今日特登喺馬鞍山嚟到大埔,幫襯V.W餐廳,小店裝修精緻,感覺很舒服。我點了素朱古力咖啡,很好飲,好飲過連鎖店咖啡店。另外媽媽便當非常不錯,擺盤精緻,而且煎蛋餅好好食,關東煮都好入味。餐廳是純素的,平時我係食肉獸,但係佢哋素食都整得好好味😋🥰🥰👍🏻。朋友則點了花茶及素芝士貝果🥯😌😌另外我覺得小店好有人情味,食嘅唔單只係食物,仲有店主用心製作嘅心意,不過聽店主講做埋呢幾日🥲🥲,期待店主日後重開,想試埋不可能漢堡呢!
花茶、貝果
2024-01-28
花茶、貝果
2024-01-27 92 浏览
從社交平台素食group裏面知道呢間小店做到今個月月尾。(即係仲有幾日)咁啱今日嚟大埔就把握機會過嚟支持吓!比想像中好,無論係食物同飲品😻Impossible Burger with fries: impossible meat 一啲都唔乾,bagel 剛剛烘完,脆!仲有而家burger好少見嘅酸瓜 。bonus: 薯條本身冇鹽,如果想要額外嘅調味料係自己加,非常好👍🏼👍🏼白汁蘑菇意粉:白汁濃得來唔會重口味,食落好creamyflat white:雖然用燕麥奶,但依然滑,隻咖啡豆唔錯 。最後我問店員佢哋會唔會搬去第二度? (而唔係結業),佢哋暫時唔清楚。。。希望有機會再幫襯啦,香港小店越來越少,唔想淨係有連鎖店

比想像中好,無論係食物同飲品😻

白汁蘑菇意粉:白汁濃得來唔會重口味,食落好creamy

希望有機會再幫襯啦,香港小店越來越少,唔想淨係有連鎖店
  • 不可能漢堡配薯條
2023-06-06 1429 浏览
第一次幫襯全素食的西餐廳。小店沒有花巧的裝修, 以全木傢俱及乾花為鋪面帶出主題-- 原始,簡約, 可持續的生活態度。我們比學生放飯時間早一點點到達, 才有機會選擇座位, 因為酷熱天氣下冷氣唔多夠, 所以我們選了一個放置有冷風機的座位 。1) 青咖喱春卷凍面賣相非常清新, 令人眼前一亮。素春卷不過不失, 沙律菜夠新鮮爽口。我們向店員查詢青咖喱汁是否漏放, 獲回覆原來青咖喱汁已拌勻在面條上 2) 吞拿魚酸種多士配香橙沙律香橙沙律的顏色配撘非常吸引, 水果及蔬菜皆同樣新鮮, 但整份沙律稍嫌乾身, 若能加點以橙汁做成的沙律醬, 會更合我口味。酸種面包口感極佳, 咬落脆口, 食落鬆軟; 鋪面的素吞拿魚以chickpea鷹嘴豆製成, 口感的確似吞拿魚, 唔覺下以為食緊吞拿魚。3) 榛子咖啡 平日少飲凍飲的我今日要破例, 天氣實在太熱! 咖啡奶量適中, 不會太甜, 而且飲出果仁味道, 不錯!
1) 青咖喱春卷凍面

2023-06-02
酸種吞拿魚香橙沙律
  • 吞拿魚酸種多士配香橙沙律
2023-05-29 818 浏览
🔶「不可能漢堡$108」沒想到它是用貝果來取代一般漢堡包,十分有驚喜。🥯咬下去會立刻感受到貝果的鬆脆口感。我比較少吃貝果,就是很怕它會又乾又難咬🤨 沒想到這款貝果可以做到外脆內軟,口感👍🏻另一個驚喜絕對是 impossible 植物肉!有肉碎的口感,還有肉味!😱甚至比平時急凍雪藏味肉更有滋味!植物肉的質地非常接近真正的肉,讓人幾乎分辨不出差別。純素肉x純素芝士x清爽洋蔥x香脆貝果🍟 配上熱脆粗薯條好滿足🥰簡直是環保x健康x美味的完美地結合🥰味道:❤️❤❤️❤️🤍CP值:❤️❤️❤️🤍🤍用餐體驗:❤️❤❤️❤️🤍bookmark率:🔖 🔖🔖🔖🤍
🔶「不可能漢堡$108」

純素肉x純素芝士x清爽洋蔥x香脆貝果

用餐體驗:❤️❤❤️❤️🤍
bookmark率:🔖 🔖🔖🔖🤍
外卖自取
2023-04-18 1008 浏览
呢間位於大埔嘅素食cafe,因為係商場外圍,以前都會成日經過,不過都係趕時間嘅時候!🤣今日終於可以悠閒咁去坐下🙂hea下,食個lunch嘆杯咖啡☕️。午市有幾個餐選擇,我就揀咗🤪「日式媽媽便當」,不過有時個名又叫「日式老豆便當」🍱 $88 ,材料有酸蘿蔔、椰菜煎餅(唔會好油)、關東煮(好入味)、白飯、豆腐麵豉湯(味道偏淡,可叫餐時要濃d)當然唔少得飲Mocha 燕麥奶咖啡,跟餐+$25,我覺得好飲👍🏻除咗堂食,cafe 都有其他有機產品、天然產品發售。可以食下野、買下野。😆

2023-04-14
2023-02-26 1191 浏览
第一次來,中午約12:00左右到,店內位置數量不多但舒服,人流也不多點餐試了「不可能漢堡配薯條」,$108 非常推薦最驚喜是用bagel做漢堡,bagel非常香口漢堡口感和真肉差不多,夠juicy,個人覺得impossible 完全取代到肉薯條份量很多適合正在找肉類替代品的你~朋友試了「日式便當」$88關東煮和煎蔬菜餅都不錯,三菜一湯~朋友試了「薑黃焗飯」$98漢堡扒好味,飯也焗得很香很有香料味又飽又健康這次也試了他們家的芝士蛋糕(應該說是凍餅),口感有點實,喜歡芝士的朋友不要錯過哦~店內的咖啡很好喝,我點的是熱mocha,店員用的是燕麥奶,沒有加太多的糖,剛剛好,口感很順滑,比之前在外邊連鎖咖啡店點的燕麥咖啡好飲!記得要試試!

點餐試了「不可能漢堡配薯條」,$108 非常推薦
最驚喜是用bagel做漢堡,bagel非常香口
薯條份量很多
適合正在找肉類替代品的你~

朋友試了「日式便當」$88
關東煮和煎蔬菜餅都不錯,三菜一湯~

朋友試了「薑黃焗飯」$98
漢堡扒好味,飯也焗得很香很有香料味
又飽又健康

今次喺我第二次黎V.M。果日好肚餓,但唔知食咩好,所以唔諗咁多,好快叫咗多士沙律食。橙切得好靚😍沙律菜份量比較少,應該因為多士先喺主菜。.望住呢個景,等到好餓,差啲想喺枱瞓一陣,然後嘢食就即刻整好,都整得幾快,廚師真喺好偉大~.個包好好味,唔會太硬,假吞拿魚應該係香菇整成,素菜餐廳都幾多會用到菇咁🤔.幾鍾意呢個望到出面嘅位,食飽走人~
橙切得好靚😍沙律菜份量比較少,應該因為多士先喺主菜。
幾鍾意呢個望到出面嘅位,食飽走人~

自家製素吞拿魚酸種多士配香橙沙律
2023-01-10 809 浏览
大埔有不少cafe,但素食的少之又少,素食素來被人感覺較健康,難得找到一間素食cafe,定要來一試。我們點了兩份主食:🥢不可能漢堡配薯條 Impossible Burger $128🥢日式媽媽便當 Japanese MaMa $98🥢,一份小食🥢麥樂基 Nuggets $48🥢,及兩杯飲品:🥢洋甘菊茶 Chamomile tea $42🥢抹茶燕麥奶 Maccha Oat $48🥢主食份量好多,值得一提的是漢堡的包是bagel,而不是平時食的那種麵包,感覺新鮮,而且薯條有無限量的孜然粉可供額外添加,店家真的好貼心呢;日式媽媽便當的關東煮好淋好入味,配菜亦十分之多;而洋甘菊茶很清新,飲完可再添水,物超所值呀

洋甘菊茶
麥樂基
2022-11-13
洋甘菊茶
麥樂基
2022-12-26 484 浏览
和兩個朋友晚上去試菜,走了15分鐘,看Google map的信息以為店鋪打烊了,抱著僥倖心態打電話上去一問,竟然還有開門。走了一圈街市才發現原來不在街市裡,直接坐電梯上商場就到了。店鋪裝修得挺溫馨的,我們三個人點了4個菜。整體味道不錯,感覺比較健康。
2022-12-26
2022-12-15 468 浏览
最近去到大埔呢間好有心思💕嘅素菜店🌿。裝修簡約,擺放了盆栽🪴、木製枱櫈等,感覺好溫暖親切☀️Impossible植脆雞細細件好可愛,即叫即炸熱騰騰🔥,食落口感鬆脆,肉質仲好鮮嫩,配甜酸醬更惹味😋Impossible漢堡,肉嘅口感同動物肉好似,有肉香又好juicy,配料洋蔥、酸瓜、芝士、生菜,及煙煙韌韌嘅貝果🥯,口感一流,真心推介💕因為呢排天氣凍,我仲專登試咗佢地新推出嘅亞Dill 媽泡菜湯湯飯🥘,鮮艷又濃郁嘅湯底,香辣帶微甜,入面仲有超級爽甜嘅紅白蘿蔔、金菇、海帶等,拌飯更正再加兩杯手沖熱抹茶鮮奶(Oatmilk)及朱古力,香濃幼滑

再加兩杯手沖熱抹茶鮮奶(Oatmilk)及朱古力,香濃幼滑

• 亞Dill 媽泡菜湯湯飯
  • Impossible植脆雞
2022-09-26 805 浏览
想同朋友搵個地方坐低傾偈、飲杯嘢,見到寶湖花園呢個舊商場竟然有間環境咁舒服嘅Cafe,就決定揀呢間~由於呢間係Vegan Cafe,見到佢用Oatmilk 燕麥奶沖咖啡,本身期望好低,覺得唔會好飲得去邊(對不起各位純素友!) 但估唔到都幾易入口,比較淡口味,但都覺得算唔錯。 無平時全脂牛奶咁香濃,但勝在飲完唔會肚痛(乳糖不耐)店員拎過嚟嘅時候好有禮貌,又整得幾靚,雖然覺得佢配嗰枝小匙羹唔算好實用,但擺盆係好賞心悅目。最主要係享受個環境,可以好好咁傾偈。欣賞Cafe內有漂書架、舊報紙展示大埔歷史、同埋一個「技能交換」嘅水松木板,等客人悶悶地時可以睇吓,同身邊人又可以多啲話題可以傾。呢度係無洗手間嘅,最近要落樓下街市嘅公廁,好彩都好乾淨嘅。

(對不起各位純素友!)
但估唔到都幾易入口,比較淡口味,但都覺得算唔錯。

無平時全脂牛奶咁香濃,但勝在飲完唔會肚痛(乳糖不耐)

呢度係無洗手間嘅,最近要落樓下街市嘅公廁,好彩都好乾淨嘅。

Oatmilk  Latte
Oatmilk  Latte
本人不是大埔居民,因為一位youtuber的介紹我才認識V.W Vegan Cafe,某個周六要到大埔一趟所以下午順道來試一試cafe於商場對外位置所以有大大的落地玻璃,雖然沒有華麗精緻的裝潢但十分地道又有親切感,感覺是住附近街坊吃個brunch、喝杯啡的好地方🥪☕️食物只提供素食選擇首先魚柳漢堡很足料,食材新鮮健康,素魚柳也有少許相似真魚柳,配的薯條也十分香脆,還可以加孜然粉另一款主食青咖喱凍凍撈麵則非常不推介,個人覺得青咖喱味太辣太酸,麵沒有足夠的汁拌著吃所以十分乾也很寡,明明menu寫著配的是春卷但卻又是素魚柳…值得讚賞的是伴菜車厘茄大粒又甜飲品方面hojicha latte基本上沒有甜味,我猜他們主打健康素食所以不下糖?店員的態度很nice,也很欣賞cafe推廣健康素食,但説實食物質素只是一般,是街坊小店的感覺,不用為了來訪這cafe特地來大埔,不過價錢卻一點也不街坊呢ㅇ fishy burger w/ chips 🌟ㅇ cold thai green curry noodlesㅇ hojicha latte (oat)

食物只提供素食選擇

fishy burger w/ chips

cold thai green curry noodles

hojicha latte (oat)

ㅇ fishy burger w/ chips 🌟
ㅇ hojicha latte (oat)
2022-07-16
fishy burger w/ chips
2022-05-01 1343 浏览
大埔墟寶湖商場裏面的確無咩餐廳但只要行外圍就會有一兩間特色餐廳今次位置係要行到寶湖商場盡頭 行出玻璃門轉右就會見到啦門面好符合素食主題入到去好舒服好光猛可能係因為採用左落地玻璃令陽光可以曬入餐廳 坐位都有好多 靠落地玻璃仲有一排高枱櫈可以望街 唔錯Dirty $ 45 小白 $42 -好smooth的口感但泡沫比較多不可能漢堡配薯條$108薯圈炸得好脆 漢堡以為係會用面頭有芝麻個種麵包 點知原來選用貝果 仲會烘過tim中間塊偽牛肉真係呃到我 同真牛肉無異一樣咁juice 同有肉味 塊cheese溶溶地咬落去一啲都唔罪惡 日式媽媽便當 $ 88好有媽媽既感覺 因為媽媽都係會煮健康但唔討好既不過蘿蔔醃得幾入味既
大埔墟寶湖商場裏面的確無咩餐廳

2021-11-24
用餐时段
  • Vegan  Muggets
2022-04-15 910 浏览
🥯 香香芝麻 Bagel Impossible Burger 🍔去開大埔搵人又順便食個 Lunch 先大埔嘅 V.W Vegan Cafe一定係大埔找素之選頭三位V.W. Vegan Cafe 喺大埔寶湖花園商場上長電梯行轉右就見到門口有好多植物同手繪公仔店舖不大但有滿滿的親切感入到去坐喺窗口位幾舒服我點咗不可能漢堡配薯條同 ice mocha 呢度嘅 Impossible Burger 係用 Bagel 做喜歡 Bagel 煙韌嘅口感上面仲有滿滿嘅芝麻烘完好香加上肉感嘅 Impossible 漢堡扒酸瓜、素芝士、洋蔥、生菜、醬汁配搭嘅肥薯條外面非常香脆內裹軟熟美味份量十足呢度嘅咖啡選用公平貿易嘅產品而且可以選用燕麥奶或者豆奶其實日本大叔便當都好吸引去開大埔嘅朋友一定去食下

去開大埔搵人

同 ice mocha

喜歡 Bagel 煙韌嘅口感
上面仲有滿滿嘅芝麻烘完好香
加上肉感嘅 Impossible 漢堡扒
酸瓜、素芝士、洋蔥、生菜、醬汁
配搭嘅肥薯條
外面非常香脆內裹軟熟美味
份量十足

呢度嘅咖啡選用公平貿易嘅產品
而且可以選用燕麥奶或者豆奶

其實日本大叔便當都好吸引
去開大埔嘅朋友一定去食下
2022-02-14 1187 浏览
-{💛大埔素食cafe🥙🌮}今次嚟到大埔食素食 同朋友share左三個主食🤓🤤不可能漢堡配薯條🤤 ($108)漢堡肉真係好似真肉😍芝士有返個形係度🤌好鐘意個貝果包夠煙韌又烘過!就算係底嘅包都係keep倒脆口嘅😚薯條係英文字母脆薯😂好冇薯香反而係咸咸地嘅味🥶👖褲評: 8/10🤤日式大叔便當🤤 ($88)係似關西煮🤓鐘意個豆卜同蘿蔔好淋同吸曬啲汁😆值得一讚係啲飯就正常有飯香 而麵豉湯係海苔同豆腐粒 但味道偏鹹😌👖褲評: 7/10🤤蘑菇白汁長通粉🤤 ($88)一食落冇左白汁creamy嘅質感同味道🥲就係一個好普通有執嘅長通粉加上蘑菇同埋紅椒就算有蘑菇個汁嘅本身都冇乜蘑菇味🥺👖褲評: 5.5/10最推介係個貝果漢堡🥰cafe嘅環境幾舒服 店員嘅服務都好好而且呢度冇加一服務費🥳性價比: 7.5/10服務: 8/10環境: 7.5/10🚩 V.W Vegan Cafe 🚩地址: 大埔寶湖道3號寶湖花園商場2樓227F-06號舖
{💛大埔素食cafe🥙🌮}
今次嚟到大埔食素食 同朋友share左三個主食🤓

🤤不可能漢堡配薯條🤤 ($108)

👖褲評: 8/10

🤤日式大叔便當🤤 ($88)

👖褲評: 7/10

🤤蘑菇白汁長通粉🤤 ($88)

👖褲評: 5.5/10

性價比: 7.5/10