2021-11-29 1664 浏览
見到呢間手作麵包小店打算支持一下💛 款式不少價錢都算合理👍🏻 味道整體上不算太有驚喜 但食得出比起港式麵包店的一份用心💖 但係店員態度絕對影響來訪意欲🤔 告示寫明不可以簡包既語氣已經好無禮貌😡 店員態度仲要呼呼喝喝🙄 試一試其他小店可能更好⭐️ 抹茶紅豆吐司 🍞麵包口感鬆軟但抹茶味不突出🍵 口味偏甜⭐️ 芝士鬆餅 🧀用左Keto 材料比較特別🤪 芝士味幾香濃值得一讚 但係食落好容易碎😅⭐️ 玉桂卷 🥨玉桂份量略嫌輕手左D 唔係好夠Spices的味道🌝⭐️ 朱古力圈 🍫口感整體比較硬同實 朱古力味可以更濃🤎

⭐️ 抹茶紅豆吐司 🍞
麵包口感鬆軟但抹茶味不突出🍵 口味偏甜

⭐️ 芝士鬆餅 🧀

⭐️ 玉桂卷 🥨
玉桂份量略嫌輕手左D 唔係好夠Spices的味道🌝

⭐️ 朱古力圈 🍫
口感整體比較硬同實 朱古力味可以更濃🤎
2021-09-08 1024 浏览
今日同朋友黎到筲箕灣既東大街掃街,食完周圍行下,誤打誤撞黎到呢間之前已經bookmark左既the little bakery 麵包店。之前上網見到人地推介既麻糬麵包已經覺得好吸引,今次我就買左抹茶味同埋朱古力味既麻糬麵包各一個啦。不過我係買左返去第二日先再叮返熱黎食,相信口感一定無即買即食咁正,但我覺得性價比黎講都抵食嘅。抹茶味就正常,麻糬你當佔麵包五成咁,口感都唔算空氣包架啦。朱古力就再好味啲,有粒粒朱古力咬下,口感再實淨啲。
2021-06-06 1101 浏览
店員 非常冇禮貌,態度惡劣, 有這種店員 如果比外國遊客碰見 實在影響香港聲譽, 希望嗰店員去再培訓學下做一個正常人。 不要影衰香港。 如果你做得咁辛苦考慮轉行, 香港的服務業不適合你。
2021-05-25 935 浏览
最愛支持小店,因為用心製作。在筲箕灣區算價錢較貴,好吃的話都會願意支持。食物質素中上,蘋果muffin更有意外驚喜,甜度合適,鬆軟,但店員態度惡劣。這天店內客人不多,進入店舖詢問店員數次都已讀不回,只用手指指示麵包位置,我們不知道才會問,但全程店員都唔想理你。收錢都沒有一句多謝。明白的,你冇義務跟顧客說謝謝,但顧客前來支持你們的食物都冇義務受你氣。再好的食物沒有服務.......長期支持者只會離你遠去,你總會有你的支持者,最少我永冇下次。

2021-03-05 1054 浏览
風聞這店的面包很出名,用料天然。今午有機會路經便入店買些曲奇餅同面包。向店員查詢曲奇的用料時,店員態度不太友善,只敷衍回答。買面包的時候因第一次買,故問問要自己取還是由她代勞,但她只是用手指示意有面包盤同夾。總之,整個購買過程不太愉快!加上價錢貴得唔太合理,應該無下次了。
外卖自取
坦白說,現在麵包蛋糕的價錢其實對比以前是真的不便宜,但大家都是差不多售價的時候,味道和質素就成了決定性的關鍵。因為店面不是太大所以沒拍有什麼款式,但一般想起的火腿、香腸就不會少。我這次就沒買這些經典款,而是挑比較口味特別的。先不說味道,每件的造型都很可愛,飽滿完潤,店家也有貼標示說不要夾完又放下夾別的,保護得好好~上方的是紅莓蛋糕♥♥♥♥吃起來鬆鬆的戚弓蛋糕,但沒那麼乾,也比較軟。下方最左是黑芝麻卷♥♥♥有點像是黑芝麻口味的"咸豬仔",但外皮有點像法包比較硬一點。下方中間是我最滿意的蘋果金寶鬆餅♥♥♥♥♥蛋糕拿上手就覺得很有重量,口感很厚實但同時又很濕潤,表面的脆脆的金寶糖霜以及內裡的果粒,增加了不少層次。下方最右是抹茶麻糬包,可惜這款未知什麼味道就被吃掉了。

因為店面不是太大所以沒拍有什麼款式,
但一般想起的火腿、香腸就不會少。
我這次就沒買這些經典款,而是挑比較口味特別的。
先不說味道,每件的造型都很可愛,飽滿完潤,
店家也有貼標示說不要夾完又放下夾別的,保護得好好~
上方的是紅莓蛋糕♥♥♥♥
吃起來鬆鬆的戚弓蛋糕,但沒那麼乾,也比較軟。

下方最左是黑芝麻卷♥♥♥

下方中間是我最滿意的蘋果金寶鬆餅♥♥♥♥♥
蛋糕拿上手就覺得很有重量,口感很厚實但同時又很濕潤,
表面的脆脆的金寶糖霜以及內裡的果粒,增加了不少層次。

下方最右是抹茶麻糬包,可惜這款未知什麼味道就被吃掉了。
题外话/补充资料: 如果是大蛋糕的話需要先訂
2020-11-09
下午茶
  • 蘋果金寶鬆餅
2020-12-12 2638 浏览
家人之前有在這間麵包店買過麵包 知道我會經過的時候便叫我買回家做早餐囉 選了三款麵包 + 一個鬆餅!其中一款麵包是Today Special - 秋冬栗子 ($14)麵包內是濃郁的栗子泥,但不是很甜。芝士火山 ($10) - 就普通的芝士包吧兩者的麵包濕潤度足夠,也不是吃空氣那樣子。但相對的 - 綠茶麻糬 ($10) 則是乾了點。不過內裡的麻糬QQ軟軟的~很開心啊蘋果金寶鬆餅 ($11) - 很濕潤的鬆餅~除了面層的脆脆金寶,當中還有蘋果粒的啲
家人之前有在這間麵包店買過麵包
知道我會經過的時候便叫我買回家做早餐囉
選了三款麵包 + 一個鬆餅!

麵包內是濃郁的栗子泥,但不是很甜。
秋冬栗子麵包

芝士火山 ($10) - 就普通的芝士包吧
兩者的麵包濕潤度足夠,也不是吃空氣那樣子。
芝士火山

但相對的 - 綠茶麻糬 ($10) 則是乾了點。
不過內裡的麻糬QQ軟軟的~很開心啊
綠茶麻糬

蘋果金寶鬆餅 ($11) - 很濕潤的鬆餅~
除了面層的脆脆金寶,當中還有蘋果粒的啲
蘋果金寶鬆餅
2020-12-09
早餐
秋冬栗子麵包
蘋果金寶鬆餅
2020-12-04 1347 浏览
見到他們官網,咁多好評,今日有幸行過筲箕灣,特登去買來試吓。買咗咖啡包同黑芝麻吐司,價錢比起同區其他店舖貴。先講咖啡包,又乾也沒有咖啡味道,個黑芝麻吐司更加難食,阿女一口咬落話有一股腥味,而且口感怪怪的,有啲像食沙的感覺。超失望,食了一片便掉了。見到他們有蛋糕,適逢朋友就來生日,便訂做了一個冰雪奇緣公主蛋糕,兩星期前訂貨,朋友生日的那天去取,一打開蛋糕真係嚇我一跳,公主竟然有兩個嘴吧,可惜沒有拍下照片,蛋糕味道也不是太好吃!當日有點點兒掃興!
题外话/补充资料: 超失望!希望越大失望越大!
2020-10-31
早餐
  • 沒有
行經天橋下見到有間麵包小店支持一下買左2隻麵包麵包唔係空心包,食完唔會胃痛,明顯無咁多化學成份買了一個黑椒火腿麵包,咬開有淡淡既黑椒味,中間夾了一片火腿,如果加多片芝士就更佳味道會更加豐富!另一隻係芝士火腿包佢既麵包係好有彈性,不會單純只有軟熟,食完有飽足感,食得出用上高質素既麵粉另外仲有港式腸仔包,綠茶包,波羅包等等選擇都係幾蚊起有交易,好抵食!店主仲推介門外的自家焗製曲奇有原味,咖啡,朱古力,抹茶,都係由38蚊磅起~什錦口味半磅只要$45~
行經天橋下見到有間麵包小店
支持一下買左2隻麵包
麵包唔係空心包,食完唔會胃痛,明顯無咁多化學成份

味道會更加豐富!
另一隻係芝士火腿包
另外仲有港式腸仔包,綠茶包,波羅包等等選擇
都係幾蚊起有交易,好抵食!
店主仲推介門外的自家焗製曲奇
1 分钟 (外卖自取)
2019-12-06 3986 浏览
經過見到蛋糕整得好可愛,有唔同款Pepe,而且正常細size生日蛋糕先HK$89好抵。🤩🤩不過聽職員講其實都已經比人地訂咗,下次一定要搵機會訂返個先。--🍪 什錦曲奇餅 HK$45原味、朱古力、咖啡、抹茶。🧈 牛油味道幾香,好脆,整體都係正正常常。當中比較特別嘅係抹茶味道,茶嘅味道算幾重。雖然整體冇咩特別花巧嘢,但曲奇餅簡簡單單嘅味道已經好夠。而且感覺真係好街坊嘅餅店,職員都幾friendly.
🍪 什錦曲奇餅 HK$45
什錦曲奇餅
什錦曲奇餅
2019-03-01 3409 浏览
紅薑皮旦酥  老婆餅終於都比我食到!次次行過一係賣曬一係未出爐🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️今次訂定同啲朋友同屋企人食😆😆終於買到!熱騰騰!唔係好甜,老人家好岩食!
紅薑皮旦酥  老婆餅

今次訂定同啲朋友同屋企人食😆😆終於買到!

熱騰騰!唔係好甜,老人家好岩食!
2019-02-25 1223 浏览
我好鐘意食芝士,所以買呢個芝士火山包試下, 老闆話番去整熱好食啲。食個陣咁hit 番熱熱地,食個陣真係個包身軟熟,芝士溶溶地🤤🤤真係超好食!!一定要試下!!仲有,原來佢地個皮旦酥,一出就好快賣曬!真係睇你好唔好彩!行過幾次都係摸空,同埋佢地有出健康系列, 呢個下次先試, 都係係附近住, 可以慢慢試下佢地D 包!!

2019-02-23
  • 紅薑蓮蓉皮旦酥