【Unnie】二訪銅鑼灣樓上Cafe☕️ 主打日韓fusion菜lunch time 時段唔算好多人 唔使早啲book位 佢哋可以嗌set 就有湯 嘢飲同埋甜品🍧Beef risotto 💰$138係日式牛肉飯 醬汁甜甜地 牛肉都幾大片Chief Choice 💰$128呢個係廚師幫我哋揀嘅~係一個煙三文魚黑松露意粉 呢個超好食😋個意粉勁creamy 但又唔會好膩芝士辣炸雞年糕 💰$148個賣相好靚 味道偏辣 炸雞有少少偏乾紫菜包粉絲jap jap😋韓風粟米🌽 💰$58之前已經試過佢地呢個粟米 覺得好好食所以encore😹😹 個味似係避風塘炒粟米 偏辣但食得好過癮😋 連食唔到辣既朋友都覺得呢個good👍🏻甜品我哋都叫咗三款 每人試一隻味當日揀咗一款抹茶 朱古力同埋Tiramisu cake抹茶味道最濃 而且唔膩 做飯後甜品啱啱好😆飲品嗌咗朱爺咖啡 (Affogato)🍨☕️朱古力同埋椰子味嘅雪糕溝Espresso 兩球雪糕超大 唔鍾意飲咖啡嘅朋友都可以試濟州柳丁美式而家好Hit嘅橙汁Americano 橙汁會蓋過咗咖啡嘅苦味 飲落好fresh U果茶 (熱情果+蜜桃+ 柳丁)味道比較清淡
【Unnie】

二訪銅鑼灣樓上Cafe☕️ 主打日韓fusion菜
lunch time 時段唔算好多人 唔使早啲book位
佢哋可以嗌set 就有湯 嘢飲同埋甜品🍧

Beef risotto 💰$138

係日式牛肉飯 醬汁甜甜地 牛肉都幾大片

Chief Choice 💰$128

呢個係廚師幫我哋揀嘅~
係一個煙三文魚黑松露意粉 呢個超好食😋

飲品嗌咗朱爺咖啡 (Affogato)🍨☕️

朱古力同埋椰子味嘅雪糕溝Espresso
兩球雪糕超大 唔鍾意飲咖啡嘅朋友都可以試

濟州柳丁美式

U果茶 (熱情果+蜜桃+ 柳丁)

味道比較清淡 熱情果味比較明顯 正正常常啦
二訪銅鑼灣樓上Cafe☕️ 主打日韓fusion菜
2025-03-29 689 浏览
UNNIE 是一家位於銅鑼灣的韓式 fusion 餐廳,環境以簡潔精緻為設計主軸,給人一種舒適而時尚的感覺。除了美食,店主精心挑選的背景音樂更為整個用餐體驗增添了愉悅的氛圍😊招牌名古屋鰻魚大阪燒意大利飯是必試之選。鰻魚的肥美口感與濃郁的大阪燒醬汁完美融合,每一口都充滿滋味。意大利飯的質感恰到好處,吸收了醬汁的豐富味道,既保留了米飯的口感,又充滿韓式與日式的獨特風情👍🏻醬燒頂級牛肉半意大利飯同樣讓人驚喜。牛肉以高溫炙燒至完美狀態,入口鮮嫩多汁,醬燒的微甜鹹香更是令人回味無窮。搭配半意大利飯,口感豐富又層次分明😋另有洋蔥醃牛蒡醃蘿蔔條伴碟很有風味。店主細心地把Kimchi和辣醬另上,可自行調味,Kimchi 帶來一絲酸辣的刺激感,平衡了主菜的濃郁,使整頓餐點更加豐富跟餐的粟米濃湯 呈現出順滑濃郁的質感。飲品金莎朱古力則帶來大大的滿足感,濃郁的朱古力醬伴隨著細膩的口感🌟甜品部分,選了Tiramisu這款甜品,甜度適中,層層堆疊的奶香與咖啡的微苦相互交融,頂層撒上的咖啡粉更是為味道增色不少,整體表現出色🫶🏻總的來說,UNNIE 餐廳以精緻的美食和多元的風味,將韓式、日式與西式元素融合,決定要再

跟餐的粟米濃湯 呈現出順滑濃郁的質感。

總的來說,UNNIE 餐廳以精緻的美食和多元的風味,將韓式、日式與西式元素融合,決定要再次光顧🌹
2025-02-13 1168 浏览
Went to this Korean-Western fusion resto in Causeway Bay to catch up with my student..We ordered the following dishes to share:-Ink Risotto with Smoked Salmon & OctopusThe risotto was briny and juicy infused with squid ink. The chewy octopus and the well-marinated smoked salmon, served in generous portions, complemented the dish. The mayonnaise on top added a savoury touch to the risotto. -Dae-Bak!! Cheese & Spicy Fried Chicken Kimchi TteokbokkiThe dish featured cheesy tteokbokki with cheese pow
Ink Risotto with Smoked Salmon & Octopus and Dae-Bak!! Cheese & Spicy Fried Chicken Kimchi Tteokbokki

The dish featured cheesy tteokbokki with cheese powder and a spicy kick from the kimchi. The crispy fried chicken, accompanied by fried seaweed rolls and odeng, added complexities to the texture.

-Earl Grey Mousse
Topped with a piece of dried yuzu, the cake was nicely decorated and the sweetness level was just right.
Earl Grey Mousse

From Monday to Thursday, adding HKD28 allows one to do all you can eat for their daily cakes, making it an enticing option for dessert lover.

The resto frequently hosts fan support activities for k-pop stars, so k-pop enthusiasts can pay more attention to this resto.
2024-11-20
2025-02-11 1193 浏览
今日同老公去左間西式crossover韓式樓上cafe,去到門口已經feel到韓流襲港,有韓國組合SEVENTEEN成員Dino大海報。餐廳裝修簡約,牆上貼滿Dino照片同海報。餐牌選擇都可以,有主菜、Burger同小食,而+$48 or $66就可配套餐,套餐有餐湯、精選蛋糕同飲品。我哋就叫左兩個main再+$48套餐。粟米濃湯:粟米味濃,質感較傑身,入口都幾滑。傳統人參雞湯配白飯:雞裡面包住左飯,份量幾多。人參雞湯夠熱,雞湯味道OK,滋補暖身,啱晒今日寒流襲港天氣。蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹:軟殼蟹原隻上,炸到金黃色,脆口。意大利粉食到好香蒜味,裡面有蜆肉同磨菇等配菜,辣辣地,幾惹味。精選蛋糕:精選蛋糕有6款,平日一至四 +$28仲可以放題添。Tiramisu濕潤,有口感得黎軟熟。抹茶芝士蛋糕較有質感,口感厚實,抹茶味濃。兩款蛋糕都唔會太甜,都幾出色。飲品:特式檸檬茶微甜,底部仲有少少柚子,檸檬同茶味道都剛剛好。老公話Americano苦苦地,味道回甘,咖啡味醇,幾好。

粟米濃湯:粟米味濃,質感較傑身,入口都幾滑。

2025-02-09
Unnie是一間以韓國文化為主題的Cafe,相信有追開韓星的都認識位於銅鑼灣的這間餐廳。特別是在這個月,餐廳將焦點放在了韓國男團Seventeen的成員洪知秀(Joshua)上。進入餐廳,牆壁上掛滿了他的相片、海報,營造出濃厚的粉絲氛圍,朋友見到Joshua 已經非常興奮。當然,餐廳的食物和飲品選擇亦都非常吸引,還有多款7款的蛋糕選擇。⁕ 1. 魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉意粉融合了韓國風味的魚糕和西式的卡邦尼醬汁。意粉煮得恰到好處,口感滑順,與濃郁的卡邦尼醬完美結合。魚糕的加入,增添了獨特的嚼勁,另外再加入少少辛辣麵碎,份外增強脆口感。整個配搭創新得來又非常惹味,一次帶來雙重口味。⁕ 2. 安格斯牛肉芝士漢堡Unnie漢堡選用的是高品質的安格斯牛肉,肉質鮮嫩多汁,咬下去的瞬間,肉汁立刻四溢。漢堡的麵包亦輕煎得外脆內軟,搭配新鮮的生菜和蕃茄,口感更加清新。還有配菜的脆炸薯條,非常好食。⁕ 3. 抹茶豆腐拿鐵抹茶+豆腐+拿鐵,一個非常清香的組合。拿鐵的色澤誘人,淡綠的抹茶與白色的豆腐奶泡形成了治癮心靈的顏色。抹茶的茶香濃郁,入口時帶著淡淡的甘苦味,隨後是豆腐的柔滑口感,令整杯飲品的味道更加圓潤
Lunch
⁕ 1. 魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉
⁕ 2. 安格斯牛肉芝士漢堡
⁕ 3. 抹茶豆腐拿鐵
抹茶+豆腐+拿鐵,一個非常清香的組合。拿鐵的色澤誘人,淡綠的抹茶與白色的豆腐奶泡形成了治癮心靈的顏色。抹茶的茶香濃郁,入口時帶著淡淡的甘苦味,隨後是豆腐的柔滑口感,令整杯飲品的味道更加圓潤。
⁕ 4. 熱檸茶
熱檸茶亦是一個好選擇,飲完可以問店員加些熱水,繼續享受。
熱檸茶
⁕ 5. 朱古力芝士蛋糕、 Tiramisu
最後,想不到這個甜品部分亦都是值得期待,我們選了朱古力芝士蛋糕和Tiramisu 。兩款蛋糕的味道都相當濃郁,完全不是一般貨色。可以加蛋糕放題的話,一定追加。
朱古力芝士蛋糕、 Tiramisu
期待着Unnie 的下個應援主題。
餐湯
2025-01-05
Lunch
熱檸茶
朱古力芝士蛋糕、 Tiramisu
餐湯
放工約咗冇見一排嘅好友,揾個地方晚飯,分享近況。喺銅鑼灣閒逛咗一會之後去咗間樓上小店。喜歡韓星嘅追星一族真係啱晒,小店非常多韓星嘅照片,對住喜歡嘅明星食飯會更開心呀🤣感覺上小店係主打韓式fusion,有數款意粉都融入咗韓菜元素,非常特別。同朋友各點一個意粉🍝再升級+$66套餐,包括有粟米濃湯、自選飲品、精選蛋糕,好抵食,如果想主攻蛋糕🎂餐廳做緊Promotion🤩星期一至四只要+$28,冇錯係$28!就可以嚟個蛋糕放題🍰魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉 $128————————————魚糕係我最喜歡嘅韓國街頭小吃!辛辣麵同卡邦尼意粉Fusion出奇地夾,意粉好Creamy,食到韓式辣醬嘅風味🍝配上辛辣麵碎,脆口食又幾過癮。火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉 $148————————————以前睇韓國綜藝,啲藝人成日話要食炸醬麵🤣終於可以到我一試,韓式炸醬偏甜,同海鮮都幾夾。藍桔新高香梨汁————————————梨汁竟然係藍色!顏色好靚,梨味好香甜🍐夏日炎炎飲杯梨汁清爽吓,消暑解渴,真係非常正!蛋糕(柚子乳酪&Tiramisu)————————————揀咗兩款蛋糕🍰一款感覺比較清爽,另一款感覺比較香濃。

粟米濃湯

魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉 $128

火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉 $148

藍桔新高香梨汁
藍桔新高香梨汁

蛋糕(柚子乳酪&Tiramisu)
————————————
蛋糕(柚子乳酪&Tiramisu)

揀咗兩款蛋糕🍰一款感覺比較清爽,另一款感覺比較香濃。柚子乳酪酸酸甜甜,即使食完正餐再食件蛋糕都好開胃;Tiramisu口感軟滑細膩,食完幸福感滿滿☺️

2025-05-08
  • 魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉
4天前 0 浏览
最近同擼公出街行街,無意中搵到一間隱藏在鬧市裡嘅寧靜溫馨小店,真係好舒服!首先試咗肉食漢堡,牛肉漢堡又厚又味濃,但唔會油膩,炸雞好好味,脆脆地又熱少少辣,漢堡包包皮都好脆,口感一流。至於伴碟嘅薯條,熱得來又有蓉,外脆內軟,咬下去仲爆汁,真係好正,完全停唔到👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻之後就叫咗軟殼蟹意粉,呢道菜好香,熱辣辣嘅,味道有甜酸辣,意粉口感好彈牙。軟殼蟹避風塘味好重,外面脆脆,內裡鮮嫩,真係即叫即整,正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻飲品方面,檸檬茶茶底好飲,滑滑地,唔苦澀,仲有柚子蜜,味道就更加豐富。水果茶裡面有真果肉,清新得嚟又好飲,特別適合今個炎熱嘅天氣。最後甜品方面,朱古力芝士蛋糕:朱古力味濃;柚子乳酪慕思好清新,搭配檸檬茶,真係冇得輸。

6天前
  • 肉食者漢堡
喺銅鑼灣嘅一間樓上Cafe,唔單止食物吸引,仲有好多韓國明星嘅應援佈置,當日我去仲係SEVENTEEN成員嘅生日,氣氛超熱鬧,滿滿粉絲愛💞好似一個小型應援派對咁,影相打卡一流~😁安格斯牛肉芝士漢堡真是一個大滿足,牛肉扒Juicy又厚實,煎得啱啱好,肉汁鎖晒喺入面,咬落去仲有陣陣炭香🥹芝士同漢堡包底焗得香噴噴,口感層次好豐富,絕對係漢堡控必試!😍明太子意粉配珍珠帶子明太子醬汁濃郁得來唔會過鹹,掛住條意粉好滑溜,入口有淡淡嘅海鮮風味🥰珍珠帶子煎得外脆內嫩,每一粒都好新鮮,份量仲要好足,食完真心好滿足!😋粟米濃湯湯身濃稠得來唔會太膩,粟米嘅甜味好自然😙抹茶芝士蛋糕抹茶芝士蛋糕濃而不苦,抹茶味好突出,芝士層幼滑得黎帶點微鹹,平衡得好好😌💚伯爵茶慕絲伯爵茶慕絲就輕盈得黎茶香四溢,入口即化,甜度啱啱好,食完完全唔覺得罪惡感!😆整體黎講,呢間Cafe食物質素同環境都好有驚喜,嚟到見到應援佈置同生日氣氛,會好有共鳴!😙

明太子意粉配珍珠帶子

粟米濃湯
湯身濃稠得來唔會太膩,粟米嘅甜味好自然😙

抹茶芝士蛋糕

伯爵茶慕絲

🇰🇷 **韓系Cafe控必衝!**銅鑼灣呢間 **Unnie餐廳** 簡直係「食飯+追星」雙重快樂~仲有 **文俊輝(Jun)** 嘅應援活動🎤,粉絲打卡仲送小禮物!💖---🍝 **Carbonara Sinramyeon(魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉)**濃郁嘅 **奶油Carbonara醬** 混搭韓式辣味拉麵碎🍜,每一啖都掛汁!麵條超Q彈,仲有溫泉蛋♨️,撈勻食真係 **辣中帶creamy**~(重口味姐妹必點!)🍔 **Beef Cheeseburger(安格斯牛肉芝士漢堡)***視覺暴擊!厚實牛肉餅+半溶芝士🧀,麵包烘到脆身,夾埋生菜同蕃茄,食落 **juicy到漏汁**~附薯條🍟勁脆口,打卡夠曬靚!)💰 **升級套餐+$48**✅ 粟米餐湯(香甜濃郁🌽)✅ 精選蛋糕(有六款選擇~)✅ 凍檸茶(解膩必備🍋)**CP值超高!** 甜品+主食一次過滿足~🎁 **粉絲福利:文俊輝應援活動**牆上有 **Jun嘅打卡牆** 📸,仲有限定小禮物送(數量有限!),SEVENTEEN粉快衝~📌 **Unnie餐廳**📍 銅鑼灣(近地鐵站F1出口)⏰ 12:00-22:00💬 **記得bookmar
🇰🇷 **韓系Cafe控必衝!**

---

💰 **升級套餐+$48**
✅ 粟米餐湯(香甜濃郁🌽)
✅ 精選蛋糕(有六款選擇~)
✅ 凍檸茶(解膩必備🍋)
**CP值超高!** 甜品+主食一次過滿足~

🎁 **粉絲福利:文俊輝應援活動**

📌 **Unnie餐廳**
📍 銅鑼灣(近地鐵站F1出口)
⏰ 12:00-22:00
💬 **記得bookmark低,約埋姊妹食Jun同款!**
#銅鑼灣美食#韓式cafe #文俊輝應援 #unnie餐廳#香港探店#食辣必試 #粉絲打卡#seventeenjun文俊輝
6天前 0 浏览
Cafe 環境寬敞 有塊大嘅落地玻璃光線充足 仲可以望到街景🏙️🍽️ 大發!!芝士辣炸雞年糕今次我就係衝住呢個嚟試呢間Cafe🙈賣相已經很吸引🤩超濃郁嘅芝士🧀配上辣炸雞 外脆內嫩🍗年糕煙煙韌韌醬汁有少少微辣🌶️食落好開胃🤤🍽️魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉賣相好特別 韓式西式混合嘅主食魚糕串好食 配上卡邦尼意粉又幾夾🤭免頭灑上脆卜卜嘅辛辣麵😆口感味道都好新鮮🍽️韓式魚糕湯煮蜆望落細細碟 但係超足料🫨魚糕湯嘅煮蜆 多到食極都仲有咁🫢🍽️ Unnie炸雞翼可以自行選擇喜愛口味嘅雞翼有原味/甜辣/蜂蜜蒜蓉/蜜糖芥末經店員推介 我就揀咗蜂蜜蒜蓉外皮脆卜卜~有香濃嘅蒜蓉味配上蜂蜜甜甜地🍯好吃😋飲品就叫咗焦糖脆脆鮮奶咖啡 同 草莓鮮奶🍓2款味道都唔錯👍🏻而且衝得好靚 打卡一流📸
Cafe 環境寬敞 有塊大嘅落地玻璃

外皮脆卜卜~有香濃嘅蒜蓉味
配上蜂蜜甜甜地🍯好吃😋

飲品就叫咗焦糖脆脆鮮奶咖啡 同 草莓鮮奶🍓
2款味道都唔錯👍🏻而且衝得好靚 打卡一流📸

早前曾到訪 Undici,印象不俗,今次決定試試其姐妹店 Unnie by udc。餐廳主打韓式與西式結合的創意菜式,當日更設有K-pop應援,整體氣氛十分熱鬧。—🍜 卡邦尼意粉配魚糕串($118)以韓式辣味即食麵為底,加入香濃卡邦尼醬汁,配上煎香的魚糕串,口感豐富,醬汁濃郁但不膩,屬惹味之選。🥣 魚糕蜆湯($88)湯底清甜,帶有海鮮鮮味,蜆肉飽滿,配料如豆卜等亦吸收湯汁,整體溫和清新。🍚 bulgogi韓式意大利飯($108)牛肉軟嫩入味,飯粒吸收醬汁後略帶辣度,開胃又有層次,韓式與西式結合得自然。—整體而言,菜式水準不俗,擺盤精緻,氣氛亦富特色。如喜歡韓風或尋找新派fusion菜,可一試。

🍜 卡邦尼意粉配魚糕串($118)

🥣 魚糕蜆湯($88)

🍚 bulgogi韓式意大利飯($108)

2025-06-11
  • 醬燒頂級牛肉拌意大利飯
  • 魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉
Long Time no韓國菜,今次口痕想試下Fusion菜式,銅鑼灣樓上cafe有啲驚喜,多款玩味Fusion菜式之餘,逢星期一至四仲可以加$28嘆蛋糕放題🍰🤯會否太癲!而家Follow @unnie_cwb 仲有9折💰很不錯!🍝魚糕串辛辣麵卡邦尼意大利粉呢個fusion真係神級配搭🔥出奇地好食,醬汁creamy帶微辣,仲有半熟溫泉蛋撈埋意粉,韓式魚糕串煙韌,激正💯🍔香辣炸雞安格斯牛漢堡⚡️炸雞係脆皮x嫩肉雙重暴擊,好好食,但略嫌漢堡牛太乾,如果可以控制番火候會更加好,🍰柚子乳酪慕絲 & Tiramisu今次係星期日嚟食,所以未試到$28蛋糕放題,退而求其次試咗2款蛋糕:柚子嘅酸甜平衡返晒之前嘅濃味,慕絲質地輕盈~Tiramisu口感軟滑

🍝魚糕串辛辣麵卡邦尼意大利粉

🍔香辣炸雞安格斯牛漢堡

🍰柚子乳酪慕絲 & Tiramisu

2025-06-08 19 浏览
昨晚跟朋友到一間樓上咖啡店用餐, 餐廳座位不多,氣氛亦很安靜,牆上貼滿韓國明星照, 食物亦加上韓式元素。🌿安格斯牛肉芝士漢堡肉香多汁,芝士半融化滲入牛肉纖維,濃郁又邪惡。🌿煙三文魚配紫色沙律清新爽口,魚香微鹹, 於蔬菜上配上切絲的酸瓜特別開胃。🌿原味芝士蛋糕細滑綿密,芝香濃郁,入口即化。🌿tiramisu層層疊疊,咖啡香同芝士奶香交錯,口感柔滑。🌿粟米忌廉湯香甜幼滑,奶味同粟米味完美融合,每一啖都暖笠笠。
🌿原味芝士蛋糕細滑綿密,芝香濃郁,入口即化。
2025-06-08 0 浏览
最近約左朋友喺銅鑼灣行街,我地揀咗間可以坐低傾偈嘅Cafe食午餐,我哋嚟左位於寶明大廈嘅Unnie。餐廳會同唔同應援page合作,幾特別。餐廳主打fusion菜,見到有好多韓式同西式混合嘅菜式。而家follow 社交平台,仲可以全單95折,好抵食!明太子意粉配珍珠帶子 $128明太子意粉醬汁滿滿,食落好Creamy,明太子味濃郁,帶少少辣,幾惹味。意粉質地煮得剛剛好,每條都掛滿醬汁。珍珠帶子都幾多粒,食落肉質柔嫩,口感鮮甜。另外,仲配有蟹籽、紫菜、蟹柳等配料。安格斯牛肉芝士漢堡 $138Burger大大個,包皮塗滿牛油,而且輕輕烘,加上有芝麻,食落特別香。安格斯牛肉大大片,食落牛味濃,好juicy。加上生菜、蕃茄、芝士等食材,食落口感豐富,唔會膩。+$48 粟米濃湯+精選蛋糕+特色檸檬茶/ 美式咖啡我地仲加錢配左2個套餐。粟米濃湯好濃稠,有好多粟米粒,飲落甜甜地,好開胃。Americano好香,咖啡味香,幾清爽。今日精選蛋糕可選擇,我哋揀咗柚子蛋糕。柚子蛋糕好fresh,細細件,好美味。+$66 粟米濃湯+精選蛋糕+自選飲品另外,就揀左伯爵茶蛋糕。伯爵茶mousse好香,好滑,好清香。

明太子意粉配珍珠帶子 $128

安格斯牛肉芝士漢堡 $138

+$48 粟米濃湯+精選蛋糕+特色檸檬茶/ 美式咖啡

+$66 粟米濃湯+精選蛋糕+自選飲品
另外,就揀左伯爵茶蛋糕。伯爵茶mousse好香,好滑,好清香。蛋糕同mousse嘅比例剛剛好。飲品方面,我地揀左金莎朱古力。面頭有粒金莎,底下係朱古力奶,朱古力味好濃,奶香十足。
熱鬧的銅鑼灣有不少樓上Cafe,環境靜謐得來都幾適合三五知己聊天用餐。UNNIE 是一間主打韓式創意西餐的餐廳﹐店内更融入了韓星應援元素。我去的那天剛好遇上 Magenta (마젠타) 的生日應援佈置。配搭牆面簡約的水泥灰色和柔和燈光,這用餐環境頗有親切感且舒適。主食可以加錢升級做套餐,兩個加購價錢都會附上一碗粟米濃湯。湯的質地很滑順﹐裡面還能吃到粒粒粟米,面層亦撒上香料增添香氣。而飲品方面,+HKD 48 可以配一杯特色檸檬茶。茶底清爽,特別之處在於加入了柚子絲,帶出淡淡的柚子甜味。+HKD 66 則可自選一杯飲品,我選的是抹茶豆腐拿鐵。口感細滑有點像在吃豆腐花,加上抹茶的微苦讓甜度變得剛剛好。火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉 (HKD 148)炙燒過的帶子用竹籤串起來,一上桌就十分吸睛。外層微帶焦香,内裡則很嫩口。底下的意粉拌入韓式炸醬後﹐鹹香中帶點甘甜,味道偏濃味但不會很膩。除了主角帶子,還有蜆肉、魷魚、韓國魚板等配料,非常豐富。大發!!芝士辣炸雞年糕 (HKD 148)從貌相來看絕對是視覺與份量兼備的韓式重口味料理。軟糯彈牙的年糕沾滿辣醬的味道,再加上芝士讓香辣濃郁之中帶點奶香,十

主食可以加錢升級做套餐,兩個加購價錢都會附上一碗粟米濃湯

而飲品方面,+HKD 48 可以配一杯特色檸檬茶
茶底清爽,特別之處在於加入了柚子絲,帶出淡淡的柚子甜味。
+HKD 66 則可自選一杯飲品,我選的是抹茶豆腐拿鐵
口感細滑有點像在吃豆腐花,加上抹茶的微苦讓甜度變得剛剛好。
抹茶豆腐拿鐵

火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉 (HKD 148)
除了主角帶子,還有蜆肉、魷魚、韓國魚板等配料,非常豐富。
火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉

大發!!芝士辣炸雞年糕 (HKD 148)
從貌相來看絕對是視覺與份量兼備的韓式重口味料理。
軟糯彈牙的年糕沾滿辣醬的味道,再加上芝士讓香辣濃郁之中帶點奶香,十分惹味。
在年糕上更有兩塊金黃酥脆的炸雞扒,外層很酥脆,内裡滑嫩多汁。
另外還搭配了外脆內綿的炸紫菜卷。
大發!!芝士辣炸雞年糕

套餐可以在六款蛋糕中自選一款,但如果你和我一樣想全都要!
那就 +HKD 28 升級成蛋糕放題吧!要注意這是平日星期一至四的限定。

有四款芝士蛋糕。原味芝士口感最扎實,經典的芝士味香濃而不膩。
朱古力芝士吃落甜中帶點苦味,頗有層次感。
抹茶芝士相對輕盈一些,抹茶的味道都幾明顯,不過又不會過澀。
最後是帶濕潤感的 Tiramisu,面層灑上可可粉還有淡淡的咖啡味,尾韻很柔和。

但要說到我最喜歡吃的會是 柚子乳酪 & 伯爵茶慕思
前者的柚子果香很突出,非常清新也解膩。
而後者的口感滑順細膩﹐伯爵茶香與奶香交融,每一口也像在喝伯爵奶茶呢。
所以全部吃一遍後有再多點一件伯爵茶慕思。
2025-06-03
大發!!芝士辣炸雞年糕