2024-09-09 935 浏览
到了北角Villa Villa吃晚飯,喜歡這裡的環境和食物。店內以木系裝潢,配搭不同的球衣掛飾和相片,啱晒一眾足球迷⚽️吹水的地方。餐廳提供創新自家製食品,包括手打意粉🍝、麵包🥖、薄餅🍕和甜品🍰🍮。今次揀選了一個期間限定二人套餐,包含餐湯配香草包,主食兩款,小食六選一。餐廳為慶祝8周年,推出晚市惠顧飲品和蛋糕優惠,我哋當然唔會錯過啦😁。✨黑松露忌廉湯🫕黑松露氣味清香,配幼滑忌廉湯,味道濃郁。自家製墨汁意式香草包🥖,熱烘烘的,表面略帶微脆, 十分美味。✨雙重芝士pizza配帕爾馬火腿🍕軟綿拉絲芝士配鹹香味道的帕爾馬火腿,味道非常夾;用上香脆墨魚汁薄餅底,每口都有着軟滑又脆口的口感。✨香煎澳洲羊架(2支)🥩羊架骨幼肉多,煎至表面香脆,肉質鬆軟嫩滑;喜歡配以芥末醬,加添層次感。✨炸魚手指點了小食炸魚手指,表面炸至金黃色,熱烘烘的,外脆內軟,蘸上沙律醬非常搭配。🍹巨峰乳酸🍹白桃乳酸兩杯外型可愛的乳酸飲品非常吸睛,味道香甜加上乳酸飲品,變成酸酸甜甜的,美味之餘又適合打卡。🍰燉蛋芝士餅香滑燉蛋和香濃芝士混合,不會太甜,口感幼滑,正!🍰伯爵茶朱古力蛋糕一向喜歡伯爵茶的味道,加上濃郁朱古力蛋糕,便是一道

✨黑松露忌廉湯🫕
黑松露氣味清香,配幼滑忌廉湯,味道濃郁。

✨雙重芝士pizza配帕爾馬火腿🍕

✨香煎澳洲羊架(2支)

✨炸魚手指

🍹巨峰乳酸

🍹白桃乳酸

🍰燉蛋芝士餅
香滑燉蛋和香濃芝士混合,不會太甜,口感幼滑,正!

🍰伯爵茶朱古力蛋糕
一向喜歡伯爵茶的味道,加上濃郁朱古力蛋糕,便是一道高質甜品

2024-08-27
2024-09-03 1040 浏览
日日都係咁熱!老婆喺屋企煮飯其實真係好辛苦辛!又要買又要洗又要煮!間唔中都要氹吓佢!同佢出去兩個人撐枱腳枱!老婆鍾意食西餐,最緊要就係要有甜品!呢間餐廳🍴就啱晒佢啦⋯⋯餐廳所有食材幾乎都係自家製!餐包'意粉'pizza '甜品都係自家製!出色嘅甜品蛋糕好多食客都慕名而來 !黑松露蘑菇忌廉湯餐湯香滑濃郁!加咗黑松露口感非常豐富!自家製的香草墨魚汁麵包好好味⋯⋯黑毛豬黑松露意大利飯黑松露意大利飯香濃又有咬口!充滿奶香,非常Creamy!加咗黑松露醬香氣四溢!黑毛豬肉質鮮嫩多汁!幾乎每一口都有黑毛豬份量十足!Double cheese pizza 加三文魚餅底係自家製墨魚汁製成的!香脆可口!採用兩種芝士口感非常豐富!又做到拉絲嘅效果!鍾意芝士嘅朋友一定唔好錯過!頂層鋪滿鮮甜的煙三文魚!炸雞翼雞翼肉汁,非常豐富!外層又非常香脆!仲有沙律菜點綴添!芒果乳酸外型非常吸引!粒粒芒果肉加埋乳酸!👍提子梳打提子梳打外型都好吸引有隻熊仔🐻‍❄️⋯⋯老婆影咗好多相打咗好多卡⋯⋯三重朱古力蛋糕蛋糕口感順滑!朱古力味道非常香濃!每一口都喺你口中慢慢溶化⋯⋯頂層有一粒朱古力底層🤩中間嘅mouse非常香滑⋯⋯底層有一
兩個人撐枱腳枱!
老婆鍾意食西餐,最緊要就係要有甜品

呢間餐廳🍴就啱晒佢啦⋯⋯
餐廳所有食材幾乎都係自家製!
餐包'意粉'pizza '甜品都係自家製!
出色嘅
甜品蛋糕好多食客都慕名而來 !

黑松露蘑菇忌廉湯

餐湯香滑濃郁!加咗黑松露口感非常豐富!
自家製的香草墨魚汁麵包好好味⋯⋯

黑毛豬黑松露意大利飯

黑松露意大利飯香濃又有咬口!
充滿奶香,非常Creamy!
加咗黑松露醬香氣四溢!
黑毛豬肉質鮮嫩多汁!
幾乎每一口都有黑毛豬份量十足!

Double cheese pizza
加三文魚

餅底係自家製墨魚汁製成的!香脆可口!
採用兩種芝士口感非常豐富!
又做到拉絲嘅效果!
鍾意芝士嘅朋友一定唔好錯過!
頂層鋪滿鮮甜的煙三文魚!

炸雞

雞翼肉汁,非常豐富!外層又非常香脆!仲有沙律菜點綴添!

芒果乳酸

外型非常吸引!粒粒芒果肉加埋乳酸!👍

提子梳打

三重朱古力蛋糕

蛋糕口感順滑!
朱古力味道非常香濃!
每一口都喺你口中慢慢溶化⋯⋯
頂層有一粒朱古力底層🤩
中間嘅mouse非常香滑⋯⋯
底層有一片脆嘅朱古力🍫⋯⋯
好食過酒店嘅朱古力蛋糕好多😋😋

燉蛋芝士餅

Cream Brûlée cheese cake口感軟滑!充滿奶香!加埋燉蛋嘅獨有嘅口感!口感豐富!

• 提子梳打
  • 美國極黑豬配黑松露意大利飯
  • 芝麻雞翼
  • 芒果乳酸特飲
2024-08-10 968 浏览
接完女朋友收工,當然就即刻搵下食咩啦。見到呢間喺巷仔但裝飾獨到嘅餐廳,有一份鬧市中嘅寧靜感,睇完餐牌就入去試一試佢。入座後,我同女友就即刻嗌咗個二人餐,因為返完工都唔想用腦。嗌完之後同女友吹下水,望一望啲波衫,好快就有嘢食。首先,佢嘅黑松露蘑菇忌廉湯絕對係一個必試嘅頭盤。呢個湯濃郁滑順,帶有黑松露同蘑菇嘅香氣,一啖一啖都散發出迷人嘅味道。接著,唔少人都會喜歡佢嘅鵝肝多士。鵝肝煎至金黃酥脆,配上香脆多士,絕對會令你回味無窮。如果你係肉食愛好者,唔好錯過佢嘅低溫慢煮美國特級肉眼。呢道菜以低溫慢煮嘅方式烹調,肉質嫩滑多汁,每一口都帶來濃郁嘅牛肉風味。西班牙辣肉腸雙重芝士薄餅絕對係一道獨特嘅菜式。薄餅鋪滿西班牙辣肉腸同芝士,香脆多汁,辣味濃郁,絕對能夠滿足你對美食嘅渴望。最後,結束你嘅美食之旅,唔好錯過Villa Villa嘅朱古力蛋糕。朱古力蛋糕濃郁香滑,每一口都充滿朱古力嘅香甜味道,絕對係一個完美嘅結尾。不妨約埋班朋友一齊去Villa Villa,享受一個美味嘅用餐體驗,一定會令你回味無窮!

嗌完之後同女友吹下水,望一望啲波衫,好快就有嘢食。

2024-07-14 1318 浏览
今晚約了朋友,去了少去的區吃晚餐,北角,上網見這間餐廳環境同食物都吸引,選了這間,到門口,入了去牆掛了英式畫品,有舒適感,坐下看了一會餐牌叫了2人龍蝦湯麵包餐-法式龍蝦湯+自家制意式香草包  濃香鮮甜龍蝦味,厚底麵包,入口鬆化,好香香草味2人龍蝦湯麵包餐-雙重芝士薄餅配料煙三文魚  大塊,薄身餅底,咬一口脆卜卜,芝士味特別濃香,薄薄三文魚,好鮮香煙三文魚味,另一番味道2人龍蝦湯麵包餐-美國極黑豬配黑松露意大利飯  飯身軟硬適中,切成豬肉粒,肉身仍保留爽滑軟霖,濃鮮豬香味,黑松露舖滿飯上,一啖入口濃郁黑松露香味,豐富口感2人龍蝦湯麵包餐-炸魚手指  (5條)  細細條粗身,炸得好脆卜卜,一口吃到,特别鮮香魚味白桃乳酸  有特色,氣泡沫包住杯,白桃甜味更清新香,夏日味道玫瑰花乳酸  有色彩,氣泡有點點綴,濃香甜玫瑰花味皇牌法國朱古力蛋糕  糕身軟棉棉,特別濃朱古力香味,甜度剛好
2060 浏览
2人龍蝦湯麵包餐-法式龍蝦湯+自家制意式香草包

濃香鮮甜龍蝦味,厚底麵包,入口鬆化,好香香草味

2人龍蝦湯麵包餐-美國極黑豬配黑松露意大利飯
2人龍蝦湯麵包餐-炸魚手指  (5條)

細細條粗身,炸得好脆卜卜,一口吃到,特别鮮香魚味
2人龍蝦湯麵包餐-炸魚手指 (5條)
白桃乳酸

有特色,氣泡沫包住杯,白桃甜味更清新香,夏日味道
玫瑰花乳酸

有色彩,氣泡有點點綴,濃香甜玫瑰花味
皇牌法國朱古力蛋糕

糕身軟棉棉,特別濃朱古力香味,甜度剛好
2024-07-04
2人龍蝦湯麵包餐-美國極黑豬配黑松露意大利飯
2人龍蝦湯麵包餐-炸魚手指 (5條)
2024-06-16 1314 浏览
有次行過地鐵站附近,喺門口見到甜品櫃嘅甜品好靚,決定今晚嚟試吓😆舖仔細細,但見餐牌內各樣食物嘅選擇一啲都唔少!竟然出現選擇困難🤣最終點咗幾個主食,開餐lu🥳老闆送咗2個黑松露忌廉湯同竹炭包俾我同我的他😘好香松露同菇味,愛💕仲有竹炭包又夠脆又好熱,但咬落脆得嚟又好鬆軟,估唔到餐前食物都咁出色👍荔枝乳酸$42。杯飲品嚟到,覺得超cute😍杯上有「大雲朵」,甜甜哋味泡泡,不停用相機飲先🤣荔枝乳酸味道清新,令我好開胃🥰Mango Soda $38。一上到枱,又係超cute😍有海豚冰喺面,又係不停同佢影相🤣而飲落重芒果味,都係好清新😋明太子鮮蝦意粉∞蒜香欖油(微辣)$128。第一感覺好香蒜味,食落意粉軟硬適中、好多蝦、明太子,明太子鮮美濃郁,好夾個意粉🥰夏威夷薄餅$138。因為我的他超鍾意食菠蘿,所以一定要點夏威夷pizza🤣芝士可以拉絲,竹炭薄餅底,有特色又健康,熱得嚟又夠鬆軟,好得喎!蒜香磨菇雞肉意大利飯$118。覺得呢度嘅意大利飯做得好正宗,軟硬適中,口感粒粒分明,磨菇、香蒜令到意大利飯嘅味道提升,又熱又香又多餸,正👍食完主菜又到甜品時間,order咗2件,原來每日都係餐廳嘅甜品師傅整不同

食完主菜又到甜品時間,order咗2件,原來每日都係餐廳嘅甜品師傅整不同款式,如果見到自己鍾意嘅款式,真係要order,下次嚟未必遇到鍾意食嗰款😜我點咗Baileys朱古力蛋糕$48、我的他點咗1件藍莓輕乳酪蛋糕$42。我嗰件好香Baileys味,朱古力mousse夠晒香濃,我最愛😍藍莓輕乳酪蛋糕酸酸甜甜,竟然令到我的他無之前咁飽🤣

今晚呢餐絕對係驚喜嘅一餐🥰🥰🥰
2024-05-28
朋友要喺萬聖節之前離港所以約好左,我哋提早一日係呢間球迷餐廳食西餐慶祝定萬聖節🎃身為北角地膽嘅佢,就推薦呢一間餐廳同埋一早book定位🥰係滿滿嘅儀式感呀~~喺北角地鐵站行過去呢個小巷好快到條巷入邊嘅食店都好似隱世餐廳咁~Villa villa 門面都幾大有兩個舖位~門口仲有個靚靚蛋糕櫃😍入面就用咗好多球衣去佈置,連店員都係着住球衣迎接客人架!呢間舖頭做緊八周年優惠,飲品甜品都有優惠,所以我哋都唔會慳住慳住咁叫~🫧🫧Yogurt drinks 分子泡沫乳酸 🫧🫧Rose Yogurt drinks 玫瑰花乳酸特飲 $48😍外表好fancy,適合晒充滿少女心嘅客人~飲落好Refreshing 🌈行完入嚟飲呢杯啱啱好解渴🍓🍋Fruit Tea水果茶🫐 $68水果茶好香清甜!有火龍果、藍莓、紅莓、士多啤梨、檸檬🥰份量一啲都唔少~飯前/後果一流!🈳FRESH BLUE MUSSELS空運新鮮藍青口 $198因為空運黎嘅關係好新鮮每一隻都果腹住濃郁嘅蕃茄茄汁🥫食落仲有微微酒香味 🍷🍔CRUNCHY CHICKEEN BURGER 脆雞腿漢堡 $98用手造竹炭麵包,所以味道比較特別,甜甜地脆雞炸到啱
朋友要喺萬聖節之前離港
所以約好左,我哋提早一日係呢間球迷餐廳食西餐慶祝定萬聖節🎃

喺北角地鐵站行過去呢個小巷好快到
條巷入邊嘅食店都好似隱世餐廳咁~

Villa villa 門面都幾大有兩個舖位~
門口仲有個靚靚蛋糕櫃😍

入面就用咗好多球衣去佈置,連店員都係着住球衣迎接客人架!

🫧🫧Yogurt drinks 分子泡沫乳酸 🫧🫧
😍外表好fancy,適合晒充滿少女心嘅客人~
飲落好Refreshing 🌈
行完入嚟飲呢杯啱啱好解渴

🍓🍋Fruit Tea水果茶🫐 $68
水果茶好香清甜!
有火龍果、藍莓、紅莓、士多啤梨、檸檬🥰
份量一啲都唔少~飯前/後果一流!

因為空運黎嘅關係好新鮮
每一隻都果腹住濃郁嘅蕃茄茄汁🥫
食落仲有微微酒香味 🍷

用手造竹炭麵包,所以味道比較特別,甜甜地
脆雞炸到啱啱好~好多汁好Juicy
溫度啱啱好

🍟Sautéed French fries with duck egg yolk 黃金炒薯條
濃濃嘅鹹蛋黃包住每條薯條~鹹蛋黃嘅咸香加埋外脆內軟嘅薯條真係好正
難怪個個食評同埋朋友都係大力推薦!👍👍👍

雖然正餐已經食到好滿足,但係點都要食啲甜品先有圓滿☺️
當晚用餐時好可惜三款批已經冇晒啦🥹
(因為偷聽到隔籬枱詢問度好高!)
店員就推介咗我哋食呢兩款蛋糕:

🍰Creme Brulee Cheesecake法式燉蛋芝士餅 $42
入邊軟心質地,仲有用雲呢拿籽😍
唔會太甜太漏

🍫Tripte Chocolate (France) 法國三重朱古力蛋糕 $48
一上枱已經心心眼啦!因為我地都係朱古力控
特濃朱古力醬包住朱古力慕絲
甜度啱啱好❤️

P.S. 店員真係好Nice~即使坐滿客好忙
都仲係笑容滿面、態度殷勤
同埋推介我哋食嘅蛋糕都即刻出單幫我哋留起!
仲有店員同啲客人關係都好好 傾咗好耐計!
☮️呢個係最大最大嘅加分位!
~啲蛋糕仲可以打印相片,幫人慶祝~
當晚都有人係慶祝生日嚟㗎! 📸

小店真係唔容易~仲要去到第八個年頭!
要好好支持吓~!
下次都會再嚟啊~

• 黃金炒薯條
  • 皇牌法國朱古力蛋糕
  • 水果茶
  • 玫瑰花乳酸特飲
  • 法式燉蛋芝士餅
2024-10-28 150 浏览
經朋友推介今晚去左一間北角區的餐廳,北角呢條後街我從來未踏足過的,原來都有不少食肆。餐廳環境比較昏暗浪漫,掛滿不少裝飾。餐湯麵包點完嘢食,就有免費餐湯麵包跟單上,特別推介墨魚汁香草麵包,作為麵包好鬆軟,可能加了墨魚汁味道特別。沙律配煙三文魚牛油果不過不失,如果沙律菜可再新鮮啲就最好了。一口和牛雖然未去到入口即溶,但唔會太韌,份量足。蝦餅店員說是自家製,好有誠意,蝦餅食落鬆化,也有蝦的粒粒口感。帶子意大利飯雖然賣相比較顏色比較單一,但係搵到有五粒帶子,好有誠意。Tiramisu也是自家制的,口感唔錯,甜品仲有20% discount 添。
餐廳環境比較昏暗浪漫,掛滿不少裝飾。

沙律配煙三文魚牛油果
不過不失,如果沙律菜可再新鮮啲就最好了。
沙律配煙三文魚牛油果
一口和牛
雖然未去到入口即溶,但唔會太韌,份量足。
一口和牛
蝦餅
店員說是自家製,好有誠意,蝦餅食落鬆化,也有蝦的粒粒口感。
蝦餅
帶子意大利飯
雖然賣相比較顏色比較單一,但係搵到有五粒帶子,好有誠意。
Tiramisu
Tiramisu

2024-10-17
2024-10-21 208 浏览
今日同朋友去北角搵食,搵到間裝飾好靚有足球氣氛嘅西餐✨keep住見到有人入嚟食,入去見到有$398二人餐超級抵食,有前菜、main dish、小食超飽肚🌟🥗健怡沙律有煙三文魚同牛油果,沙律菜幾新鮮,份量都幾大。🍕雙重芝士薄餅墨魚汁餅底薄餅加上自選餡料西班牙辣肉腸😎餅底唔係太脆但加上勁多芝士拉絲好惹味。🍖美國極黑豬意大利飯半肥瘦極黑豬粒配黑松露忌廉汁有咬口嘅意大利飯,超足料。🍟黃金炸薯條加錢轉嘅味因為呢度嘅黃金炸薯條好出名!每條薯條都有咸蛋黃粉包住,外脆內軟,食咗好多條。🍰皇牌法國朱古力蛋糕最後加咗錢要蛋糕有8折,好濃朱古力味不過略嫌有啲甜。🍇巨峰乳酸叫嘢飲都有8折叫咗杯打卡份子巨峰乳酸,有勁大個泡泡影相,不過好易溶所以打卡要快。

🥗健怡沙律
有煙三文魚同牛油果,沙律菜幾新鮮,份量都幾大。

🍕雙重芝士薄餅

🍖美國極黑豬意大利飯
半肥瘦極黑豬粒配黑松露忌廉汁有咬口嘅意大利飯,超足料。

🍟黃金炸薯條

🍰皇牌法國朱古力蛋糕
最後加咗錢要蛋糕有8折,好濃朱古力味不過略嫌有啲甜。

🍇巨峰乳酸
落雨天約咗朋友喺北角食飯,想搵間飲吓啤酒食吓西餐嘅餐廳,朋友揀左Villa Villa,入到舖頭就知道老闆係熱愛足球嘅粉絲,好有西班牙嘅感覺。我哋單點咗幾樣嘢,首先嗌咗個蘑菇湯,配墨汁麵包,味道不錯,墨汁麵包冇搶到蘑菇湯嘅濃味,配搭起來啱啱好。第二嗌咗餐廳新推出墨汁pizza,我哋揀咗三款配料,有煙三文魚,辣肉腸加芝士,厚薄適中,感覺到係新鮮焗出嚟嘅薄餅。之後嗌咗明太子鮮蝦意粉,材料好充足,有四五隻大蝦,而且明太子好多,整體意粉味道中上!另外我哋仲叫咗個燒牛舌同燒羊扒配啤酒,燒牛舌好嫩滑,燒牛扒好多汁,兩個燒嘅熟度都啱啱好,唔會乾身,好適合我同朋友一班人喺度飲酒吹水!
2024-09-23
2024-10-14 213 浏览
之前同老公試過呢間餐廳嘅菜式非常高質,同朋友好耐冇見,咁啱朋友住附近一於同朋友去嘆吓。餐廳地方闊落,牆上有好多得意嘅繪圖,仲有好多球衣掛飾,打卡一流👍🏻睇manu見到餐廳有一個八周年優惠套餐,啲食物好似幾正同埋幾抵食,一於試吓,另外朋友推介黃金炒薯條,佢老公之前同佢專登嚟食,當然要試吓👍🏻水果茶(走甜):味道好清新,勁多水果,有草莓、芒果、菠蘿等等配埋茶底,淡淡既水果清甜,解渴一流👍🏻健怡沙律(配煙三文魚、牛油果):沙律菜好新鮮,又甜又爽脆,配上酸酸甜甜嘅沙律汁夠晒開胃👍🏻煙三文魚油脂豐富,淡淡嘅鹹香味配埋沙律一齊食好正,仲有牛油果好靚,夠晒Creamy👍🏻芝麻雞翼:雞翼外皮脆,內裏充滿肉汁,而且夠晒入味,配埋面頭嘅芝麻好香黃金炒薯條:香濃嘅鹹蛋黃均勻地包住每條薯條,而且外脆內嫩,鹹蛋黃嘅香配埋薯條勁正👍🏻唔怪得朋友熱烈推介😆雙重芝士薄餅(煙三文魚+墨魚汁餅底)薄餅屬於手製薄餅,外脆內煙靭,而且有淡淡的墨魚汁香,配料有鹹香嘅煙三文魚配同埋雙重香濃芝士,味道勁夾勁好食👍🏻美國極黑豬意大利飯配黑松露忌廉汁:意大利飯嘅醬汁超香濃,黑松露忌廉汁勁香,意大利飯軟硬適中,而且吸收晒黑松露忌廉汁嘅精

水果茶(走甜):
健怡沙律(配煙三文魚、牛油果):
芝麻雞翼:
雞翼外皮脆,內裏充滿肉汁,而且夠晒入味,配埋面頭嘅芝麻好香
黃金炒薯條:
雙重芝士薄餅(煙三文魚+墨魚汁餅底)
美國極黑豬意大利飯配黑松露忌廉汁:
意大利飯嘅醬汁超香濃,黑松露忌廉汁勁香,意大利飯軟硬適中,而且吸收晒黑松露忌廉汁嘅精華,極黑豬香而且有肉汁,配意大利飯很夾👍🏻
今次已經食到好飽,所以試唔到佢嘅甜品,睇餐牌都有好多特色嘅嘅甜品,下次都想再試吓😬
2024-09-16 344 浏览
約親北角食飯,十次起碼有八次都係食依間🤣真係食極都唔會厭黃金炒薯條依個招牌黃金炒薯條次次都係必叫🤣外脆內嫩,條條薯條的都有蛋黃包著🧐金黃色澤睇落十分之吸引🤩每一啖咬落去,成個口都充滿著蛋黃既咸香之余,又感受到薯條既香脆,味道更上一層樓😘黑松露意大利飯黑松露意大利飯超香黑松露味😘意大利飯煮得岩岩好,米粒粒粒分明,配上濃郁既黑松露香氣,又係停唔到口🤣每啖飯都有陣陣黑松露香氣,同米飯完美結合,好快就清左盤🤣雙重芝士菠蘿薄餅跟著仲叫左個雙重芝士菠蘿薄餅,薄餅既底部做左薄脆,香口又唔會太濟,雙重芝士超香濃,而且夾埋菠蘿清甜既口感,形成了好有趣既口味🤣岩晒平時鐘意菠蘿pizza既朋友仔玫瑰花乳酸特飲最後叫左杯玫瑰花乳酸特飲,這款飲品不單睇得,用左份子料理整成既玫瑰味泡泡,而且味道都相當清新。淡淡玫瑰香氣伴隨著微酸的乳酸,感覺清爽可口,非常適合搭配這些豐富的菜式。總的來說,今次都係一如既往咁滿意,每一道菜都好好食😋無論是小食還是主菜,都唔會失望,次次都係捧著個肚走🤣下次有機會,一定會再黎食
約親北角食飯,十次起碼有八次都係食依間🤣真係食極都唔會厭

黃金炒薯條

黑松露意大利飯

雙重芝士菠蘿薄餅

玫瑰花乳酸特飲

2024-08-23 355 浏览
這天下午難得有事要到平時甚少去的北角, 就搜尋一下附近美食, 找到這間評價很高的餐廳, 立即訂位.餐廳牆上掛了幾件球衣, 還以為是看足球比賽的餐廳, 但有沒看到有大電視, 詢問下得知原來是足球迷⚽聚集的餐廳, 食物方面,二人套餐👫黑松露蘑菇忌廉湯🥣味道香濃, 有蘑菇粒粒, 口感順滑自家製意式香草包🌿🍞非常特別的全黑色麵包, 入口是暖暖的, 口感軟綿綿, 原來是以墨魚汁製成, 再加上香草, 絕對是純天然無添加雙重芝士薄餅配煙三文魚🍕上桌時已散發出陣陣香味, 薄餅的餅底也是用上了墨魚汁製成, 帶點外脆內軟的感覺, 薄得來不會乾及硬, 餅面鋪滿兩款芝士, 以及顏色奪目的煙三文魚, 餅邊還有一些味道酸酸的茄醬, 令平時不太吃餅邊的我們也忍不住吃清光😋香煎澳洲羊架2支🐐肉質香嫩而不帶羶味芝麻雞翼4隻🍗外皮炸得香脆, 肉質嫩滑, 有點邪惡, 但又美味得令人難以抗拒水果茶 $68🍹很豐富的水果茶, 有火龍果、藍莓🫐、椰果、檸檬🍋法國三重朱古力蛋糕🍫🍰 $48外層為特濃朱古力醬, 包著裏面的朱古力慕絲, 店員端上時提我們要內外一起吃, 因為外層較甜, 的確這樣吃起上來甜度恰到好處, 這蛋糕但無論賣相、

二人套餐👫
黑松露蘑菇忌廉湯🥣
味道香濃, 有蘑菇粒粒, 口感順滑

自家製意式香草包🌿🍞

雙重芝士薄餅配煙三文魚🍕

香煎澳洲羊架2支🐐
肉質香嫩而不帶羶味

芝麻雞翼4隻🍗

水果茶 $68🍹
很豐富的水果茶, 有火龍果、藍莓🫐、椰果、檸檬🍋

法國三重朱古力蛋糕🍫🍰 $48
外層為特濃朱古力醬, 包著裏面的朱古力慕絲, 店員端上時提我們要內外一起吃, 因為外層較甜, 的確這樣吃起上來甜度恰到好處, 這蛋糕但無論賣相、味道、及口感完全可以媲美頂級酒店😋

在這裏用餐完全是一大享受, 食物及服務質素都很好, 性價比極高👍😋
2024-08-13 341 浏览
墨魚汁天地Villa Villa 以自家製墨魚汁薄餅、麵包等為主打賣點,還有不少美味食物,成為小巷之中的美食聚腳點。******************************Villa Villa 位於北角一條小巷之內,附近全部都是食店,但其入座率甚高,就已經證明其吸引力有多高。餐廳地方不算太大,但座位坐得舒適。餐牌主打套餐,其次以薄餅、漢堡、小食和蛋糕,都以特別款式為主,以便配上酒類飲品共享,除了酒類飲品,一般餐茶、咖啡,還有乳酪特飲供應。不用煩愁,套餐是最方便食客選菜,期間限定都好實惠,所以決定要這個2人餐 HKD398/2人。龍蝦湯配墨魚汁餐包,餐湯和餐包都有鮮甜味,餐包口感軟綿,吃上已經很開胃。散點小食,鵝肝多士 HKD58,用上墨魚汁麵包,把煎好鵝肝放上去,鵝肝油脂被墨魚汁包吸收,鵝肝入口即溶口感,讓人吃得滿足。黃金炒薯條,用上咸蛋黃炒成薯條,咸蛋黃惹味,難怪每枱都要來一客。雙重芝士Pizza,加配帕爾馬火腿,用上墨魚汁薄餅底,餅低非常薄,吃上口非常香脆。雙重芝士再加配帕爾馬火腿,咸香味滿滿,讓人吃得津津有味。香煎澳洲羊架2件,以7成熟羊架肉汁不少,最重要沒有羊羶味,確實不
墨魚汁天地

香煎澳洲羊架2件,以7成熟羊架肉汁不少,最重要沒有羊羶味,確實不錯。

現正週年紀念,第一杯飲品8折,第2柸飲品7折,套餐不包飲品,如此優惠,不能錯過。水果茶 HKD68,茶中加入不少水果,所以才帶點水果香,如此大杯,非常抵飲。

荔枝乳酪特飲 HKD38,單量賣相非常吸,粉紅色乳酪特飲,加上泡沫製手球在飲品之上,相信女仕一定喜歡,喝上口又𣎴會得甜,絕對是一杯飲得又睇得的飲品。

• 黃荔枝玫瑰茶
  • 香煎澳洲羊架
  • 黃金炒薯條
  • 雙重芝士薄餅
  • 鵝肝多士
2024-08-10 316 浏览
早排收工突然同個同事興起就一齊食埋夜晚,所以就搵間企理餐廳一齊食。我同同事揀咗Villa Villa,佢哋喺北角嘅位置真係方便啊!入到去,侍應哥哥就好快手帶我地坐低,好好咁同我地推介下餐廳食物,我地廢事諗就叫咗個2人餐食。我地飲咗一碗黑松露蘑菇忌廉湯,濃郁香滑,令人回味無窮。然後上嚟就有鵝肝多士,鵝肝香濃,配上脆脆多士,絕對係美味絕頂。接著就係一份低溫慢煮美國特級肉眼,肉質鮮嫩多汁,一定令人驚艷。唔好忘記試下佢哋嘅西班牙辣肉腸雙重芝士薄餅,香辣濃郁,加上芝士嘅濃郁滋味,絕對係一個美味的選擇!最後,甜點就有一件蛋糕,濃郁香甜,完美結束一頓美食之旅。Villa Villa喺北角嘅位置,提供嘅菜式多元豐富,每樣嘢都好吸引人,一定值得一試!

2024-08-07 228 浏览
呢間之前食過一次覺得好好食 好有驚喜 所以近排再encore😚晚市套餐 $398👅忌廉蘑菇湯+自家製意式香草包忌廉蘑菇湯幾creamy😋飲落有好多蘑菇粒粒 口感唔錯 幾順滑👅雙重芝士煙三文魚Pizza呢個好推薦大家一試😍佢嘅pizza係薄皮 咬落脆脆地 芝士好正 食到芝士粒 再配埋煙三文魚一齊食 好夾 好邪惡🤤👅美國極黑豬配黑松露意大利飯意大利飯黑松露味都算出 飯質亦都唔會煮得好淋😆美國極黑豬都唔鞋 撈埋一齊食幾好食👅芝麻雞翼(4隻)炸得夠香脆😙👅法國三重朱古力蛋糕 $48呢個好味 朱古力味夠濃郁🤩亦都唔會好甜 👅法式燉蛋芝士餅 $48呢個食落幾得意🤓味道真係似焦糖燉蛋嘅燉蛋 👅藍莓輕乳酪 $42食落比較清新 唔會好滯總括嚟講 呢間西餐廳都係好高質 性價比好高 大家一定要嚟呢度試吓🥰

晚市套餐 $398

👅忌廉蘑菇湯+自家製意式香草包

👅雙重芝士煙三文魚Pizza

👅美國極黑豬配黑松露意大利飯

👅芝麻雞翼(4隻)
炸得夠香脆😙

👅法國三重朱古力蛋糕 $48