2022-01-06 189 浏览
.靜靜地享受一杯咖啡Iced latte $45 Flat White :$40喜歡這感覺有手作素材寄賣======================📍 地址: TOOLSS (石硤尾)石硤尾偉智街38號福田大廈地舖@toolsshk =======================賣相❤️❤️❤️ ❤️價錢❤️❤️❤️❤️好食程度❤️❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️ 服務質素❤️❤️❤️ =======================
[Enjoy a cup of ☕️]
靜靜地享受一杯咖啡
Iced latte $45
Flat White :$40
喜歡這感覺
有手作素材寄賣

======================
📍 地址: TOOLSS (石硤尾)
石硤尾偉智街38號福田大廈地舖
@toolsshk
賣相❤️❤️❤️ ❤️
價錢❤️❤️❤️❤️
好食程度❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️
服務質素❤️❤️❤️
2022-01-06 127 浏览
.冇諗過呢間cafe做出嚟嘅便當都好出色繼上次食完個all day breakfast 同埋日式咖喱炸雞飯之後.今次嚟又有驚喜因為佢有指定Menu之外都會有一期間限定今次就有呢個中西合璧嘅煲仔飯.肉肉煲$108用意大利飯做底汁用上咖喱配以牛肋肉、臘腸、冬菇、蘆筍整體感覺好似怪怪地但食落又match嘅.羅勒汁蟹肉意粉$88蟹肉好新鮮羅勒汁同意粉配搭都好味口感正常======================📍 地址: TOOLSS (石硤尾)石硤尾偉智街38號福田大廈地舖=======================賣相❤️❤️❤️ ❤️價錢❤️❤️❤️❤️好食程度❤️❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️ 服務質素❤️❤️❤️ =======================
[Fusion 便當🍱]
今次就有呢個中西合璧嘅煲仔飯

肉肉煲$108
用意大利飯做底
汁用上咖喱
配以牛肋肉、臘腸、冬菇、蘆筍
整體感覺好似怪怪地
但食落又match嘅

羅勒汁蟹肉意粉$88
蟹肉好新鮮
羅勒汁同意粉配搭都好味
口感正常
======================
📍 地址: TOOLSS (石硤尾)
石硤尾偉智街38號福田大廈地舖
賣相❤️❤️❤️ ❤️
價錢❤️❤️❤️❤️
好食程度❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️
服務質素❤️❤️❤️
2021-12-10 154 浏览
Toolss is a cafe mixed with stationery shop situated in Shek Kip Mei, such an interesting idea! They got cute notebooks, pens and sticker tapes here!😍Food was not bad, we had the Grilled Mackerel Fish Rice with Pesto Cream Sauce ($65) and Mixed Mushroom Spaghetti with Truffle Cream Sauce ($98). Both were very creamy and quite filling. I’d love it more if it’s not in a takeaway bento box🥺 Coffee was quite nice too we had the Oat Milk Latte ($43) and Iced Hazelnut Latte ($45).
2021-11-13 574 浏览
在忙碌的一天裡,趁著午飯的空檔,特地來到這間有不少日本精品文具售賣的文青咖啡店吃一頓輕鬆的午餐。其實我已不是第一次到來這間在石硤尾區內少見的文青咖啡店,之前與友人們已經來吃過幾次午餐,不過每次大夥兒到來,我都沒有拍照,當然也沒有為它這間咖啡店寫文章。這次我只是獨自前來,又有帶相機,就為這間食物水準不錯,甚有文青風的有心小店寫點東西,支持一下這間香港人開的咖啡店吧!這天我獨個兒坐在店內唯一的密室中,吃的、喝的,都是之前試過覺得好味的東西。「鹽烤鯖魚青醬飯」是這天我的午餐選擇。在包裝精美的餐盒內藏著的青醬飯,味道挺好,配以份量不少的鹽烤鯖魚,雖然配搭簡單,已是既可飽肚,又能滿足味蕾的午餐。「冰荔枝咖啡」在咖啡中滲入了荔枝的味道,既特別,又清新,我是喜歡的,不過這天的咖啡偏甜了點,要是可以沒那麼甜, 一定會更加好喝。在石硤尾這個咖啡店不多的地區,要是想找個富有文青味道,又可喝杯有質素的咖啡和吃點特色食品的地方的話,這兒絕對是一個好選擇。
午餐
  • 鹽烤鯖魚青醬飯
  • 冰荔枝咖啡
2021-11-07 187 浏览
Coffee shop 入面別有洞天,有好多係日本搜集返黎既文具同埋小飾物,飲品食物都唔錯,半開放式設計打卡一流揀啲人流小啲既時間黎就可以慢慢坐下,享受下慢活既時間係鬧市之中的一點靜,坐位冇一般咖啡店坐得咁舒服,但係幾有特色細心留意一下日本搜羅返嚟嘅文具,會發現到好多特別嘅小物嗌咗鹽烤晴魚青醬飯羅勒醬蟹肉意粉蘋果伯爵茶同埋蜜糖伯爵茶,唔錯冇香精味又唔算太甜,同埋要留意吓如果係一大班朋友嘅話,就會唔夠位錯啦🤣
揀啲人流小啲既時間黎就可以慢慢坐下,享受下慢活既時間
細心留意一下日本搜羅返嚟嘅文具,會發現到好多特別嘅小物
嗌咗鹽烤晴魚青醬飯

羅勒醬蟹肉意粉

2021-10-13 257 浏览
TOOLSS@石硤尾「放慢生活節奏嘆咖啡」😎今次嚟到石硤尾食好西🥰搵咗間舖頭細細嘅Cafe,舖頭入邊仲有埋一啲文具同書,食完可以睇吓!舖頭出面都擺咗幾張枱同櫈比客人坐,但係如果夏天嘅話就唔建議坐出面🤣因為真係太熱🥵小編就叫咗卡邦尼意粉加一杯熱cappuccino☕️卡邦尼意粉便當🍝$65都幾creamy,上面有4塊煙肉🥓隔離仲有啲沙律菜同埋蕃茄仔🥗賣相都幾靚,幾啱打卡,食落就正正常常啦🤣佢哋嘅便當款式會轉,大家33333-三要留意下‼️熱cappuccino☕️$38都係正正常常🤣之前飲過佢嘅蜜糖鮮奶咖啡,相比之下,蜜糖鮮奶咖啡比較好飲🥰嗰到仲有好多其他款式嘅咖啡,例如椰子咖啡、冰荔枝咖啡、薑味咖啡等☕️建議大家去試吓啲比較特別嘅款式!整體:🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟食物:🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟📍石硤尾偉智街38號福田大廈地舖人均消費:100-200/head
TOOLSS@石硤尾

環境:🌟🌟🌟

📍石硤尾偉智街38號福田大廈地舖

人均消費:100-200/head
2021-09-30 168 浏览
石硤尾要搵間心目中似樣少少既cafe唔易賽馬會創意藝術中心有但好早就關門想食晚餐可以考慮呢間 Toolss 間店雖小,有咖啡便當提供,仲有文具賣手打鮮魷豚肉餅便當 $75冰凍蜜糖伯爵茶熱椰子朱古力帶左兩位長輩黎打卡
石硤尾要搵間心目中似樣少少既cafe唔易
賽馬會創意藝術中心有但好早就關門
想食晚餐可以考慮呢間 Toolss
間店雖小,有咖啡便當提供,仲有文具賣
手打鮮魷豚肉餅便當 $75
冰凍蜜糖伯爵茶

熱椰子朱古力

帶左兩位長輩黎打卡

2021-08-19 347 浏览
試咗蜜桃梳打 $45 ,有淡淡的蜜桃味不會太濃太重香精,配上清楚聽到店員開罐聲的夠氣梳打🥲🥲🥲~有多一片香草有陣若隱若現的香味🌿清涼~有夏天嘅感覺,但真心好貴覺得唔抵食都唔抵飲。。。真心不太推薦,小店地理位置頗隔涉,鋪頭好細只可以坐到四五個人,環境是半戶外,撞正有風、又得我地一台客嘅時候都算舒服好坐但碰上打風落雨同埋好晒嘅時候就會坐得好辛苦!同埋店員講嘢好細聲聽得好辛苦,出餐都幾慢~完全無其他客兩個便當🍱加一杯野飲都要等咗十幾分鐘~🥲如果多人嘅話應該要等更加耐~😂🤯價錢就好很貴,淨係一個便當都要七八十蚊起,All day breakfast 要差唔多一百一十蚊,嘢飲都全部係散嗌~所以一人一個便當再加一杯嘢飲人均已經要百二三蚊~食物質素是可以的,試咗鯖魚便當同鮮魷豚肉餅便當都幾好食~🍱不過附近會有更多抵食好味嘅選擇~🤡🥰

2021-07-20 354 浏览
第一代的選物文青文具店還在,真的太好了最近太多太多cafe開張了無論是ssp還是tst可以說是遍地開花但大家還記得這一家嗎?可以說是第一代的其中一個代表了好多好多文具,很吸睛咖啡的話也很好喝黑碳漢堡也很出色
第一代的選物文青文具店
還在,真的太好了

最近太多太多cafe開張了
無論是ssp還是tst
可以說是遍地開花

但大家還記得這一家嗎?
可以說是第一代的其中一個代表了

好多好多文具,很吸睛
咖啡的話也很好喝
黑碳漢堡也很出色
2021-07-13 333 浏览
日式咖喱唐揚雞肉嫩蛋便當 $65唔好睇個便當好似好細個咁,對一個大食女仔嚟講,佢都滿足到我嘅!典型日式甜咖喱嘅味道,唐揚雞件佔咗1/3個便當,係令人感到心靈滿足同埋飽肚嘅原因。雖然唐揚雞件浸咗落甜咖喱度,但外皮都依然帶點脆,呢點要一讚。嫩蛋的確係嫩蛋,滑滑的,有蛋香味!出街食嘢比較難有均衡飲食,呢度嘅便當有瓜又有菜,有少少調味,唔hea,掂!椰子咖啡 $40飲得出椰子味係嚟自椰子糖漿,但又未至於好假嘅椰子味。嗯,佢嘅咖啡味都好香濃嘅,相信佢嘅無糖漿咖啡會比較出色啲。「TOOLSS」嘅裝修同佈置係文青風,內面仲有好多特色文具。不過,佢係小店,座位少,比較適合2-4人。
日式咖喱唐揚雞肉嫩蛋便當
日式咖喱唐揚雞肉嫩蛋便當 $65
椰子咖啡 $40

2021-07-13
日式咖喱唐揚雞肉嫩蛋便當
椰子咖啡
日系·復古·文具·文青·咖啡·便當·石硤尾·介紹完㗎如果唔介意睇我廢噏🙃可以繼續約咗人喺深水埗時間又未到醒起有人介紹過呢間就專登行咗喺啲商場仔同車房中間同呢間Cafe個感覺反差都幾大入邊有啲特色嘅文具賣除咗咖啡仲有便當小食不過座位就唔算多今日有機會要坐路天嘅位置如果好怕熱嘅朋友就要留意吓🥤Iced Latte ($45)係一個咁嘅氛圍入邊嘆到一杯冰凍嘅咖啡絕對係一件賞心樂事總結:絕對有去咗旅行嘅感覺一定會再去試埋佢嘅便當順帶一提,飲管是越南蒲草飲管絕對比紙的好用:)也比膠的相對上環保
日系·復古·文具·文青·咖啡·便當·石硤尾·

除咗咖啡仲有便當小食
不過座位就唔算多
今日有機會要坐路天嘅位置
如果好怕熱嘅朋友就要留意吓

🥤Iced Latte ($45)
係一個咁嘅氛圍入邊
嘆到一杯冰凍嘅咖啡絕對係一件賞心樂事

總結:絕對有去咗旅行嘅感覺
一定會再去試埋佢嘅便當

順帶一提,飲管是越南蒲草飲管
絕對比紙的好用:)
也比膠的相對上環保
2021-03-19 810 浏览
TOOLSS店舖比較細,除咗賣文具,仲有賣咖啡同便當。Dirty做法係將espresso慢慢倒入凍牛奶裡面,沖得好可以明顯見到兩層㗎。其實最好係唔用飲管就咁飲,一啖同時飲到熱嘅espresso同凍嘅牛奶。可能今次外賣啦,所以有支用蒲草做嘅飲管。呢支飲管可以自然分解,而且蒲草嘅好處係唔容易變軟爛,就算慢慢飲都唔怕飲到最後飲管軟腍腍吸唔到啦😛椰子咖啡椰子咖啡只供熱飲。椰子味香濃,同咖啡都幾夾!
TOOLSS店舖比較細,除咗賣文具,仲有賣咖啡同便當。

Dirty

椰子咖啡
椰子咖啡只供熱飲。椰子味香濃,同咖啡都幾夾!
2021-02-26 858 浏览
由第一日返工行過見到這個角落的小店,已經覺得眼熟,肯定在不少雜誌見過。 由於面積太細,以為只補咖啡小食,所以都未有一試。再睇OpenRice 先知道原來有lunch 的,當然趁lunch time 試一試! 有all day breakfast,又有便當,今日選擇左鯖魚青忌廉便當,怕太飽,所以咖啡只點左一杯piccolo l。便當就咁睇份量不算特別大,但好full,好足料。個人覺的個忌廉醬有驚喜,好味,每啖飯都想餸一啖醬!😂 最後果然係好飽!咖啡係普通,可能我太專心於食飯,下次會專門飲一杯咖啡,加個apple crumble。在辛勞的日子,美食係最savouring 的。 但因為飲品及主食係a la carte, 變左一餐就好貴,唔可以日日食的。 😂
Piccolo
鯖魚青忌廉便當
2021-02-26
Piccolo
鯖魚青忌廉便當
2020-11-15 1297 浏览
日式咖喱炸雞滑蛋便當 $65以前放學之後好鍾意黎呢間文具店買文具,順便買杯咖啡飲下歎下,估唔到原來係有晚飯食架!呢個便當其實份量都幾多,有好多蔬菜(蘿蔔,西籣花同翠玉瓜),好抵食,然後炒蛋都好嫰滑。另一樣野就係以前中學成日去jusco買呢類便當,所以今次食番呢個便當,啲中學回憶番曬黎。喺一個咁文青既cafe食野,真係好chill,可以慢慢歎杯咖啡食個飯再簡下有咩稀世文具買(我好多文具都係喺呢間買)。
日式咖喱炸雞滑蛋便當 $65

2020-11-02 909 浏览
閒逛石硤尾,當然要由一個chill brunch開始😗 嚟到街角嘅小cafe…應該話迷你cafe? 一張bar枱,6張高櫈,3張係店內,另外3張坐街外。仲有幾張普通枱櫈係街邊,都幾曬… 的確坐就唔會坐得舒服,不過都幾有特色😗見到網上面好多人叫呢個便當,上到嚟,淨睇賣相已經好靚喎!大大條鲭魚係上面,肉質嫩滑。☺️ 個白飯都唔係普通白飯,溝咗少少藜麥,配埋青醬,好味道!!All Day Breakfast 😙一樣賣相好靚,好fresh好健康嘅感覺~材料全部都幾新鮮!

鹽燒鯖魚忌廉青醬便當

All Day Breakfast

All Day Breakfast 😙
一樣賣相好靚,好fresh好健康嘅感覺~
材料全部都幾新鮮!

青蘋果梳打

2020-11-01