2023-11-23 451 浏览
開左業一段時間依然人氣高企既The Pantry & Chips Republic, 主打souffle pancake🥞同薯條🍟有多款口味絕對唔可以錯過呢~ 今次我地一如以往食左😌🍟Sour Cream Works Chips ($55)金黃即炸薯條配上香滑既牛油果蓉同Sour Cream, 味道配搭好夾,酸味提升左層次感,減少脆炸薯條既油膩感覺~🥞Banoffee Creme Brulee Pancake ($119)法式焦糖布甸厚pancake, 表層有燒焦過既脆口焦糖🥹pancake 鬆厚感一流,入口有綿密既溶化感🤍🥞Lotus Biscoff French Toast ($125)另外推介甜品非toast 莫屬😌呢個口味係special menu 上,亦都係非固定menu, 要把握機會食!蛋香豐富既香軟toast 配上 Lotus 脆餅,vanilla 雪糕,冷熱口感同時擁有🤩🦐Crunchy Panko Prawns ($78)每隻蝦都用上麵包爆油炸,入口有粒粒香脆感,而且都算大隻,肉質幾彈牙🍔MO ($99)多款burger 中我地揀選了有安格斯肉,炒洋蔥蘑菇,芝士夾層既

Sour Cream Works Chips

🍟Sour Cream Works Chips ($55)

Lotus Biscoff French Toast

🦐Crunchy Panko Prawns ($78)

Crunchy Panko Prawns

🍔MO ($99)
多款burger 中我地揀選了有安格斯肉,炒洋蔥蘑菇,芝士夾層既口味,漢堡好juicy😙

MO

🍫Mint Chocolate Milkshake ($58)
連奶昔都有多款選擇!令我最心動當然係薄朱😙薄荷同朱古力味都balance, 有d 似知名雪糕品牌推出既口味

Mint Chocolate Milkshake

2023-11-13
Sour Cream Works Chips
Mint Chocolate Milkshake
2023-11-22 62 浏览
梳乎厘🥰 高質Moko cafe😋 餐廳為新派西式cafe 係主打多國菜例如意粉、Burger、梳乎厘等等 餐廳環境舒適 燈光溫暖 ====᪥ UNI & Scallop Linguine $119海膽忌廉汁意粉面頭放上新鮮海膽及兩粒香煎帶子 十分精緻 而意粉當中則有豐富蟹肉粒 口感豐富 味道充滿海膽嘅鮮香甘甜 意粉質感都唔錯😋᪥ Le foie Gras Burger $138鵝肝burger🥰 鵝肝好厚身又大塊 油香豐富 配上Angus beef、無花果醬、生菜等等配搭一流᪥ Black Truffle Cheese Chips $59好邪惡嘅芝士醬+黑松露薯條🫣᪥ Banoffee Creme Brulee Pancake梳乎厘厚身而輕盈 並充滿蛋香 配上香蕉、拖肥醬、雲尼拿吉士醬及面層嘅脆焦糖 配搭一流😋᪥ Pinalada Soda $48
====

᪥ UNI & Scallop Linguine $119

᪥ Le foie Gras Burger $138

好邪惡嘅芝士醬+黑松露薯條🫣

᪥ Pinalada Soda $48
2023-11-22 64 浏览
係旺角行完街就同朋友去搵好嘢食經過呢間餐廳覺得好吸引就入左去😆樣樣嘢都好好味.💎 $119 Banoffee Creme Brulee Pancake餐廳好出名既梳乎厘點都要叫嚟試下🥰梳乎厘口感超鬆軟入口即化既感覺好正面頭有焦糖既糖面呢個配搭好新鮮又好好食🥹.💎$192 Iron Grilled Flank Steak份量好豐富既牛排外表又好吸引😎我地叫左5成熟食落牛味好香濃 生熟程度剛剛好配埋焗蔬菜同埋好香脆既薯條一齊食好正🤩.💎$79 Chicken & Cheese Quesadilla雞肉芝士墨西哥薄餅好好食雞肉口感好嫩滑配埋牛油果醬同蕃茄莎莎一齊食口感十分豐富🥳食到停唔到口.💎$96 Caesar Saladcaesar salad配料好多元化有煙肉, 面包粒, 芝士同生菜口感好有層次😍而生菜入口好清爽呢碟菜又好食又有營養.💎$72 Wild Wings好好食既炸雞翼好落十分香口而雞肉就好juicy仲可以點埋2款唔同既醬料食🥰令口感更上一個層次
係旺角行完街

口感十分豐富🥳
食到停唔到口
💎$96 Caesar Salad

caesar salad配料好多元化
有煙肉, 面包粒, 芝士同生菜
口感好有層次😍

好落十分香口
而雞肉就好juicy
仲可以點埋2款唔同既醬料食🥰
令口感更上一個層次
旺角MOKO高質人氣餐廳,Happy Friday晚上人流不斷,本來只打算吃個Pasta的,怎料Menu選擇比想像中多,差不多每桌都有Order的Pancake賣相都很吸引,不能放過!Chicken & Cheese Quesadilla $79熱辣辣的墨西哥薄餅很適合當個Starter,雞肉、Mozzarella Cheese和蕃茄Salsa味道清爽,加上酸忌廉和牛油果醬更加惹味,喚醒味蕾。MO $99 + Fries $25預期之外,Burger竟然有這麼多選擇,Classic牛、雞、素都應有盡有。這個Recommend Item算是Classic Cheese Burger的代表,安格斯牛肉配上炒洋蔥、蘑菇及芝士這個不會輸的組合,加上超軟熟、超有牛油香的麵包,整體很滿足。薯條鬆脆,就算冷卻後也不失美味和脆度。All Day Brekky $155All Dat Breakfast加上招牌Ricotta厚班戟,一次過滿足兩個願望。炒滑蛋、英式香腸、煙肉、炒蘑菇、小蕃茄等種類豐富,兩大片厚班戟頗有誠意,單吃下不沾任何調味下,蛋香更加突出。Tiramisu Pancake $122製作

MO $99 + Fries $25

All Day Brekky $155

Tiramisu Pancake $122
製作需時,即叫即製下,上桌時還是暖烘烘的。3層厚厚又空氣感十足的招牌Ricotta厚班戟,蛋香突出,加上Tiramisu醬和大量咖啡粉、燕麥松子仁、藍莓、草莓和咖啡糖漿,味道和口感豐富,份量足夠2個人Share。
Brownie Espresso

Brownie Espresso $75
真材實料的Handcrafted Milkshake,咖啡味從頭到尾都非常濃郁,Brownie數量不少,Milkshake的Creamy加上小粒的甜品,邪惡又幸福。
Brownie Espresso
2023-11-17 118 浏览
餐廳📍 The Pantry & Chips Republic地址:旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓436-438號舖菜式:西式餐廳、甜品、咖啡店適合:朋友聚會價錢:$$$整體評分: 8/10回頭指數: 8.0/10❣ Seafood Linguine珍珠帶子、蝦肉鮮甜可口,加埋藍青口,魷魚爽口彈牙,配上Parmesan 芝土增添了其龍蝦汁意粉的口感層次,而意粉的靈魂在於醬汁入邊,其龍蝦汁味道鮮甜,不錯的菜式。❣ Iron Grilled Flank Steak5成熟的薄切牛扒中間呈粉紅色,質感軟嫩,保留到牛肉嘅肉汁,加入了燒肉汁、香蒜青醬於牛扒上,味道及口感層次即時提升不少,加上脆卜卜的粗身薯條及蔬菜,水準之作。❣ Matcha Cream PancakeRicotta 厚班戟疏乎厘口感細滑,不會太甜,配上抹茶忌廉醬,紅豆,脆米及抹茶蕨餅,是無得輸的組合配搭。❣ Pomegranate Lime Soda❣ Orange Soda兩款飲品都是清新解渴之選,甜味適中。
菜式:西式餐廳、甜品、咖啡店
適合:朋友聚會

❣ Iron Grilled Flank Steak

❣ Matcha Cream Pancake

❣ Pomegranate Lime Soda
❣ Orange Soda
兩款飲品都是清新解渴之選,甜味適中。
2023-11-08
  • Matcha Cream Pancake
有睇我舊post食評應該都會見過呢間餐廳😆位於MOKO位置好方便又抵食嘅西餐,睇完戲直落食飯就啱曬☺️🥩Iron Grilled Flank Steak 煎牛排配焗蔬菜 (燒肉汁+香蒜青醬)$192呢個steak我地叫左5成熟,雖然上到枱好似唔係5成熟,不過食落都好juicy唔錯唔錯👍🏻🦐Tom Yum Gong Risotto 烤大蝦魷魚草菇 冬陰公意大利飯 $188呢個risotto係用冬陰公湯去煮, 辣辣地又幾得意😆 同埋啲海鮮都幾新鮮, 尤其是放喺表面嘅大蝦👍🏻🥞Banoffee Creme Brulee Pancake Ricotta厚班戟香蕉,拖肥醬,雲尼拿吉士醬& 脆焦糖 $119喺呢間餐廳食嘢,點可以唔叫pancake! 上次試咗原味,今次決定要試吓特別啲嘅Creme Brulee Pancake, 果然冇令我失望,表面嘅焦糖燒到又香又脆,pancake濕潤又香蛋味, 絕對會因為佢哋嘅pancake而回頭👍🏻👍🏻📍旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓436-438號舖

Tom Yum Gong Risotto

2023-11-12
Tom Yum Gong Risotto
2023-11-10 2384 浏览
位於旺角MOKO嘅🌟The Pantry & Chips Republic🌟係人氣店,除咗🍽️主食外,仲有即叫即做嘅🥞梳乎厘班戟!🥞The Pantry's Pancake🌟The Pantry🌟嘅皇牌product!即叫即做嘅梳乎厘班戟🥞,口感超鬆化兼輕盈🤩!配牛油🧈同埋楓葉糖漿🍯同吃,係高配版嘅熱香餅🥞!🥗Buttermilk Chicken Salad $118沙律菜🥬爽脆新鮮,牛油果🥑軟綿可口!仲有份量超多嘅​🐓烤雞扒,可以當主菜🍽️咁食!🌮Chicken & Cheese Quesadilla $79少少辣🌶️嘅雞絲,十分惹味!加埋🥑牛油果醬同埋酸忌廉,充滿🇲🇽墨西哥風味!🥩Iron Grilled Flank Steak $192烤至五成熟嘅牛扒,中間❤️嫩紅誘人,保留咗大量肉汁💦,配🤎燒肉汁同埋💚香蒜青醬同吃,超惹味!🍊Fresh Orange Soda $48酸爽解渴!

🥞The Pantry's Pancake

🍊Fresh Orange Soda $48

酸爽解渴!
2023-11-05 88 浏览
Iron Grilled Flank Steak牛扒水準都幾高,煎得啱啱好又唔會有血水。配菜都好出色,有炸到好脆嘅薯條,同埋焗左嘅粟米芯同脆肉瓜,配菜一啲都唔馬虎!Pull Pork Lasagna Roll外表普通嘅千層麵食落好有驚喜,蕃茄醬汁酸酸甜甜同手撕豬肉好夾,而且芝士味非常濃郁!而千層麵嘅口感較一般千層麵軟滑,好好味!Waffle Benedicts Waffle咸食都幾特別!有煙肉,牛油果,溫泉蛋,配上荷蘭醬,再切開溫泉蛋有流心蛋醬,依個組合令人好滿足!Matcha Cream Pancake依間餐廳好好多款pancake,大家一定要試下!首先賣相已經好吸引!梳乎厘厚pancake好鬆軟,空氣感滿滿,而且好有蛋香味,配上抹茶忌廉同脆米都唔覺得太甜膩。另外仲有好香濃嘅抹茶味蕨餅,口感Q彈,同軟棉紅豆,配埋一齊食好正!

Pull Pork Lasagna Roll

Waffle Benedicts

Matcha Cream Pancake
2023-11-04 74 浏览
📌THE PANTRY & CHIPS REPUBLIC餐廳環境雅緻,落地玻璃感覺開揚,主食以意粉🍝漢堡🍔為主,亦有沙律🥗薯條等小食,特別鍾意佢地嘅班㦸🥞賣相精緻又好味🔖[ MO Burger $99 ]漢堡烘得微脆帶點牛油香,安格斯牛漢堡扒肉汁鮮嫰,十分juicy🍔加上炒洋蔥蘑菇及半溶芝士,味道相當豐富👍🏽裡面的蕃茄、生菜🥬絕對幫助減輕罪惡感,整體配搭唔錯🫶🏽🔖[ Buttermilk Chicken Salad $118 ]烤雞扒·牛油果·煙肉·溫泉蛋及羅馬生菜,以蛋黃醬調味,清新無負擔😚沙律菜新鮮翠綠🥗配料均勻沾上沙律醬汁,仲有超正溫泉蛋🥚流心蛋黃蛋香十足,係我嘅真愛❤️🔖[ Crunchy Panko Prawns ]$78幾有驚喜的小食,炸蝦外層鬆脆唔油膩配上香蒜蛋黄醬更加惹味🫶🏽🔖[ Matcha Cream Pancake ]$119Ricotta 厚班韌質感鬆軟,口感軟綿綿🥰配以抹茶醬、紅豆同抹茶蕨餅,抹茶忌廉味道微甘🍵唔會蓋過pancake嘅蛋香🥚🔖Flat White $43🔖有機檸檬子薑茶 $46
📌THE PANTRY & CHIPS REPUBLIC

🔖[ MO Burger $99 ]
裡面的蕃茄、生菜🥬絕對幫助減輕罪惡感,整體配搭唔錯🫶🏽

🔖[ Crunchy Panko Prawns ]$78
幾有驚喜的小食,炸蝦外層鬆脆唔油膩
配上香蒜蛋黄醬更加惹味🫶🏽

🔖[ Matcha Cream Pancake ]$119
Ricotta 厚班韌質感鬆軟,口感軟綿綿🥰

🔖Flat White $43

🔖有機檸檬子薑茶 $46
其實呢一間餐廳之前小編已經食過,個次當然食咗佢嘅招牌pancake,真係好唔錯👍🏻不過佢嘅餐牌仲有好多好吸引嘅嘢食,所以小編今次二訪試埋佢其他嘢😝.#CrunchyPankoPrawns 🍤呢一個小食我哋大推,佢層炸衣真係好酥脆,而且唔油膩,加上啲蝦肉都好彈牙,同埋佢都幾大隻,絕對值得一試🤩.#ChickenMexicana 🍔雖然呢個漢堡睇落平平無奇,但係佢嘅麵包體好香牛油味,而且入面塊雞扒好厚,但又唔算乾,配埋牛油果蓉同埋芝士食,都唔錯🙆🏻‍♀️.#ChilliBeefChips有burger又點可以冇薯條呢,我哋揀咗呢一個芝士辣肉醬?薯條,呢個配合真係冇得輸,佢嘅薯條係較粗身,入面係多薯蓉個隻,當然係深得我心啦🥰.#PanFriedHalibut呢度菜式嘅擺盤真係好靚,有啲似藝術品😍但係佢呢隻炸魚就比較乾身少少,可以話係食落好脆口,不過佢又唔係平時嗰隻炸魚薯條個款炸衣,如果鍾意食香口嘅炸魚,大家都可以試一試🙌🏻.#StrawberryNCustardWaffle 🧇上次試咗佢嘅pancake,今次就試佢嘅窩夫,答案係小編覺得pancake好食啲🤭因為呢隻窩夫並唔係好厚身軟熟嗰一隻,
#CrunchyPankoPrawns 🍤

#ChickenMexicana 🍔

#ChilliBeefChips

#PanFriedHalibut
呢度菜式嘅擺盤真係好靚,有啲似藝術品😍

#StrawberryNCustardWaffle 🧇
因為呢隻窩夫並唔係好厚身軟熟嗰一隻,佢較為乾身,不過因為佢有口口一層吉士醬,配埋數唔清嘅士多啤梨,一啖食曬所以材料都係好滿足嘅😆
大家如果係一大班朋友去食都可以着呢款甜品試吓🍴

#HomemadeLemonade 🍹
喱杯Lemonade幾好飲,唔會係好甜,酸酸地,可以幫小編係呢一餐飯入面唔同時間refresh個口腔😙
📌 溫馨提示:呢間分店晚餐時段都好多人,大家記得及早拎定飛,之後可以喺附近行吓等入座🤓
原來moko變左好多, 之前見到呢間新開嘅餐廳, 好光猛裝修清新,今日同朋友試一試。💬蘑菇忌廉湯💬mozzarella沙律前菜做得唔馬虎,我選擇mozzarella芝士粒都多,亦都足夠醋汁配菜食😋💬手工闊麵伴煙燻煙肉,白菌忌廉汁手工意粉好好食,必點推介,口感做到就實在,意粉麵團蛋味好重,非常喜歡,忌廉汁唔算太濃,食落唔會好滯💬白味噌鱈魚,玉子豆腐配意大利飯平時嘅西餐好少見到呢個,日式fusion飯,risotto出乎意料驚喜。個飯索曬miso 嘅甜鹹香,味鱈魚有醃製過,亦都好入味,比較偏甜身,不錯💬 Mozzarella gravy chips💬 Tiramisu pancake侍應非常細心,見我哋差唔多食完,就問我哋係咪可以上甜品,因為製作需時,要30分鐘。梳乎厘pancakes做得非常鬆軟,好夠蛋味,當日halloween仲好精心整咗側邊嘅小報置,好可愛。見到其他客人都有點綠茶pancakes下次需要試埋。🍹 chocolate milkshakes and strawberry milkshakes 覺得比較細杯但心靈上超滿足晏晝去嘅時候,都唔算太多人。可能位置比較偏入,亦都係

💬蘑菇忌廉湯
💬mozzarella沙律

💬手工闊麵伴煙燻煙肉,白菌忌廉汁

💬白味噌鱈魚,玉子豆腐配意大利飯

💬 Mozzarella gravy chips
💬 Tiramisu pancake

見到其他客人都有點綠茶pancakes下次需要試埋。

覺得比較細杯但心靈上超滿足

晏晝去嘅時候,都唔算太多人。可能位置比較偏入,亦都係新開。有機會可以去試下,lunch set都幾抵食,唔錯呢!
2023-10-31
  • Tiramisu pancake
2023-11-01 49 浏览
今日難得收早,就同朋友去太子新世紀廣場試新嘢,知道佢有一間食fusion菜幾出名,啱晒打卡人士去,現場環境都幾清新,而且好適合一班朋友聚會,我同朋友嗌咗肉醬芝士薯條,滿滿嘅肉醬鋪滿薯條上邊,每食一條都點一下簡直係心花怒放,而且薯條炸得啱啱好唔會過火,加上肉醬同埋芝士嘅味道簡直係我嘅至愛,之後點左牛肉面珠燈Risotto ,牛肉嘅比例非常多,足夠兩個人食,佢哋用慢煮嘅方式主動牛肉好林,而且意大利飯唔會特別硬加上忌廉嘅醬汁恰到好處,之後我哋點咗signature漢堡包,有芝士蘑菇和牛,咬落去牛肉個醬汁迅速爆出來,加上蘑菇嘅醬汁同埋蕃茄唔會太鹹,中和返個味道,而小食方便我哋嗌咗炸蝦件,加上千島醬簡直冇得彈,呢個炸蝦用咗吉列粉去炸,唔會太過油膩咬落去索索聲,以甜品方便我哋嗌咗吉士士多啤梨waffle , 滿滿嘅吉士包住格仔餅,加上香甜嘅士多啤梨簡直每一層都有驚喜,以飲品方便我哋嗌咗鮮榨橙汁梳打,唔會太甜,啱我口味,同埋呢度嘅甜品其實都好有特色,但係我哋只有兩個人試唔到咁多款口味,下次一定要同三五知己再試吓呢度嘅食物。
2023-10-31 53 浏览
❣︎ 位於旺角新世紀廣場用餐時間80分鐘 不過上餐好快所以都夠時間食環境寬敞裝修雅致 聚會約會黎呢到都唔錯♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.8/5 🌮Chicken & Cheese Quesadilla $79雞肉 ·Mozzarella ·芝士墨西哥薄餅配番茄莎莎·酸忌廉·牛油果醬幾鐘意啲醬汁 好開胃🍝Sea Urchin & Scallop Linguine $178新鮮海膽·香煎帶子·蟹肉海膽忌廉汁意粉意粉so creamy 帶子煎到半熟肉質好滑🥞Rich Mango Pancake $145芒果控必點 每一日都有滿滿的芒果🥛Berry Berry Milkshake $69 & 🥛Honeycomb Caramel $69濃郁奶昔
❣︎ 位於旺角新世紀廣場

芒果控必點
每一日都有滿滿的芒果

濃郁奶昔

2023-10-23 82 浏览
早兩日約左朋去新世紀廣場嘅The Pantry & Chips Republic食個晚飯,原來餐廳可以帶小毛孩,下次又多個地方選擇。我地點左Buttermilk Chicken Salad,份量都幾多,裡面有烤雞扒、牛油果、煙肉、溫泉蛋和羅馬生菜,配上蛋黃沙律醬,份外滋味。各人點左一份主食Sea Urchin &Scallop Linguine有大大隻帶子和海膽,忌廉汁意粉非常creamy。點左一份Mo嘅安格斯牛肉芝士漢堡,麵包充滿牛油香味,牛肉鮮嫰多汁,配上炒洋蔥磨菇十份好味,另外+$20可以有一份炸薯條。甜品點左一份Tiramisu Pancake,Ricotta 厚班戟口感勁鬆軟,配上提拉米蘇醬,燕麥松子仁&咖啡糖漿,令pancake味道更豐富。

我地點左Buttermilk Chicken Salad

有大大隻帶子和海膽,忌廉汁意粉非常creamy。

外卖自取
2023-10-22 2032 浏览
晚上黎到西餐廳—The Pantry & Chips Republic, 裝修環境優美, 空間感舒適, 燈光充足。香煎比目魚柳配紅椒蕃茄醬:比目魚柳配上酸甜的紅椒蕃茄醬真係好好味,值得一試,魚柳煎得適中,外皮保持脆口。烤露筍帶黎額外的口感。最後配上薯茸,令人好飽足。美味可口: 燒肉眼牛扒, 忌廉薯茸, 炸洋蔥圈, 紅酒燒汁(五成熟) 肉眼燒烤過後維持住嫩度, 鎖住非常濃郁的肉汁, 口感帶有炭烤風味, 搭上紅酒燒汁可以昇華口感同味道, 豐盛既感覺。薯茸質感好滑, 入口即融。炸洋蔥圈皮酥脆,內層鬆軟甜美。Berry Berry Milkshake:奶昔混合了莓果,味道酸甜可口,好似甜品一樣。有機子桑莓葉茶:慢慢等左大約十分鐘,我地先開始飲。草本風味和清新的口感,同時又有微妙的苦味,放鬆身心。

美味可口: 燒肉眼牛扒, 忌廉薯茸, 炸洋蔥圈, 紅酒燒汁

2023-10-19