2019-08-30 1128 浏览
嚟到見到門口寫住pizza停止供應,原來今日係最後一日😧呢間分店要結業。餐湯係忌廉蘑菇湯,個人覺得太creamy😓香煎鱸魚牛油果香草醬意粉($148)話明係香煎變咗炸😰魚都算大條。香草醬冇香草味,撈埋左牛油果有啲苦味🤢呢個份量都還可以。香草番茄醬家鄉火雞肉丸長通粉($108)份量較少,意粉煮得較腍同埋個汁好水😓肉丸都有四粒,但係大粒。溫泉蛋卡邦尼意粉($98)份量啱啱好,溫泉蛋可以再生D。Creamy咗D,都多煙肉。蟹肉白酒刁草紅胡椒天使麵($148)反而呢個質素幾好,天使麵都算多,蟹肉都幾多,雖然見到一粒粒同胡椒,但係冇乜紅胡椒味。太多塊蒜片😓差唔多食每一啖都有。芒果汁(+$14)比較濃縮同埋甜,都幾好味嘅,唔係新鮮嘅價錢貴。雖然佢仲有幾間分店,但係呢一間真係食物唔掂,所以結業係有原因嘅👌🏻
餐湯忌廉蘑菇湯

餐湯係忌廉蘑菇湯,個人覺得太creamy😓
香煎鱸魚牛油果香草醬意粉
香煎鱸魚牛油果香草醬意粉

香煎鱸魚牛油果香草醬意粉($148)
香草番茄醬家鄉火雞肉丸長通粉

香草番茄醬家鄉火雞肉丸長通粉($108)
溫泉蛋卡邦尼意粉

溫泉蛋卡邦尼意粉($98)
份量啱啱好,溫泉蛋可以再生D。Creamy咗D,都多煙肉。
蟹肉白酒刁草紅胡椒天使麵

蟹肉白酒刁草紅胡椒天使麵($148)
芒果汁
芒果汁(+$14)
比較濃縮同埋甜,都幾好味嘅,唔係新鮮嘅價錢貴。

2019-08-30
午餐
溫泉蛋卡邦尼意粉
蟹肉白酒刁草紅胡椒天使麵
芒果汁
2019-08-17 571 浏览
呢日同好耐冇見既朋友聚首一堂,menu有好多選擇,我地人多,正好可以叫晒想試既黎試。叫左兩個小食:黑松露芝士蛋黄醬薯條同棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬,兩者都好香脆。兩款pizza: green neptune同smoked salmon. 我中意後者多d,所有野都好夾,前者都好,只係我唔好香草醬姐。四款意粉: 香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉,軟殼蟹配烤紅椒汁扁意粉,鮮露筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉同卡邦拿拉白汁意粉,全部d汁都好入味。甜品: NUTELLA ORANGE PIZZA, 都係鹹pizza夾d

2019-08-16
2019-08-02 583 浏览
Lunchset第二個半價🤩2-course/3-course lunchset星期一至五第二份半價😍叫左個pizza同pasta share😋..頭盤揀左煙三文魚同西蘭花湯西蘭花湯幾有驚喜🤩啖啖都有碎粒西蘭花味道唔錯.主菜:Forest pizza $108 入面有野菌、薯仔塊、烤蒜頭、火箭菜、黑松露忌廉醬料好足同時cheese好多😙pizza 仲要係用火山石爐烤𠺢😯..spagetti carbonara $108 好creamy‼️cheese亦好足,但建議2人share食下pizza食下spagetti冇咁滯😗..+$32 truffle fries truffle sause佈滿薯條仲有芝士蓋面,好邪惡呢!
Lunchset第二個半價🤩
叫左個pizza同pasta share😋
頭盤揀左煙三文魚同西蘭花湯
西蘭花湯幾有驚喜🤩啖啖都有碎粒西蘭花味道唔錯
主菜:
Forest pizza $108
入面有野菌、薯仔塊、烤蒜頭、火箭菜、黑松露忌廉醬
料好足同時cheese好多😙
pizza 仲要係用火山石爐烤𠺢😯
spagetti carbonara $108
+$32 truffle fries
truffle sause佈滿薯條仲有芝士蓋面,好邪惡呢!
近期壓力超標,心情亦感到相當沉重,放工後決定吃點美味的減壓。  The Point的地點就腳,位於銅鑼灣食肆林立的登龍街內。  餐廳似落地玻璃為設計,感覺開揚,天花上更掛有The Point大型燈飾字眼,設計簡約時尚。 龍蝦湯 龍蝦湯很美味,龍蝦味非常濃厚,湯底不稠不稀,加上忌廉後,質感更細滑。 龍蝦芝士焗通粉 賣相討好,大大隻龍蝦鉗,非常霸氣,龍蝦肉口感爽彈,味道鮮甜,新鮮感滿分,而通粉就是大型貝殼粉,入口煙韌有彈性,掛上香草蕃茄醬汁後,很惹味。  意大利奶凍 很喜歡這裏的奶凍,不但賣相精緻,而且口感細膩,滑捊捊,奶味香濃,吃後心情立即變好。 Hazelnut Latte 以Hazelnut Latte配奶凍,簡直是perfect match,Latte口感綿滑,入口先是榛子果香,慢慢滲出咖啡的濃醇感,層次感重,推!! The Point 銅鑼灣登龍街52號地舖

The Point

銅鑼灣登龍街52號地舖
2019-07-26
2019-07-27 352 浏览
近年很多食肆進駐將軍澳,今晚和太太到將軍澳中心逛公司兼晚膳,呢間The Point位於商場,環境舒適,由於商場有晒指示,很容易揾倒。點了二人晚餐,三文魚沙律夠清新,蔬菜新鲜。炸鷄翼夠香脆,比較细隻。軟殼蟹鲜蝦薄餅賣相吸引,軟殼蟹一開二,每人半隻,炸得香脆鬆軟,薄餅口感軟熟,唔似一般意大利薄餅有嘅脆邊,又唔會咁肥滯。主菜選了紅酒燴羊膝,即叫即做,等候需時。原隻羊膝上碟,炆得很腍滑,軟熟帶膻香,醬汁香濃美味。另叫了一客brownie加雪糕分享,甜品熱盤上桌,朱古力香濃太甜,整體食物幾啱口味。

要數銅鑼灣高質餐廳,The Point 必定是其中一間,這天放工後,就與同事坐丁丁來這裏開餐。來到登龍街,基本上很容易就能找到「The Point」,因為它位於轉角處,而且店門以全玻璃設計。而菜式方面,餐廳糅合意大利和美國加州的煮食風格,以自選Pizza、沙律及意粉為主。由於天氣實在太熱,所以近日極愛喝汽水,還未點主菜,就點了雪碧來解喝。火箭菜、梨子、歌弓蘇拉芝士、合桃黑松露醋汁沙律 沙律的味道不錯,相比平日吃到的,只有蕃茄仔及沙律菜的,這個更有心思,內裏除了有火箭菜外,還加了大量啤梨片,味道香甜清新,配上香脆合桃,帶點鹹香的歌弓蘇拉芝士,以及味道微酸的黑松露醋汁沙律,酸酸甜甜的,既消暑又開胃。黑松露薯條 送上來時已經有香噴噴的黑松露香味,而薯條上更佈滿芝士,吃時會有微拉絲效果,而薯條入口香脆,配上黑松露的香味,非常香口。蜆肉、醃安鰽魚、蝦肉、魷魚、水牛芝士、明太子醬披薩 披薩上的水牛芝士極多,所以味道超級香濃,餅底烤得香脆,而餅上有大量海鮮,蜆肉、醃安鰽魚、蝦肉及魷魚,鮮味十足,而明太子醬令披薩的味道帶點微辣,超級惹味。忌廉泡芙配朱古力慕絲 甜品點了忌廉泡芙配朱古力慕絲,忌廉
火箭菜、梨子、歌弓蘇拉芝士、合桃黑松露醋汁沙律
黑松露薯條
蜆肉、醃安鰽魚、蝦肉、魷魚、水牛芝士、明太子醬披薩
忌廉泡芙配朱古力慕絲
甜品點了忌廉泡芙配朱古力慕絲,忌廉泡芙口感輕綿,忌廉香滑,配上朱古力醬,味道香甜,而朱古力慕絲入口香滑,朱古力味香濃,讚。
2019-07-23
2019-07-23 131 浏览
Right behind Time Square, in the corner of the street, with floor-to-ceiling windows, it made you feel that you are somewhere in the European countries. All the settings are using wooden colour tone which creates a true sense of comfort. Although I have heard that this restaurant proudly served great pizzas, I would like to try their pasta instead to see if as a non-pizza lover, if there is other choices that worth for a try. The meatball penne is Turky meatballs, which I believe probably was my

The meatball penne is Turky meatballs, which I believe probably was my first time to have Turkey meatballs, the flavour is actually tastes likes pork. With the generous tomatoes sauce and we'll seasoned Turkey meatballs, topped with cheese, it was an absolutely delicious. Having said that, if you are not a big fan of strong tasting food, you might find this dish a little salty.
Turkey Meatballs Penne
2019-07-20
Turkey Meatballs Penne
2019-07-18 117 浏览
今晚獨行俠出沒銅鑼灣, 正想去 V-POINT 那家 Gym 參觀一下,  行經登龍街, 街口見 THE POINT  這家西餐廳.  肚子餓了,加上很想食意大利菜便入去生下.特色飲品嘅Menu有多款含酒精同埋不含酒精嘅飲品選擇。我點咗呢杯飲品,賣相好靚,芒果非常清甜,芒果味濃,不過略嫌偏甜。餐牌上食物供應種類繁多,頭盤點了龍蝦蟹肉芝士湯, 香濃嘅芝士香味,夠creamy ,夠足料,開胃! 紅酒燴羊膝車厘茄,翡翠玉瓜,煎茄子,又紅又綠,組全賣相不錯。羊膝啖啖肉,肉質細嫩.羊肉有獨特羊香味,但不覺得有羶味,忌廉泡芙配朱古力醬甜品甜度適中,     這甜點以杯子盛載食品,   配上慕絲蛋糕, 食落軟棉棉, 泡芙鬆軟,不會太甜,味道匹配,很爽脆。適合我口味輕輕鬆鬆便渡過一個愉快晚上.

紅酒燴羊膝

忌廉泡芙配朱古力醬

輕輕鬆鬆便渡過一個愉快晚上.
  • 紅酒燴羊膝
1K
2019-07-18 167 浏览
今晚約了表妹在銅鑼灣取眼鏡, 乘機找間餐廳聚一聚,  知道附近登龍街 The Point  有創意手工 Pizza,  決定去試試 !門面落地大玻璃窗, 歐陸格調, 看來吸引. 步入餐廳,  氣氛好熱鬧.  抬頭望, 看見 Ceiling 有大大個   “THE POINT”  波燈 標誌, 我好奇問 waiter, 何時會亮燈, 他禮貌的告訴我, 只是下午會著, 晚上著了感覺會太光. 座位擺設靚.   Waiter 又即送來白開水和 Menu. 打開 Menu, 先看 Pizza 好想食.坐下鬆一鬆, 各自點飲品, 不同的 Cocktail .  表妹愛Red  Sangria  ~ 含酒精, 但不太濃烈, 果味十足, 好好飲.我 點 Mango Mojito  ~ 賣相好靚,  第一啖飲落去感覺好清新的芒果味, 酒味不太重, 好好飲,  Antipasto Platter 各式意大利風乾火腿, 香腸, 水牛芝士拼盤.每當我們閒來小聚, 拼盤是最理想的選擇. 大家最愛風乾火腿的 platter, 擺設好美, 有如四朵玖瑰花. 巴馬火腿鹹鹹香香, 佐酒一流. 意大利香腸好有肉香,  伴
門面落地大玻璃窗, 歐陸格調, 看來吸引.
步入餐廳,  氣氛好熱鬧.

打開 Menu, 先看 Pizza 好想食.
坐下鬆一鬆, 各自點飲品, 不同的 Cocktail .

每當我們閒來小聚, 拼盤是最理想的選擇.
巴馬火腿鹹鹹香香, 佐酒一流. 意大利香腸好有肉香,  伴有火箭菜, 水牛芝士和番茄, 橄欖, 無得輸啦!

Mentaiko Seafood Pizza 9"
餐廳設罝了 Woodstone 火山石窯, 溫度高受熱均勻, 烘出香脆 Pizza, 帶來炭燒香氣.
Pizza  即叫即制, 上檯熱熱, 餅底薄薄的, 入口少少煙韌而鬆脆, 美味無比.   材料有蜆肉, 醃安鰽魚, 蝦肉, 魷魚, 水牛芝士, 明太子醬, 好豐富.

蝦肉大大粒, 肉質爽而彈牙,  蜆肉魷魚也肥美, 水牛芝士味道清新, 做出拉絲效果, 表妹最愛.  9" Pizza 兩個人食,  最適合.

最後我們叫了杯熱檸檬茶,  檸檬香味濃.  好滿意 !
  • Antipasto Platter
  • Mentaiko Seafood Pizza
2019-07-18 84 浏览
今天相約了朋友在銅鑼灣吃晚飯,選了這間餐廳試試。我們8點多來到,幸好還有位。我們先點了一份凱薩沙律配意大利風乾火腿。凱薩沙律份量十足,十分大份。沙律菜新鮮爽口,上面有沙律醬,配上意大利風乾火腿吃,十分滋味。我們又點了一份黑松露野菌意大利飯。黑松露野菌意大利飯十分creamy,黑松露味道香濃,是我近年吃過最出色的意大利飯,十分喜歡。我們又點了一份pizza,配有炸軟穀蟹、蝦肉、櫻花蝦、明太子醬。軟穀蟹炸得很香脆,而且很大隻。蝦肉也很足料,肉質彈牙。pizza是用明太子醬焗製而成,味道香濃,十分喜歡。甜品方面,我們點了一份chocolate lava。下面的朱古力蛋糕朱古力味濃郁,而且中間有流心。配上雲尼拿雪糕,十分完美。今天真的很滿足,下次會再來試試其他。
今天相約了朋友在銅鑼灣吃晚飯,選了這間餐廳試試。

我們8點多來到,幸好還有位。

今天真的很滿足,下次會再來試試其他。
2019-07-15 89 浏览
和男朋友來到寫返位於銅鑼灣的The point , 店面裝修精, 很有情調。 首先開了個前菜,經典凱撒沙律配意大利風乾火腿。 沙律一想到你令我震撼, 因為佢嘅份量很大, 比一般的西餐廳相比10分抵食。入面鋪滿芝士,仲有pama ham 簿身, 也很滑, 有少少鹹。 睇圖見到個黑松露野菌意大利飯好吸引, 就試叫。你帶你返上到嚟直冒白煙,很新鮮很熱辣辣, 飯粒有質感, 然後醬汁很creamy, 值得一試。另外上多個酥炸軟殼蟹蝦肉櫻花蝦明太子醬pizza, 又係好大份,早知咁大份,忍住唔叫意大利飯。 明太子醬很好好味, 加上烤得鬆軟嘅軟殻蟹, 彈牙的蝦, 脆脆的pizza薄餅底, 值得一試。最後個流心珠古力蛋糕, 製作需時約10,分鍾,但上碟香噴噴又香甜,值得等待。

2019-07-11 137 浏览
Carnivore Pizza 11”餅底是非常薄的crust,crispy之餘亦相當煙韌,烤焗掌握時間很好。餡料是辣肉腸,意大利臘腸,火腿,墨西哥辣椒,燒烤醬,非常有風味,所有食材配搭味道都能完美blend在一起。Truffle Fries上面鋪滿黑松露,香氣令人無法抗拒,很邪惡丫!明天要努力做運動了,哈。Antipasto有火箭菜,水牛芝士和番茄,橄欖和四款不同風乾火腿。簡單清爽開胃之餘,吃得出食材非常新鮮,令我們更加期待Pizza的到來。Mulled wine最後加多一杯Hot cocktail 暖紅酒,甜甜甜甜酸酸又暖胃,為這餐畫上完美的句號。
Carnivore Pizza 11”

Truffle Fries

Antipasto

Mulled wine
2019-07-11 106 浏览
經常經過登龍街一直想試試The Point,經常大排長龍所以選擇了平日dinner早少少walk-in。 食物選擇類別非常多,既然餐廳主打是Pizza當然點Pizza拉!再點了兩個小菜作點綴。 Carnivore Pizza 11” 個人特別鍾情於簿脆crust。Pizza採用最幼滑的意大利“00 麵粉”製作麵糰,而且發酵超過24小時,鬆軟香脆,所有食材配搭都相當出色。 Truffle Fries 每次到西餐廳必點的黑松露薯條,餐廳一點也不孤寒,放了很多黑松露在中間,香氣十足! Antipasto 本人最愛風乾火腿的platter,有火箭菜,水牛芝士和番茄,橄欖,四款不同風乾火腿。這個不包括麵包的喔!如果想有麵包送後就要等Pizza來先食啦! Mulled wine 一直想嘗試host cocktails 這個是暖紅酒配上spices🍷,減低油膩感之餘喝下去就像置身於歐洲餐廳之中。

再點了兩個小菜作點綴。

2019-07-05 153 浏览
感覺之前覓食的時候經常經過這家餐廳,最近既然辦事順路,就過來試試環境很舒適有格調,抬頭望上去看見大大的“the point”裝飾,有點震撼到這家餐廳主打意粉和薄餅的,所以就點這兩款吧忘記這道意粉什麼名堂了,不過既然我喜歡蝦,而朋友喜歡軟殼蟹,就選了這道意粉。意粉味道很濃郁口感都creamy,想不到小小的櫻花蝦味道竟然如此突出,每一口都有櫻花蝦的味道滲出,增添了不少鮮味軟殼蟹一人一半剛剛好,不會太膩另一款lobster薄餅的賣相吸引到我們,所以就毫不猶豫地選擇了,龍蝦肉已經剝好,滿滿的鋪在薄餅上,所以每一口都有蝦肉的,芝士味濃,不過一定要趁熱食,我們只顧吃意粉,遲了吃薄餅,導致有點芝士乾了,不太容易食。美中不足的是龍蝦肉略鬆散,如果蝦肉能彈身一點,整體會更佳我選的飲品是fruit punch,我喜歡它橙酸味十足,解膩一流,而且賣相也十分有夏日感覺吧

這家餐廳主打意粉和薄餅的,所以就點這兩款吧

軟殼蟹一人一半剛剛好,不會太膩

2019-06-24 147 浏览
上次跟老闆經過就已經想吃現在開始上課就這幾個月又可以在銅鑼灣到去食很幸運一進去就有位置午餐時間店裡都滿滿的先後點了Pumpkin Soup好喜歡就那麼濃濃的湯熱熱地喝下去好暖溫幸福也能吃到粒粒果肉Kale Salad羽衣甘藍有名的益菜常常聽到不過這是第一次吃感覺。。有點太咸大概是沙律醬的影響吧(無知好可怕)該不會是菜自己帶咸味?裡面還是茄子和南瓜件而茄子怎麼味道怪怪的?是怪怪的還是今天味蕾有問題?Crab meat Capellini蟹肉白酒勺草紅天便麵由於全是在點餐後開始制作需要等候時間等待時可以透過玻璃窗看著師傅燒薄餅哇天使麵上枱時特別香濃不過賣相就差點囉但還是超好味的下星期日想不到吃什麼時就可以回來吃吃其他小食其待呢隔壁桌的東西。。好香。。而今天雖然能吃不過看到外面等位置的客人不斷就別阻人做生意了🤣總有機會再次光臨
上次跟老闆經過就已經想吃

羽衣甘藍有名的益菜
常常聽到
不過這是第一次吃
感覺。。有點太咸
大概是沙律醬的影響吧(無知好可怕)
該不會是菜自己帶咸味?
裡面還是茄子和南瓜件
而茄子怎麼味道怪怪的?
是怪怪的還是今天味蕾有問題?

Crab meat Capellini

但還是超好味的

下星期日想不到吃什麼時
就可以回來吃吃其他小食
其待呢
隔壁桌的東西。。好香。。
而今天雖然能吃
不過看到外面等位置的客人不斷