2024-11-05 0 浏览
第二次嚟到這間Cafe因為係週末,所以沒有套餐既然如此 就按自己的心情點餐我選擇了棉花糖狗狗(有四款棉花糖)鮮奶咖啡(亦可配熱朱古力或牛奶)及事頭婆早餐。有人說價錢不便宜 我認同但我亦明白這世界「百貨應百客」就食物質素/外觀/細節而言 我覺得這小店還是值得讚賞的 (它們的沙律是特地用北寄貝加上沙律醬準備,炒蛋亦加上蟹籽,又烤香要一些小番薯作小點之用..至於那個棉花糖,我在網上看訂購成本也不便宜…)當然北上消費會比留在香港平我們總不能只希望自己拿着香港嘅人工,就期望其他人收內地嘅人工服務我們吧⋯⋯留港消費/北上消費/海外消費純粹是個人嘅選擇我覺得根本冇分對錯但無論在哪兒都好 或者對人嘅「付出」保持一份尊重 這世界會美好一點
第二次嚟到這間Cafe
因為係週末,所以沒有套餐
既然如此 就按自己的心情點餐

有人說價錢不便宜 我認同
但我亦明白這世界「百貨應百客」

當然北上消費會比留在香港平
留港消費/北上消費/海外消費純粹是個人嘅選擇
我覺得根本冇分對錯

但無論在哪兒都好
或者對人嘅「付出」
保持一份尊重
這世界會美好一點

2024-07-01 309 浏览
呢2日係呢間cafe同畫畫studio合作舉辦Sip & Paint Workshop👩🏻‍🎨~有得飲住咖啡畫畫.✨Cold brew coffee咖啡係浸泡咗12 hrs以上,口感相對豊富☕️味道主要酸酸苦苦~我地分別揀咗original同埋Bailey cacao口味,原味較突出果香+花香;Cacao口味係重nut味啲🤎加冰嚟飲係好飲啲、好解渴😆😆🧊。
✨Cold brew coffee
2024-06-30
2024-06-26 466 浏览
去啲郊區啲嘅地方梗係想試返嗰附近嘅小店啦,難得唔係喺商場可以食返啲唔係連鎖店,又可以支持吓小,小店經營其實都唔容易。今次行完山落咗嚟藍地,有啲細細間嘅餐廳,我哋就入咗一間西餐。門口覺得幾靚幾舒服入邊有啲木嘅感覺。好彩我哋下一張就有位啦,唔使等好耐。我哋叫咗個Pizza同埋意粉又叫咗個同野飲。個Pizza即叫即整熱辣辣真係好正,亦都有好多醬多芝士係我最鍾意。另外個意粉味道都好好呀,完全唔係用市面上普通一罐罐嘅醬汁倒落去㗎。雖然話店舖好晒,但係都唔會有好迫嘅感覺。最鍾意喺呢啲細Cafe Hea吓。

我哋叫咗個Pizza同埋意粉又叫咗個同野飲。

午餐
🍝Thre3 Concept🍝🍕魚蝦蟹千島比薩 $107 🌟🌟🌟🌟(蝦,魷魚,蟹肉棒,芝士,千島醬)Thousand Island Seafood Pizza(Shrimps, Squids, Crab sticks, Cheese, Thousand Island sauce)薄脆似餅乾底嘅pizza 上層鋪上滿滿嘅千島醬同拉絲芝士配上未經調味過的小章魚、蝦、蟹柳‼️千島醬迷必食‼️🍝卡邦尼意粉 $78 🌟🌟🌟🌟🌟Spaghetti Carbonara超creamy 重牛油同蛋香味大大粒嘅蘑菇同大大塊嘅煙肉可惜意粉份量有啲少 10啖內就食完🤤食完之後有啲意猶未盡🤤🐶CORGI PATPAT & SHIBA INU $58 可選熱的鮮奶咖啡/原味朱古力/鮮奶泡泡我哋揀咗原味朱古力 飲落多泡偏甜 面層上有漂亮嘅拉花 至於🐶係棉花糖需要自己垂直放入杯中🐕‼️打卡必選‼️🛎️服務🛎️店員態度超好 會拉凳比我哋擺袋見我哋張枱太窄 野食擺唔落 會主動拉多張枱嚟擺還可以免費存放蛋糕 不收切餅費🎂💫建議大家打電話/ wts去book位💫店內大約只有20~30個座位 一到晚市好快就會坐滿🪑⛰️整體⛰️雖然餐廳位置偏遠
🍝Thre3 Concept🍝

🍕魚蝦蟹千島比薩 $107 🌟🌟🌟🌟
(蝦,魷魚,蟹肉棒,芝士,千島醬)
Thousand Island Seafood Pizza
薄脆似餅乾底嘅pizza
上層鋪上滿滿嘅千島醬同拉絲芝士
配上未經調味過的小章魚、蝦、蟹柳
‼️千島醬迷必食‼️

生日
魚蝦蟹千島比薩
卡邦尼意粉
CORGI PATPAT
成日聽話豫豐花園係屯門區一個上車好選擇。放假過黎行下呢邊先。附近好多茶餐廳、原來間季季紅喺呢邊。小吃貨今日想食cafe, all day breakfast 咁。揀左呢間Thre3 Concept. 木系fusion 工業風既裝潢,休閒舒服。我哋點了 霸氣 事頭婆早餐 , 熱銷既 明太子忌廉意粉、雞翼仲係三重奏 、Dirty, 桂花雪梨茶。事頭婆早餐($98)薯餅 上用蕃茄醬 🥫畫了哈哈笑。小小心思,溫暖食客心靈😊蟹子炒蛋-炒蛋滑溜軟綿 加上 粒粒蟹子,口感有趣。北寄貝沙律 🥗好開胃甜薯也很不錯。炸魚柳,德國腸、多士 份量剛剛好。明太子忌廉意粉($78)木魚絲滿滿的鋪面,好有動感。明太子忌廉十分濃郁。每一條意粉都沾滿明太子忌廉。好味到不得了。配料菇肉大大件,爽口彈牙,份量都好足。雞翼仲係三重奏($68)侍應姐姐 好細心咁推多張枱俾我哋放食物。雞翼黎到教我地食既次序 - 玫瑰、柚子檸檬、水牛城 咁。雞翼大大隻、啖啖肉 😆 玫瑰味好香。柚子檸檬好開胃清新。水牛城 好濃郁。各有風味又好突出。食到舔舔脷桂花雪梨茶 $45用料好足,清香不甜又大壺👍🏼Dirty $41奶不夠白,啡不夠深色...
附近好多茶餐廳、原來間季季紅喺呢邊。

我哋點了 霸氣 事頭婆早餐
, 熱銷既 明太子忌廉意粉、雞翼仲係三重奏
、Dirty, 桂花雪梨茶。
事頭婆早餐

事頭婆早餐($98)
薯餅 上用蕃茄醬 🥫畫了哈哈笑。小小心思,溫暖食客心靈😊
蟹子炒蛋-炒蛋滑溜軟綿 加上 粒粒蟹子,口感有趣。
北寄貝沙律 🥗好開胃
甜薯也很不錯。
炸魚柳,德國腸、多士 份量剛剛好。
明太子忌廉意粉

明太子忌廉意粉($78)
配料菇肉大大件,爽口彈牙,份量都好足。
雞翼仲係三重奏
雞翼仲係三重奏($68)
桂花雪梨茶
桂花雪梨茶 $45
用料好足,清香不甜又大壺👍🏼
Dirty
Dirty $41
奶不夠白,啡不夠深色... 可能由廚房拿過來有點遠,mix 了一起了...

食飽飽,繼續發掘下呢區先
2024-03-31
明太子忌廉意粉
雞翼仲係三重奏
桂花雪梨茶
無論一個人嚟浪漫enjoy me time定係同朋友gathering都好適合的小店!😊難得放假齊人同朋友一起食飯 就提議到呢一邊食lunch 順便欣賞藍地美景可惜天公不作美 遇上陰天 落5️⃣停雨😢好彩有美食與好友陪伴!🥰可能因為落雨 唔洗等位 人客都少咗啲只有3台事不宜遲入正題第一個上嚟的係「咩都有D拼盤」美味指數:⭐⭐️⭐️⭐️⭐️有雞亦 雞球 薯角 洋蔥圈同埋腸仔可以開心share啱曬我地呢啲眼闊肚窄嘅人雞亦脆卜卜仲熱辣辣 滴曬汁下次有機會一定會試雞亦仲係三重奏👍🏻雞球啖啖肉 其他就同出邊大同小異不過薯角就外脆內綿 好味!第二款係「蝦蝦霸霸卡邦尼」美味指數:⭐️⭐️⭐️⭐️真係好大隻蝦😮 以為係駁上去 點知係原條吉列蝦食到後邊有小小膩 可以問店員攞沙律醬配住食就好啲卡邦尼濃郁掛汁 雖然係忌廉煮法和煙肉但味道依然出色👍🏻第三款係 「辣炒阿豬媽意粉」美味指數:⭐️⭐️⭐️新奇韓式意粉見到就想試下 我地今次轉咗長通粉偏辣惹味 可能係長通粉的緣故(原本係意粉底)嗦曬啲辣汁 十分過癮仲有年糕和腸仔 加上紫菜 口感豐富第三款係「魚蝦蟹千島pizza」美味指數:⭐️⭐️⭐️千島醬底的pizza 有墨魚仔 蝦仁同蟹柳 又真係

可惜天公不作美 遇上陰天 落5️⃣停雨😢
好彩有美食與好友陪伴!🥰
可能因為落雨 唔洗等位 人客都少咗啲
只有3台

事不宜遲入正題
第一個上嚟的係「咩都有D拼盤」
美味指數:⭐⭐️⭐️⭐️⭐️
有雞亦 雞球 薯角 洋蔥圈同埋腸仔
可以開心share啱曬我地呢啲眼闊肚窄嘅人
雞亦脆卜卜仲熱辣辣 滴曬汁
下次有機會一定會試雞亦仲係三重奏👍🏻
雞球啖啖肉 其他就同出邊大同小異
不過薯角就外脆內綿 好味!

第二款係「蝦蝦霸霸卡邦尼」
美味指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
真係好大隻蝦😮 以為係駁上去 點知係原條吉列蝦
食到後邊有小小膩 可以問店員攞沙律醬
配住食就好啲
卡邦尼濃郁掛汁 雖然係忌廉煮法和煙肉
但味道依然出色👍🏻

第三款係 「辣炒阿豬媽意粉」
美味指數:⭐️⭐️⭐️
新奇韓式意粉
見到就想試下 我地今次轉咗長通粉
偏辣惹味 可能係長通粉的緣故(原本係意粉底)
嗦曬啲辣汁 十分過癮
仲有年糕和腸仔 加上紫菜 口感豐富

第三款係「魚蝦蟹千島pizza」
美味指數:⭐️⭐️⭐️

本人最愛呢杯!酸酸甜甜好開胃 檸檬清香十足
唔同港式檸茶 有酸澀味 反而好清新 消暑佳品

熱情果梳打 ⭐️⭐️⭐️
普通野 正常味道 果醬份量剛好
唔會太甜 雖然冇什麼特色 但最緊要有!
氣泡感十足 清爽利口

鋪頭比較細 店員熱情有禮 充滿人情味
老闆娘人好好 又健談
有機會會再多啲嚟幫襯😆
支持香港經濟💪🏻

2024-04-06
極差!極差!基本水準都冇!一直幫襯左多次今日情人節又黎老地方..失望地食物質素比下去了!Pizza 皮過火全燶邊,程度係苦味..😡😡水果茶更加係食完先到,由於今日多人都係急住飲埋被清枱?📍Thre3 Concept (屯門)🏠屯門藍地大街35號地舖#hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #屯門 #屯門美食 #屯門好去處 #屯門食好西 #屯門餐廳 #花月宮 #thre3concept
極差!極差!基本水準都冇!

一直幫襯左多次
今日情人節又黎老地方..
失望地食物質素比下去了!
Pizza 皮過火全燶邊,程度係苦味..😡😡
水果茶更加係食完先到,
由於今日多人都係急住飲埋被清枱?

📍Thre3 Concept (屯門)
🏠屯門藍地大街35號地舖

2024-03-09 403 浏览
雞翼仲係三重奏(玫瑰、柚子、水牛城) 鍾意雞翼嘅你一定唔會失望。每隻雞翼都好大隻,好Juicy。三隻味嘅雞翼都突顯咗佢哋獨特嘅味道。玫瑰味好清新,柚子味好開胃,不過水牛城口味就偏重。建議由清淡嘅開始食起,就可以好好試出佢哋嘅味道。魚蝦蟹千島pizza 呢個Pizza係薄底pizza ,總共解開咗做8塊。pizza上面分別有蟹柳、魷魚同蝦。除咗蟹柳之外,魷魚同蝦都冇味道,食落好似白烚咁。不過pizza底都ok,有千島醬同芝士味。烤榛子鮮奶咖啡(凍) 正常發揮,榛子味都突出環境: 餐廳環境乾淨,闊落,餐廳仲pet friendly,可以比狗狗入座服務: 職員態度非常有禮,食物上台速度正常份量: 啱啱好,嘢食唔會太少提點: 餐廳座位比較少,建議訂位
雞翼仲係三重奏(玫瑰、柚子、水牛城)

魚蝦蟹千島pizza

烤榛子鮮奶咖啡(凍)
正常發揮,榛子味都突出

服務: 職員態度非常有禮,食物上台速度正常

份量: 啱啱好,嘢食唔會太少

提點: 餐廳座位比較少,建議訂位
2024-03-09
2024-02-04 464 浏览
一下就吃饱饱了☃️黑松露野菌披萨🍕菌菇的香气混合着拉丝的芝士一下子唤醒我沉睡的味蕾,🍄菌子饱含汁水,饼底酥脆焦香,组成了一道绝配🍜蟹籽墨鱼配黑面我觉得味道稍微很淡💦,不过吃起来鲜香之余还滑滑嫩嫩的吃饱了回去学习喽
一下就吃饱饱了☃️
吃饱了回去学习喽
藍地探店☕️上堂前🧘🏻‍♀️去cafe小歇 舒適的下午食物性價比都很高 小店的心思💖 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 𝐓𝐇𝐑𝐄𝟑 芝牛堡 $𝟖𝟐 ✿ 蟹籽墨魚配黑麵 $𝟗𝟖 ✿ 玫瑰鮮奶咖啡 $𝟑𝟐 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·
2023-08-06
玫瑰鮮奶咖啡
  • THRE3芝牛堡
店舖裝修特別~比人好溫暖而有格調既感覺員工勁nice同friendly ~超級友善有香港情懷野食驚喜好味~佢個burger 超好味 我自己本身勁喜歡食burger 佢既食物質素比得上市區出面好多burger店唔會好似膠甘 入面既牛肉佢果杯水果茶勁大杯 勁抵 估佢唔到可以好多人飲去完日本試過長崎和牛既burger基本上番黎 已經覺得好多burger都唔好味佢整得比到驚喜我仲有意粉 同pizza都好好味😍😍同埋佢係寵物有善餐廳 可以帶狗狗去晚上係果邊食野 靜靜地同朋友傾計 睇下店既狗狗~真係勁嘆係生活中少少既享受。太好味 掛住食 pizza冇影😂
店舖裝修特別~比人好溫暖而有格調既感覺

同埋佢係寵物有善餐廳 可以帶狗狗去

晚上係果邊食野 靜靜地同朋友傾計
睇下店既狗狗~
真係勁嘆

係生活中少少既享受。

太好味 掛住食 pizza冇影😂
  • 魚蝦蟹千島Pizza
  • 芝牛堡
2023-11-30 472 浏览
小食拼盤拼盤有雞翼, 辣味腸, 洋蔥圈 芝士圈, 脆薯角可以一次過試曬咁多口味必食👉🏻明太子忌廉天使麵面頭有木魚, 入面都有好多雜菌, 每一條天使麵都有明太子, 但如果再多D明太子會再好D, 忌廉汁不錯唔太漏, 好食 🍕魚蝦蟹千島pizza呢度嘅pizza即叫即整, 批底係薄批少少脆底, 餡料有蝦, 魷魚, 蟹肉同菇再加埋芝士, 一上枱超香, 食入口唔會話好漏 ☕🐶綿綿朱古力有4款汪星人可揀, 本身舊綿花糖係凍同好厚身,可以慢慢影相都唔怕, 杯朱古力奶好滑, 但朱古力味唔夠濃郁, 如果用紫色牌子嗰隻就仲正
小食拼盤

必食👉🏻明太子忌廉天使麵

🍕魚蝦蟹千島pizza

☕🐶綿綿朱古力
2023-11-09 412 浏览
休閒一日,黎到藍田大地,推薦呢一間咖啡店,店舖裝修與附近商舖不一樣,有少少復古嘅感覺。首先介紹返我點左嘅「黑松露野菌長通粉」跟餐免費加一杯「烤榛子鮮奶咖啡」。「黑松露野菌長通粉」有適當嘅黑松露香味,每一條長通粉都可以食到勁多好好味嘅汁,讓人有一種好滿足嘅感覺☺️☺️☺️,食完再食嘅感覺。正👍🏼「烤榛子鮮奶咖啡」當杯咖啡放上餐檯時,已經傳出陣陣榛子香味,飲落有好重嘅榛子味道,但唔會有甜到爆嘅感覺,味道啱啱好。

黑松露野菌長通粉
烤榛子鮮奶咖啡/熱
黑松露野菌長通粉
烤榛子鮮奶咖啡/熱
2023-10-05 379 浏览
已經係揀啲多人推介嘅食物喇沙海鮮pizza$9x一咬落去冇喇沙味,淨係覺得死咸,個薄餅底好濃,一咬落去係苦嘅,所謂海鮮更加不值一提,完全吾知食緊乜,只係覺得又咸又苦😂 明太子意粉$7x係成餐最正路嘅一樣嘢,但係明太子好難唔好食,基本上去到邊都係一樣味道沙律$5x諗住最冇死嘅應該係沙律,但係佢啲紅酒醋好似唔使錢咁落咗好多,基本上係紅酒醋浸沙律菜,酸到牙都軟埋,再加埋佢啲沙律菜軟晒一睇就知好唔新鮮…總結連沙律都做唔好,好難理解點解啲人話佢好食🤔,呢餐食左$2xx,當買個教訓
已經係揀啲多人推介嘅食物

喇沙海鮮pizza$9x

明太子意粉$7x

沙律$5x

總結
今次介紹呢間隱世💛ℂ𝕒𝕗𝕖喺輕鐵藍地站 行過對面藍地大街就搵到可愛立體狗狗棉花糖 主要係我哋嚟嘅原因🤭今次嚟到 有齊晒四隻款式可以揀¢σffєє或者¢нσ¢σℓαтє 放上去打卡 就好似沐浴緊嘅小狗 真係超可愛😍🥗事頭婆早餐 $98炸魚柳、蟹子炒蛋、北寄貝沙律、甜薯、沙律菜、薯餅、德國腸、多士 薯餅上面仲用咗茄汁畫上可愛嘅笑容😊呢份早餐夠哂豐富 仲好飽肚🤭🍝黑松露野菌長通粉 $76黑松露醬汁都幾多 味道都幾出 唔會太杰撻撻食落好𝒸𝓇𝑒𝒶𝓂𝓎 整體都唔錯😋🍝卡邦尼意粉 $74上面鋪滿芝士碎🧀️每條意粉都好掛汁好𝒸𝓇𝑒𝒶𝓂𝓎 🐶 𝙁𝙍𝙀𝙉𝘾𝙃 𝘽𝙐𝙇𝙇𝘿𝙊𝙂 $58/ 𝙎𝙃𝙄𝘽𝘼 𝙄𝙉𝙐 $58兩杯都係選擇咗原味熱朱古力嚟到立體狗狗棉花糖係分開上 熱朱古力上面一樣有拉花😍店員提醒打完卡📸️ 就盡快放小狗上去因為朱古力嘅熱力先會令狗狗棉花糖溶化不過可能杯朱古力本身都係甜 小狗開始溶化令原本的朱古力甜上加甜 所以影完相都係舀番上嚟 分開享用好啲又或者楝ᴄᴏғғᴇᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ可能中和番會夾啲😝💛 Thre3 Concept 📍屯門藍地大街35號地舖
今次介紹呢間隱世💛ℂ𝕒𝕗𝕖
喺輕鐵藍地站 行過對面藍地大街就搵到
可愛立體狗狗棉花糖 主要係我哋嚟嘅原因🤭
今次嚟到 有齊晒四隻款式
可以揀¢σffєє或者¢нσ¢σℓαтє
放上去打卡 就好似沐浴緊嘅小狗 真係超可愛😍

🥗事頭婆早餐 $98
炸魚柳、蟹子炒蛋、北寄貝沙律、甜薯、
沙律菜、薯餅、德國腸、多士
薯餅上面仲用咗茄汁畫上可愛嘅笑容😊
呢份早餐夠哂豐富 仲好飽肚🤭