The Pearl

餐廳:The Pearl地點:尖沙咀加連威老道瑞生尖沙咀酒店菜式:藝術主題餐廳,意日Fusion餐牌:前菜,湯,意粉,意大利飯,主菜,sides,甜品,紅白酒,Cocktail,Mocktail,多款其他酒精飲品,咖啡,茶,水,果汁,汽水等。另加一。無花果帕馬火腿沙律配巴馬臣芝士,松子仁及黑醋橄欖油汁 $98 另加一無花果帕馬火腿沙律好大碟,大量新鮮沙律雜菜加上六片鹹香乾身帕馬火腿同鹹香巴馬臣芝士片,再配四大件密瓜同脆口松子,加有少少香甜黑醋調味。味道口感新鮮好味又有豐富香甜味道配合火腿香,清新開胃。吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油 $108 另加一吞拿魚牛油果泡沫他他用隻好精美碟上枱,一大底吞拿魚他他中間有牛油果泡沫,面頭加上少少香草,圍邊加有自製羅勒油。吞拿魚他他上面加有兩款不同酸咪咪醬汁,食落酸酸地又滑溜,帶微微牛油果味,好醒胃。和風醬油大蝦煙肉扁意粉 $168 另加一Al dente夾滑溜扁意粉上面有好多煙肉片,伴有四隻去殼蝦同京蔥。個汁醬油味濃,甜甜地好特別。呢款意日fusion菜式好有特色,味道都唔錯。香煎牛封門柳 $178 另加一香煎牛封門柳一客9片切好入口size,肉質
餐廳:The Pearl
地點:尖沙咀加連威老道瑞生尖沙咀酒店
菜式:藝術主題餐廳,意日Fusion

無花果帕馬火腿沙律配巴馬臣芝士,松子仁及黑醋橄欖油汁

吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油 $108 另加一

和風醬油大蝦煙肉扁意粉 $168 另加一
香煎牛封門柳

香煎牛封門柳 $178 另加一
香煎牛封門柳一客9片切好入口size,肉質嫩口有牛味,伴有綠色酸咪咪香草汁可解膩配菜有滑溜薯蓉同烤大蔥加椰菜仔。仲有少少菜苗點綴。配料質素都唔錯。
Passionate Night,First Crush

Passionate Night $100 另加一
Homemade passion fruit syrup with fresh grape juice
Passionate Night係迷人紫色,用隻大大玻璃杯裝住。飲落係味道酸酸地既提子汁,唔會太甜或者太酸,夠解渴。
First Crush $100 另加一
Fresh pineapple juice and homemade cucumber syrup with soda
First Crush用矮身玻璃杯裝,係淺黃色菠蘿汁加有三片青瓜,菠蘿汁汽量唔多,味道唔甜唔酸,係啖啖菠蘿味帶青瓜味,清爽解渴。
酒店餐廳黎講呢餐價錢真係幾抵,食物質素令人滿意,擺盤精美。環境舒適浪漫,佈置富藝術感,播放輕鬆音樂,仲有室外座位,可以食煙。
4天前
無花果帕馬火腿沙律配巴馬臣芝士,松子仁及黑醋橄欖油汁
香煎牛封門柳
Passionate Night,First Crush
2024-11-13 404 浏览
又來到這間酒店內的餐廳探店 今次試4樓的西餐廳 餐廳裝修很有情調 而且餐牌有不少cocktail /mocktail 選擇 很適合情侶或三五知己來食飯談天吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油 $108先來個前菜 吞拿魚他他中間鋪了牛油果泡沫幾有特色 重點是他自製的羅勒油很香 把整個他他拌勻後增加了風味 無花果帕馬火腿沙律 $98一上枱已被蜜瓜嚇親😂 餐廳很不吝嗇地配了很多件大大件的蜜瓜 而且很清甜!上面有帕馬火腿配巴馬臣芝士、松子仁及底下有加了黑醋橄欖油汁的沙律菜 很豐富滿足的一個沙律 旁邊見到我們的沙律都馬上加了一份和風醬油大蝦煙肉扁意粉 $168首先要讚意粉口感很好 做到al dente 大蝦數量不少 和風醬油配意粉的配搭有驚喜 加埋煙肉鹹香味很好吃香煎牛封門柳 $178封門柳中間粉嫩顏色已經好吸引 煎的生熟度剛好 配了青醬而不是常見的芥末 更能提升牛肉味道 底下的薯蓉口感軟綿綿 是我很喜歡的質感Cocktail很推薦ᴄʀɪᴍꜱᴏɴ ꜱᴀᴍᴜʀᴀɪ 有茉莉花香加上蘋果甜味 很易入口 適合女仔飲

吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油 $108

無花果帕馬火腿沙律 $98

和風醬油大蝦煙肉扁意粉 $168

香煎牛封門柳 $178

• 和風醬油大蝦煙肉扁意粉
  • 香煎牛封門柳
  • 無花果帕馬火腿沙律
2024-11-07 999 浏览
這是一間酒店內的西餐廳,夜晚來到都差不多訂滿了,所以今晚只能坐在吧檯那邊,可以看到挺多不同的酒,酒鬼一定很喜歡了。而且還有室外位,是可以吸煙的位置。無花果巴馬火腿沙律店員表示無花果沒貨,就改成了蜜瓜了。蜜瓜吃起來香甜多汁,跟鹹香的火腿也是很搭的,而且火腿大大片,口感更足。上面還有芝士片增香。吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油挺特別的一個搭配,吞拿魚口感嫩滑,跟牛油果泡沫拌勻後,口感更滑嫩,而且牛油果泡沫味道帶點酸,能突出魚味。和風醬油大蝦煙肉扁意粉很有驚喜的一個意粉,味道甜甜鹹鹹的,有陣陣的木魚香味,再加上煎香的鹹香煙肉一起炒,味道更香和惹味。大蝦爽滑。扁意粉很有彈性。香煎封門柳封門柳煎得非常好,約五成熟左右,粉粉嫩嫩的,吃起來肉汁特別多,而已很嫩滑,牛肉味亦很濃。配的是一款青醬,不過是比平常的更酸的,因為加了挺多的青檸汁,會比較突出牛肉香。Milk, Tea or Me最底下的是茶,喝的時候要拌勻,喝起來陣陣的茶香,口感奶滑,挺容易入口的,酒精濃度不會太高。Passionate Night很熱帶風情的感覺,熱情果味香濃,還有其他的果香,味道香甜。

無花果巴馬火腿沙律

香煎封門柳

Milk, Tea or Me

Passionate Night
很熱帶風情的感覺,熱情果味香濃,還有其他的果香,味道香甜。

2024-11-06
2024-10-04 3446 浏览
🔻 The Pearl尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓/🧃蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士 $88好大隻蝦,爽口鮮甜,配埋蒜片同橄欖油,夠晒惹味,多士亦夠大塊同埋脆口焦香/🧃秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁 $68吞拿魚拌蕃茄莎莎酸酸甜甜咁,超級開胃,切到細細粒,亦都好有口感,最畫龍點睛一定係下面配咗香烤鱈魚脆片,真係好多好香好脆,仲有好香嘅魚香,味道好夾,作為一個前菜,亦都夠晒輕盈/🧃和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯 $288大大隻嘅璣煮鮑魚,好啱相機食先,鮑魚一啲都唔韌,仲好清甜。野菌意大利飯煮到啱啱好,用嘅意大利米係正宗嘅,入面有少少硬硬地,啱晒我口味。/🧃慢煮西班牙黑毛豬鞍架 $188果然係慢煮,厚厚嘅豬鞍一切開非常嫩滑,入口軟熟,油脂同肉香喺個口內爆發/🧃First Crush,Passionate Night $100/each叫咗兩杯Mocktail, First Crush係新鮮菠蘿汁配自家製青瓜糖漿同梳打,青瓜味非常清新,係主調,配上甜蜜嘅菠蘿汁味,好refreshing。Passionate Night係自家製熱情果糖漿配鮮提子汁,酸酸甜甜,果香濃
🔻 The Pearl
尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓
🧃蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士 $88

🧃秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁 $68

🧃和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯 $288

🧃慢煮西班牙黑毛豬鞍架 $188

叫咗兩杯Mocktail, First Crush係新鮮菠蘿汁配自家製青瓜糖漿同梳打,青瓜味非常清新,係主調,配上甜蜜嘅菠蘿汁味,好refreshing。Passionate Night係自家製熱情果糖漿配鮮提子汁,酸酸甜甜,果香濃郁。
呢間西餐廳位於瑞生尖沙咀酒店內,環境以黑色為主調,加上昏暗嘅燈光,型格得嚟幾有情調🖤⋆✴︎˚。⋆ 𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧𝙨 ⋆。˚✴︎⋆🐟秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁 ($68)𝘊𝘦𝘷𝘪𝘤𝘩𝘦 𝘛𝘶𝘯𝘢 𝘚𝘢𝘭𝘴𝘢 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘊𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘋𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘊𝘰𝘥 𝘍𝘪𝘭𝘭𝘦𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘉𝘢𝘭𝘴𝘢𝘮𝘪𝘤 𝘎𝘭𝘢𝘻𝘦呢個前菜色彩繽紛,吞拿魚混合番茄莎莎,底下配上鱈魚脆片幾特別~莎莎醬調配得幾好,就算加咗生洋蔥都唔會好辣,味道酸甜可口,同海鮮十分夾!啖啖都充滿吞拿魚同番茄洋蔥,十分足料,加埋黑醋更清新爽口,作為前菜非常開胃👍🏼🦐蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士 ($88)𝘎𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤 𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯𝘴 𝘊𝘰𝘯𝘧𝘭𝘪𝘤𝘵 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘍𝘰𝘤𝘢𝘤𝘤𝘪𝘢 𝘛𝘰𝘢𝘴𝘵可以先食隻大蝦,爽口彈牙,加入辣椒同蒜片,品嚐多重層次味道~伴有兩塊鬆脆多士,將蝦放上後按個人口味添加辣椒、蒜片,再蘸上甘甜嘅橄欖油,夠晒惹味!微微辣度混合蒜香,將味蕾感覺提升至極致,送酒一流🤩⋆✴︎˚。⋆ 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖 ⋆。˚✴︎⋆🍄和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯 ($288)𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘚𝘵𝘺𝘭𝘦 𝘙𝘪𝘴𝘰𝘵𝘵𝘰 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘐𝘴𝘰𝘺𝘢𝘬𝘪 𝘈𝘣
秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁

⋆✴︎˚。⋆ 𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧𝙨 ⋆。˚✴︎⋆
🐟秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁 ($68)
蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士

🦐蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士 ($88)
和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯

⋆✴︎˚。⋆ 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖 ⋆。˚✴︎⋆
🍄和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯 ($288)
𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘚𝘵𝘺𝘭𝘦 𝘙𝘪𝘴𝘰𝘵𝘵𝘰 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘐𝘴𝘰𝘺𝘢𝘬𝘪 𝘈𝘣𝘢𝘭𝘰𝘯𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘔𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮
鮑魚厚身得嚟夠晒大隻飽滿,經璣煮後味道更香甜,食落勁有咬口😍risotto菌味濃郁,飯粒軟硬適中,醬汁份量剛好,整體唔會太濕或太creamy~
鍾意紫蘇葉嘅可以試下將紫蘇葉夾埋飯一齊食,會有另一層次嘅味道!
慢煮西班牙黑毛豬鞍架

⋆✴︎˚。⋆ 𝙈𝙖𝙞𝙣 ⋆。˚✴︎⋆
🐖慢煮西班牙黑毛豬鞍架 ($188)
𝘚𝘰𝘶𝘴-𝘷𝘪𝘥𝘦 𝘚𝘱𝘢𝘯𝘪𝘴𝘩 𝘐𝘣𝘦𝘳𝘪𝘤𝘰 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘓𝘰𝘪𝘯 𝘙𝘢𝘤𝘬 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘋𝘦𝘦𝘱 𝘍𝘪𝘳𝘦𝘥 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰, 𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘓𝘦𝘦𝘬, 𝘉𝘳𝘶𝘴𝘴𝘦𝘭𝘴 𝘚𝘱𝘳𝘰𝘶𝘵𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘙𝘦𝘥 𝘞𝘪𝘯𝘦 𝘗𝘦𝘢𝘳 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦
採用慢煮方法烹調,火候控制非常好,黑毛豬肉質鮮嫩軟滑,好易咬開😍配上自家製紅酒梨汁,十分清新,中和咗黑毛豬本身嘅油膩感;伴碟既炸薯角都皮脆內軟,整體食落有驚喜!
Pearadise

⋆✴︎˚。⋆ 𝘾𝙤𝙘𝙠𝙩𝙖𝙞𝙡 ⋆。˚✴︎⋆
🍸𝑃𝑒𝑎𝑟𝑎𝑑𝑖𝑠𝑒 ($130)
𝘭𝘪𝘭𝘭𝘦𝘵 𝘣𝘭𝘢𝘯𝘤, 𝘪𝘵𝘢𝘭𝘪𝘤𝘶𝘴, 𝘱𝘦𝘢𝘳, 𝘢𝘣𝘴𝘪𝘯𝘵𝘩𝘦
杯上有支髮簪穿住啤梨乾,造型好吸睛𖧧
以開胃嘅利萊白葡萄酒、義大利佛手柑酒、苦艾酒,作為基酒,茴香帶出嘅柑橘甜味配上佛手柑嘅酸澀,都同清甜嘅梨味好夾🍐整體感覺好fresh,清爽解渴,有啲似冰糖燉雪梨嘅酒精版!酒精濃度唔高,唔太飲酒嘅朋友都可以揀呢杯試下,甜甜地易入口,飲落完全無負擔🙈

🍸𝑀𝑖𝑙𝑘, 𝑇𝑒𝑎 𝑜𝑟 𝑀𝑒 ($140)
𝘴𝘮𝘪𝘳𝘯𝘰𝘧𝘧 𝘳𝘦𝘥 𝘷𝘰𝘥𝘬𝘢, 𝘱𝘭𝘢𝘯𝘵𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 3 𝘴𝘵𝘢𝘳𝘴 𝘳𝘶𝘮, 𝘵𝘢𝘯𝘲𝘶𝘦𝘳𝘢𝘺 𝘨𝘪𝘯, 𝘦𝘭 𝘫𝘪𝘮𝘢𝘥𝘰𝘳 𝘣𝘭𝘢𝘯𝘤𝘰 𝘵𝘦𝘲𝘶𝘪𝘭𝘢, 𝘤𝘰𝘪𝘯𝘵𝘳𝘦𝘢𝘶, 𝘮𝘪𝘭𝘬, 𝘮𝘢𝘯𝘨𝘰 𝘵𝘦𝘢
呢杯cocktail用咗多款烈酒調配,包括vodka、rum、gin、tequila,酒味較重~但配上橙酒、芒果茶、牛奶,中和返酒精味道,飲落酸甜帶淡淡茶香,似品嚐高級嘅茶飲,啱晒夜晚想同姊妹一齊chill嘅你!

總結:酒店餐廳嚟講價錢唔算貴,食物有水準,值得再訪😆
Pearadise
尖沙嘴瑞生酒店四樓,一間貼地得黎勁好食,勁有心既西餐廳,廚師完全彰顯了烹飪藝術的精髓— — The Pearl 位置好方便,就喺The One 斜對面,下次經過一定要試下!!Fig and Parma Ham Salad哈密瓜與薄切的帕爾馬火腿相得益彰。搭配烤香的松子,淋上香醇的香醋和橄欖油,這道沙拉甜美與鹹香的完美平衡,令人垂涎。Tuna Avocado Foam Tartare清新的口感令人驚艷。自製的羅勒油為其增添了芳香,絲滑的泡沫在口中瞬間融化,創造出一種和諧的融合,完美平衡了油膩感與新鮮感。Japanese Style Linguine with Shrimp帶來了獨特的風味,結合了培根和蝦的鮮香。面條甜甜的、口感彈牙,融合了大阪燒的風味,醇厚而光滑,蟹肉的蟹油更是為這道菜增添了深度。Grilled Hanger Steak肉質鮮嫩,保持了其多汁的口感,亦保留了口感,超級好味🥰搭配奶油般的薯蓉、烤韭菜和布魯塞爾芽菜,這道菜在香醇的香菜醬的提味下,更加美味可口。雞尾酒Milk Tea or Me呈現出別具一格的混合,調酒師將Long Island打泡,柔化了酒精的口感,讓整體體

Fig and Parma Ham Salad

Tuna Avocado Foam Tartare

Grilled Hanger Steak

雞尾酒
Milk Tea or Me
呈現出別具一格的混合,調酒師將Long Island打泡,柔化了酒精的口感,讓整體體驗更加順滑。

Wandering Voyage
是一款熱帶風情的雞尾酒,使用椰子和斑蘭慢煮,散發著椰香和焦糖爆米花的迷人風味,輕輕襯托出朗姆酒的微妙香氣。
風味和呈現的深思熟慮🖤
強烈推介
•Starters•🔸秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁Ceviche Tuna Salsa with Crispy Dried Cod Fillet and Balsamic Glaze啲吞拿魚新鮮得黎,搭埋蕃茄莎莎,味道清新可口。莎莎醬入面有啲微辣,令整體味道更加出色🤤🤤 香烤鱈魚脆片咬落去非常香脆,為呢道菜增添咗口感,平衡咗魚肉嘅柔嫩。黑醋汁嘅酸甜味亦令整道菜更有層次,十分推薦!🔸蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士Garlic Prawns Conflict with Focaccia Toast呢道蝦非常吸引,蒜香味十足,蝦肉鮮嫩。橄欖油嘅香味配合蒜片,簡直係完美嘅搭配。佛卡夏多士嘅外脆內軟,非常適合用來沾蝦嘅醬汁•Pasta•🔸和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯Japanese Style Risotto with Isovaki Abalone with Mushroom鮑魚煮得非常入味,彈牙有嚼勁,而野菌嘅香氣亦為飯增添咗豐富嘅層次感。飯粒煮得啱啱好,吸收咗鮑魚同埋野菌嘅精華•Main•🔸慢煮西斑牙黑毛豬鞍架Sous-vide Spanish Iberico Pork Lo

•Starters•
🔸秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁

🔸蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士

•Pasta•
🔸和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯

•Main•
🔸慢煮西斑牙黑毛豬鞍架
Sous-vide Spanish Iberico Pork Loin Rack
豬肉慢煮得非常嫩滑,好perfect🥹🥹 肉汁充足,入口即化。配上嘅醬汁濃郁,令肉味更加突出。旁邊仲有啲烤薯仔作配菜🥳

•Drinks•
🔸Passionate Night
提子汁加熱情果味好 出冇乜酒味🤣
🔸Wandering voyager
班蘭葉都竟然可以攞嚟做Cocktail ,而且係意想不到地同椰子味rum咁夾😯

我同朋友兩人黎食買單都只係四百零蚊一個人🥹 以尖沙咀呢個地段同埋咁嘅食物質素真係非常抵🫰🏻
呢間餐廳之前已經食過佢嘅brunch,覺得個質素其實真係好唔錯,又有得坐室外。今次嚟咗試佢嘅晚餐,到場時發現平日間餐廳都full晒,好彩有book位。我哋叫咗佢最signature嘅幾款菜,黑毛豬安架,忌廉鮑魚Risotto,蒜蓉蝦配多士,同埋吞拿魚蓉蕃茄鱈魚乾基本上每一樣菜都好食,我個人比較推介佢嘅鮑魚Risotto, 吞拿魚蓉蕃茄鱈魚乾。呢兩道菜真係比較特色,鮑魚risotto好Creamy,蕃茄鱈魚乾就非常Refreshing!另外我哋都叫咗兩杯嘢飲,Pearadise & Passionate Night. 我發現佢嘅Cocktail都好適合冇乜點飲酒嘅朋友。Pearadise,佢係法國白酒,冰糖雪梨,超級容易入口!另外一杯係Motail Passionate Night係提子熱情果梳打,兩杯都好好飲!

Pearadise,佢係法國白酒,冰糖雪梨
,超級容易入口!

• 慢煮西班牙黑毛豬鞍架
  • 蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士
  • 秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁
  • Passionate Night
  • Pearadise
4天前 0 浏览
同老婆慶祝紀念日嚟咗呢度。餐廳幾有情調,裝修以黑色為主調,細枱、枱同枱之間闊絡,serve年輕有型好態度。 ✦ 無花果帕馬火腿沙律 ✦ 好大盤新鮮沙律,配有香甜嘅蜜瓜、咸香嘅Parma Ham、濃郁嘅parmesan芝士。好耐冇食到咁fresh嘅沙律。 ✦ 吞拿魚牛油果泡沫他他 ✦ 驚喜一。吞拿魚新鮮,就咁食都好香口鮮美。牛油果打成泡沫後冇晒油膩感。兩者撈埋,再配上黑松露同羅勒油,口感豐富、味道有層次。好開胃,令我忍唔住食完又食,食到老婆冇得食。 ✦ 和風醬油大蝦煙肉扁意粉 ✦ 驚喜二。食前完全估唔到,西式賣相之下,食落味道咁日式。明明係乾身嘅食物,食落居然有飲麵鼓湯嘅味道,甜甜哋好好食。蝦大大隻,爽滑有蝦味。意粉煮得啱啱好,全熟、有彈性。 ✦ 香煎牛封門柳 ✦ 牛中間保留少少生,肉質鮮嫩,肉香味好出。 ✦ Rosy Romance (Mocktail) ✦ 玫瑰茶夾新鮮蘋果汁,酸甜酸甜,味道清新。 ✦ Wandering Voyage (Cocktail) ✦層foam係香甜椰子味,配rum, 酒味較為濃郁。 餐廳位置唔算就腳,係好容易就會missed咗嘅隱世好店,值得出post推介

✦ 無花果帕馬火腿沙律 ✦

✦ 吞拿魚牛油果泡沫他他 ✦

✦ 和風醬油大蝦煙肉扁意粉 ✦

✦ 香煎牛封門柳 ✦
牛中間保留少少生,肉質鮮嫩,肉香味好出。

✦ Rosy Romance (Mocktail) ✦
玫瑰茶夾新鮮蘋果汁,酸甜酸甜,味道清新。

層foam係香甜椰子味,配rum, 酒味較為濃郁。

餐廳位置唔算就腳,係好容易就會missed咗嘅隱世好店,值得出post推介 (ノ>ω<)ノ
吞拿魚牛油果泡沫他他

吞拿魚牛油果泡沫他他
和風醬油大蝦煙肉扁意粉
🔥秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁 $68⭐️8.5/10⭐️吞拿魚切粒與蕃茄粒和生洋蔥以他他形式呈現,鱈魚片香脆增添不同口感,蕃茄莎莎和黑醋汁酸酸甜甜,作為前菜喚醒味蕾最適合不過!清新之選!🔥蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士 $88⭐️9/10⭐️大蝦爽口鮮甜,多士香脆可口,沾上橄欖油蒜片,蒜香味香濃,味道不錯!🔥和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯 $288⭐️9/10⭐️意大利飯粒飽滿,軟硬度剛剛好,非常creamy!璣煮鮑魚軟腍彈牙,好食!🔥香煎牛封門柳 $178⭐️8.5/10⭐️封門柳太約五成熟,肉質軟腍,有薯蓉和大蔥作伴碟,配搭阿根廷青醬更加美味!🔥Rosy Romance $100⭐️8.5/10⭐️以冷泡玫瑰茶為主調,混合了少量蘋果汁和蜜糖,不會太甜!🔥First Crush $100⭐️8.5/10⭐️主要由菠蘿、青瓜作主打味道,加入梳打水,味道清新易入口!

🔥蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士 $88⭐️9/10⭐️

🔥和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯 $288⭐️9/10⭐️

🔥香煎牛封門柳 $178⭐️8.5/10⭐️

🔥Rosy Romance $100⭐️8.5/10⭐️
以冷泡玫瑰茶為主調,混合了少量蘋果汁和蜜糖,不會太甜!

🔥First Crush $100⭐️8.5/10⭐️
主要由菠蘿、青瓜作主打味道,加入梳打水,味道清新易入口!
瑞生酒店內有一間滿有格調的餐廳🥂將巴洛克時期的古典風格融入現代設計當中餐廳環境暗黑型格🌑充滿情調 好岩Vibe 🫶🏻十分適🈴情侶聚餐或三五知己要同chill 下🐟Ceviche Tuna Salsa吞拿魚碎、蕃茄粒及洋蔥粒🧅舖滿金黃的鱈魚脆片🐟配搭黑醋汁 整體味道酸甜開胃 refreshing 🌱🦐Garlic Prawns Conflict大蝦肉質彈牙爽脆🦐配搭橄欖油香煎的蒜片🧄口控彌漫着誘人的蒜香味整體味道惹味邪惡👿🐖Iberico Pork Loin Rack肉質新鮮 細嫩多汁脂肪比例平均散發淡淡獨特的榛子芳香🌰配搭紅酒梨汁🍷香甜清新 沒有負擔感🥘Risotto with Isoyaki Abalone鮑魚爽口彈牙意大利飯粒飽滿完全滲透菇香味相當creamy 值得一試✨🥒First Crush青瓜味道極為突出🥒平衡菠蘿汁的酸甜🍍感覺清爽 幫助解除食物的油膩感🌹Rosy Romance混合玫瑰花茶🫖、蘋果汁🍎及蜂蜜🍯甜度適中 容易入口
瑞生酒店內有一間滿有格調的餐廳🥂
將巴洛克時期的古典風格融入現代設計當中
餐廳環境暗黑型格🌑
充滿情調 好岩Vibe 🫶🏻
十分適🈴情侶聚餐或三五知己要同chill 下

🐟Ceviche Tuna Salsa

吞拿魚碎、蕃茄粒及洋蔥粒🧅
舖滿金黃的鱈魚脆片🐟

青瓜味道極為突出🥒
平衡菠蘿汁的酸甜🍍
感覺清爽 幫助解除食物的油膩感

🌹Rosy Romance

混合玫瑰花茶🫖、蘋果汁🍎及蜂蜜🍯
甜度適中 容易入口

2024-10-27
  • 慢煮西班牙黑毛豬鞍架
2024-11-14 0 浏览
尖沙咀The One嗰邊有間瑞生酒店,原來藏住一間幾出色嘅西餐廳The Pearl。餐廳有露天位可以chill住食嘢🍽️,仲可以shi一shi。佢哋嘅cocktail同mocktail都幾有特色,調酒師好nice,會幫你推介合適嘅飲品🍸🍈蜜瓜帕馬火腿沙律 Melon & Parma Ham Salad $98因為季節關係,呢道菜轉咗用比較典型嘅蜜瓜,份量一啲都唔細。蜜瓜甜美🍈,配上香濃嘅Parma Ham🥓,鹹甜交融。沙律菜新鮮🥗,配甜酸口嘅醬汁。🐟吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油 Tuna Avocado Foam Tartare $108用料新鮮,牛油果泡沫🥑增添咗特別嘅口感,加咗自製羅勒油🌿,味道清新又有層次。🦐和風醬油大蝦煙肉扁意粉 Japanese Style Linguine with Shrimp $168醬汁香濃,帶有少少似pastry面包配腸仔嘅味道,但味道唔會太淡,反而一啖接一啖停唔到口🤤。蝦有足足4大隻🦐,煎得脆身,口感非常好。🥩香煎牛風門柳 Grilled Hanger Steak - Default medium rare $178風門柳嘅部位有口感,餐廳將熟度

蜜瓜帕馬火腿沙律

和風醬油大蝦煙肉扁意粉

風門柳嘅部位有口感,餐廳將熟度控制得好適中,外脆內嫩,兼且保持住啲汁水🥩
香煎牛風門柳

🍹Mocktail: Rosy Romance $100
🍸Mocktail: Passionate Night $100

follow @hkfoodtaster

The Pearl
📍尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓
蜜瓜帕馬火腿沙律
香煎牛風門柳
2024-11-14 0 浏览
話說最近去咗一間喺尖沙咀酒店🏨嘅餐廳食飯😌位置都幾方便所以都幾多人嚟食真係幾Full吓㗎😆見到都有幾多外國遊客喺度食飯飲嘢同睇波😚🌮吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁第一次食呢個咁特別嘅配搭😙覺得個口感都幾豐富🤣呢個鱈魚脆片幾特別咸咸香香咁🥪蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士揀咗個大蝦多士🧐但因為大蝦係用橄欖油封嘅做法,所以可能口感會咸咗啲🙀再加埋佢啲蒜片同埋辣椒仔🌶️辣辣地都幾好食😬幾鍾意佢個炸蒜片🍚和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯上菜嘅時候都有少少俾佢隻鮑魚嚇親🙂‍↔️都真係算幾大隻😋又唔會太un 又好入味🤤個risotto 幾好食甜甜地好重磨菇味🥩香煎牛風門柳我哋就叫咗medium rare😆牛扒處理得剛剛好很juicy 配搭上青醬一起吃好fresh🥰🍸Pearadise呢度啲Cocktail都好幾Igable💫呢杯係清甜的雪梨🍐加埋少少蜜糖🍯再配白酒甜甜地幾好飲🍸Wandering Voyage個foam係微甜嘅海鹽芝士椰子奶泡🫧飲落入面有入面有rum酒、班蘭糖漿、椰子水🥥好香好重椰子味✨呢一個微甜得來味道唔會太啃🌟啱晒女仔飲

🌮吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁

• 香煎牛封門柳
  • Pearadise
  • 香煎牛風門柳
2024-11-14 0 浏览
一間好精緻,環境又好既餐廳😍🥗 Starters 前菜1️⃣ Ceviche Tuna Salsa吞拿魚與酸酸的蕃茄莎莎,口感清新香烤鱈魚脆片的酥脆感,令口感更加有層次2️⃣ Garlic Prawns Conflict蝦肉鮮嫩,搭配多士好完美充滿了蒜香和橄欖油的香氣🍗 Main 主菜1️⃣ Iberico Pork Loin Rack西班牙黑毛豬鞍架的肉質細膩搭配獨特醬汁,好鮮美2️⃣ Risotto with Isoyaki Abalone原隻鮑魚超級大隻,口感好好加埋意大利飯,好滿足🍸 Drinks 飲品1️⃣ Pearadise2️⃣ First Crush今次叫咗一杯Cocktail一杯Mocktail,兩款造型都超級精緻,好清新如果大家都想有一個浪漫嘅環境, 十分推薦!
一間好精緻,環境又好既餐廳😍

🥗 Starters 前菜
1️⃣ Ceviche Tuna Salsa
吞拿魚與酸酸的蕃茄莎莎,口感清新
香烤鱈魚脆片的酥脆感,令口感更加有層次

2️⃣ Garlic Prawns Conflict
蝦肉鮮嫩,搭配多士好完美
充滿了蒜香和橄欖油的香氣

🍗 Main 主菜
1️⃣ Iberico Pork Loin Rack
西班牙黑毛豬鞍架的肉質細膩
搭配獨特醬汁,好鮮美
慢煮西班牙黑毛豬鞍架

原隻鮑魚超級大隻,口感好好
加埋意大利飯,好滿足

🍸 Drinks 飲品
1️⃣ Pearadise
2️⃣ First Crush
Pearadise

如果大家都想有一個浪漫嘅環境, 十分推薦!

2024-11-13 0 浏览
今日Halloween正日同奴才爸去咗瑞生酒店既西餐食晚飯,一入到去就感受到強勁既Halloween氣氛,佈置得好靚好有feel,而且店員們既裝扮都好有心思🩷哈蜜瓜帕馬火腿沙律🥗哈蜜瓜甜甜嘅味道同鹹鹹香香嘅帕馬火腿配埋一齊,兩者既味道更濃厚豐富😋再加上巴馬臣芝士同松子仁,層次更豐富,黑醋橄欖油汁更係為整道沙律增添咗一種清新感,食落去好開胃🤤吞拿魚牛油果泡沫他他🐟呢道菜賣相已經好吸引,吞拿魚新鮮,牛油果泡沫滑滑地口感又特別,仲有羅勒油令整道菜更加香濃🤩和風醬油大蝦煙肉扁意粉🦐🍝蝦肉鮮甜爽陣,煙肉香脆,扁意粉煙煙韌韌仲吸引左醬油味道,超正🤤和風醬油嘅味道唔會太重,反而能夠突出食材本身嘅鮮味😋香煎牛封門柳🐃封門柳煎得啱啱好,外面微焦裡面保持粉紅嫩滑,肉質非常鮮美。搭配特製醬汁,味道更加提升,食落去口感一流😋飲品方面我哋叫咗Passionate Night🍇係提子同百香果嘅mocktail,味道濃郁得來又清新,特別適合開胃🤤Crimson SaMuRai🍎酒底係vodka,加入少少蘋果汁,令成杯cocktail更加refresh,味道平衡得好好,好啱女仔飲😋🤑 人均消費:~$430🤩 推薦指數

哈蜜瓜帕馬火腿沙律🥗

Passionate Night🍇

Crimson SaMuRai🍎

🤑 人均消費:~$430
🤩 推薦指數:8.5 / 10
📍 餐廳資料:The Pearl (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓