經過呢間Cafe既環境好有特色好Chill🌿外面好似一間花店有着唔同嘅植物💐在入去就係一間陶瓷教室🎨成個環境都充滿着文青風好舒服🪵 一睇原來店主攞過虹吸咖啡大賽嘅獎牌🏅一試咖啡果然係大師級質素❤️⭐️ Ethiopia Bench Maji Gesha G1 natural 🇪🇹 來自埃塞俄比亞嘅Gesha咖啡豆果然好有水準🥹一開始有佛手柑嘅清香🍊 慢慢滲出濃郁嘅茶香🍵虹吸嘅技巧萃取了咖啡的原味🥰⭐️ Blackccino 🖤本身比較鍾意黑咖啡嘅我好鍾意咖啡嘅濃郁😛特別加上泡沫嘅口感更加幼細但係又唔會油膩🥹⭐️ Shrimp and Tomato Basil Spaghetti 🍝 蝦仁份量豐富🦐配上清新嘅蕃茄醬口味好Fresh🍅⭐️ Slow Cooked Chicken and Avo Sandwich 🥪 慢煮雞胸肉好嫩滑配上牛油果好清爽🥑特別鍾意Kale Salad既感覺好輕盈💚
Blackccino
⭐️ Blackccino 🖤
蝦仁份量豐富🦐配上清新嘅蕃茄醬口味好Fresh🍅
Blackccino
鄰近港大原來有間性價比咁高嘅cafe😍🤍@tropica 以鮮花佈置 直入就係陶瓷工場 充滿藝術氣息💐唔敢相信$99 (lunch hour) 可以食到咁高質嘅意粉 仲要包埋特色咖啡😭💖 仲有呢間cafe日間為cafe 夜晚原來會變為bar 夜晚想happy hour嘅都可以考慮黎呢度呢~店內咖啡師仲要獲取過「2017年香港虹吸式咖啡師大賽」亞軍 而佢地嘅咖啡確實不令人失望☕️唔咁相信$99 (lunch hour) 可以食到咁高質嘅意粉 仲要包埋特色咖啡😭💖 ➤ 𝖦𝗋𝗂𝗅𝗅𝖾𝖽 𝖠𝖻𝖺𝗅𝗈𝗇𝖾 𝗐𝗂𝗍𝗁 𝖲𝖾𝖺 𝖴𝗋𝖼𝗁𝗂𝗇 𝖲𝗉𝖺𝗀𝗁𝖾𝗍𝗍𝗂 $99 (𝗐𝗂𝗍𝗁 𝖼𝗈𝖿𝖿𝖾𝖾)鮑魚肉質鮮嫩 搭配濃郁嘅海膽醬汁 意粉吸收了海膽的鮮味😋 仲有魚子增添口感 整體口感層次分明 味道震驚味蕾 ☺︎︎➤ 𝖢𝗋𝖾𝖺𝗆𝗒 𝖲𝗆𝗈𝗄𝖾𝖽 𝖲𝖺𝗅𝗆𝗈𝗇 𝖲𝗉𝖺𝗀𝗁𝖾𝗍𝗍𝗂 $99 (𝗐𝗂𝗍𝗁 𝖼𝗈𝖿𝖿𝖾𝖾)奶油醬汁滑順 同煙燻三文魚的鮮味相得益彰 意粉煮得恰到好處 口感彈牙 🥰搭配上新鮮嘅香草 令整道菜更加清新 ♡➤ 𝖯𝗎𝗋𝗉𝗅𝖾 𝖫𝖺𝗍𝗍𝖾紫色拿鐵較少見 決心試試 紫薯味道突出 口感順滑 並唔會太甜 💟➤
鄰近港大原來有間性價比咁高嘅cafe😍🤍

𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲: 8/10
𝗲𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁: 8/10
𝘃𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗻𝗲𝘆: 9/10
3天前 0 浏览
Cafe 融合咖啡、鮮花與陶瓷的藝術氣息,舒心嘅環境,每個角落都好唯美,影咗不少靚相。日間為咖啡店;入夜晚則變為酒吧😏真係估佢唔到呀Slow-Cooked Chicken & Avocado Sandwich好健康的配搭,朋友近排增脂減肌,終於有嘢啱佢食~雞胸經過慢煮,鮮嫩多汁!羽衣甘藍更帶來爽脆的口感~Garile Shrimp With Sourdough Toast微微的蒜香,配蝦多士,西班牙x港式食法,香氣四溢嘅fusion 小食。Siphon Coffee ETHIOPIA BENCH MAJI GESHA G1 NATURAL店內咖啡師曾獲「2017年香港虹吸式咖啡師大賽」亞軍第一次接觸虹吸咖啡,當然要請教下專業人士~虹吸法利用水沸騰時產生的壓力,去幫助烹煮咖啡,萃取出最接近原始咖啡豆的風味。呢杯咖啡花香、佛手柑味突出,口感醇厚,香氣濃郁飽和。Cold Brew (Ice)COLOMBIA CALDAS BARREL AGED WHISKEY FULL WASHED第一次飲咖啡覺得似飲緊酒,特別係轉成涷飲係更似!入口時有陣酒香Whiskey、木質味,中段聞到青蘋果嘅清新,最

Siphon Coffee
店內咖啡師曾獲「2017年香港虹吸式咖啡師大賽」亞軍

Cold Brew (Ice)
第一次飲咖啡覺得似飲緊酒,特別係轉成涷飲係更似!入口時有陣酒香Whiskey、木質味,中段聞到青蘋果嘅清新,最後有朱古力的餘韻,好豐富的風味~

今天星期六 天氣不錯☀️緊係要搵返間Cafe Chik 吓佢啦 ✨早前經過西營盤見到呢間店舖已經覺得好特別 入到去先發覺原來係一間可以整陶瓷、買花、仲可以飲埋咖啡嘅地方🫶真係可以一次過滿足你三個願望!Shrimp and Tomato Basil Spaghetti 🍝 $99呢度嘅lunch set好抵食 $99已經可以享用到一個main course同咖啡!🤤 我哋要咗一個大蝦蕃茄意粉 意粉充滿蕃茄嘅香味 食落唔會太鹹 感覺啱啱好🫶Sourdough Swiss Meatball Pizza 🍕 $128今次都係第一次試Sourdough Pizza 食落口感好特別 Pozza皮邊食落煙煙韌韌 夾埋面頭嘅Toppings 好有異國風味😋Siphon Coffee ☕️ $70原來呢度嘅Barista好鍾意沖Siphon咖啡 仲專登邀請我哋一齊試吓佢嘅手勢 飲落真係好有質感 咖啡帶點果香好高質!✨📍Tropica (西環) #lala_foodie_saiwan 西環西營盤朝光街3A號地舖

Siphon Coffee ☕️ $70

西環西營盤朝光街3A號地舖
值得推薦嘅西營盤小店cafe,經過N次咁多,今次第一次踏足,發現原來唔止cafe咁簡單,右邊係cafe嘅長吧枱,左邊係花店, 有種喺花園嘆tea嘅感覺,再行入啲,竟然係一個陶瓷手作坊~ 一店演繹三種藝術:咖啡x花藝x陶瓷 ~ 聽講夜晚仲會變成酒吧 ~門口當眼處可以睇到佢哋喺虹吸咖啡大賽攞過獎,所以對佢啲啡都有期望,見其他人都點咗虹吸咖啡,店員重細心介紹咖啡帶嚟嘅味道,不過當日想飲有奶嘅咖啡,所以最尾要咗Flat White ($40),開心佢哋有燕麥奶~ Menu食物主要以西式為主,Grilled Abalone With Sea Urchin Spaghetti ($138)係佢哋嘅signature之一,見到店員喺開放式廚房即點即煮,意粉係linguine,入口有海鮮鹹鮮味,仲有黑胡椒嘅辣,烤過嘅鮑魚入口煙靭彈牙,係一款都唔錯嘅意粉~

我身邊一向都不缺乏咖啡達人,佢哋成日都會搵到特色嘅咖啡店。呢間位於西營盤咖啡店,有咖啡師曾獲「2017年餐廳特色: 香港虹吸式咖啡師大賽」亞軍🥈 而且舖頭仲融合左咖啡☕、鮮花💐同陶瓷,真係充滿住藝術氣息!店內係載滿鮮花嘅咖啡店,喺,再行入少少就係陶瓷工作坊!仲一個特別嘅地方,cafe日間嘅時候就係咖啡達人聚首嘅地方;夜晚則變身為酒吧,充滿氣氛!今日我哋就趁weekend有時間嚟食咗一個lunchLunch Set真係超抵,2pm前用餐只需$9️⃣9️⃣(包一個主食+一杯咖啡)⭐三文治Slow-Cooked Chicken & Avo Sandwich ☕Long Black⭐MAINSShrimp & Tomato Basil Spaghetti ☕Latte整體食物質素都唔錯,最鍾意系呢度嘅環境真係好舒服。處處都係鮮花💐🪷🪻同綠色嘅植物🪴☘️🌿做佈置,真係令人感覺格外Relaxing, 可以完全放鬆心情係度enjoy一個悠閒嘅時光!💕
我身邊一向都不缺乏咖啡達人,佢哋成日都會搵到特色嘅咖啡店。
而且舖頭仲融合左咖啡☕、鮮花💐同陶瓷,真係充滿住藝術氣息!
店內係載滿鮮花嘅咖啡店,喺,再行入少少就係陶瓷工作坊!

今日我哋就趁weekend有時間嚟食咗一個lunch
Lunch Set真係超抵,2pm前用餐只需$9️⃣9️⃣
(包一個主食+一杯咖啡)

⭐三文治
☕Long Black

⭐MAINS
☕Latte

2024-11-10
這間餐廳不僅有著獨特的藝術氛圍,還因為咖啡師曾獲得「2017年香港虹吸式咖啡師大賽」亞軍而吸引咖啡愛好者。餐廳融合了咖啡、鮮花和陶瓷,讓人感受到濃厚的藝術氣息。白天是咖啡店和酒吧,晚上則轉變為酒吧,實現「朝啡夕酒」的完美概念。平日午市套餐只需$99,包主菜和飲品,都好抵食!Grilled abalone w/ sea urchin spaghetti,鮑魚彈牙爽口,海膽和忌廉濃郁幼滑,相當美味,三文魚籽的鹹香更添風味。Mango Shrimp Salad,香甜的芒果伴爽彈大蝦,配上各款蔬果,讓人感受到健康與美味的平衡。Purple Latte 則以其吸引的外觀和細滑的口感,飲落紫薯味香濃順滑唔太甜,好有驚喜。

平日午市套餐只需$99,包主菜和飲品,都好抵食!

2024-11-09 0 浏览
前排去西營盤嗰陣,唔經唔覺行行吓街嗰陣發現咗一間隱世嘅Cafe,店舖分開了三個區域,一個係賣花嘅,一個係Cafe嘅,另外一個區域就係做陶瓷嘅小編今次叫咗個燒鮑魚海膽扁意粉,有淡淡的海膽醬味,配上魚子+烤過嘅鮑魚,撈埋一齊感覺好高級,味道都不錯😉,而且餐廳有好多花花配搭,攞嚟打卡一流芒果蝦牛油果三文治,意大利香草裏面擺放住新鮮嘅蝦仁+芒果粒+牛油果粒,再加上香醋+羽衣甘藍+蕃茄,成個組合都好新鮮,作為一個refreshment最適合另外一定要叫紫薯latte,紫薯latte味道好濃郁,餐廳嘅咖啡師曾獲「2017年香港虹吸式咖啡師大賽」亞軍,而且個拉花都好靚,飲到底呢仲好多紫薯粉😆另外呢,舖頭日間為咖啡店;夜晚就會變成酒吧,比大家chilli下

難得假日去到香港區,咁決定要到西營盤搵間Café Chill 下,最後搵到位於朝光街的Tripica。點解揀中呢間主因有兩個,第一個係為左杯咖啡,店內有一咖啡師曾獲「2017年香港虹吸式咖啡師大賽」亞軍。而第二個原因係呢度雖然係一間舖,但其實係融合咖啡、鮮花與陶瓷的藝術氣息,都幾特別。一入到去,好似去左綠洲咁,周圍都係植物花草,完全係進入左另一個世界,暫時可以忘憂,專注享受咖啡同美食。今次除左要試呢度的虹吸式咖啡外,仲揀左呢度出名的意粉同埋Sourdough Pizza。<Shrimp & Tomato Basil Spaghetti>意粉炒得唔錯,除左香料同番茄外,仲加左黑椒,所以食得出有刺激味道。加上用洋蔥去炒,味道更加惹味。蝦好大隻,煎得幾香。<Sourdough Salami Pizza>本身之前都有食過用Sourdough做餅皮的Pizza,雖然呢度話係Signature,但因為之前都食過,所以唔會有過大期望。不過一上枱就顛覆左我對Sourdough Pizza的認知。原來佢真係用Sourdough Bread做為Pizza,麵包部份外脆內軟。

<Sourdough Salami Pizza>

本身之前都有食過用Sourdough做餅皮的Pizza,雖然呢度話係Signature,但因為之前都食過,所以唔會有過大期望。不過一上枱就顛覆左我對Sourdough Pizza的認知。原來佢真係用Sourdough Bread做為Pizza,麵包部份外脆內軟。由於本身係麵包,所以更加食得出內裏麵包的鬆軟感。另外配料都唔手緊,有唔少Salami同埋用番茄同芝士覆蓋,其實呢啲配搭點可能會唔好食先得。

<Siphon Coffee – Colombia>

最期待的虹吸式咖啡最於上場了,今次就揀左 Colombia咖啡,因為想味道偏向Fruity多啲。呢度飲的時候原來可以分為熱同凍飲。熱就需要用陶瓷杯,而凍就用玻璃直身杯,味道亦會有所唔同。一飲落去,味道真係好有底蘊同深度,齒頰留香,餘韻係口腔維持不斷。而熱的時候就有威士忌的味道,甚至後期我覺得去到砵酒的味道,甜甜地酒香的味道。整體都真係好Impressive,值得推介大家細味淺嚐。

今日同店員傾計後先知日頭同夜晚係好唔同,日間為咖啡店,而入夜晚則變為酒吧,咁下次搵日要係夜晚黎下先。
平時放假最鍾意就係周圍搵吓啲特色Cafe嘆杯咖啡食吓嘢😌 西環呢個社區都幾得意,有種新舊融合嘅感覺,而且仲有好多特色Cafe😃 今日又來試吓呢間位於西營盤新開嘅Tropica🫶🏻 佢唔係一般咖啡店咁簡單,入面原來大有乾坤😎 融合咗cafe, 花藝同陶瓷,好有藝術氣息🥰 前舖係Cafe,後舖係workshop😎 除咗呢樣之外,入夜晚更會變身為酒吧,多種風格融合埋一齊,好型呀😎 🌟虹吸咖啡 (Columbia)呢度嘅咖啡師曾獲「2017年香港虹吸式咖啡師大賽」亞軍,咁一定要試吓佢嘅招牌虹吸咖啡啦🤩 咖啡師介紹我哋試呢一款用威士忌酒桶發酵嘅哥倫比亞咖啡豆,一入口首先品嚐到強烈嘅青蘋果味,之後就會品嚐到威士忌香氣👍 虹吸壺萃取之後果然係醇厚香醇,相當唔錯😌🌟Blackccino咖啡師話呢杯係Americano嘅變奏版,係咖啡版嘅黑啤😎 濃烈黑咖啡加上細滑嘅泡沫,口感相當特別,飲飲下,真係以為自己飲緊黑啤😂 好正😆 🌟鮑魚海膽醬魚子意粉真係超有驚喜,非常有水準👍 平時喺出面食嘅海膽醬意粉,一係就味道太假,一係就冇海膽味😆 但係呢度做得好完美🫶🏻 醬汁creamy又rich, 醬燒鮑魚同三文魚子嘅

🌟虹吸咖啡 (Columbia)

🌟Blackccino

🌟鮑魚海膽醬魚子意粉
真係超有驚喜,非常有水準👍 平時喺出面食嘅海膽醬意粉,一係就味道太假,一係就冇海膽味😆 但係呢度做得好完美🫶🏻 醬汁creamy又rich, 醬燒鮑魚同三文魚子嘅鹹鮮味加持下,口感同味道更加昇華😌 意粉質感都唔錯,呢個意粉我比滿分💯

到訪呢日係星期日嘅朝早,人流唔算太多,可以好舒服咁樣喺度坐下Hea下😌 下次試吓夜晚過嚟,感受吓另一種氛圍,相信一樣會有好好嘅體驗🫶🏻

2024-11-04
$150 (早餐)
2024-11-04 0 浏览
未進店經已透過落地玻璃見到一整片花海喺花叢中飲啡淺酙有啲fancy但又唔違和意外地餐廳有供應虹吸原來咖啡師喺2017年香港虹吸式咖啡師大賽獲得亞軍晚飯前就咁摸杯底放空周遭街燈漸亮室內整片花海與未上色嘅陶瓷木枱上放涼嘅Columbia 大蝦芒果沙律如同鮮花般艷麗忽然察覺這家小巷這小小嘅咖啡店一切都很舒適入夜店員話cafe 會變身成酒吧那時候才認真留意到屋內嘅Halloween deco 追加一杯cocktail 色調剛好興萬聖節對上鮮艷如紅酸甜是正餐前嘅開胃酒

未進店經已透過落地玻璃見到一整片花海

色調剛好興萬聖節對上
鮮艷如紅
酸甜
是正餐前嘅開胃酒
工作關係經常遊走西營盤區,今日下午去咗朝光街呢間”Tropica”,日頭係間咖啡店,夜晚就會變成酒吧,兼融合花店+陶瓷店3合一,充滿藝術氣息!被花海同植物圍住,寫意享受一個下晝☺️咖啡叫咗杯日曬Geisha虹吸(ETHIOPIA BENCH MAJI GESHA G1 NATURAL) 。咖啡師曾獲「2017年香港虹吸式咖啡師大賽」亞軍,飲落果然有料,風味爆晒出嚟👍🏻第一口係淡淡嘅果香味,夾帶提子、草莓,接住係花香,收尾有焦糖香,冇雜味,風味醇淨飽滿!食物選項有沙律、三文治、意粉、Pizza、水牛城雞翼等等“MARGHERITA PIZZA”酸種麵包配mozzarella芝士、九層塔、蕃茄醬,麵包烘到香噴噴,非常脆,包體柔靭,好食😋咖啡選項

被花海同植物圍住,寫意享受一個下晝☺️

SIPHON COFFEE

食物選項有沙律、三文治、意粉、Pizza、水牛城雞翼等等

“MARGHERITA PIZZA”
MARGHERITA PIZZA

咖啡選項
MARGHERITA PIZZA
呢間coffee shop特別在佢係集咖啡、鮮花同陶瓷為一身,藝術感十足。日頭係咖啡店,夜晚則係酒吧。店內咖啡師更曾獲「2017年香港虹吸式咖啡師大賽」亞軍,對咖啡有研究既大家可以黎試下佢手勢~11am-2pm set lunch : any main + drink $99Grilled abalone w/ sea urchin spaghetti 呢個好抵食,$99有野食加野飲,仲有得食鮑魚、海膽同三文魚籽。鮑魚幾彈牙,三文魚籽夠咸香,如果個意粉再熱啲就更好啦~Hot mocha口味偏朱古力多啲再帶點香濃咖啡味道,岩曬我口味😋

Hot mocha
口味偏朱古力多啲再帶點香濃咖啡味道,岩曬我口味😋
<Tropica> 📍西營盤🔸$99 lunch set + coffee 🤩🔸咖啡店 + 花店 + 陶瓷教室 🌿 悠閒週末好去處位置於朝光街Service apartment附近嘅一間Coffee shop 🌿 歐陸風格嘅外觀,原來裏面有一間花店同陶藝教室 🤓 唔講唔知 ~ 原來依間咖啡店嘅店長有啲料到,曾獲「2017年世界虹吸式咖啡師大賽」 香港代表選拔賽 1st Runner up 👍🏼👍🏼👍🏼✨✨✨ 𝓗𝓲𝓰𝓱𝓵𝓲𝓰𝓱𝓽 𝓬𝓸𝓯𝓯𝓮𝓮 ✨✨✨我哋分別叫咗Latte and Cappuccino,拉花畫出一隻天鵝來 🦢 好不捨得破壞呢個構圖。店長因應返我哋嘅選項,選擇偏向Nutty嘅咖啡配合厚鮮奶,飲落馥香濃郁。燒鮑魚海膽醬意粉 — 海膽醬完美地包裏著意粉,食落Creamy ~ 而且意粉岩岩好AI dente 🤌🏼 另外,我以為$99 lunch set會求求其其,冇諗過佢會拎隻醬煮鮑魚切片 🫢 本寶寶有點受寵若驚。鮮蝦蕃茄忌廉意粉 — 係朋友嘅選項,大大隻鮮蝦氹氹圍著意粉,試咗一啖同樣好味 😋 埋單Lunch set $99,包括一個Main + Coffee,
<Tropica> 📍西營盤
🔸$99 lunch set + coffee 🤩
🔸咖啡店 + 花店 + 陶瓷教室 🌿 悠閒週末好去處

✨✨✨ 𝓗𝓲𝓰𝓱𝓵𝓲𝓰𝓱𝓽 𝓬𝓸𝓯𝓯𝓮𝓮 ✨✨✨

埋單Lunch set $99,包括一個Main + Coffee,是 多 麼 親 民 的 嘅 價 錢 !!!🥹💰💰💰

題外話,跟OpenRice個map指錯左我去二街 🤨 搞到我搵左五分鐘路先meet up到個Friend,行到身水身汗。

今次Cafe hopping 來到西營盤的「Tropica」咖啡師大有來頭,曾獲「2017年香港虹吸式咖啡師大賽」亞軍😍餐廳融合咖啡、鮮花與陶瓷的藝術氣息前半部分就是咖啡/酒吧與花店後半部份就是陶瓷工作坊🫶🏻不過室內位置不多,很大機會都是坐吧台 人多時可能要等位啦~‣ 虹吸咖啡 Siphon Coffee ($70)這次選擇了哥倫比亞咖啡豆一開始會喝到青蘋果的香味後來就有朱古力和威士忌的味道平時不喝無奶咖啡的我也覺得味道不錯喝起來真的層次豐富,值得一試lm‣ Dirty (+$31)咖啡豆是果香味喝起來酸酸的~‣ Sourdough sausage Pizza ($128)Sourdough麵包比坊間的要厚身吃起來煙韌爽口麵包上面鋪滿的番茄醬和香腸頂層就是一大片芝士吃起來酸酸甜甜的很開胃🤤‣ Slow-cooked Chicken Rice and Pesto Sauce ($68)慢煮雞肉配青醬是健身人士恩物吃起來完全沒負擔🤣💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟香港少有cafe店提供虹吸咖啡咖啡迷不妨過來試試😙💰Total: $297 ($155pax 無服務費)📍Tropical|@t

餐廳融合咖啡、鮮花與陶瓷的藝術氣息
前半部分就是咖啡/酒吧與花店
後半部份就是陶瓷工作坊🫶🏻

不過室內位置不多,
很大機會都是坐吧台
人多時可能要等位啦~

‣ 虹吸咖啡 Siphon Coffee ($70)
這次選擇了哥倫比亞咖啡豆
一開始會喝到青蘋果的香味
後來就有朱古力和威士忌的味道
平時不喝無奶咖啡的我也覺得味道不錯
喝起來真的層次豐富,值得一試
lm

‣ Dirty (+$31)
咖啡豆是果香味

吃起來完全沒負擔🤣

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
香港少有cafe店提供虹吸咖啡
咖啡迷不妨過來試試😙

💰Total: $297 ($155pax 無服務費)
📍Tropical|@tropica_hk
西環西營盤朝光街3A號地舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_cafe
🚩更多同區餐廳 #foodstep_西環#foodstep_西環

⊂ 喜歡我的分享就收藏、點讚、關注吧❤️⊃
📣想看更多美食推介 ☞ Follow @ourfoodstephk_