餐厅: Tokio Joe
资讯:

去蘭桂坊大家都會覺得係飲酒食西餐嘅地方,但係入便就有一間屹立29年,坐滿外國人嘅隱世日式居酒屋店內裝潢以昭和懷舊風格為主,走高級奢華路線,令大家瞬間就好似飛到日本一樣嘅感覺行政總廚師傅從傳統的日本菜及文化娛樂取得靈感,並注入其本人對當代日本菜的敏銳觸覺,製作一系列廚師發辦及單點菜式而且堅持選用最新鮮空運到港的食材,並利用其千變萬化的烹調技巧,致力保留各種食材的原汁原味令大家都可以得到優質的日本餐飲體驗,所以當年來都深受各界歡迎食物方面:Tasting Menu 前菜到甜品有七道菜前菜二重奏 : 係燒蠔拼鱈場蟹腳,鱈場蟹腳肉質鮮甜彈牙,燒蠔肉質隻肥美,表面加上燒溶嘅芝士,夠曬惹味炙燒平目魚沙律 : 平目魚魚味清淡,肉質鮮嫩,炙燒後入口即化,再配埋自家製油醋汁嘅新鮮沙律刺身三點 : 有肥美嘅吞拿魚腩、極為爽脆嘅粒貝及肉質鮮甜嘅鰤魚,高質甜嘅刺身三點廚師精選壽司 : 有齊北海道海膽、赤身、油甘魚、甜蝦三文魚子、吞拿魚蓉炸飯卷、蟹籽炸蝦牛油果卷,魚生夠曬新鮮佐賀和牛粒 : 用上 A5 佐賀和牛切成牛肉粒,濃厚鮮嫩多汁充滿油脂感,再配上蒜片牛油汁,更加惹味海鮮烏冬香辣湯 : 烏冬上枱熱辣辣,有鱈

食物方面:

Tasting Menu 前菜到甜品有七道菜

海鮮烏冬香辣湯 : 烏冬上枱熱辣辣,有鱈場蟹、帶子、蟹柳、菠菜娃娃菜,份量十足,味道帶微辣
芝麻雪糕 : 芝麻雪糕味道濃郁,夠曬冰凍
生果拼盤 : 有齊西瓜,提子及蜜瓜,非常鮮甜
網址 : https://lkfconcepts.com/pages/tokio-joe
2025-04-08
2025-03-31 241 浏览
週末假期,想舒舒適適咁嘆美食同傾下計,揀一個好既Brunch係非常之重要😎 今日就同閨蜜去咗中環<TOKIO JOE> 試佢哋嘅週末早午餐,呢間餐廳質素高,除咗特定嘅小食,刺身拼盤同主菜之外,佢任食嘅選項都好多,有天婦羅,串燒,沙律,卷物同甜品等等,最緊要係你完全覺得係高級日本餐廳單點嘅質素,正😍餐廳裝修係日式設計,毫無壓迫感,可以好放鬆咁食野,餐廳嘅師傅喺open kitchen度即制美食,視覺享受都唔錯😌🌟北海道蟹肉伴海膽蟹肉有海水味,配少少海膽提鮮,ok喎💕🌟薄切平目魚刺身呢個小食係視乎人數送嘅,我哋兩位就有呢款刺身 ,新鮮刺身配埋酸汁,好開胃👍🌟刺身拼盤真係好高質嘅刺身拼盤,有吞拿魚赤身,吞拿魚腩,平目魚,油甘魚,甜蝦,北海道帶子同三文魚等, 樣樣都好新鮮,尤其是個帶子,味道真係好鮮美,堅北海道貨🫶🏻🌟沙律有好多種沙律揀,我哋揀咗佢個招牌吞拿魚沙律, 份量都唔少,佢個汁做得好,配埋新鮮嘅吞拿魚條,係好好食✅🌟蟹肉菠菜沙律沙律夠凍,菠菜爽,配麻醬同埋蟹肉,非常之好❤️🌟燒物試咗日本雞翼,牛舌,小青椒,雞軟骨,雞腿肉同免治雞肉棒,我想講樣樣都好好食,全部都係單點質素,我建議全部叫曬,

🌟北海道蟹肉伴海膽
蟹肉有海水味,配少少海膽提鮮,ok喎💕

🌟薄切平目魚刺身

🌟刺身拼盤

🌟沙律

🌟蟹肉菠菜沙律
沙律夠凍,菠菜爽,配麻醬同埋蟹肉,非常之好❤️

🌟燒物
試咗日本雞翼,牛舌,小青椒,雞軟骨,雞腿肉同免治雞肉棒,我想講樣樣都好好食,全部都係單點質素,我建議全部叫曬,值得encore嘅係日本雞翼 ,燒得真係好好,另外燒牛舌都係好好味🥰

🌟炸物
餐廳嘅炸物係天婦羅做法,梗係每樣都叫兩件試下啦,平目魚,海蝦,南瓜,蕃薯同茄子,全部都好好食,質量好高,其中平目魚做法比較特別,用紫蘇葉包住炸,好味🤤

🌟主菜
A5 佐賀和牛薄燒
好掂!生熟度啱啱好,有多幾件就好啦🤣

🌟龍蝦湯海鮮拉麵
好濃嘅龍蝦湯,食完成身都暖曬😃

🌟甜品
估唔到有咁多種,叫咗生果拼盤,檸檬雪葩,綠茶紅豆雪糕同芝麻雪糕,全部清曬,好好味💕

不知不覺我地係<TOKIO JOE>就食咗差唔多三個小時,環境同美食往往令到你唔知時間,呢個週末覺得非常都愉快! 真心推介🫶🏻

2025-03-29
  • 燒物
  • Tuna salad
  • LKF  Roll
2025-03-28 225 浏览
前日去左位於中環蘭桂坊嘅Tokio Joe食Tasting Menu,呢間餐廳好有日本風格,燈光較為昏暗,好有格調。呢一個Tasting Menu由前菜到甜品,足足有七道菜,價錢係$1080,CP值好高。-炙燒平目魚沙律沙律菜好新鮮,味道上酸酸地非常開胃,而平目魚刺身相當有驚喜,刺身有輕輕火炙過,望落就已經好吸引。 -燒蠔&蟹肉燒蠔非常之大隻肥美,表面會放上芝士,燒完之後溶化望落就已經心心眼,成隻蠔一啖食落去,真係好鮮味。而隔離嘅鱈場蟹肉已經開咗底下嘅蟹殼,一推就出到嚟,食落口好鮮甜好有蟹味,相當唔錯。 -刺身三點刺身分別係拖羅、粒貝、鰤魚,大拖羅油脂豐富入口即溶,粒貝食落好有口感,而鰤魚味道豐富得來亦都相當有咬口,三款刺身都非常新鮮。 -壽司而壽司就有六件,特別驚喜嘅係海膽同甜蝦,非常鮮甜而且海膽嘅金味非常突出,海膽嘅份量仲多到就嚟瀉咁滯。而甜蝦亦都好細嫩甜滑,配上完美嘅醋飯,真係好想再encore。-佐賀和牛粒食完海鮮就輪到牛肉啦,機A5佐賀和牛粒結肉味簡直無與倫比。烹調得外焦內嫩,咬落口非常Juicy,牛味亦都好濃郁,配上炸到金黃脆身嘅蒜片,味道同口感都好有層次感。-海鮮烏冬最後
炙燒平目魚沙律
燒蠔&蟹肉
刺身三點
佐賀和牛粒
海鮮烏冬
最後嘅海鮮烏冬依然好有驚喜,酸辣嘅湯底好惹味配上訓練十足嘅蟹肉同其他海鮮個湯底簡直鮮味道不得了。而且烏冬本身都係主角之一,烏冬口感又滑又彈牙,真係好食到停唔到口。
芝麻雪糕
食完咁豐富嘅日式料理最後再嚟一個味道濃郁嘅芝麻雪糕,真係大滿足。
2025-03-26
2025-05-06 0 浏览
呢間既brunch 真係好高質💯🌟WEEKEND BRUNCH首先有刺身拼盤 有吞拿魚腩,吞拿魚,北海道帶子,平目魚,油甘魚,三文魚,甜蝦同季節性刺身全部都好新鮮同鮮甜!之後可以三選一款平目魚既菜式有平目魚沙律/薄切平目魚刺身/炙燒平目魚辣三文魚天婦羅壽司卷而無限量供應既有前菜,壽司卷,燒物,炸物同甜品前菜必定要試薄切三文魚配柚子醋同薄切油甘魚配柚子醋 兩款都好開胃壽司卷要試好足料既元祖軟殼蟹牛油果卷 軟殼蟹炸到好酥脆配左牛油果冇咁油膩另外蝦天婦羅刺身卷都好好味 口感層次👍🏻燒物都整得不錯 牛舌,雞翼同雞腎都正而炸物既天婦羅真係整得好出色 炸漿好薄脆有海蝦,茄子,蕃薯,南瓜,平目魚😋而主菜有八款可以揀 每人揀一款試左濃郁鮮甜既龍蝦湯海鮮拉麵同燒羊扒甜品亦好有驚喜 有水果拼盤,雪皅同雪糕可以揀🙌🏻
呢間既brunch 真係好高質💯

🌟WEEKEND BRUNCH
首先有刺身拼盤 有吞拿魚腩,吞拿魚,
北海道帶子,平目魚,油甘魚,
三文魚,甜蝦同季節性刺身
全部都好新鮮同鮮甜!

之後可以三選一款平目魚既菜式
有平目魚沙律/薄切平目魚刺身/
炙燒平目魚辣三文魚天婦羅壽司

而無限量供應既有前菜,
壽司卷,燒物,炸物同甜品

前菜必定要試薄切三文魚配柚子醋
同薄切油甘魚配柚子醋 兩款都好開胃

壽司卷要試好足料既元祖軟殼蟹牛油果卷
軟殼蟹炸到好酥脆配左牛油果冇咁油膩
另外蝦天婦羅刺身卷都好好味 口感層次👍🏻

燒物都整得不錯 牛舌,雞翼同雞腎都正
而炸物既天婦羅真係整得好出色 炸漿好薄脆
有海蝦,茄子,蕃薯,南瓜,平目魚😋

而主菜有八款可以揀 每人揀一款
試左濃郁鮮甜既龍蝦湯海鮮拉麵同燒羊扒

甜品亦好有驚喜 有水果拼盤,雪皅同雪糕可以揀🙌🏻
最近咁多假期諗唔到去邊度食餐好?🧐 不妨考慮中環蘭桂坊嘅Tokio Joe!🇯🇵 餐廳最近推出嚐味盛宴Tasting Menu 精心設計每道菜品 突出食材味道 ✨ Menu由日式師傅巧妙結合各種食材 完美呈現海鮮精粹 🐟 打響頭炮嘅係前菜二重奏 包括新鮮燒蠔及鱈場蟹腳🤤接住有炙燒平目魚沙律酸甜得來又開胃😋仲有高質新鮮刺身三點 厚切吞拿魚腩、粒貝、鰤魚加上多款即場手握壽司 包括針魚、呑拿魚、北海道海膽🍣熟食方面有佐賀和牛粒 配上蒜片牛油汁惹味非常🤤仲有海鮮烏冬配香辣湯 驚喜配上長腳蟹做配搭😳最後以日本芝麻雪糕及水果作結 畫上完美句號。☺️趁住最近咁多假期 快啲嚟Tokio Joe食番餐好!📍Tokio Joe (中環) #lala_foodie_central 中環蘭桂坊16號地舖

仲有高質新鮮刺身三點 厚切吞拿魚腩、粒貝、鰤魚
加上多款即場手握壽司 包括針魚、呑拿魚、北海道海膽🍣

最後以日本芝麻雪糕及水果作結 畫上完美句號。☺️

趁住最近咁多假期 快啲嚟Tokio Joe食番餐好!

中環蘭桂坊16號地舖
TOKIO JOE喜歡高質刺身的可以來蘭桂坊的TOKIO JOE!Weekend 半All you can eat果然無選錯啊!首先上桌的北海道蟹肉伴海膽Amuse Bouche,小小一份卻精緻,海膽的鮮甜與蟹肉的細膩完美融合!接著是讓人目不暇給的刺身拼盤,-季節性刺身新鮮不在話下,吞拿魚腩入口即化,中拖羅油脂豐腴,赤身鮮美無比。北海道帶子飽滿彈牙,平目魚清爽,油甘魚甘甜,三文魚油脂分布均勻,甜蝦鮮甜Q彈。薄切平目魚刺身刀工了得,口感細膩;任點的十分推薦薄切油甘魚,配上清新的柚子醋,風味清新-招牌吞拿魚沙律用料新鮮,調味恰到好處,個人超喜歡那份清爽感。壽司卷更是即叫即造,誠意滿滿。香蔥芝麻左口魚卷香氣十足,魚肉鮮嫩;元祖軟殼蟹牛油果卷外酥內軟,層次豐富,超讚!-燒物方面,日本雞翼烤得皮脆肉嫩;雞腎爽口彈牙;牛舌軟嫩多汁;日本青椒仔清甜;炸物中的茄子和蕃薯,外酥內軟,簡單卻美味。主菜我選擇了A5佐賀和牛薄燒,和牛的油花分布均勻,入口即化,肉香濃郁!另一道照燒海鱸魚扒,魚肉鮮嫩,也很不錯。最後的DESSERT PLATTER,有各式雪糕、雪芭和新鮮水果,都讓人非常滿意!-TOKIOJOE地
TOKIO JOE

喜歡高質刺身的可以來蘭桂坊的TOKIO JOE!
首先上桌的北海道蟹肉伴海膽Amuse Bouche,

小小一份卻精緻,

海膽的鮮甜與蟹肉的細膩完美融合!
接著是讓人目不暇給的刺身拼盤,

季節性刺身新鮮不在話下,

吞拿魚腩入口即化,中拖羅油脂豐腴,赤身鮮美無比。

北海道帶子飽滿彈牙,平目魚清爽,油甘魚甘甜,

三文魚油脂分布均勻,甜蝦鮮甜Q彈。

薄切平目魚刺身刀工了得,口感細膩;

任點的十分推薦薄切油甘魚,

配上清新的柚子醋,風味清新

壽司卷更是即叫即造,誠意滿滿。

香蔥芝麻左口魚卷香氣十足,魚肉鮮嫩;

元祖軟殼蟹牛油果卷外酥內軟,層次豐富,超讚!
燒物方面,

日本雞翼烤得皮脆肉嫩;雞腎爽口彈牙
;牛舌軟嫩多汁;日本青椒仔清甜;

炸物中的茄子和蕃薯,外酥內軟,簡單卻美味。
主菜我選擇了A5佐賀和牛薄燒,

和牛的油花分布均勻,入口即化,肉香濃郁!

另一道照燒海鱸魚扒,魚肉鮮嫩,也很不錯。

最後的DESSERT PLATTER,

有各式雪糕、雪芭和新鮮水果,都讓人非常滿意!
TOKIOJOE
地址:香港中環蘭桂坊16號地庫
#TOKIOJOE #蘭桂坊 #LKF #週末早午餐 #WeekendBrunch #日本料理 #JapaneseFood #刺身 #Sashimi #壽司 #Sushi #燒物 #Yakimono #和牛 #Wagyu
2025-04-19 0 浏览
Weekend Brunch$620/位好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️Long weekend 不外遊,就留港消費,吃好點。去了中環這間日本菜餐廳用餐。選了weekend brunch,有小食、刺身、平目魚、主菜。沙律🥗、燒物、炸物、壽司卷、甜品都是任食。小食是北海道蟹肉伴海膽,好精緻。蟹🦀肉鮮味十足,海膽新鮮,呈鮮橙色。刺身拼盤有吞拿魚腩、吞拿魚、北海道帶子、平目魚、油甘魚、三文魚、甜蝦🦐等。帶子和甜蝦好鮮甜。粉紅色的吞拿魚腩有油脂甘香味。平目魚即左口魚,肉質結實,富魚油。薄切刺身晶瑩剔透,鮮味甘香,配搭沙律的酸汁食用,好清爽。吞拿魚沙律的吞拿魚口感軟嫩,沒有筋。沙律菜新鮮爽口,味道清新。香辣吞拿魚他他微辣,夠惹味。吞拿魚他他口感軟綿。香辣三文魚天婦羅吞拿魚卷和元祖軟殻蟹牛油果🥑卷微脆,壽司飯不鬆散。元祖軟殻蟹牛油果卷加蟹籽,令口感更豐富。燒物選了雞翼、牛舌、免治雞肉棒。全部即叫即燒,上桌時熱得出煙。燒得恰到好處,表面有點焦脆。免治雞肉棒混入了雞軟骨粒,提升整體口感。主食選了照燒海鱸魚扒
Weekend Brunch
北海道蟹肉伴海膽

刺身拼盤

平目魚沙律

吞拿魚沙律

香辣吞拿魚他他微辣,夠惹味。吞拿魚他他口感軟綿。
香辣吞拿魚他他

香辣三文魚天婦羅吞拿魚卷
元祖軟殻蟹牛油果卷

燒雞翼、牛舌
燒免治雞肉棒

主食選了照燒海鱸魚扒及龍蝦🦞湯海鮮拉麵。海鱸魚🐟肉好滑。加點青檸🍋‍🟩汁,味道更鮮。龍蝦🦞湯海鮮拉麵有濃稠的龍蝦湯及一隻爽彈蝦仁🍤。
龍蝦湯海鮮拉麵

甜品選了香滑的綠茶味雪糕、味道清新的檸檬🍋味雪葩。雪葩非常解膩。
綠茶味雪糕
燒免治雞肉棒
龍蝦湯海鮮拉麵
綠茶味雪糕
2025-04-13 35 浏览
一直覺得Tokio Joe嘅裝潢佈置都好日本但位處蘭桂坊地段又會霎時有份西方興味感覺像用藍眼睛品味日本菜兩盞醒目嘅騰木照吊燈暗黃燈光落於浮世繪木刻牆照出若隱若現嘅圖案—— 江戶時代人們大快朵頤嘅食相Weekend Bruch 放題囊括晒大部份我喜歡嘅日本菜式全部菜式壽司卷沙律燒物炸物都係即叫即制當然出品嘅質素我覺得係值得等待餐廳嘅氛圍感正好適合傾計3小時free-flow 正好可以慢慢享受美食前菜辣吞拿魚他他點咗3 round好鍾意佢微辣嘅口味夾兩片酸薑一齊食酸甜辣味道同魚香撞出嘅味道層次好有趣另外仲有好幾款沙律招牌吞拿魚就算預期發揮另外卷物都會令人眼花撩亂但低碳嘅我呢次就果斷放棄燒物與炸物各有五六款牛舌、雞肉棒、雞腿肉都可以炸平目魚必試到主菜就最容易選擇困難牛控順理成章點A5佐賀和牛薄燒 & 牛柳厚燒前者油份明顯重得多兩小件剛剛好仲可以追回其他想食嘅菜式當然仲有甜品雪糕、雪葩與水果拼盤檸檬皮包著檸檬味雪葩好refreshing 香氣同味道都唔錯唔太甜雪糕紅豆抹勝比黑芝麻出色紅豆好綿密同甘甜嘅抹茶超夾!
一直覺得Tokio Joe嘅裝潢佈置都好日本

招牌吞拿魚就算預期發揮

另外卷物都會令人眼花撩亂
但低碳嘅我呢次就果斷放棄
燒物與炸物各有五六款
牛舌、雞肉棒、雞腿肉都可以

炸平目魚必試
到主菜就最容易選擇困難
牛控順理成章點A5佐賀和牛薄燒 & 牛柳厚燒
前者油份明顯重得多
兩小件剛剛好
仲可以追回其他想食嘅菜式
當然仲有甜品雪糕、雪葩與水果拼盤
檸檬皮包著檸檬味雪葩好refreshing
香氣同味道都唔錯唔太甜
雪糕紅豆抹勝比黑芝麻出色
紅豆好綿密同甘甜嘅抹茶超夾!
2025-04-09 56 浏览
好耐無同朋友去食飯啦~今次揀左位於蘭桂坊嘅Tokio Joe, 食飽飽仲可以去飲番2杯! 有時唔知食咩好都會揀tasting menu, 因為咩都有d, 唔洗諗又有驚喜!⭐炙燒平目魚沙律薄燒過嘅平目魚香口爽彈, 酸酸甜甜超醒胃⭐燒蠔及鱈場蟹腳下一道係我最中意嘅燒蠔同鱈場蟹腳, 蠔肉鮮嫩juicy, 蟹腳啖啖肉好鮮甜⭐刺身三點刺身有吞拿魚腩, 粒貝同鰤魚, 全部都厚切又新鮮⭐壽司壽司全部都勁靚, 尤其係d卷物做得好出色⭐蒜片牛油汁佐賀和牛粒和牛肉質超嫩又juicy, 牛味好濃郁⭐香辣湯海鮮烏冬一鍋夠哂兩個人食, 湯汁好惹味唔算好辣, 入面有勁多海鮮, 超豐富⭐日本抹茶雪糕食飽飽嘆埋個抹茶雪糕就大滿足啦

⭐炙燒平目魚沙律
薄燒過嘅平目魚香口爽彈, 酸酸甜甜超醒胃

⭐燒蠔及鱈場蟹腳

刺身三點
刺身有吞拿魚腩, 粒貝同鰤魚, 全部都厚切又新鮮

壽司
壽司全部都勁靚, 尤其係d卷物做得好出色

⭐蒜片牛油汁佐賀和牛粒
和牛肉質超嫩又juicy, 牛味好濃郁

⭐香辣湯海鮮烏冬

⭐日本抹茶雪糕
食飽飽嘆埋個抹茶雪糕就大滿足啦
2025-04-08 27 浏览
一間居酒屋最重要就係氣氛,去蘭桂坊,唔一定係狂歡,chill住咁食sashimi一樣開心~前排去咗一間可能係中環最受外國人歡迎嘅日本菜,因為成晚過半數都係外國食客,見到師傅同侍應都好樂意同客人乾杯,氣氛好熱鬧。食咗7道菜嘅tasting menu,有幾款食物都幾有記憶點。燒蠔+燒鱈場蟹腳,Wasabi沙律醬霸道得嚟好惹味,蠔夠新鮮。燒蟹腳好粗,輕鬆拎到蟹肉出嚟食,點埋鮮青檸汁一流。 刺身方面,MVP絕對係拖羅腩,肥美甘香,咀嚼嘅時候啲油不斷滲出嚟。鮮磨Wasabi食出甜味。鍾意食刺身就唔好放過呢間喇。呢個set除咗刺身,仲有壽司拼盤,份量絕對夠飽。其中甜蝦最出色。蝦肉好軟糯,食到想encore多件。不過講到呢晚No.1, 一定係主菜日本佐賀A5和牛粒配蒜片牛油汁,好食到計都唔傾住,嗱嗱臨喺熱辣辣嘅時候擺入口先,每一啖好似用和牛油「浪口」咁樣,又淋又香,三粒份量啱啱好唔會太滯。最後仲有香辣海鮮烏冬同抹茶紅豆雪糕作結,好滿足嘅一晚。

難得週末可以自然醒,梗係食一餐豐富嘅brunch慰勞吓自己。啱啱周末中午去咗蘭桂坊一間日本餐廳Tokio Joe食weekend brunch,包一盤刺身、平目魚料理、主食,然後前菜、壽司卷、燒物、炸物、甜品任叫,放到成枱都係,好豐盛。刺身最吸睛係吞拿魚腩,油脂滿佈;北海道帶子大大粒。平目魚刺身鮮味兼魚油豐富。前菜我哋再叫兩個刺身,三文魚同油甘魚,不過兩個都係配柚子醋變咗味道冇乜分別,建議可以用唔同整法~香辣吞拿魚他他就不錯,辣辣地幾惹味。壽司卷我哋就試咗【蝦天婦羅刺身卷】、【元祖軟殼蟹牛油果卷】,用料足,製作精美。燒物必食【日本雞翼】同【雞腿肉】,啖啖肉好滿足;【牛舌】就夠厚夠juicy;【免治雞肉棒】蘸蛋汁食滋味十足。炸物我哋就主力食【天婦羅海蝦】,啱啱炸出嚟再蘸熱騰騰嘅醬油,又香脆又鮮甜,簡直係人間美味。主食我哋揀咗【A5佐賀和牛薄燒】,油香肉香完全揉合。【龍蝦湯海鮮拉麵】就啱晒鍾意飲龍蝦湯嘅我。最後以雪糕同水果作結,完美嘅weekend brunch~

最後以雪糕同水果作結,完美嘅weekend brunch~
2025-04-05 90 浏览
TASTING MENU $1080 per guestAPPETIZER DUO Grilled Oyster & Taraba Kani灸燒焦香wasabi蠔🦪鱈場蟹腳鮮味🦀SEARED HIRAME SALADSeared Halibut Sashimi & Greens • House Vinaigrette酸酸鹹鹹醬汁提鮮🥢魚肉薄身微焦的半透明狀灸燒平目魚🐟 甜醋沙律🥗SASHIMI TRIO Sashimi of Nama Toro, Tsubugai & King Yellow Tail吞拿魚腩🐟 馬刀貝🐚 鰤魚🐟 三款魚生都好新鮮CHEF’S SUSHI Sushi of Sayori, Tuna & Sea Urchin火灸左口魚壽司🍣 甜蝦吞拿魚三文魚籽壽司🍣 北海道海膽壽司🍣 牛油果卷🥑A5 SAGA BEEF ATSU YAKI A5 Wagyu Beef with Garlic Chips & Butter SauceA5佐賀和牛粒🥩 燒得表面焦糖脆化, 蒜片金黃香脆, 脆感與油香結合SPICY SEAFOOD UDON帶子, 蟹腳, 蟹柳, 娃娃菜 , 菠菜
TASTING MENU $1080 per guest

吞拿魚腩🐟 馬刀貝🐚 鰤魚🐟 三款魚生都好新鮮

CHEF’S SUSHI

A5 SAGA BEEF ATSU YAKI

SPICY SEAFOOD UDON
帶子, 蟹腳, 蟹柳, 娃娃菜 , 菠菜, 冬菇🍜香辣湯底彈牙烏冬

SESAME ICE-CREAM
芝麻味雪糕🍨質感細密
2025-02-14 291 浏览
情人節套餐 7:30開始,到第4道菜壽司盛合 1:30鐘都未上枱 ,追問服務員,回覆成間舖係客所以未上到菜,而家大部份港人北上消費,已明白原因,每位1180,留港消費咪玩啦,想支持都無能為力,咗既服務態度,歷史悠久,睇吓維持到幾耐,未上晒冷盤,就黎熱盤,好似蘭桂坊價錢,旺角消費體驗

2025-02-14
庆祝纪念
情人节
坊間覺得蘭桂坊單純係一個飲酒娛樂消遣嘅地方,其實當中有一間隱世日式居酒屋係蘭桂坊足足屹立左29年,今日收工同朋友去中環行街決定順便試試這間居酒屋。店內裝潢以深木色配上昭和風格懷舊設計,營造出低調奢華高級的氣氛。見到餐牌上面食物品種非常豐富,不同種類嘅菜式我都想試下所以決左選擇左Joe’s Tasting menu每位$1180前菜有新鮮蕃茄配上牛油果蓉沙律,酸酸甜甜,非常開胃。前菜魚子醬蟹肉肉味鮮甜,魚子醬鹹香味道十足芥末八爪魚芥末的辛辣和八爪魚彈牙肉質相互融合帶出層次豐富的味覺體驗刺身迷你吞拿魚沙律吞拿魚腩刺身入口即溶深海池魚口感非常好有彈性火炙左口魚魚油十足非常香口汁煮鮑魚味道豐富食落好重鮑鮮味壽司牛油果軟殼蟹卷炸粉薄蟹味十足火炙比目魚大火燒香後魚味更加突出天婦羅辣味三文魚腩,比目魚配上香辣醬汁一試難忘送酒必選之一燒物佐賀和牛薄燒夾著香蔥蒜片肉味香濃入口即溶湯品龍蝦湯稻庭烏冬天婦羅炸蝦配上濃郁湯底,天婦羅沾上龍蝦湯底更能帶出湯本身嘅鮮味,口感更加豐富,烏冬爽口彈牙,食嘅過程每條烏冬都沾滿甘甜濃厚嘅濃湯,鮮味爆棚甜品水果拼盤包括西瓜香印提子蜜瓜等等紅豆抹茶雪糕當中有唔少紅豆,中和了抹

每位$1180

前菜有新鮮蕃茄配上牛油果蓉沙律,酸酸甜甜,非常開胃。

前菜
魚子醬蟹肉肉味鮮甜,魚子醬鹹香味道十足

刺身
汁煮鮑魚味道豐富食落好重鮑鮮味

牛油果軟殼蟹卷炸粉薄蟹味十足
火炙比目魚大火燒香後魚味更加突出

天婦羅
辣味三文魚腩,比目魚配上香辣醬汁一試難忘送酒必選之一

燒物
佐賀和牛薄燒夾著香蔥蒜片肉味香濃入口即溶

湯品

甜品
水果拼盤包括西瓜香印提子蜜瓜等等
紅豆抹茶雪糕當中有唔少紅豆,中和了抹茶嘅苦澀味同紅豆嘅甜味,一試難忘!
Tokio Joe已經係中環開業超過20年,多年來能夠屹立不倒一定有佢既實力💪🏻同老公趁週末試一試weekend brunch,食物種類多而且質素唔錯,仲有大量任食item,性價比高!酒鬼們仲可以加配任飲package,盡飲清酒、啤酒及葡萄酒🥴🔸刺身充滿鮮味既北海道蟹肉伴海膽率先上枱,然後就係色彩繽紛既刺身拼盤!拼盤包括吞拿魚腩、吞拿魚刺身、三文魚、油甘魚、北海道帶子、鰤魚及甜蝦,每一款厚切口感各異而且夠新鮮,兩人份量都好多🥰🔸鰤魚每兩至三位客人可選擇時令鰤魚一客,我地揀既鰤魚腩刺身以山葵醬油及柚子醋調味,令鰤魚鮮味更為提升🔸前菜跟住就係無限量供應既item!前菜包括不同款式沙律及薄切魚片,當中不乏酸甜調味選擇,非常開胃🔸壽司卷壽司卷絕對係今餐其中一個亮點🤩Tokio Joe擅長做呢種西式壽司卷,例如香辣三文魚天婦羅吞拿魚卷帶惹味辣勁,蝦天婦羅刺身卷就用一塊塊不同顏色既刺身包住飯卷,新鮮又吸睛!另外亦有較為平實既香蔥芝麻左口魚卷,值得一提店家醋飯非常出色,酸度剛剛好😍🔸燒物、炸物提供多款串燒及天婦羅,最鍾意茄子同左口魚天婦羅,薄薄炸粉完全唔覺油膩🔸主菜每位可選一款主菜,老公揀既A5佐賀

🔸刺身

🔸鰤魚

🔸前菜

🔸壽司

🔸燒物、炸物

🔸主菜
每位可選一款主菜,老公揀既A5佐賀和牛薄燒以和牛片包住香蔥同蒜片 ,油香同肉味比例均衡。麵控必選龍蝦湯海鮮拉麵,濃郁龍蝦湯配上幼身麵條,每一口都好掛汁!