位,因為雖然佢味道麻麻,但都好多人比佢特別嘅菜式吸引到~如果你哋真係去食嘅話,可以試埋另一個打卡菜式「Panipuri」,試完記住話我知好唔好食😛
🧑‍🍳The Jungle
📍佐敦廟街273-275號寶發大廈地下3號舖
2024-01-26
Welcome  to  the  Jungle
  • Welcome to the Jungle
2024-01-27 674 浏览
📌 The Jungle - 佐敦廟街273-275號寶發大廈地下3號舖🗓(27/1) 星期六 ⏰ 晚上5點左右💈特式:呢兩日天氣回暖返少少,終於有意欲出街搵下好野食,成個星期無出街食野,所以今日特登搵咗間比較少食嘅尼泊爾菜去試一試。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:尼泊爾菜我雖然唔係第一次食,但以前都係由尼泊爾朋友帶我去食,今次就係第一次我自己去搵嚟食,而家等我同大家講下🇳🇵味道先。🥟Momo尼泊爾餃子 $8️⃣8️⃣ - 餃子可以揀煎或蒸,每份有9隻,餡料可以揀雞肉/豬肉/Paneer芝士,我揀左最common嘅豬肉,入面有好多豬肉餡同洋蔥等香料,口味香濃,同一般食到嘅中式蒸餃子好唔同,配埋個尼泊爾辣椒醬就更加惹味。🍷🧀葡萄酒黃油醬青口 $1️⃣2️⃣8️⃣ - 青口都有9~10隻,而且用左紅酒/牛油同煙肉一齊炒香,感覺有啲似酒煮青口同牛油青口嘅混合體,仲配上兩片又香又脆嘅蒜蓉包,用嚟沾埋咁香濃嘅醬汁食,一流。🌮"THE JUNGLE" TACOS $1️⃣4️⃣8️⃣ - 呢個係餐廳招牌Tacos,口味可以揀雞肉/烤牛肉/煎蝦,我就揀左烤牛肉,個墨西哥粟米餅係軟身質地,餡料有蔬菜絲/芝士碎/烤牛肉,醬料就有蕃茄莎
🗓(27/1) 星期六 ⏰ 晚上5點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

葡萄酒黃油醬青口

🌮"THE JUNGLE" TACOS $1️⃣4️⃣8️⃣ - 呢個係餐廳招牌Tacos,口味可以揀雞肉/烤牛肉/煎蝦,我就揀左烤牛肉,個墨西哥粟米餅係軟身質地,餡料有蔬菜絲/芝士碎/烤牛肉,醬料就有蕃茄莎莎/牛油果醬/凱撒沙律醬,口味都口感都極之豐富。
"THE JUNGLE" TACOS

🔥🐷BBQ Pork烤豬腩肉 $1️⃣0️⃣8️⃣ - 烤豬腩肉係用鐵板上菜,所以可以keep到熱辣辣,腩肉係帶皮個隻,豬皮烤到煙煙韌韌,味道相對其他菜式比較無咁重,主要係配返尼泊爾辣醬,或者清清地用檸檬點綴下已經好好食。
BBQ Pork烤豬腩肉

🍚🍮KHEER尼泊爾米布甸 $6️⃣8️⃣ - 甜品當然就揀出面冇乜機會食到嘅尼泊爾米布甸,之前食過尼泊爾嘅湯圓甜品,甜到漏。但今次呢個完全唔同,甜品嚟講,佢比較清淡,有d似米糊,充滿米香同奶香味,仲食到少少nuts顆粒。
KHEER尼泊爾米布甸

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 餐廳有bar枱位置,所有飲品調配都可以睇住店員即時幫你製作,我地就叫左一個Cocktail "Welcome To The Jungle"同一個Mocktail "Healthy Yak",外觀同味道都唔錯。
"Welcome To The Jungle" & "Healthy Yak"

🍽環境:餐廳環境真係令人感覺置身於森林一樣,心情都覺得好放鬆同舒服,餐廳坐位雖然唔多,但就算2人枱嘅空間都唔算細,放左3個菜同2杯飲品都唔會好迫。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:店員態度好好,主力係用英文溝通,但店員都可以用到簡單嘅廣東話溝通,而且好有禮貌,比人感覺熱情得嚟都幾舒服。

💰💸價錢:今日叫左2個前菜,2個主菜,仲有甜品及飲品,埋單連加一$6️⃣0️⃣0️⃣都唔洗,以特色嘅尼泊爾菜,再加上高分嘅味道,都確實係抵食。

🐲💬總結:我對今晚呢餐尼泊爾菜十分滿意,包括食物質素/環境/服務都唔錯,而且個環境都幾靚,完全適合鐘意一邊食好野一邊打卡嘅朋友。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️
  • 尼泊爾餃子
  • Welcome To The Jungle
  • Healthy Yak
  • TACOS
🌴藏身於佐敦鬧市内的The Jungle,是間由尼泊爾人主理的餐廳,主打香港罕見的尼泊爾和墨西哥Fusion菜式。餐廳小店熱帶島嶼設計,帶有森林悠閑氣息,充滿南亞異國風情。適逢Weekend都有價錢相宜的lunch set。今次點了兩客set lunch(Starter+Main+Drink)🅢🅣🅐🅡🅣🅔🅡🅢🍅Daily Soup: 羅宋雜菜湯,帶有淡淡酸甜味🥗Daily Salad: 蕃茄水牛芝士沙律配黑醋汁,清新開胃🅜🅐🅘🅝🅢 🍕Daily Pizza (Hk$88): 三片份量的辣肉腸薄餅,餅底煙韌鬆軟配上辣肉腸拉絲芝士,鹹香滋味🍥Chicken MoMo 8pcs (Hk$88) : 尼泊爾餃子提供煎和蒸兩種口感,金黃色煎餃子外皮酥脆;蒸餃子較為濕潤健康輕盈。全部內餡都飽滿多汁,配上麻油香辣醬,更添惹味🅓🅔🅢🅢🅔🅡🅣🅢 🍫Chocolate lava cake (+Hk$38): 這款心太軟和傳統的不一樣,没有流心的。面上是雲呢拿雪糕,蛋糕質地較為黏硬,味道似金幣朱古力🧀New York Cheese cake (+Hk$38):這款芝士蛋糕帶有淡淡檸檬香,質地濕潤幼滑,絕不過

🅢🅣🅐🅡🅣🅔🅡🅢
🍅Daily Soup: 羅宋雜菜湯,帶有淡淡酸甜味

🅜🅐🅘🅝🅢

🅓🅔🅢🅢🅔🅡🅣🅢

這款芝士蛋糕帶有淡淡檸檬香,質地濕潤幼滑,絕不過膩

🅓🅡🅘🅝🅚🅢
🍹Iced lemon Tea: 甜道得宜,清新回甘

🍸Coke: 食pizza當然要配可樂,是絕配的神仙組合

(All subject to 10% service charge)

📍The Jungle
佐敦廟街273-275號寶發大廈地下3號舖
(港鐵柯士甸站 F 出口, 步行約4分鐘)
2024-01-15 98 浏览
喺呢一區有唔少嘅餐廳,小編比呢一間嘅裝修吸引咗,以綠色森林為主題,配搭埋燈光,充滿熱帶風情嘅感覺,特別係酒吧位置好有feel😆😆∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 尼泊爾餃子Momo $88小編揀咗豬肉餡,一半用煎;一半用蒸嘅煮法,無論點煮都好多汁煎嘅餃子皮脆,呢個做法令到餡料洋蔥同啲香料味更出,惹味啲🤤蒸嘅食得出煙韌餃子皮,豬肉洋蔥嘅餡料反而變得較清新😋❥ 香料醬酥炸球 $68每粒鬆脆嘅面球,加入薯泥、鷹嘴豆同辣辣哋嘅醬汁,食之前倒啲香草薄荷水,口感豐富😆❥ 辣肉腸pizza $138外型同平時見到嘅有啲唔同,呈長方形,酸甜茄醬上鋪滿芝士同辣肉腸,啖啖都食到鹹香帶啲辣,餅底似餅乾,較脆口😎❥ Pom Collins $48用咗檸檬汁+梳打水同紅石榴調配而成,味道好fresh,酸甜味出色😊❥ Tropical Smoothie $58用咗熱帶水果:新鮮菠蘿、芒果、熱情果,配搭埋雲呢拿雪糕去整,味道甜甜地,口感順滑☺️∴∵୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴

❥ 尼泊爾餃子Momo $88
小編揀咗豬肉餡,一半用煎;一半用蒸嘅煮法,無論點煮都好多汁
煎嘅餃子皮脆,呢個做法令到餡料洋蔥同啲香料味更出,惹味啲🤤
蒸嘅食得出煙韌餃子皮,豬肉洋蔥嘅餡料反而變得較清新😋

❥ 香料醬酥炸球 $68

❥ 辣肉腸pizza $138

❥ Pom Collins $48

❥ Tropical Smoothie $58

2024-01-14 88 浏览
第一次食好好食,第二次食失望第一次經朋友介紹食呢個尼泊爾餃子momo食過一次好食,跟住第二次都滿心期望第二次食啲餃子包好容易穿,亦都唔夠熱所以導致整體上都冇第一次咁好食辣椒醬亦都冇第一次去食嘅水準咁高第一次食是非常好食亦都好夠熱
第一次食好好食,第二次食失望
第一次經朋友介紹
食呢個尼泊爾餃子momo
食過一次好食,跟住第二次都滿心期望
第二次食啲餃子包好容易穿,亦都唔夠熱
所以導致整體上都冇第一次咁好食
辣椒醬亦都冇第一次去食嘅水準咁高
第一次食是非常好食亦都好夠熱
2024-01-13 639 浏览
朋友提議來到廟街的一間尼泊爾餐廳食晚餐,餐廳的燈光暗暗,以叢林的怖置,很有在閙市穿越到森林與土著一起用餐的感覺。🌴🌵🍽️👭Coco($48),飲品的班蘭香味突出,清甜的椰子撞薑啤和檸檬汁,加入了椰子粒,味道很清新,而且很有森林的氣息。🥥🍋🧉🌴Tropical Smoothie ($58),沙冰用上菠蘿、芒果、熱情果打成,全部都是熱帶地方的水果,飲起上來口感順滑,水果的甜味也是很天然。🥭🍍🍹Pani Puri($68),一個個酥炸球的脆波波,每個波波都放了粟米片,脆米、香茜、少少香辣粉,加埋酸辣汁,酸酸甜甜、脆卜卜,是一款很開胃的零食。🥙🫖😋Momo($88),尼泊爾傳統的餃子,餐廳好體貼可以比我地揀半蒸半炸,有2款唔同的體驗。炸的餃子外皮金黃色,而且豬肉餡料好多,整隻餃子都好飽滿。而蒸的餃子,豬肉餡料較為濕潤,肉汁豐富。點埋秘製的辣汁,都幾惹味。🥟☺️👍🏼Chatamari($98),是配搭尼泊爾的特產米、雞蛋、雞肉碎做成的薄餅,用上了不用的香料,洋蔥、香菜薑蒜醬、青辣椒等,所以入口都較為濃味,還煎了一隻生雞蛋舖上了表面,是一種幾有特色的食物。🍳🌮🍚Kirat Traditional Se

Pani Puri

Chatamari

Kirat Traditional Set

Kirat Traditional Set($118),這款是非常傳統的尼泊爾米拼盤。孜然姜黄飯再拼不同味道的尼泊爾特色配菜,包括有腌製豬肉和香辣的青菜、發酵黃豆、血腸、尼泊爾醬、水牛肉乾和葵瓜子醬,這些都是比較冷門的食材,平時比較少接觸到,對我來說都是幾有新鮮感的一款主菜菜式。🧆🍱😌🙌🏼
Pani Puri
Chatamari
Kirat Traditional Set
🍕Daily Pizza今日呢個Daily Pizza係Pepperoni,辣肉腸都幾大塊,呢個餅底唔係薄到好似餅乾咁樣脆卜卜,但都唔係好似平時嘅厚批咁煙煙韌韌,有少少口感,加埋辣肉腸👅同其他配料醬醬等,味道都幾好👍🏻🥟MOMO尼泊爾式嘅餃子今次小編要咗一半煎一半蒸,味道有啲似中式餃子,但係就偏向細隻,反而餃子入邊保留咗有啲肉汁,無論係蒸還是係煎嘅都有好Juice嘅口感,好食👍🏻🍰 Chocolate Lava Cake 呢個甜品係喺朱古力蛋糕上面加咗一球雪糕🍧,重點係下面嗰個朱古力蛋糕,食落好似啖啖朱古力咁,但佢又有少少🤏好綿嘅感覺,非常邪惡😋🍧Kheer店員話呢個係用米造嘅甜品好似rice pudding🍮,好似咁特別咁就要左一個試下。原本以為係好似布甸啫喱咁樣,但嚟到發現佢係比較稀,好似一個燕麥粥咁嘅東西,食落唔算好甜,反而有少少🤏果仁嘅味道。幾特別嘅甜品,鍾意試新嘢嘅朋友可以試吓🤭
🍕Daily Pizza

🥟MOMO

🍰 Chocolate Lava Cake

🍧Kheer
  • Panipuri
  • 尼泊爾餃子
2023-12-25 119 浏览
放假約朋友~~帶我去咗食呢間,佢極力推薦嘅尼泊爾菜餐廳,話真係好正宗💕 臨近聖誕,餐廳都裝飾到好有氣氛🎄第一次食尼泊爾菜,感覺真係唔錯🥰Daily Soup湯上面灑咗啲香辣香~有啲似粟米雞湯嘅感覺,好濃郁😋Mono食尼泊爾菜最期待就係食MOMO😆 有唔同肉類可以揀,因為煎&蒸都想食,所以兩款都揀晒😆😆😆醬汁微辣,真係好開胃🥰🌟Fried MOMO with chicken:外表焦脆,一咬落去就充滿油香🥰雞肉同洋蔥等等蔬菜完美配合,食落感覺特別清爽,有口感👍🏻🌟Steamed MOMO with pork:就咁望已經見到啲餡料,簡直皮薄餡靚✨粉嫩嘅豬肉睇得出好新鮮,而且咬落去仲有肉汁,真係正😋😋😋Set lunch 已經包Soft drink 🍷 我地揀咗Ice lemon tea ~~茶葉好清香,有幾有特色💕Desserts 🌟Chocolate lava cake:特濃朱古力蛋糕配雪糕,蛋糕質感有啲似生巧朱古力,濃郁又幼滑😋🌟Kheer: 店員推介嘅尼泊爾招牌甜品✨帶有椰香,Rice pudding
Daily Soup
湯上面灑咗啲香辣香~有啲似粟米雞湯嘅感覺,好濃郁😋
Mono
Desserts