之前嚟到元朗唔知食咩 又諗起呢間Cafe 再次encore😚🥞🅂🅃🅁🄰🅆🄱🄴🅁🅁🅈 🄱🅄🄱🄱🄻🄴🄶🅄🄼 $92今次試吓之前未試嘅甜味pancake😚見到都係佢哋嘅signature✨賣相超靚😍而且味道都好好食 絕對可以再encore🤤pancake足足有三層咁多🥞中間就有士多啤梨🍓同麻糬夾住😋上邊仲放咗一球自家製嘅雲呢拿雪糕🍧仲有啲🍓🫐同粟米片做裝飾 全部嘢加埋同楓糖漿一齊食 perfect!✨熱辣辣嘅pancake同凍冰冰嘅雪糕 冰火交融嘅感覺 好正🥹麻糬都好好食 好煙靭💯🦞🄼🅁.🄻🄾🄱🅂🅃🄴🅁 $108再次encore 一樣咁好食😋啲份量一樣咁足料🫣小龍蝦肉同牛油果既份量好足 上面淋上楓糖漿同蜜糖芥末 配埋足足有三層既pancake😋好食到不得了🥹pancake好鬆軟又好有蛋香 滿滿既楓糖漿又唔會過多😛小龍蝦沙律好有口感 啖啖肉咁 再配埋熟度剛剛好既牛油果🥑真係好正🥹🍌🄱🄰🄽🄰🄽🄰🄽🄰🅃🅃🄴 $62一樣都係好靚🥹上面放咗一串焦糖香蕉 賣相吸引✨層次好分明 個底係nutty espresso☕️加左黑朱古力同海鹽焦糖奶泡🤤好夾 好飲

🥞🅂🅃🅁🄰🅆🄱🄴🅁🅁🅈 🄱🅄🄱🄱🄻🄴🄶🅄🄼 $92

🦞🄼🅁.🄻🄾🄱🅂🅃🄴🅁 $108

🍌🄱🄰🄽🄰🄽🄰🄽🄰🅃🅃🄴 $62
2024-06-16 736 浏览
有排多咗入屯門同元朗,元朗𝙏𝙝𝙚 𝙏𝙝𝙞𝙧𝙙門口已經夠吸睛👀有一道菜式真系好令人難忘😋✿ 𝙈𝙍. 𝙇𝙊𝘽𝙎𝙏𝙀𝙍 $108呢度有數款𝙥𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚,我就揀咗𝙈𝙍. 𝙇𝙊𝘽𝙎𝙏𝙀𝙍🦞由新鮮牛油果🥑日本龍蝦沙律 楓糖加蜜糖芥末製成。牛油果排到好整齊😆龍蝦沙律十分新鮮👍🏼不得不說楓糖加蜜糖芥末呢個醬汁組合真系冇得輸,楓糖本身味道香甜,蜜糖芥末甜得黎又有少少辣🍯系咁食𝙥𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚戈陣沾上醬汁~✿ 𝘼𝙪𝙩𝙪𝙢𝙣 $62餐廳有多款特色飲品,組合系由佢地自己調配。𝘼𝙪𝙩𝙪𝙢𝙣系其中一款人氣飲品🍁材料有𝙉𝙪𝙩𝙩𝙮 𝙀𝙨𝙥𝙧𝙚𝙨𝙨𝙤 桂花香茶 紅棗蜜糖 甜味重所以吾驚𝙀𝙨𝙥𝙧𝙚𝙨𝙨𝙤苦味明顯。

✿ 𝙈𝙍. 𝙇𝙊𝘽𝙎𝙏𝙀𝙍 $108

✿ 𝘼𝙪𝙩𝙪𝙢𝙣 $62

2024-04-02
2024-06-16 458 浏览
出門都仲幾好天,點知搭車已經開始落雨,去到仲黃雨🌧🌧 只有大概10個位,我下午2點到,好彩剛剛有人走,先有個位咋🥳🥳因為唔太餓,所以只點了 classic pancake 🥞 + long black ☕️ pancake 好鬆軟好好味😋😋 long black 仲可以選 fruity or nutty👍👍
出門都仲幾好天,點知搭車已經開始落雨,去到仲黃雨🌧🌧

2024-06-05 366 浏览
🥞超吸睛 麻糬Pancake塔🍓隱世輕食cafe ☕️🐭 米奇老豬Vol. 484 🐷[The Third]呢間小店喺街道嘅角落 都幾隱蔽面積較細 有幾張望bar/街嘅高凳而另外兩張普通二人台就排放得頗近有輕微壓迫感咁啱隔離台嘅客人係咁向住我地咳🫠所以火速食完就急急腳走.🐖🐖 《Strawberry Bubblegum》🐖🐖 🛑8.3/10🛑💰$92💰賣相超級打卡able 📷一切開見到三層pancakes熱到冒煙 熱香餅本體唔算濕潤但配埋舖面嘅雪糕就啱啱好仲有冰火交融嘅效果 🧊🔥夾層有天然甜嘅士多啤梨厚身嘅麻糬煙韌 仲有拉絲超吸引😍然後按自己喜好點楓糖漿同果jam伴碟嘅仲有水果粒粒同粟米脆片所以成件事口感層次係好豐富嘅👍🏻.🐖🐖 《Dirty》🐖🐖 🛑8/10🛑💰$34💰牛奶略顯薄身 但都順滑嘅~.❣️🐭總評分🐷❣️味道:8.2/10 服務:7.8/10環境:7/10CP值:✴️ 中 ✴️ENCORE:🤔.自費️⭕/試食.📍The Third📍元朗建德街69號大福大廈地下1-B號舖.#米奇老豬_元朗區#米奇老豬_窩夫班㦸#米奇老豬_麻糬#米奇老豬_cafe#thethird #元朗美食 #元朗ca
🥞超吸睛 麻糬Pancake塔🍓隱世輕食cafe ☕️

伴碟嘅仲有水果粒粒同粟米脆片
所以成件事口感層次係好豐富嘅👍🏻
🐖🐖 《Dirty》🐖🐖
🛑8/10🛑💰$34💰
牛奶略顯薄身 但都順滑嘅~
❣️🐭總評分🐷❣️

#米奇老豬_元朗區
#米奇老豬_窩夫班㦸
#米奇老豬_麻糬
#米奇老豬_cafe

#thethird #元朗美食 #元朗cafe #元朗餐廳 #元朗好去處 #麻糬 #麻薯 #熱香餅 #楓糖 #班戟 #鬆餅 #奶蓋 #麻糬蛋糕 #士多啤梨 #自家烘焙 #mcgriddle #雪糕 #香港甜品 #香港cafe #香港雪糕 #香港咖啡 #香港咖啡店 #流心 #巴斯克芝士蛋糕 #可麗露 #巴斯克
2024-03-06 754 浏览
呢間cafe已經屹立喺元朗好幾年,之前已經來過幾次飲咖啡,最近出左新既Pancake Menu所以又去試下:🍴Mr Lobster🦞 $108推薦❤️佢係牛油果龍蝦沙律班戟🥞份量都幾足!牛油果熟度岩岩好,食落好綿滑😚仲有maple syrup 同 honey mustard🍯仲有少少薄脆喺面頭😋整體食落甜鹹都balance得唔錯,配搭新鮮值得一試🤪🍴Strawberry Bubblegum🍓 $92呢個好特別☺️喺每層pancake中間夾左一層拉絲麻糬,麻糬軟糯🥰班戟超級鬆軟富蛋香,仲有切片士多啤梨同埋藍莓粒🍓🫐酸酸甜甜😝面頭仲有一球雲呢拿雪糕同埋粟米片脆脆🍦配埋一齊食口感相當豐富😍整體都會有啲甜,同朋友一齊share會好啲😚🍴Cold Brew Jello Latte☕️ $62估唔到呢個配搭原來咁夾😍啫喱滑捋捋係以自家製嘅Cold Brew而成,好似仙草咁😋另外用上Oat Milk調製,飲落唔會覺得好膩~🍴London fog🌫️ $48係由伯爵茶同牛奶整成,面頭既奶泡打得好綿密,口感順滑😃仲加咗少少蜜糖做點綴🍯味道無咁單調👅不過建議伯爵茶可以再濃返少少🤏整體來講,味道中上價錢非常合理~餐

🍴Mr Lobster🦞 $108

🍴Strawberry Bubblegum🍓 $92

🍴Cold Brew Jello Latte☕️ $62

🍴London fog🌫️ $48

整體來講,味道中上價錢非常合理~餐牌選擇唔算好多,佢係主打班戟同埋咖啡☕️貴精不貴多😙Weekend來嘆番杯咖啡食件Pancake都幾Chill🌞佢地既Basque Burnt Cheesecake都好正架,大家可以試下🤪裝修以綠色木系為主題,彩光到十足岩哂打卡😌鍾意食🥞既你地快啲save定今個weekend就來試啦!!
2023-12-17
  • Strawberry bubblegum
2024-02-21 257 浏览
❥ Stdrawberry Bubblegum ($92)Pancake外表粉紅可愛,食落鬆軟富果香🍓夾層仲有軟糯糯嘅麻糬同香滑Cream Cheese,淋上酸甜士多啤梨醬同甜甜嘅楓糖,幸福感滿瀉💓❥Canele ($28)焦糖外殼香脆,內部蜂巢組織分佈頗平均,甜度亦唔會好高,不過我個人喜歡外層更加軟糯🤣❥Matcha Basque Burnt Cheesecake ($60)巴斯克中心呈現半軟心狀態,口感綿滑細膩,抹茶香而不衝🍵❥Latte ($36)堅果香氣深邃,口感絲滑☕️口腔經一輪甜品轟炸之後飲返啖就最正啦!
❥ Stdrawberry Bubblegum ($92)

❥Canele ($28)

巴斯克中心呈現半軟心狀態,口感綿滑細膩,抹茶香而不衝🍵

❥Latte ($36)
元朗真係好多高質𝐜𝐚𝐟𝐞😍感覺去極都去唔哂🙊 @ 絕對係一間有質素小店🥰今次坐到靠窗邊既位置採光一流,同朋友影左好多打卡相📸➣ 𝐌𝐫. 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞🦞 (💰𝟏𝟎𝟖)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟮/𝟱小龍蝦沙律🦞同牛油果🥑係𝐩𝐞𝐫𝐟𝐞𝐜𝐭 𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡😍另外都加上𝐡𝐨𝐧𝐞𝐲 𝐦𝐮𝐬𝐭𝐚𝐫𝐝同蜂蜜😗鹹鹹酸酸咁相當有驚喜☺️➣ 𝐂𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 (💰𝟐𝟖)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟑.𝟓/𝟱𝐂𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞雲呢拿香十足,外層係焦糖脆身而內裡係布丁口感😗➣ 焦糖𝐱伯爵茶巴斯克芝士蛋糕 (💰𝟔𝟎)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟒.𝟑/𝟱必點之選😍焦糖脆脆面𝐱 伯爵茶𝐁𝐚𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞夠哂特別🤪內裡有少許流心都幾𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲☺️ ➣𝐘𝐢𝐧 𝐘𝐚𝐧𝐠 (💰𝟓𝟔)➣𝐁𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚𝐭𝐭𝐞 (💰𝟔𝟐)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟴/𝟱𝐁𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚𝐭𝐭𝐞係𝐧𝐮𝐭𝐭𝐲 𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 加上海鹽奶蓋同黑朱古力,店家建議要撈勻一齊飲🤫味道層次相當豐富🥰兩款既特色飲品都𝐟𝐞𝐞𝐥 到店家用心製作啊☺️🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟴.𝟯/𝟭𝟬

➣ 𝐌𝐫. 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞🦞 (💰𝟏𝟎𝟖)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟮/𝟱

➣ 𝐂𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 (💰𝟐𝟖)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟑.𝟓/𝟱
𝐂𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞雲呢拿香十足,外層係焦糖脆身而內裡係布丁口感😗

➣ 焦糖𝐱伯爵茶巴斯克芝士蛋糕 (💰𝟔𝟎)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟒.𝟑/𝟱

➣𝐘𝐢𝐧 𝐘𝐚𝐧𝐠 (💰𝟓𝟔)
➣𝐁𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚𝐭𝐭𝐞 (💰𝟔𝟐)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟴/𝟱

🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟴.𝟯/𝟭𝟬
📍元朗湖綠色cafe‼️• 足料鬆軟班戟🥰 — The Third🥞•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_元朗#pigfoodiexhk_cafe============================前排同男朋友嚟咗呢間位於元朗嘅cafe~餐廳位置有少少隔泄,座位都唔係太多🙈不過食物同飲品都幾有水準,值得試試😝—————————————⭐️Mr Lobster $108 (4.4/5)呢個pancake超級足料~面頭有大量綿密creamy嘅牛油果同埋小龍蝦沙律,鹹香十足!班戟軟鬆富蛋香,加埋蜜糖同honey mustard鹹甜交錯好正😋·⭐️Strawberry Bubblegum $92 (4.5/5)呢個好特別😆班戟入面夾住好多煙韌既麻薯,口感豐富~加埋雲呢拿雪糕同埋雜果粒好夾😍·⭐️Banananatte $62 (4.3/5)呢杯layer幾豐富,有焦糖奶泡同黑朱古力😙香蕉味都幾濃😋·⭐️Pumpkin Spice Latte $58 (4.3/5)冬天飲pumpkin spice真係好暖胃~肉桂同香料味好重,咖啡味香濃!

#pigfoodiexhk_元朗
#pigfoodiexhk_cafe
============================
—————————————
⭐️Mr Lobster $108 (4.4/5)

⭐️Banananatte $62 (4.3/5)

呢杯layer幾豐富,有焦糖奶泡同黑朱古力😙香蕉味都幾濃😋

-————————————
店舖資料
名稱:The Third @thethird.hk
地址:元朗建德街69號大福大廈地下1-B號舖
前往方法:元朗站
轉角位⤴️以綠色為主色既𝐂𝐚𝐟𝐞💚除左啡☕️之外,仲主打𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞🥞而且鹹甜都有,實搵到岩你既口味啦🍴店內座位唔算好多,但都有唔同既特色 • 享受😌有可以望住咖啡師既高櫈位,同朋友聚會既一般座位🪑不過我就最鍾意窗邊位🪟,有少少陽光,又可以望住街景😎~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🥞 Pancake 🥞𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞有厚度,即整食落鬆軟,唔會硬掘掘 • 唔會過甜😚.▪Mr Lobster ($108)成球龍蝦沙律,多龍蝦肉🦞唔係撈配料整到大大球個種🫢配新鮮牛油果🥑 • 楓糖🍁 • 蜜糖芥末醬🍯整體感覺都𝐋𝐢𝐠𝐡𝐭🤍.▪Egg Benny ($100)(班尼迪蛋🥚 • 可揀配煙三文魚🐟 / 甜火腿🐖)鍾意食蛋既我,見親𝐁𝐞𝐧𝐞𝐝𝐢𝐜𝐭都抗拒唔到,水波蛋蛋汁🍳配埋順滑既荷蘭醬💛,帶少少酸,唔會好膩😝. ☕️ Coffee ☕️▪Autumn ($62)依杯好養生,幾岩靚靚們💃🏻𝐍𝐮𝐭𝐭𝐲既𝐄𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨🤎,加紅棗蜜♥️ • 桂花茶🌼表面仲有層綿密既奶泡,飲落好滑🫧.▪Cold Brew Jello ($62)𝐍𝐮𝐭𝐭𝐲 𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐁𝐫𝐞𝐰 🤎配店家自
轉角位⤴️以綠色為主色既𝐂𝐚𝐟𝐞💚
除左啡☕️之外,仲主打𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞🥞
而且鹹甜都有,實搵到岩你既口味啦🍴
店內座位唔算好多,但都有唔同既特色 • 享受😌
有可以望住咖啡師既高櫈位,同朋友聚會既一般座位🪑
不過我就最鍾意窗邊位🪟,有少少陽光,又可以望住街景😎

🥞 Pancake 🥞

▪Mr Lobster ($108)
成球龍蝦沙律,多龍蝦肉🦞唔係撈配料整到大大球個種🫢
配新鮮牛油果🥑 • 楓糖🍁 • 蜜糖芥末醬🍯
整體感覺都𝐋𝐢𝐠𝐡𝐭🤍
Mr Lobster

▪Egg Benny ($100)
(班尼迪蛋🥚 • 可揀配煙三文魚🐟 / 甜火腿🐖)
鍾意食蛋既我,見親𝐁𝐞𝐧𝐞𝐝𝐢𝐜𝐭都抗拒唔到,
水波蛋蛋汁🍳配埋順滑既荷蘭醬💛,帶少少酸,唔會好膩😝

☕️ Coffee ☕️

▪Autumn ($62)
依杯好養生,幾岩靚靚們💃🏻
𝐍𝐮𝐭𝐭𝐲既𝐄𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨🤎,加紅棗蜜♥️ • 桂花茶🌼
表面仲有層綿密既奶泡,飲落好滑🫧
Autumn

▪Cold Brew Jello ($62)
𝐍𝐮𝐭𝐭𝐲 𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐁𝐫𝐞𝐰 🤎配店家自家𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐁𝐫𝐞𝐰製成既𝐉𝐞𝐥𝐥𝐨☕️ 有野咬得黎,唔會有邪惡感😌
Cold Brew Jello

🔺 門口有咪標位泊車🅿️
Autumn
Cold Brew Jello
  • Egg Benny
好啱weekend過黎chill一chill😚咁高質竟然冇人介紹!由menu入面已經feel到舖頭對所有野都放左好多心機🥹野食同飲品都好滿意‼️‼️🦞🄼🅁.🄻🄾🄱🅂🅃🄴🅁 $108Must try🫣💕💕完全驚喜到我🥰黎到點可以唔試下佢地既主打pancake🥞呢!首先會見到啲料真係唔洗錢咁🤣小龍蝦肉同牛油果既份量好足 上面淋上楓糖漿同蜜糖芥末 配埋足足有三層既pancake😋好食到不得了🥹pancake好鬆軟又好有蛋香 滿滿既楓糖漿又唔會過多😛小龍蝦沙律好有口感 啖啖肉咁 再配埋熟度剛剛好既牛油果🥑真係好正🥹🥹我比100分🤭🐽🄱🄰🅂🅀🅄🄴 🄱🅄🅁🄽🅃 🄲🄷🄴🄴🅂🄴🄲🄰🄺🄴 $60佢地既巴斯克蛋糕每星期都會唔同味架‼️今次每地去係Baileys味 超特別🫣就咁睇都見到佢係有少少流心架🥹好creamy好rich🤭Baileys味食落一啲都唔突兀 好似真係飲緊Baileys咁 但又唔會醉咁🤣真係好好食🥹不知不覺食曬成個😛🐽🄲🄰🄽🄴🄻🄴 $28最近愛上左食可麗露🫣覺得係一件好特別既甜品黎 食落去外脆內軟既feel😚帶少少焦香味 切開入面係好治癒既蜂巢紋理🤤佢係rum同vanilla味 唔算好甜 唔錯😋

🦞🄼🅁.🄻🄾🄱🅂🅃🄴🅁 $108

🐽🄱🄰🅂🅀🅄🄴 🄱🅄🅁🄽🅃 🄲🄷🄴🄴🅂🄴🄲🄰🄺🄴 $60

🐽🄲🄰🄽🄴🄻🄴 $28

除左有得飲平時係cafe叫到既咖啡之外 佢地仲有一系列自己既Signature Drinks😳睇得出店主用左好多心機去研究 每杯都好有特色 出面係好難搵到‼️就連係menu介紹都好有心思 超讚👍🏻

☕️🅈🅄🅉🅄 🄲🄾🄻🄳 🄱🅁🄴🅆 $56
嗌左杯柚子cold brew 小清新既感覺🌼nutty既cold brew配上橙汁同埋韓國柚子蜂蜜🤤成件事好fresh又好夾🫣飲落去更加順口😚

🫐🄿🄴🄴🄺🄰🄱🄻🅄🄴 $58
店主極力推介既peekablue🫣果然冇介紹錯 估唔到藍莓同咖啡既combination都可以咁夾咁好飲😳首先賣相已經好靚✨上面仲放左一串藍莓🫐好甜一啲都唔酸‼️底層係blend左既藍莓配上nutty espresso 中間係活性碳再加上奶蓋🤤成杯就好似奶昔咁🙊好啱唔係好飲得咖啡既苦澀既你😋
  • Mr  Lobster
𓍯 ༚ ༚在元朗開業多年的The Third,可算是區內文青咖啡店的鼻祖之一,主打pancake和咖啡特飲。在這裏,除了pancake你找不到其他主食,但是他們家的pancake的確很出色。𓎥 All Day $110必點推介!和外面吃到的all day Breakfast不一樣,這裏的煙肉附上糖漿,香中帶甜。烤香腸是優質芝士香腸,惹味非常。配上薯餅、茄汁豆、大大的太陽蛋和招牌pancake,是吃得出的用心和特色。𓎥 Oppa’s Chicken $108炸雞窩夫很常見,但換上炸雞和pancake,味道更配合!炸雞採用韓式製法,除了蒜香味濃之外,更澆上楓糖漿,甜辣開胃。下面的pancake盡吸甜辣汁精華,非常好吃! !𓎥 Dirty Coconut $50Nutty的Espresso配上椰奶和煉乳,比一般的Dirty更香更甜,味道層次更豐富。𓎥 Autumn $62必試!這杯是令人不能忘懷的特飲。幾年前我喝過一次,一直念念不忘,今次終於又能回味。在Espresso中加入紅棗蜜和桂花茶,桂花芳香和紅棗的清甜,配合咖啡的香濃毫無違和感,還帶一點中國風的韻味,高水準的配搭!雖然這裏的餐點種類

𓍯 ༚ ༚

𓎥 All Day $110

𓎥 Oppa’s Chicken $108

𓎥 Dirty Coconut $50

𓎥 Autumn $62

雖然這裏的餐點種類不算多元,但剛好體現店子focus鑽研自己的招牌菜。的確這裏的pancake有蛋香有彈性,各款特飲也是在外面喝不到的。高水準又有特色,值得再訪。

𓍯 ༚ ༚

2024-01-16
午餐
  • Autumn
  • OPPA'S CHICKEN
2024-01-16 331 浏览
✲゚*。 ☕元朗高質Pancake Cafe🥞 值得回訪💛大推呢間cafe 🫶🏻 係我近期食過最高質嘅😆主打pancake 有多款鹹甜pancake選擇😛飲品都好有特色雖然位置有少少隔涉 不過我都會想回訪😆🍓 𝐒𝐓𝐑𝐀𝐖𝐁𝐄𝐑𝐑𝐘 𝐁𝐔𝐁𝐁𝐋𝐄𝐆𝐔𝐌 ($92)賣相好靚 😍Pancake配左鮮甜士多啤梨肉 果醬 同自家製雲尼拿雪糕🍨中間仲夾住大量麻糬 😋呢個combination咁正得唔得架🤣 必試💯🦞 𝐌𝐑. 𝐋𝐎𝐁𝐒𝐓𝐄𝐑 ($108)呢款Pancake加左Maple 同Honey Mustard🍯上面有龍蝦沙律同牛油果🥑鹹鹹甜甜咁都幾好食👍🏻🍌 𝐁𝐀𝐍𝐀𝐍𝐀𝐍𝐀𝐓𝐓𝐄 ($62)個咖啡base 係nutty espresso加入海鹽焦糖奶泡同黑朱古力 飲落好多層次😙面頭仲放左焦糖香蕉做裝飾 賣相吸引☺️🌫️ 𝐋𝐎𝐍𝐃𝐎𝐍 𝐅𝐎𝐆 ($48)呢杯係Earl grey 加入蜜糖 雲尼拿同熱奶泡🥛營造London好foggy嘅感覺 幾得意😆-📍 The Third @thethird.hk元朗建德街69號大福大廈地下1-B號舖
✲゚*。 ☕
元朗高質Pancake Cafe🥞 值得回訪💛

大推呢間cafe 🫶🏻 係我近期食過最高質嘅😆
主打pancake 有多款鹹甜pancake選擇😛
飲品都好有特色
雖然位置有少少隔涉 不過我都會想回訪😆

🍓 𝐒𝐓𝐑𝐀𝐖𝐁𝐄𝐑𝐑𝐘 𝐁𝐔𝐁𝐁𝐋𝐄𝐆𝐔𝐌 ($92)
賣相好靚 😍
中間仲夾住大量麻糬 😋
呢個combination咁正得唔得架🤣 必試💯

🦞 𝐌𝐑. 𝐋𝐎𝐁𝐒𝐓𝐄𝐑 ($108)
上面有龍蝦沙律同牛油果🥑
鹹鹹甜甜咁都幾好食👍🏻

🍌 𝐁𝐀𝐍𝐀𝐍𝐀𝐍𝐀𝐓𝐓𝐄 ($62)
個咖啡base 係nutty espresso
加入海鹽焦糖奶泡同黑朱古力 飲落好多層次😙
面頭仲放左焦糖香蕉做裝飾 賣相吸引☺️

🌫️ 𝐋𝐎𝐍𝐃𝐎𝐍 𝐅𝐎𝐆 ($48)
呢杯係Earl grey 加入蜜糖 雲尼拿同熱奶泡🥛

Banananatte
London  Fog
Strawberry  Bubblegum
2024-01-10 117 浏览
今次行過The Third,心諗得閒唔該要試吓佢哋個名聲響噹噹嘅Pancake。跳咗入去,揀咗個窗邊位置,光線明媚得嚟,唔悶。先啖咖啡暖暖身,Coffee White濃郁而且咪話滑唔過去,典型嘅安慰飲品。飲得心花怒放,就嚟到正菜。Oppa's Chicken Pancake聞到就誘人,厚厚地一層韓式甜辣汁浸滿肉味豐富多汁嘅炸雞塊,伴隨嗮鬆軟嘅pancake,食落去簡直係口感同味覺嘅雙重享受😍。轉個口味,搞搞新鮮,Bananaaaa Pancake就好似一幅藝術品,焦糖香蕉加上滑溜溜既Nutella同雲呢拿雪糕,襯埋啖啖甜味嘅朱古力,真系得滾!朋友叫嘅Pumpkin Spice Latte都幾有驚喜,濃咖啡下有微微嘅南瓜香甜,暖笠笠,瞓醒首選。最後,COOKIEDPT嘅朱古力曲奇🍪,仲要係自家製,一啖落肚,甜美曲奇韌性夠,朱古力點綴得宜,啖啖幸福感,真係好食過瘾,想再嚟多轉!

2024-01-09 122 浏览
呢間Cafe係街角轉彎位置,裝修外觀係綠色為主,十足十一個城市中的綠洲,可以好好休息一下💆🏻‍♂️而且Cafe都有好多自家特色咖啡!💪🏻 Dirty Coconut ($50)呢杯係用咗Nutty Espresso, coconut milk同condensed milk去整,好靚嘅Layer!飲落椰奶香味非常突出,但同時亦保留咖啡嘅甘香味,椰子同咖啡味非常夾😋 而且亦都唔太甜,反而有少少咖啡嘅回甘苦香,好好飲!💪🏻 Banananatte ($62)呢杯係用咗Nutty Espresso, Italian dark chocolate, sea salt caramel foam同埋而頭鋪上torch glazed bananas而成。聞落香蕉味好香,而且亦有焦糖嘅甜味!飲落都好舒服,鐘意香蕉、朱古力同咖啡嘅朋友可以試下!💪🏻 Tiramisu Pancake ($92)呢個Pancakes一上枱已經覺得好正!Pancakes係美式pancake,食落鬆軟,而且索咗少少espresso,令pancake充滿咖啡香,再加埋香甜cream cheese醬一齊,好幸福☺️ Pancake上亦放

💪🏻 Dirty Coconut ($50)

💪🏻 Banananatte ($62)

💪🏻 Tiramisu Pancake ($92)
呢個Pancakes一上枱已經覺得好正!Pancakes係美式pancake,食落鬆軟,而且索咗少少espresso,令pancake充滿咖啡香,再加埋香甜cream cheese醬一齊,好幸福☺️ Pancake上亦放咗Lotus餅碎。

💪🏻 Pastries - Basque Burnt Cheesecake and Cookies ($60, $38)
今次試嘅巴斯克Cheesecake係伯爵茶味,cheesecake焗得啱啱好,內裏微微流心,好creamy🤤 而且伯爵茶味都濃,同芝士嘅微酸味好夾😝 Cookies試咗朱古力味,係軟曲奇,但熱辣辣出爐,所以都好脆身!

味道:8.5/10
性價比:7/10
食住瘦指數:💪🏻/5
Dirty  Coconut ,  Banananatte
Basque  Burnt  Cheesecake,  Cookies
Tiramisu  Pancake
下午茶
Dirty  Coconut ,  Banananatte
Tiramisu  Pancake
2023-12-17 300 浏览
今次終於黎到呢間想黎勁耐既咖啡店, 呢度綠色既外牆相當吸晴, 小店入面有兩張高枱加三張細枱, 仲有室外既白色長櫈👍🏽 呢度主打鹹或甜既Pancake, 另外仲有特色咖啡都幾吸引🤩Mr Lobster 🦞 ($108)有龍蝦肉既日本龍蝦沙律配上新鮮牛油果同軟綿既Pancake 塔, 再淋上楓糖芥末醬呢個配搭新鮮得黎又夾😍Strawberry Bubblegum 🍓 ($92)新鮮士多啤梨, 自家製雲尼拿味雪糕, 煙韌麻糬夾係Pancake 中間, 超級好食, 對於麻糬控既我黎講佢個麻糬整得好出色🤩 Pumpkin Spice Latte 🎃 ($58)Nutty Expresso配上甜甜既南瓜泥, 什錦香料, 沖繩黑糖, 玉桂味偏重, 係一杯好啱冬天飲既咖啡😋Autumn 🌼 ($62)同樣用左Nutty Expresso加上桂花茶, 紅棗蜜呢個配搭幾特別, 奶泡上既桂花完美地點綴成杯飲品🥰呢度好cozy同chill, 嘆住咖啡望住街外既景色, 絕對可以係度坐一個下晝😌

Mr Lobster 🦞 ($108)

Strawberry Bubblegum 🍓 ($92)

Pumpkin Spice Latte 🎃 ($58)

Autumn 🌼 ($62)

2023-12-17
$160 (早餐)
  • Autumn
  • Pumkin  Spice  Latte