2025-02-05 94 浏览
在東涌站旁一間新開的印度菜小店。店內走木系風格的裝潢,讓人感到溫馨舒適,bar枱、枱椅的設計簡約而不失質感,營造出輕鬆的用餐氛圍。食物及飲品種類繁多,有印度奶昔及沙冰等,晚間更提供Dinner set。炸豬肉饃饃的外形酷似炸小籠包,外皮金黃酥脆,內裡一口咬下濃郁的肉汁瞬間在口中爆發,搭配微辣的醬汁,令人胃口增加。饃饃的皮薄而富有彈性,與內餡的豬肉融合,認真不俗。手撕豬肉刈包的包皮鬆軟可口,手撕豬肉鹹香適中,肉質鮮嫩多汁,不會過於乾柴。搭配的少量紫椰菜,為刈包增添了清爽的口感層次。加上精緻的木架盛載刈包,儀式感頓時上升。雞肉炒飯的飯粒分明,使用的是印度米飯,飯粒較有𡁻口。炒飯微辣,搭配香草炒製,香氣撲鼻。更令人驚喜的是炒飯中藏著滿滿的雞肉,每一口都能感受到濃郁的雞肉香氣,令人彷彿置身於印度的清真寺中,享受著異國風情的美食。此外,炒飯配有乳酪醬,眼看他人直接倒進飯攪拌而我則用雞肉沾上醬汁。炸玉米餅菜香脆可口,餅炸得乾身而不油膩,搭配類似千島醬的醬汁,口感豐富,令人回味無窮。最後餐飲叫了一杯印度芒果奶昔酸酸甜甜,口感順滑,芒果的香氣濃郁,絕對是真材實料。不會有死甜或假甜的感覺,值得一試。而藍

最後餐飲叫了一杯印度芒果奶昔酸酸甜甜,口感順滑,芒果的香氣濃郁,絕對是真材實料。不會有死甜或假甜的感覺,值得一試。而藍莓沙冰使用新鮮藍莓及脫脂乳酪攪拌而成,口感清爽,藍莓的酸甜與乳酪的香濃完美融合,令人暑氣全消。
2025-02-05
.#foodie #hk #hkfoodie#HTB美食推介【📍東涌|轉角寫意印度Fusion菜】🐨Chicken Fried Momo $72推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐傳統嘅Memo其實即係香港嘅餃子,之前喺尼泊爾已經食過,但係香港嘅就比較啱小編口味🥟呢款嘅炸Momo,炸皮唔會好厚,一咬入去又有好多肉汁,香料味唔算好強,仲食到少少雞肉味~ 而且整體調味係有少少鹹香,屬於惹味!!鍾意食辣或者香料嘅朋友就可以點埋個醬,個醬係少少印度香料少少辣,令到餃子變得有餘韻,層次更豐富!.🐨Chocolate Milkshake - Lunch Set+$22 推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐奶昔又唔同味道可以揀,我就揀咗比較適合打卡嘅朱古力味,淨係睇佢啲拉朱古力醬,就覺得好打卡able。朱古力醬令到朱古力味好濃郁,而且又唔怕死甜,飲完又唔怕好頸渴要補水,絕對值得encore!!!.🐨Lemon Tart $18推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️因為小編話想打卡,店員好細心咁切靚靚,放喺紙竇上面🥧檸檬撻切開個比例啱啱好,一層檸檬漿、一層撻皮、一層甜甜地嘅cream,檸檬有檸檬香味,配埋cream食酸甜平衡得啱啱好~個撻皮睇落好似好厚咁,但
.#foodie #hk #hkfoodie
#HTB美食推介
【📍東涌|轉角寫意印度Fusion菜】
🐨Chicken Fried Momo $72
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
🐨Lemon Tart $18
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️
因為小編話想打卡,店員好細心咁切靚靚,放喺紙竇上面🥧檸檬撻切開個比例啱啱好,一層檸檬漿、一層撻皮、一層甜甜地嘅cream,檸檬有檸檬香味,配埋cream食酸甜平衡得啱啱好~個撻皮睇落好似好厚咁,但係食落唔會好乾,配合埋餡嘅比例,有助中和酸味,輕鬆食晒成件🍋🍋
——☼——☼——☼——☼——☼——
VIBE THE FUSION CORNER @vibecornerhk
📍地址:東涌富東街6號富東廣場地下1號舖
🐨推薦度:😋😋😋😋😋/5
🪸環境:👾👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB東涌 #HTB多國菜
#東涌美食 #東涌 #多國菜 #印度菜 #尼泊爾菜 #Memo #餃子 #奶昔 #檸檬撻 #甜品 #美食推介 #新潮印度菜 #撐小店 #fusion #vibecornerhk #tungchung #takeaways
2025-01-28 47 浏览
想食尼泊爾餃子終於唔洗去到西環咁遠啦,呢家東涌有間尼泊爾餐廳新開,分早/ 午/晚套餐,包飲品,有啲款regular meun 裡面都冇*羊肉刈包包包幾軟熟唔會好乾,裡面餡料亦都足料,免治羊肉唔膻且帶微微香料味,好易入口* 炸豬肉饃饃炸豬肉饃饃比較少見,多數出面以蒸為主,同平時炸餃差唔多,不過外皮煙韌,配辣醬惹味度提升*紅咖哩羊肉飯配多兩塊印尼薄餅,咖哩香料味偏重,唔係港人嗰種重椰奶另外見甜品都幾抵食,仲要係無麵質,岩曬素食人士

*羊肉刈包

* 炸豬肉饃饃

*紅咖哩羊肉飯
配多兩塊印尼薄餅,咖哩香料味偏重,唔係港人嗰種重椰奶

另外見甜品都幾抵食,仲要係無麵質,岩曬素食人士
去東涌outlet逛街,之後來到這間新開印度菜試試,東涌的餐廳選擇不算很多,很高興有新餐廳加入手撕豬肉刈包 $68份量有3大件,表面是加了沙律醬的紫椰菜,口感爽脆,下面是惹味手撕豬肉,刈包的麵包非常鬆軟,推介香辣薯條 $38英文是Masala fries, 加入了印度香料的薯條,新鮮炸起熱辣辣,相當大份的小吃食肉獸薄餅 $98大量芝士毫不吝嗇,餅底外面酥脆裏面鬆軟,可以沾附上的特調醬料,有點像比較酸的千島醬,非常惹味朱古力奶昔$48凍Mocha$35朱古力奶昔味道濃郁,朱古力咖啡則是偏重咖啡香味,兩杯都不錯總括來說,座位寬敞開揚,可以外賣或堂食,值得一試

手撕豬肉刈包 $68

香辣薯條 $38

食肉獸薄餅 $98

朱古力奶昔$48
凍Mocha$35
朱古力奶昔味道濃郁,朱古力咖啡則是偏重咖啡香味,兩杯都不錯

總括來說,座位寬敞開揚,可以外賣或堂食,值得一試
  • 刈包
2025-01-18 113 浏览
🏠 就嚟又到農曆新年,係時侯出去行街shopping置新裝,今日就約左朋友去咗東涌outlet度行街兼食飯。我哋今日lunch就揀咗係outlet隔離富東廣場入面地下嘅VIBE THE FUSION CORNER。VIBE THE FUSION CORNER係一間售賣新派印度菜嘅餐廳,店舖面積唔算大,但簡潔嘅裝修加上小擺設,令到空間感覺更舒適。我地今日就叫咗1️⃣ 豬肉饃饃2️⃣羊肉炒飯3️⃣ 素食狂熱薄餅4️⃣ 印式炸洋蔥💬 整體上餐廳嘅食物質素十分唔錯,選擇種類繁多,佢哋除咗保留各式各樣傳統嘅印度美食同風味外,同時亦加入左適合香港人口味嘅原素落菜式上,值得推介俾係附近住或者去outlet行街嘅朋友黎試下。

1️⃣ 豬肉饃饃2️⃣羊肉炒飯

3️⃣ 素食狂熱薄餅4️⃣ 印式炸洋蔥

地鐵站A出口,過一條馬路就可以到富東村搵食,作為東涌地膽,發現富東街市入口旁開了新餐廳🍴「Vibe the Fusion Corner」, 餐廳主打新潮尼泊爾印度菜,餐單靈感來自於亞洲街頭美食將新鮮食材烹製菜餚和創意熱情融為一體,好吸引,決定大快朵頤。餐廳可以提供外賣,用上外賣盤但擺盤精美,讓客人可以堂食或者外賣多個選擇。整體氣氛休閒舒適,設有木枱高凳雅座,除了饃饃蒸餃、薯仔咖喱角印度雞肉薄餅香辣薯條等等,飲品方面仲有新鮮沖泡咖啡和健康冰沙奶昔酸奶。雙人套餐(HKD 188)包括:薯仔咖喱角Samosa :透薄又金黃香脆,裏面包裹香濃咖喱豬肉餡料,微辣而香口惹味,呈三角形像叉燒酥般脹卜,熱辣辣炸起,蘸上薄荷醬可以解細膩,仲提供埋酸甜醬,好正。雞肉饃饃:內餡是香料醃製的肉類有薑黃、肉豆蔻、孜然、蒜蓉等,層次豐富,重點係爆汁! 超多汁水,蒸煮可以帶出鮮味。印度烤雞肉粒批薩:外圍脆口,中間煙韌,用上自家酸種,pizza表面特別煙靭,內餡是醬汁和雞肉都加入印度香料,雞肉經過炭烤大有焦香味,喜歡用上毫不吝嗇的芝士做到拉絲效果,好美味!額外叫小食,印式炸洋蔥:洋蔥🧅非常清甜,炸粉不厚,表面灑上ma

雙人套餐(HKD 188)包括:

額外叫小食,印式炸洋蔥:洋蔥🧅非常清甜,炸粉不厚,表面灑上masala ,再蘸上薄荷醬或者蕃茄茄醬食,佐酒一流。

凍摩卡:咖啡口感圓潤,充滿果香味道和核果餘味。

芒果酸奶:芒果酸奶是在原味的酸奶里加入了新鲜的芒果肉,味道比原味的酸奶多了水果的清香口感更好,仲用芒果濃縮汁寫了拉花,太有誠意了吧。

總結:
新潮印度尼泊爾菜
提供外賣或者堂食快捷 方便有特色
2025-01-15 194 浏览
自從係機場工作就多左去東涌因為有最近既洗衣店同大型商場今日我係富東商場見到間食印度菜既餐廳環境乾淨價錢合理地方大坐位靠窗邊位可以欣賞到繁忙都市人同車水馬龍黃咖哩雞飯配薄餅薄餅非常乾脆點咖哩汁必備雞肉非常嫰滑多汁飯粒係珍珠米咖哩帶點香料帶點青檸酸 非常開胃烤印度芝士刈包有紫色椰菜增加清爽芝士帶點黃加左薯仔增加口感刈包非常嫰熟雞肉膜膜一份有8隻大大份蒸餃皮薄雞肉同菜比例各半非常多汁蔬菜炒麵各種新鮮蔬菜以鐵板形式炒醬汁均勻上檯香氣十足推薦
自從係機場工作就多左去東涌

因為有最近既洗衣店同大型商場