2024-01-26 2189 浏览
睇IG介紹X Pay有優惠, 逢星期一至五下午2:30後喺The Pantry用X Pay埋單,即可獲得半價優惠可減高達HK$100! 今次用左半價優惠,下次再黎The Pantry食飯仲可以用埋減HK$30 Coupon, XPay幫你賺足兩餐!  結果今餐就差唔多係送左個甜品俾我地咁既價錢.Calamari Squid Ink Pasta魷魚圈,Pommery芥末忌廉汁墨汁意粉 & 蕃茄莎莎Pommery係一個好出名既法國牌子芥末醬, 主打古法研磨製作無添加防腐劑及人工添加物墨汁做既意粉,墨汁味唔濃郁, 質感有做到al dente, 意粉仲係有一點半生既白芯主要味道黎自蕃茄莎莎同弔味既芥末UNI & Scallop Linguine新鮮海膽, 香煎帶子&蟹肉海膽忌廉汁意粉新鮮海膽無明礬味係基本帶子厚度十足, 忌廉汁濃而不搶, 仲食到海膽同蟹肉既味Honeycomb caramel milkshake焦糖脆脆奶昔奶昔雲尼拿味較重, 焦糖味輕描淡寫D飲完都唔會好濟Matcha Cream PancakeRicotta 厚班戟, 抹茶忌廉醬, 紅豆,脆米 & 抹茶蕨餅班戟好fluffy,

Calamari Squid Ink Pasta
魷魚圈,Pommery芥末忌廉汁墨汁意粉 & 蕃茄莎莎
主要味道黎自蕃茄莎莎同弔味既芥末

UNI & Scallop Linguine
新鮮海膽, 香煎帶子&蟹肉海膽忌廉汁意粉
新鮮海膽無明礬味係基本
帶子厚度十足, 忌廉汁濃而不搶, 仲食到海膽同蟹肉既味

Honeycomb caramel milkshake
焦糖脆脆奶昔
奶昔雲尼拿味較重, 焦糖味輕描淡寫D
飲完都唔會好濟

Matcha Cream Pancake
班戟好fluffy, 食落唔會只係得空氣
抹茶忌廉醬唔會太甜, 其他配料亦都平衡得好好

*優惠只適用於X Wallet App的新註冊用戶,而X Pay 的最低交易金額為 HK$15。每次只能使用一張優惠券,受細則及條款約束。
2024-01-25
2024-01-21 87 浏览
好耐冇去新世紀,呢到多咗好多嘢食,The Pantry有Burger、Souffle Pancake啱晒我哋口味🍽️Lunch Set🍔Mexican Beef Burger & Chips $138有安格斯牛肉、辣肉醬、牛油果醬、烤洋蔥、芝士,再配薯條先生話burger好食,牛肉7成熟左右紅紅哋但軟熟又腍身,好多配料好豐富,薯條好食又夠脆👍🏻🍔Le Foie Gras Burger$138我就食鵝肝呢款,一樣有安格斯牛肉,配上無花果醬嘅cheese burger鵝肝肥美配burger個包好正,香油脂,無花果本身鐘意食,但原來無花果醬酸酸甜甜好襯Burger,亦都可以解油膩感so yum 🤤 🥞The Pantry‘s Pancake$108Souffle Ricotta Pancakes 好軟熟好輕身,口感軟綿,配Honeycomb Butter、Maple Syrup & Mixed Fruits,今次冇要其他口味,簡單原味已經好好食🉐🧇Peanut Butter Banana Waffle$99香脆waffle上有焦糖香蕉、烤杏仁、朱古力蛋糕、花生醬、雲尼拿雪糕,一樣好食吸引🍵Ma

🍽️Lunch Set
有安格斯牛肉、辣肉醬、牛油果醬、烤洋蔥、芝士,再配薯條

🍔Le Foie Gras Burger$138

🥞The Pantry‘s Pancake$108

🍵Macha Latte

☕️Chocolate
拉花靚,兩杯都濃味好飲😋

🚩The Pantry & Chips Republic (旺角) @thepantryhk
🍽️Spicy Sunshine 厚厚一塊安格斯漢堡扒,配搭甜甜酸酸菠蘿、墨西哥辣椒,清新而不膩,帶點辣勁,不錯!👍🏻🍽️Chestnut Pancake香濃蛋香味道嘅梳乎厘班戟,淋上栗子忌廉,仲帶自家製栗子茸,超級滿足!😊🍽️White Wine Mussels青口鮮味滿分,份量多,白酒忌廉更突顯味道,配多士更滋味😆🍽️Fish n Chips外脆皮薄炸魚,沾少少他他醬,更美味,薯條香脆可口!😙🍽️Premium Pistachio Milkshake開心果控不要錯過,好喝!😋The Pantry & Chips Republic 📍旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓436-438號舖

🍽️Spicy Sunshine

🍽️Chestnut Pancake

🍽️White Wine Mussels
青口鮮味滿分,份量多,白酒忌廉更突顯味道,配多士更滋味😆

🍽️Fish n Chips
外脆皮薄炸魚,沾少少他他醬,更美味,薯條香脆可口!😙

🍽️Premium Pistachio Milkshake
開心果控不要錯過,好喝!😋

The Pantry & Chips Republic
2024-01-14 242 浏览
今日book左餐廳 買左蛋糕 同屋企人慶祝生日 問職員 可唔可以幫我雪起個蛋糕?職員一黎就答我 我地雪櫃無位 唔可以幫你雪蛋糕好 唔緊要 我將個蛋糕拎番埋位 職員即刻就行埋黎 同我講 蛋糕會唔會係到食 如果係餐廳食 要比180蚊切餅費 我真係好想知 我比180蚊切餅費 你係咪即刻執到個位 雪番我個蛋糕?成個飲食體驗超差!職員長期睇唔到客人舉手 睇到都扮睇唔到職員態度差 唔只係差咁簡單 直頭係串 係臭串 野食又難食 水又有怪味一定唔會再幫襯我真係祝你生意興隆 財源廣進
今日book左餐廳 買左蛋糕 同屋企人慶祝生日
問職員 可唔可以幫我雪起個蛋糕?
職員一黎就答我 我地雪櫃無位 唔可以幫你雪蛋糕

好 唔緊要 我將個蛋糕拎番埋位

成個飲食體驗超差!
職員長期睇唔到客人舉手 睇到都扮睇唔到

一定唔會再幫襯

我真係祝你生意興隆 財源廣進
有個星期五晚過嚟食,都等咗一陣先入到去嘢食份量就偏少,青口得幾隻唔太夠喉,burger唔包薯條,薯條要分開叫,覺得有少少唔抵😅不過整體嚟講幾好味,兩個意粉都好掛汁,甜品叫左綠茶梳乎厘pancake唔記得咗影相,但係真係好鬆軟,同埋好有蛋味,值得試
有個星期五晚過嚟食,都等咗一陣先入到去

2023-12-29 88 浏览
今日同屋企人去咗旺角食午餐,見到佢哋午市套餐都幾吸引,亦都有一啲Special Menu items幾吸引,就是咗佢!Lunch Menu有湯有嘢飲,佢嘅蘑菇湯真係好濃郁,超鍾意!Lunch Menu叫咗烤三文魚覺得幾特別,佢嘅三文魚外邊係包住左啲脆脆片,口感還好!如果三文魚再生少少會仲好,其他有啲烤蔬菜喺側邊唔錯!另外叫咗個墨魚汁意粉,我自己幾鍾意嗰個汁,配意粉食嗰陣,除咗墨魚有少少無味之外我自己覺得必試,就係佢嘅芒果疏乎厘pancake ,係佢哋嘅特別餐牌,其實我都徘徊咗喺栗子蓉pancake定係呢一個,芒果睇落比較滿足,亦都有新鮮芒果肉食,芒果醬好多,而疏乎厘係非常鬆軟好有空氣咁!

Lunch Menu叫咗烤三文魚

另外叫咗個墨魚汁意粉,
我自己幾鍾意嗰個汁,配意粉食嗰陣,除咗墨魚有少少無味之外

2023-12-23 111 浏览
跟好友相聚,挑選了這間主打pancake嘅餐廳.既然主打pancake,就一定唔少得要order一款嚟試吓! 今日一共點咗三樣嘢:The Pantry’s Pancake果然係signature非常好食👍, 個pancake好香蛋味,乜都唔使加已經夠味.當然如果鍾意食甜d嘅都可以加多少少糖漿. 隔籬個cream亦都係好高質,入口少少甜,軟綿綿,好好味. 仲有啲伴碟嘅生果燉羊腿肉拌闊面燉羊腿肉嘅份量出乎預料地多!半年就比較硬,身,有咬口. Al dente!焗脆片三文魚柳配烤南瓜原來佢嘅脆片係早餐用嘅粟米片😂呢個配搭都幾新鮮,佢嘅三文魚唔會過熟,加上有少少粟米片有香脆嘅口感. 值得一讚佢嘅烤南瓜都好高質!

The Pantry’s Pancake

The  Pantry’s  Pancake
Grilled  Salmon  Fillet
  • The Pantry’s Pancake
2023-12-15 108 浏览
咁啱嗰日喺旺角moko行街,要搵午餐食,見到呢間好多人,所以特登去排隊試吓。呢度啲嘢食質素唔錯,份量亦都幾大,而且 lunch set嘅價錢都好親民。嗰日我哋去咗嗌一個burger lunch set, burger嘅肉煎得好香又有肉汁,而薯條炸得好香脆。如果去開旺角可以考慮試吓。
2023-12-11 109 浏览
✔️鵝肝安格斯牛肉芝士漢堡 $138呢個漢堡非常誇張🤩鵝肝油脂感十足 牛肉肉味香濃 充滿肉汁 再加上厚厚一層芝士❤️超級邪惡🤤✔️海膽蟹肉意粉 $178唔好以為海膽只有意粉頂部嗰舊😌其實有超多海膽煮溶咗 連同蟹肉熬成醬汁 味道非常香濃🥰而且意粉仲要好掛汁 食得好滋味😚✔️士多啤梨厚班戟 $125✔️香蕉雲呢拿焦糖厚班戟 $119我哋試咗兩款口味 士多啤梨味唔會太酸 甜甜酸酸食落幾開胃🤤另一款有雲呢拿嘅香味 仲有香蕉同微脆嘅焦糖 口感豐富啲 講唔停更加鍾意尼個🥰但班戟仲有啲粉漿嘅質感😣我哋覺得煮耐多少少 去到鬆軟嘅狀態 會再好食啲😋

✔️鵝肝安格斯牛肉芝士漢堡 $138

✔️海膽蟹肉意粉 $178

✔️士多啤梨厚班戟 $125
✔️香蕉雲呢拿焦糖厚班戟 $119

終於到訪這間疏乎厘班戟專門店,質素比得上在日本吃的水準,有點後悔太遲才來試🤣不用大排長龍也吃到,而且還有意粉、漢堡、全日早餐等菜式可以選擇!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ʙᴀɴᴏғғᴇᴇ ᴄʀᴇᴍᴇ ʙʀᴜʟᴇᴇ ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ> $119<ᴘᴇᴀɴᴜᴛ ʙᴜᴛᴛᴇʀ ʙᴀɴᴀɴᴀ ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ> $99最高人氣的焦糖燉蛋口味,兩件疏乎厘班戟疊起,上面淋滿拖肥醬及雲尼拿吉士醬,最表面有脆焦糖!班戟充滿空氣感,疏乎程度入口即溶,一個人也可以輕易清碟🤤窩夫上有花生醬,像街頭格仔餅,還配了焦糖香蕉、朱古力蛋糕及雲尼拿雪糕!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ᴍᴏ> $99<ᴡʜɪᴛᴇ ᴡɪɴᴇ ᴍᴜssᴇʟs> $79簡單的ᴍᴏ ʙᴜʀɢᴇʀ夾上安格斯牛肉、炒洋蔥蘑菇及芝士,麵包鬆軟有牛油香,牛肉煎得剛好有肉汁!鮮茴香白酒忌廉煮青口配烤多士,份量大約十多隻,忌廉汁ᴄʀᴇᴀᴍʏ青口肉質挺嫩滑!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<sᴜᴘᴇʀ ᴏʀᴇᴏ ᴍɪʟᴋsʜᴀᴋᴇ> $68<ᴘᴏᴍᴇ

<ᴍᴏ> $99
<ᴡʜɪᴛᴇ ᴡɪɴᴇ ᴍᴜssᴇʟs> $79

<sᴜᴘᴇʀ ᴏʀᴇᴏ ᴍɪʟᴋsʜᴀᴋᴇ> $68
<ᴘᴏᴍᴇɢʀᴀɴᴀᴛᴇ ʟɪᴍᴇ sᴏᴅᴀ> $48
雖然超邪惡但忍不住要試他們的招牌奶昔,用ᴏʀᴇᴏ雪糕加鮮牛奶打成,額外再加入ᴏʀᴇᴏ餅碎,口感超濃郁很好喝😈另外石榴青檸梳打比較少見,用新鮮石榴沖調,配梳打解渴一流!
2023-12-05 100 浏览
安格斯牛肉肉醬麵&溫泉蛋 意粉係手工麵條 蕃茄醬偏酸 牛肉碎好香 加埋溫泉蛋好好食 但食到後期 就會開始覺得膩Super Oreo 係一杯好足料既奶昔 偏結身 如果係口渴既情況下就未必可以解渴 作為甜品就會係非常好既選擇 入面仲會有一粒粒既Oreo 口感豐富意式煙肉,蘑菇,卡邦尼意粉&Parmesan芝士 醬汁Creamy 係好食既但太結身 所以食左一兩啖開始覺得好膩慢煮手撕豬肉 酸椰菜 香草蕃茄汁芝士千層麵 豬肉好好食 可能因為我本身唔係好鍾意食酸野 所以對酸椰菜就唔特別喜愛 而芝士有好多 蕃茄醬偏甜 整體偏膩

2023-12-04 71 浏览
📍The Pantry & Chips Republic🇭🇰 旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓436-438號舖今次已經係我二訪呢間餐廳!食過覺得好好食 而且價錢都ok就同大家介紹下佢係moko戲院隔離 有少少隱蔽🤣🤣😋 Black Truffle Cheese Chips $59薯條好食! 但唔算好重黑松露味可以多啲芝士😋 Pull Pork Lasagna Roll $142呢個好食手撕豬肉 份量都多好juicy 多cheese但唔會好漏😋 Banoffee Creme Bruelee Pancake $119每次嚟都一定會食呢個!!我鍾意佢夠蛋味有空氣感至於都有啲實感!!加埋焦糖係面 好正
📍The Pantry & Chips Republic

今次已經係我二訪呢間餐廳!
食過覺得好好食 而且價錢都ok

😋 Pull Pork Lasagna Roll $142
呢個好食
手撕豬肉 份量都多
好juicy 多cheese但唔會好漏

每次嚟都一定會食呢個!!
我鍾意佢夠蛋味
有空氣感至於都有啲實感!!
加埋焦糖係面 好正
2023-11-02
  • Banoffee Creme Brulee Pancake
  • Pull Pork Lasagna Roll
  • 黑松露芝士汁薯條
2023-12-03 83 浏览
𝗣𝗹𝗲𝗮𝘀𝗲 𝗳𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄 𝗺𝘆 𝗼𝗽𝗲𝗻𝗿𝗶𝗰𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗴𝗿𝗮𝗺 @𝗺𝗶𝗰𝗵𝗲𝗹𝗹𝗲𝗳𝗼𝗼𝗱𝗳𝗶𝘁香煎比目魚柳紅椒蕃茄醬同芒果Salsa酸酸甜甜好開胃 加上煎香左既魚身更加惹味 side仲有烤露荀 薯蓉 整道菜好豐富意式肉丸粟米片Nachos 上有芝士醬 而肉丸用上蕃茄汁 非常夾7成熟牛肉既肉質幾多肉汁帶少許焦香 加埋薯條更加正白酒忌廉煮藍青口配烤多士青口肉吸收哂醬汁 幾creamy又唔會太油膩最後點左杯凍檸茶解解渴

香煎比目魚柳

意式肉丸粟米片
Nachos 上有芝士醬 而肉丸用上蕃茄汁 非常夾

7成熟牛肉既肉質幾多肉汁帶少許焦香 加埋薯條更加正
白酒忌廉煮藍青口配烤多士
青口肉吸收哂醬汁 幾creamy又唔會太油膩

最後點左杯凍檸茶解解渴
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·▎ᴛʜᴇ ᴘᴀɴᴛʀʏ 位於 ᴍᴏᴋᴏ 新世紀廣場戲院旁 配有一個藍色門面 遠望時便會見到富有時尚感的外圍 帶給人舒適自在的氛圍😆  餐廳主打西式料理、意粉、甜品、漢堡及精選飲品等高品質餐食🌟  記得喺 ᴛʜᴇ ᴘᴀɴᴛʀʏ  剛開業時嚟過一次 大家為咗佢地嘅 ꜱᴏᴜꜰꜰʟᴇ ʀɪᴄᴏᴛᴛᴀ 班戟而大排長龍 估唔到幾年後再嚟水準依舊👍🏻😍▸ ᴘᴜʟʟ ᴘᴏʀᴋ ʟᴀꜱᴀɢɴᴀ ʀᴏʟʟ ┅ HKD 98▸ ᴀᴘᴘʟᴇ ᴄʀᴜᴍʙʟᴇ ꜰʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀꜱᴛ ┅ HKD 142▸ ɢʀɪʟʟᴇᴅ ʀɪʙ ᴇʏᴇꜱ ꜱᴛᴇᴄᴋ ᴡɪᴛʜ ᴏɴɪᴏɴ ʀɪɴɢꜱ ┅ HKD 288 [ ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ ᴍᴇɴᴜ ] ▸ ᴘᴜʟʟ ᴘᴏʀᴋ ʟᴀꜱᴀɢɴᴀ ʀᴏʟʟ  — 慢煮手撕豬肉,酸椰菜,香草番茄汁芝士千層面千層麵外表普通 但原來都有驚喜❕ 酸酸甜甜嘅蕃茄醬汁🥫🍅同內含嘅慢煮手撕豬肉幾夾 夾喺麵塊之間✨ 除左食到非常濃郁芝士味外🧀 仲有豬香味道而千層麵嘅質感較一般千層麵軟韌🍝 再配上清爽酸椰菜粒 口感滿滿😇 ▸ ᴀᴘᴘʟᴇ ᴄʀᴜᴍ
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

▸ ᴀᴘᴘʟᴇ ᴄʀᴜᴍʙʟᴇ ꜰʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀꜱᴛ  — 法式多士, 肉桂蘋果,雲尼拿雪糕 & 烤紅莓酥餅碎
我會話 ᴛʜᴇ ᴘᴀɴᴛʀʏ 嘅法式吐司實在太好味😝 鬆軟嘅麵包 先浸滿蛋漿和牛奶後 再放上鐵鍋煎🍳 正正做到外層金黃可口 內層香甜鬆軟🥧 再掛上肉桂汁煮蘋果及香脆餅碎 富有口感 味道更被昇華了👅🤩

[ ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ ᴍᴇɴᴜ ]
▸ ɢʀɪʟʟᴇᴅ ʀɪʙ ᴇʏᴇꜱ ꜱᴛᴇᴄᴋ ᴡɪᴛʜ ᴏɴɪᴏɴ ʀɪɴɢꜱ — 燒肉眼牛扒,忌廉薯茸, 炸洋蔥圈, 紅酒燒汁
ꜱᴛᴇᴄᴋ 方面我地叫咗5成熟 口感帶點炭烤風味🪵 上枱時望落感覺未到5成熟 但食落都有驚喜💖 口感軟腍且肉香味濃 仲要好juicy🤤 配菜有 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 忌廉薯茸、酥脆炸洋蔥圈、露筍、茄子等時菜伴碟 配上紅酒燒汁 味道更有層次😍😛 其中比較特別 喺上枱時茄子試有個『 哈哈笑 』喺到🤣❗️

▎整體嚟講 ᴍᴏᴋᴏ • ᴛʜᴇ ᴘᴀɴᴛʀʏ 喺一間唔錯嘅餐廳選擇 環境舒適 價格公道💯 成間餐廳佈置得好附合「𝔼𝕟𝕛𝕠𝕪 𝕐𝕠𝕦𝕣 ℂ𝕙𝕚𝕡𝕤 𝕋𝕚𝕞𝕖」嘅餐廳主題  餐食就帶俾人一種小清新、簡約的風格 相對親切的感覺😚

Special thanks to
@mokohk
@thepantryhk
@westface.meow

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)

𓌈˒˒ ᴛʜᴇ ᴘᴀɴᴛʀʏ

❜ 旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓436-438號舖
Shop 436-438, 4/F, MOKO, 193 Prince
— @thepantryhk

‎‎܀
‎‎܀ Follow @chillfood.basis for more 📸
ᴘᴘʟᴇ ᴄʀᴜᴍʙʟᴇ ꜰʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀꜱᴛ
ᴘᴘʟᴇ ᴄʀᴜᴍʙʟᴇ ꜰʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀꜱᴛ
2023-11-07
  • ɢʀɪʟʟᴇᴅ ʀɪʙ ᴇʏᴇꜱ ꜱᴛᴇᴄᴋ ᴡɪᴛʜ ᴏɴɪᴏɴ ʀɪɴɢꜱ
  • ᴘᴘʟᴇ ᴄʀᴜᴍʙʟᴇ ꜰʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀꜱᴛ
想食梳乎厘pancake就會諗起呢間喺Moko嘅餐廳,除咗唔同口味嘅pancake仲有西餐食。White Wine Mussels $79叫咗份白酒忌廉藍青口,青口鮮甜而且吸收哂個白酒忌廉汁嘅香味。忌廉汁好creamy,用烤多士點黎食就岩哂。Beef Cheek Risotto $172主菜叫咗個意大利飯,慢煮牛面頰肉肉質非常軟腍,肉味香濃,飯煮得岩岩好,唔會太軟太硬,仲有烤蘆筍同翠肉瓜等做配菜。Sea Urchin & Scallop Linguine $178朋友就叫咗個海膽忌廉汁意粉,有海膽、鮮嫩煎帶子同蟹肉做配料,意粉夠彈牙,忌廉汁有鮮甜海膽味,唔錯。Banoffee Crème Brûlée Pancake $119最後當然唔少得叫咗份厚梳乎厘pancake開心share,揀咗呢款Crème Brûlée 口味,梳乎厘pancake口感軟綿,充滿空氣感,面頭淋咗拖肥同吉士醬,加埋香蕉同焦糖脆面,就好似真係食緊焦糖燉蛋咁。

White Wine Mussels $79

Beef Cheek Risotto $172