2023-03-18 516 浏览
就快結業先黎食🙈其實好耐之前末開店已經食過一次,嗰陣時已經覺得好好食,而堂食係更加好食嘅,因為個包烘熱佐,個味道係昇華左,芋泥綿密得黎唔會好甜,可惜芝士味道唔係好突出,食一個都飽,另一個要打包返屋企,期待店主之後會以另一個形式再開賣💪🏻
就快結業先黎食🙈
2023-03-15 288 浏览
由佢由網店開實體店開始就bookmark咗,點知佢開到3月25號就要休業🥲即刻把握時間試下。小店位置有少少隱蔽,位於一座類似工廈嘅建築物。黎到就梗係試下呢度招牌嘅芋泥吐司,即叫即整大概等咗十分鐘,外賣以透明膠袋包住,一拎上手仲係暖暖地😍外層有層紙包住,食嘅時候就唔會整污糟隻手,返到屋企一拎出黎已經聞到陣陣牛油香味,雖然拎到返去已經凍咗少少,但都係非常美味🤤麵包兩邊以牛油煎過,入面夾入滿滿嘅芋泥同肉鬆,芋泥以台灣芋頭製成,口感綿密,芋頭味非常香濃,甜度適中,而肉鬆嘅分量都比得好慷慨,加埋一齊食鹹鹹甜甜咁簡直係絕配,食完一件都幾飽肚架😌

外卖自取
2023-02-21 490 浏览
終於揾到時間去食⭐️太古人氣cafe😆🐥他他醬炸雞扒吐司($68)出乎意料地大份🤩 炸雞扒非常香脆,蔬菜十分新鮮,配上他他醬亦好味😋 細食嘅朋友可以同人一齊分享👯‍♀️ Cafe亦有大約5張枱,可以堂食下次想試招牌芋泥吐司🤤
終於揾到時間去食⭐️太古人氣cafe😆
他醬炸雞扒吐司

Cafe亦有大約5張枱,可以堂食

下次想試招牌芋泥吐司🤤
2022-10-29
他醬炸雞扒吐司
  • 他他醬炸雞扒吐司
最近聖誕節留意下有咩新既好去處🫢發現啓德有一座新開既商廈叫airside ,未正式開幕前就已經搞聖誕市集,入面好似去咗小型夜市咁🎄有野食有野飲,其中一間就係呢間係太古大熱既樓上Cafe Uen啦☕️原來佢地推出咗新既麻糬包包🍞暫時淨係得呢度同埋網店可以買到,係市集仲可以即買即食最新鮮😍口味共有3隻,焙茶、忌廉芝士同抹茶,我揀咗隻微甜既焙茶口味($55)😆麻糬包包上面仲加咗粒當造大粒士多啤梨🍓插上有隻鹿造既竹籤,打卡方面都幾靚,麻糬包質地都幾實在煙韌😋入面既焙茶忌廉都係爆餡咁湧出黎,一邊𡁻一邊有茶香微甜,定價偏高,試一次就夠🤑

2022-12-27
外卖自取
2022-12-07 494 浏览
之前兩次想黎食都摸門釘, 今日終於食到啦鋪內位置唔多, lunch想食就要早點到, 而且即叫即整, 要點時間等我地叫左兩份吐司, 一咸一甜來試試咸的叫左個台灣墨汁花枝蝦扒吐司, 就算炸物也唔覺油膩, 花枝同蝦膠咬落好彈牙, 加埋菜&蕃茄, 好有口感, 可以揀他他醬或芥末醬, 我地揀左他他醬黎試另一款甜就揀左芋泥肉鬆吐司, 芋泥控必試, 超好味, 如果一個人食晒成份芋泥應該超飽, 所以咁樣一咸一甜share黎食就唔錯再加杯超級果茶, perfect池
之前兩次想黎食都摸門釘, 今日終於食到啦

我地叫左兩份吐司, 一咸一甜來試試

再加杯超級果茶, perfect池
台灣墨汁花枝蝦扒吐司
台灣墨汁花枝蝦扒吐司
芋泥肉鬆吐司
食店位於太古/鰂魚涌工廈上去食前最好問問營業時間有時候早收有時候遲開🫠⁡好耐冇食呢間食店因為以吐司🍞嚟講其實唔算好平但勝在夠飽肚好足料 有利有弊以我細食嚟講 佢對開切半我已經夠🥹🤣⁡今次食我之前未試過嘅黑松露大啡菇荷包蛋🍳吐司🥪抱歉都要講句 唔係好食到有黑松露係入面大啡菇好夠juicy 同荷包蛋都好夾仲配有酸酸甜甜嘅醬汁 但略嫌唔夠多蔬菜都好足 有生菜蕃茄椰菜絲即刻覺得食完健康啲😂⁡好耐之前仲食過他他醬炸雞扒吐司同埋軟殼蟹配蟹柳沙律吐司兩個都好掂好好食😋個人食過咁多款最愛都係軟殼蟹⁡佢個包都好好食 鹹甜味都有外賣拎到返屋企慢慢開嚟食都仲脆脆地咬落去又唔會難咬又有啲柔軟度大家下次經過不妨一試 你會有驚喜💓⁡
食店位於太古/鰂魚涌工廈

外賣拎到返屋企慢慢開嚟食都仲脆脆地
咬落去又唔會難咬又有啲柔軟度
大家下次經過不妨一試 你會有驚喜💓

2022-11-25
15 分钟 (外卖自取)
1️⃣❤️芋泥粗粒花生醬吐司 (HK$60)2️⃣❤️台灣番薯條 (Hk$30)3️⃣❤️純天然蜜桃芒果冷泡茶 (HK$30)結論:推介💁🏻‍♀️ 一定會再去😋
1️⃣❤️芋泥粗粒花生醬吐司 (HK$60)

[本身有啲驚芋泥同花生醬唔夾
但兩樣ingredients都好鍾意 所以決定試下
結果超正!🤤🤤 好夾🤤🤤
滿滿嘅芋泥 配適量嘅花生醬
係幸福嘅味道😆
吐司亦都烘得啱啱好👍🏼
但一個人(應該)食唔到成份 都幾full😂]

2️⃣❤️台灣番薯條 (Hk$30)

[好粗嘅番薯條 但都外脆內軟 調味都剛好😋]

3️⃣❤️純天然蜜桃芒果冷泡茶 (HK$30)

[估唔到唔會甜 真係天然味道
蜜桃同芒果味慢慢滲透出嚟😍
建議浸一段時間先飲😉]

結論:推介💁🏻‍♀️ 一定會再去😋
2022-04-16
2022-09-05 529 浏览
從網店到開設提供堂食的店舖,丸系手作的芋泥出品依然受眾人青睞。只要看到這份餡料澎湃、用上台灣大甲芋頭及台灣肉鬆製作的芋泥肉鬆吐司,以及加入半瓶芋泥、奶香及芋香兼並的芋泥鮮奶,定必能滿足一眾芋泥控。From online store to cafeteria, uen cafeteria fulfills every taro lover with its line up of taro treats, such as taro meat floss toast and taro milk with heavy use of ingredients from Taiwan.
芋泥鮮奶
芋泥鮮奶
2022-09-03 411 浏览
係Openrice搵到依間店,原來係由IG店起家,主打芋泥吐司、水果三文治、手工芋圓糖水,仲幾有人氣添🔥,作為港島人見咁近就更加要去試吓😍!舖頭地方唔太,大約只有十幾個座位,周六去嘅時候唔洗點等但都見不停有人嚟叫外賣或堂食呢~⠀⁣𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝐭𝐮𝐦𝐦𝐲😋⠀⁣1. 他他醬炸雞扒吐司($68) ❤️吐司超厚,雞扒都超大份🤩入面仲有滿滿嘅生菜、蕃茄同紫椰菜,一啖真係食唔哂成個吐司呀😂!雞扒都幾嫩幾juicy,配埋他他醬真係好好味😋!2. 芋泥肉鬆吐司($60) ⁣❤️爆餡大甲芋泥加上台灣肉鬆可謂best combo!芋泥非常綿滑,吐司都好脆身香口,配埋肉鬆冇咁膩😌 但建議同朋友share唔好自私食,因為咁多餡,一個人食半份都已經好飽好滿足🫢😗 ,芋泥控一定要食呀🤤!3. 士多啤梨玫瑰梳打 & 熱情果菠蘿梳打(套餐+$28@1) ⁣❤️唔想叫太甜嘅嘢驚會太滯,所以揀咗梳打,兩樣都好fresh,唔會好甜,推薦!.⠀⁣📍 uen cafeteria太古英皇道1065號東達中心11樓101號舖#whereiseathk #whereiseat

⠀⁣
𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝐭𝐮𝐦𝐦𝐲😋⠀⁣
1. 他他醬炸雞扒吐司($68) ❤️

2. 芋泥肉鬆吐司($60) ⁣❤️

.⠀⁣
📍 uen cafeteria
#whereiseathk #whereiseat
2022-08-23 343 浏览
✲゚。🥪高質芋泥吐司💛二訪呢間人氣良心IG shop 喺太古開嘅實體店😆可以食到新鮮整嘅toast 兩款都好好味😋💜 芋泥紫薯吐司芋泥同紫薯嘅份量都幾多 顏色好靚😍 食完好飽肚😛芋泥係用台灣芋頭 每日新鮮製作 綿密得嚟又食到芋頭粒🤤
不過我鍾意上次食嘅芋泥肉鬆吐司多啲😋🍓 日本士多啤梨三文治用左日本士多啤梨 大大粒而且超級甜🥰加埋少甜cream cheese抹醬好好味🤤不過留意番呢個$45係得一件架咋🙈水果三文治系列每日供應嘅款式都有機會唔同 可以留意住@uen.hk IG Story💁🏻‍♀️🥛 芋泥鮮奶芋泥同鮮奶嘅份量大概係一半一半甜度適中 芋泥控一定要試下😍整體價錢合理 一定會回訪🙆🏻‍♀️店主同店員都好nice😆小店大概有十幾個座位 唔算好多🙈-✨ 芋泥紫薯吐司 ($60)✨ 日本士多啤梨三文治 ($45)✨ 芋泥鮮奶 ($30)-📍uen cafeteria 丸系手作 @uen.hk太古英皇道1065號東達中心11樓101號舖
✲゚。🥪

甜度適中 芋泥控一定要試下😍

整體價錢合理 一定會回訪🙆🏻‍♀️
店主同店員都好nice😆
小店大概有十幾個座位 唔算好多🙈
✨ 芋泥紫薯吐司 ($60)
✨ 日本士多啤梨三文治 ($45)
✨ 芋泥鮮奶 ($30)
📍uen cafeteria 丸系手作 @uen.hk
2022-08-12 202 浏览
*✲゚*。🥪可能係全港最好食嘅芋泥肉鬆吐司💛個芋泥肉鬆吐司encore咗幾次都係覺得咁好味😋芋泥係用台灣芋頭 每日新鮮製作 綿密得嚟又食到芋頭粒🤤吐司烘完牛油味超級香😙 必食呀💯之前個手工芋圓糖水係市集限定嘅 不過宜家太古店都有供應喇😆手工三色芋圓配左仙草凍, 蜜紅豆, 寒天, 黃金桂花及黑糖汁加左黃金桂花同寒天幾特別👍🏻不過個人覺得芋圓食落唔係太有芋頭味🙈 如果中間可以多啲芋頭餡就好喇😛都係芋泥肉鬆吐司比較出色🥳-✨ 芋泥肉鬆吐司 ($60)✨ 手工芋圓糖水 ($45)-📍uen cafeteria 丸系手作 @uen.hk太古英皇道1065號東達中心11樓101號舖營業時間 星期一至六 12:00-19:00
*✲゚*。🥪
可能係全港最好食嘅芋泥肉鬆吐司💛

個芋泥肉鬆吐司encore咗幾次都係覺得咁好味😋
芋泥係用台灣芋頭 每日新鮮製作 綿密得嚟又食到芋頭粒🤤
吐司烘完牛油味超級香😙 必食呀💯

之前個手工芋圓糖水係市集限定嘅 不過宜家太古店都有供應喇😆
加左黃金桂花同寒天幾特別👍🏻
都係芋泥肉鬆吐司比較出色🥳
✨ 芋泥肉鬆吐司 ($60)
✨ 手工芋圓糖水 ($45)
📍uen cafeteria 丸系手作 @uen.hk
營業時間 星期一至六 12:00-19:00
2022-07-16
2022-08-10 225 浏览
最近好像是芋泥控的季節,除了在南豐廣場正舉行芋泥節,連續數個星期有超過三十間社交平台大熱的甜品或烘焙手作店參與這個美食慶典,現在好像到處都有芋泥的蹤影,甚至連McDonald也推出有芋泥的特飲。某天中午有點空閒,便決定和朋友來到bookmark已久的Uen Cafeteria 試一下他們的芋泥吐司。芋泥肉鬆吐司 🍞 $60➡️ 微甜的芋泥口感綿密,帶有顆粒感,配合帶有鹹香而鬆化的肉鬆,鹹與甜味的口感互相平衡得剛剛好,毫無違和感。再加上把吐司烘得香脆鬆軟,口感豐富,芋泥控一定要試!軟殼蟹配蟹柳沙律吐司 🦀 $75 ➡️ 單單是看到色彩繽紛、餡料十足的吐司都已經物超所值,原隻軟殼蟹加上清新的沙律菜,香脆可口卻完全沒有半點油膩感,確為有水準之作👍🏻黑加倫子紅莓冷泡茶 | 蘋果肉桂茶 $30 (-$8 per set) ➡️ 選用了高質素的Teapigs泡茶,可見他們對細節都很有要求🍵💬 Exceed expectation, 一定會再來光顧💯😝

芋泥肉鬆吐司 🍞 $60

軟殼蟹配蟹柳沙律吐司 🦀 $75

• 軟殼蟹配蟹柳沙律吐司
- 呢間店舖主打芋泥吐司、水果三文治同埋手工芋圓,今次喺芋泥節就揀咗佢哋市集限定嘅雙拼套裝✌🏻•💜Taro paste sandwich with pork floss + crunchy peanut butter 芋泥肉鬆吐司+芋泥粗粒花生醬吐司 💰69 一拎上手嗰陣覺得冇想像中咁爆餡🫣芋泥&肉鬆比例大概1:1,而花生醬嗰款就芋泥多啲;芋泥綿密有少少顆粒👍🏼不過望落(&朋友食落)好似唔覺花生醬係粗粒(?)🤔其實係幾好食嘅,純粹以價錢嚟睇唔係特別驚喜&希望可以爆餡🙈•下次想試佢哋嘅鹹點吐司!!

💜Taro paste sandwich with pork floss + crunchy peanut butter 芋泥肉鬆吐司+芋泥粗粒花生醬吐司 💰69 [3.5/5]
芋泥肉鬆吐司+芋泥粗粒花生醬吐司
芋泥肉鬆吐司+芋泥粗粒花生醬吐司
一拎上手嗰陣覺得冇想像中咁爆餡🫣

下次想試佢哋嘅鹹點吐司!!
5 分钟 (外卖自取)
2022-07-31 1745 浏览
#大食小公主太古區出動👸🤪 Book mark左好耐嘅吐司餐廳🫶🏻終於可以食到啦!由網店找到實體店大家多多支持呀🧡🧡🫶🏻🫶🏻🚩他他醬炸雞扒吐司 $68早一日去睇餐牌嘅時候已經見個個都推介呢個嚟到嘅時候超級厚身足料✔️配菜有大量嘅生菜蕃茄椰菜絲估唔到鹹嘅吐司都一樣咁出色!雞扒非常嫩滑👍👍再加上埋出色嘅他他醬令到成個包非常滿足🧡👍👍👍十分推介👍👍🚩 台灣墨汁花枝蝦扒吐司 $78因為朋友唔係好鍾意食甜嘅吐司我哋兩個都嗌咗鹹嘅吐司🍞呢個我哋叫咗Wasabi醬呢個相對就冇雞扒咁大驚喜但係墨汁花枝同埋蝦扒嘅味道係OK嘅!Wasabi嘅味令到成個吐司去第二個層次🫶🏻🚩純天然荔枝玫瑰冷泡茶 $30正正常常偏甜少少🚩芋泥鮮奶 $30鍾意食芋泥嘅朋友一定會好鍾意你杯嘢飲超級濃郁而且一啲冰都冇原汁原味呢個必叫啊🫶🏻🫶🏻🫶🏻🚩芋圓糖水 $40超級好彩平時係冇芋圓堂食嘅但係當日去食嘅時候居然有啊👍👍夏天share兩個人食一份非常唔錯🙏🏻芋圓嘅size同埋味道都正常配埋仙草一齊食一流👍🧡
#大食小公主太古區出動👸🤪

[太古人氣吐司 uen Cafeteria]

Book mark左好耐嘅吐司餐廳🫶🏻
終於可以食到啦!
由網店找到實體店
大家多多支持呀🧡🧡🫶🏻🫶🏻

🚩他他醬炸雞扒吐司 $68
早一日去睇餐牌嘅時候已經見個個都推介呢個
嚟到嘅時候超級厚身足料✔️
配菜有大量嘅生菜蕃茄椰菜絲
估唔到鹹嘅吐司都一樣咁出色!
雞扒非常嫩滑👍👍
再加上埋出色嘅他他醬令到成個包非常滿足🧡👍👍👍
十分推介👍👍

🚩 台灣墨汁花枝蝦扒吐司 $78
因為朋友唔係好鍾意食甜嘅吐司我哋兩個都嗌咗鹹嘅吐司🍞
呢個我哋叫咗Wasabi醬
呢個相對就冇雞扒咁大驚喜
但係墨汁花枝同埋蝦扒嘅味道係OK嘅!
Wasabi嘅味令到成個吐司去第二個層次🫶🏻

非常唔錯🙏🏻
芋圓嘅size同埋味道都正常
配埋仙草一齊食一流👍🧡
2022-07-29 175 浏览
呢度嘅芋泥肉鬆吐司🍞真係食過最好食嘅😍吐司烘到外脆內鬆軟💕內餡嘅芋泥係用咗大甲芋頭 芋香十足 口感綿密 仲有芋頭粒粒💜🤍肉鬆鹹香十足 配埋清甜嘅芋泥 真係大滿足🤩