2011-04-24
同爸爸行完海運, 就想搵個地方唞吓本來想去半島,但爸爸提議不如試吓heritage1881個間去到同個女侍應講三位, 佢就乜都唔講咁帶我哋入室內室內嘅設計好單調, 只有幾張枱,放上白布, 心稔俾同樣價錢有冇景睇,咁點解要黎呢到呢?爸爸表示想坐出面, 個女侍應好唔耐煩咁話冇晒位, 我哋要求留低電話, 有位就請佢打比我哋佢黑晒口面咁話要等半個鐘, 有位打比我哋個陣已經唔係好想去tea喇, 態度差去完洗手間之後, 竟然咁快就打黎話有位,而明明只係過咗五分鍾, 同原本講嘅三十分鍾差好多窩..但係有位就當然要試吓啦室外係一條陝窄嘅走廊空間, 枱放得密麻麻, 食客食嘢都要就住tea set竟然比半島貴, $398 for two. 看看menu上嘅tea set可以話一啲都唔吸引, 連相片上嘅cakes都襬得求其,實在好難說服到我俾$400食tea set最後我點咗個english breakfast tea同scone set爸爸要熱檸檬茶, 家姐要cold chocolate一叫完, 另一位黑面女侍應就不發一語咁收晒我家姐同爸爸嘅餐具連餐巾都收埋佢唔係稔住我一個人可以食晒四個scone啊麻?就
去到同個女侍應講三位, 佢就乜都唔講咁帶我哋入室內
咁點解要黎呢到呢?
爸爸表示想坐出面, 個女侍應好唔耐煩咁話冇晒位,
我哋要求留低電話, 有位就請佢打比我哋
佢黑晒口面咁話要等半個鐘, 有位打比我哋
個陣已經唔係好想去tea喇, 態度差
去完洗手間之後, 竟然咁快就打黎話有位,
而明明只係過咗五分鍾, 同原本講嘅三十分鍾差好多窩..
但係有位就當然要試吓啦 室外係一條陝窄嘅走廊空間, 枱放得密麻麻, 食客食嘢都要就住
可以話一啲都唔吸引, 連相片上嘅cakes都襬得求其,
實在好難說服到我俾$400食tea set 最後我點咗個english breakfast tea同scone set
爸爸要熱檸檬茶, 家姐要cold chocolate
連餐巾都收埋
佢唔係稔住我一個人可以食晒四個scone啊麻?
就算係都應該問一問我哋係咪share先
呢啲好明顯就係冇train過嘅... 五分鍾後, 飲品送上, 又係個位落單嘅女仔serve我哋
佢係我爸爸杯上放上隔茶嘅器皿, 但倒茶倒到出晒個隔茶utensil
最後杯檸檬茶係佈滿茶葉碎嘅...
我敢幸定茶餐廳嘅熱檸茶會好過佢好多, 起碼唔會有茶葉先
枉佢仲可以收$50 我嘅english breakfast tea亦不能幸免, 一樣好多茶葉碎
味道就係普通茶包咁 家姐嘅cold chocolate黎到已經知道唔多好飲
果然不出我所料, 味道淡淡, 水汪汪的
朱古力味道好淡好淡
跟住爸爸叫咗一個男侍應俾餐具我哋share, 個男侍應服務ok嘅
但之前收晒我哋餐具個女侍應一見佢拎俾我哋, 即刻怒視住佢,
個男侍應見到都停咗手一陣. 於是我爸爸就俾番個怒視look佢
佢先行開. 點解今時今日嘅服務態度可以咁差?
咁啱琴日啱啱去完四季嘅caprice, 服務更顯巨大嘅差別 scone 係不久之後就送黎, scone set 有raisin同plain各兩個$68
size係我食過嘅scone最細嘅
一摸, 點解軟淋淋嘅?
食落去更係冇scone嘅粉感, 絕無質感可言
簡單黎講佢係一個海綿蛋糕, 唔揸嘢就咁食更加只有麵粉味
唔係難食, 但唔講都唔會知係scone. 最好嘅係佢夠暖
clotted cream, strawberry jam, apricot jam同一般嘅一樣, 相信都係來貨
份量只係啱啱夠用
慶幸冇叫到tea set, 因為實在好唔容易先食得晒
見隔離抬嘅tea set, sandwich賣相好似自己係屋企整嘅一樣,
中層嘅心形cake同黃色macaroon擺得稀疏
見枱枱都食唔晒, 可想而知有幾好味
$398 可以免了
另一個叫tracy嘅女侍應服務就唔錯, 見我家姐飲完杯朱古力就主動俾杯水佢
仲幫我哋嘅茶refill
賣單$230, 去半島享受佢好幾倍嘅服務同食物好過了