2024-10-27 190 浏览
食過幾次,覺得質素都維持得唔錯。不過有一樣野就唔係好滿意嘅。。。佢平日有set lunch,之後加咗禮拜六日lunch menu,但係夜晚時段照會show呢個特價menu出嚟,咁夜晚經過見到個價錢覺得ok就入咗去,點知原來出面塊大電視show嘅menu係冇嘅,又唔好意思走人,局住食咗餐貴嘅晚餐。呢個位真係令人有bad feeling。。。食物方面,啲魚算係咁啦,雖然俾得呢個價錢我會expect啲魚再少啲筋,某幾隻魚好似食緊街市買嘅魚咁冇魚生應有嘅鮮味飲品就唔錯嘅
食過幾次,覺得質素都維持得唔錯。
不過有一樣野就唔係好滿意嘅。。。
飲品就唔錯嘅
2024-10-26
2024-10-02 609 浏览
今日(2-10-2024 Wed)同女同事PM食晏,我哋揀咗呢間,我哋嚟到啱啱有一組客人入去坐最後嗰張枱,我哋就唯有等。喺等嘅時候就睇定menu,冇耐就有位,我哋要咗:跟餐嘅熱雪梨蜜,呢個我哋食完嘢至飲,都仍熱,而甜度啱啱好,唔錯。4分PM要$62.00嘅照燒雞扒半熟玉子丼,睇見飯量唔少,佢俾嘅雞扒我食,味道唔錯,雞扒又juicy同滑。5分我要$65.00嘅地雞糰子咖哩稻庭烏冬見到烏冬份量唔多,地雞糰子有兩串共六粒,食落,有炸過,但內裡比較嚡;烏冬滑,咖哩辣咗少少但接受到。3.33分環境:雖然係細舖,但座位距離合適。抵食係2.7分

喺等嘅時候就睇定menu,
冇耐就有位,我哋要咗:

跟餐嘅熱雪梨蜜,
熱雪梨蜜
呢個我哋食完嘢至飲,都仍熱,而甜度啱啱好,唔錯。
4分

PM要$62.00嘅照燒雞扒半熟玉子丼,
照燒雞扒半熟玉子丼
5分

我要$65.00嘅地雞糰子咖哩稻庭烏冬
地雞糰子咖哩稻庭烏冬
地雞糰子
烏冬滑,咖哩辣咗少少但接受到。
3.33分

環境:
雖然係細舖,但座位距離合適。

抵食係2.7分
2024-10-02
$63.5 (午餐)
熱雪梨蜜
照燒雞扒半熟玉子丼
2024-09-02 749 浏览
位於屯馬線石門站旁邊的商場內的日式小店,我都係咁啱路過,真係超出我想像呀…,精緻美味的食物,無得彈彈彈。滿滿美麗的甜品,讚讚讚。價錢係一啲都唔貴㗎。真係一定要支持小店呀…。加油Yatai Plus
2024-08-08 633 浏览
鋪頭細細間但生意都幾好,平日都要等位,野食方面,個刺身飯90幾蚊離講幾足料,d刺身食落都幾新鮮,另一個豚肉丼飯蛋黃加埋d飯、醬汁同肉係好滑好香,杯野飲都幾重牛油果味,值得一試

2024-07-14 926 浏览
店面雖然細,但坐得幾闊落👍🏿食物大部分都幾好食三文魚刺身新鮮,6塊厚切清酒煮蜆真係有輕輕嘅酒味,幾好食鰻魚飯非常出色,食落唔會滯,又好大條,有驚喜唯獨鯖魚差咁少少,但係可接受
店面雖然細,但坐得幾闊落👍🏿
食物大部分都幾好食
三文魚刺身新鮮,6塊厚切
三文魚刺身

清酒煮蜆真係有輕輕嘅酒味,幾好食
鰻魚飯非常出色,食落唔會滯,又好大條,有驚喜
鰻魚飯

唯獨鯖魚差咁少少,但係可接受
三文魚刺身
鰻魚飯
今次我地去咗石門按摩之後,去咗日式餐廳Yatai Plus醫肚。雖然舖仔細細,但都坐得舒服。見門口貼左唔少甜品舖頭,但實在太肚餓喇,所以今次主攻煮食先。見到有main menu 同二人餐menu,二人餐主要嘅食物係main menu 都搵唔到,所以今次決定試吓個「春の祭套餐」,盛惠$438。(‼️重點係,後來諗住上openrice寫review嘅時候,發現 原來可以預定二人餐,book枱有優惠之外,二人餐都平啲,😿😹$372,大家唔好重蹈覆轍喇~)ᗦ↞◃ ….….. ᗦ↞◃ ….….. ᗦ↞◃ ……… ᗦ↞◃ ………✨1) 百香果•檸檬春日特飲呢杯特飲真係超級清新!百香果嘅酸甜味同檸檬嘅清香完美結合,飲落去好解渴,仲有一啲小小嘅氣泡,令整體口感更豐富。(不過我見menu 上面有其他特飲,哩款就普普通通,不過不失。)✨2) 花の盛(三文魚、吞拿魚、帆立貝、鯛魚)呢個刺身拼盤真係無得輸,擺盤超靚,魚生新鮮!✨3) 他他吉列廣島蠔廣島蠔炸得金黃香脆,外層脆口但內裡嫩滑,完全唔乾,仲保留住蠔嘅鮮味。配埋他他醬一齊食,夾!酸甜得宜!(喵女決定用quota食嘅炸嘢)✨4) 蒜香牛肉茄子呢道菜真係出乎

✨1) 百香果•檸檬春日特飲

✨2) 花の盛(三文魚、吞拿魚、帆立貝、鯛魚)

呢個刺身拼盤真係無得輸,擺盤超靚,魚生新鮮!

✨3) 他他吉列廣島蠔

✨4) 蒜香牛肉茄子

呢道菜真係出乎意料!本身以為會好細碟,點知唔算細,牛肉嫩滑入味,茄子煮到啱啱好,吸晒蒜香同牛肉汁,入口即溶。

✨5) 海鮮鍋

海鮮鍋材料豐富,有蝦、有蜆,最估佢唔到係有鮮魚片,配埋白飯一齊食,真係暖胃暖心,好正!

✨6) 迷你豚角丼

二人餐上菜次序似去飲,最後先上飯,已經好飽,但size大概係屋企飯碗,上面有幾塊好香嘅豚角,之前有主要係蛋白質,所以都係食曬!豚肉煮得好入味,肉質嫩滑,肥瘦相間,唔會覺得太油膩。配埋壽司飯一齊食。適合唔係好餓嘅時候食~

✨7) MÖVENPICK®雪糕

食完正餐再嚟一球MÖVENPICK®雪糕,真係完美嘅ending。

😻吸喵指數:8
/10

🤍日式小店
🤍豐富二人餐

📍Yatai Plus
地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓150號舖

#hkfoodie #HongKong #homekong #hongkongfoodie #美食
2024-05-31 891 浏览
📍Yatai Plus (沙田)沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓150號舖石門高質日式小店,裝修是日式木系,坐得舒服,主打日式料理丼飯,也有烏冬,刺身,甜品等,芭菲好吸引☁️廣島蠔生薑燒$88有五大隻廣島蠔,表面炸過,配料有香蔥加茄子,好豐富☁️炙燒三文魚冷烏冬(青芥末沙律汁)$85擺盤精緻,六片三文魚,有青瓜,番茄仔,材料新鮮表面炙燒過,烏冬已放入沙律汁,少少芥未味,我認為吾夠多,所以另外再加。天氣熱辣辣,呢個好岩食☁️芒果芭菲$58(瑞士朱古力MOVENPICK®)芭菲好好食,雪糕用上movenpick ,好大球,另外有芒果,脆片,啫喱等,大滿足#石門#石門美食#香港#hongkong#hkfood#hkfoodie#食好西#相機食先#手機食先#香港好去處#週末好去處#情侶好去處#閨蜜好去處#cafe#coffee#咖啡店#輕食#甜品#日式#廣島蠔#芒果#烏冬#三文魚#icecream #dessert #芭菲#drinks #tea #慢活#eating_and_working_in_h_石門
📍Yatai Plus (沙田)
沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓150號舖

石門高質日式小店,裝修是日式木系,坐得舒服,主打日式料理丼飯,也有烏冬,刺身甜品等,芭菲好吸引
炙燒三文魚冷烏冬

廣島蠔生薑燒

☁️廣島蠔生薑燒$88
有五大隻廣島蠔,表面炸過,配料有香蔥加茄子,好豐富

☁️炙燒三文魚冷烏冬
(青芥末沙律汁)$85

☁️芒果芭菲$58
(瑞士朱古力MOVENPICK®)

#石門#石門美食
#drinks #tea #慢活
#eating_and_working_in_h_石門
炙燒三文魚冷烏冬
2024-04-27 641 浏览
這邊少有好味日本嘢。驚喜日本餐廳,用料靚,豚肉飯好品,檸蜜有心思加薄荷葉。有炒雜菜非常好,不是每一間日本餐廳也有。性價比高,值得支持。不過甜品不是lunch time也供應,有點可惜下次好想試吓佢嘅日本廣島蠔鍋物。如果有埋好飲咖啡更好
不過甜品不是lunch time也供應,有點可惜
下次好想試吓佢嘅日本廣島蠔鍋物。
如果有埋好飲咖啡更好
薄荷檸蜜
薄荷檸蜜
2024-04-24 706 浏览
朋友帶完小朋友上興趣班,嚟到京瑞廣場嘅 Yatai Plus,午市都多人呢,我哋係門口都等咗一陣,過嚟食飯嘅朋友,就要早少少嚟搵位啦。我哋叫咗兩份主食,可以再加錢轉套餐跟湯或者飲品,除咗日本料理,餐牌仲有芭菲、牛角窩夫、特色飲品。兩個人都係$200 左右,好抵食呀😋✨赤の丼丼飯材料有赤海蝦、三文魚、吞拿魚同吞拿魚腩蓉,刺身厚身肥美,仲有兩塊玉子係面,望落色澤好靚,刺身新鮮之外,仲有好香魚油香味!✨廣島蠔土手鍋另一份主食喺廣島蠔土手鍋,湯底味道濃稠,配料豐富,有菇類、豆腐、洋蔥等等。廣島蠔質鮮甜嫩滑,仲有彈牙同甘甜嘅味道,豐富好味🤤
✨赤の丼
✨廣島蠔土手鍋
午餐
2024-04-03 563 浏览
識睇既當然唔會睇正評啦,你懂的。我就揀負評睇。見有人寫魚係腥既,心中一沉,係有擔心既,但今日真係想食刺身飯,本著試伏心態幫襯左。去到舖頭滿座,當時未夠一點,仲有人等緊位,生意算唔錯。我就決定外賣自取。叫左個午餐魚座丼,連一支凍綠茶$98。我呢個就無腥味既,正常貨色,無問題,真係想食可以一戰,但就絕對唔會掛住。三文魚正常、油甘魚弱左少少但都係正常水平,個飯硬左少少同無乜醋味,但可以接受。支凍綠茶就最好。以性價比黎講我認為就略貴,同樣價錢既刺身丼餐有更好選擇,不過就好似附近無,咁就無辦法。
識睇既當然唔會睇正評啦,你懂的。我就揀負評睇。

叫左個午餐魚座丼,連一支凍綠茶$98。

2024-04-03
10 分钟 (外卖自取)
2024-03-21 1052 浏览
朋友好有心思帶左我去石門搵嘢食,佢簡左間日式小店🤓👍🏻 小店環境簡潔,坐位唔算好多。· - - · - - · - - ·🔸 五極丼 $128赤海蝦|三文魚|鯛魚|帆立貝|松葉蟹爪|玉子🔹香蔥牛肉卷 $48🔸雞肉軟骨餃子 $35🔹牛肉壽喜燒鍋 $88🔸野莓牛角窩夫 $68Dreyer's®香烤杏仁 Toasted Almond🔹雪の玉 $32荔枝|雪梨|愛玉🔸黄の玉 $38芒果|金柚|愛玉· - - · - - · - - ·🍱五極丼 - 材料豐富,擺盤又靚,刺身新鮮!但蟹爪一般,細隻左啲,同有啲海水味🫔 香蔥牛肉卷- 勁多蔥 我好鐘意👍🏻👍🏻 牛肉夠淋夠多汁🥟雞肉軟骨餃子 - 外皮唔脆,但因為入面有雞軟骨,所以口感OK🍲牛肉壽喜燒鍋 - 啲娃娃菜同冬菇好入味,牛肉撈埋蛋汁唔錯, 但我覺得啲牛肉有啲靭🙈🧇野莓牛角窩夫配杏仁味雪糕🏅 - 呢個窩夫超級好食😋 個窩夫夠熱夠脆! 啲水果配埋朱古力脆脆🍓甜酸甜酸咁好配合!同埋我中意杏仁味雪糕🍦 (極力爭取叫朋友揀杏仁味雪糕😌)🍹雪の玉 |黄の玉飲品方面,同朋友傾計💬 飲品好重要、覺得都幾好飲又解渴,有啲愛玉啫喱係底幾得意· - - · - -

🔸 五極丼 $128
荔枝|雪梨|愛玉
🔸黄の玉 $38
芒果|金柚|愛玉
· - - · - - · - - ·

🍱五極丼 - 材料豐富,擺盤又靚,刺身新鮮!
但蟹爪一般,細隻左啲,同有啲海水味

🫔 香蔥牛肉卷- 勁多蔥 我好鐘意👍🏻👍🏻 牛肉夠淋夠多汁

#foodiedesu沙田
#foodiedesu日式
2024-03-15
  • 野莓牛角窩夫配杏仁味雪糕
京瑞廣場唔少隱世美食,猶如另一個葵廣/旺中🤫咁啱要去沙田附近交收,專程嚟拜訪一下的確唔少小店,好多都好吸引想試因為未食午飯,見呢間餐廳多人等應該唔錯就去試吓有lunch set,主要食刺身飯、日式丼飯、湯烏冬等▶️ 赤の丼 ($85)一碗有齊赤海蝦、三文魚、吞拿魚、吞拿魚腩蓉、玉子蛋整體刺身唔錯,赤海蝦黏黏地🦐吞拿魚唔腥,三文魚肥美🐟吞拿魚腩蓉入口即溶另外有蔥絲、wasabi調味玉子蛋偏甜,口感一層層壽司飯質好食🍚帶有醋米味道▶️ 花の戀丼 ($72)真係成個花之戀配搭!面頭超多三文魚刺身,另外有爆多粒粒蟹籽同沙律醬😋▶️ 櫻花蝦燒茄子 ($38)估唔到咁大份設有三款口味: 香蔥、櫻花蝦、木魚絲鍾意佢茄子夠腍夠熟🍆完全朔晒醬汁,唔辛口三隻味都好惹味又好夾香蔥嗰個似章魚燒;木魚絲嗰個似大阪燒🤣用嚟餸壽司飯食都唔錯👍🏻推介叫一份作小食!▶️ 荔枝乳酸梳打 (+$18)朋友揀嘅特飲,話好清新解渴仲真係飲到乳酪味道面頭亦有真荔枝肉-雖然感覺港式化咗,但食物味道好唔錯刺身尚算新鮮,尤其鍾意燒茄子💜舖頭環境比較細,座位少,lunch time多人要等位服務還好啦,落單上菜快手,俾人感覺匆忙啲性價比唔錯,不
京瑞廣場唔少隱世美食,猶如另一個葵廣/旺中🤫
咁啱要去沙田附近交收,專程嚟拜訪一下
的確唔少小店,好多都好吸引想試
因為未食午飯,見呢間餐廳多人等應該唔錯就去試吓
有lunch set,主要食刺身飯、日式丼飯、湯烏冬等

▶️ 赤の丼 ($85)
一碗有齊赤海蝦、三文魚、吞拿魚、吞拿魚腩蓉、玉子蛋

另外有蔥絲、wasabi調味
玉子蛋偏甜,口感一層層
壽司飯質好食🍚帶有醋米味道
赤の丼

▶️ 花の戀丼 ($72)
真係成個花之戀配搭!
面頭超多三文魚刺身,另外有爆多粒粒蟹籽同沙律醬😋
花の戀丼

▶️ 櫻花蝦燒茄子 ($38)
估唔到咁大份
設有三款口味: 香蔥、櫻花蝦、木魚絲
鍾意佢茄子夠腍夠熟🍆完全朔晒醬汁,唔辛口
三隻味都好惹味又好夾
香蔥嗰個似章魚燒;木魚絲嗰個似大阪燒🤣
用嚟餸壽司飯食都唔錯👍🏻
推介叫一份作小食!
櫻花蝦燒茄子

▶️ 荔枝乳酸梳打 (+$18)
朋友揀嘅特飲,話好清新解渴
仲真係飲到乳酪味道
面頭亦有真荔枝肉

雖然感覺港式化咗,但食物味道好唔錯
刺身尚算新鮮,尤其鍾意燒茄子💜

舖頭環境比較細,座位少,lunch time多人要等位

服務還好啦,落單上菜快手,俾人感覺匆忙啲
性價比唔錯,不設加一,平均$100/人食到一碗足份量嘅刺身丼加飲品
另外仲出名芭菲杯同croffle,大家有機會可以嚟試吓!
櫻花蝦燒茄子
2024-03-20 421 浏览
Yatai Plus餐廳位於新界沙田石門安群街3號京瑞廣場一期一樓,餐廳主打壽司刺身日本菜,有芭菲,牛角窩夫甜品和特色飲品供應,餐廳裝修設計簡約以木系為主調.服務員招呼殷勤走禮。花之戀丼(三文魚飛魚籽)配有玉子和青瓜,新鮮肥美的三文魚食落鮮甜嫩滑,飛魚子食落有卜卜口感,青瓜爽口清甜.還有一小碟酸薑,套餐包一杯特飲蜂蜜檸檬。滑蛋鰻魚丼配有蔥花,鮮菇和玉子鋪滿整個丼,鰻魚燒得焦香,魚肉嫩滑入口溶化,套餐包一杯特飲百香果綠茶。土咗豆腐配有木魚和紫菜.豆腐外皮焦脆,內裏超嫩滑,值得推介。餐廳現時做緊優惠,逢星期六日及公眾假期12:00-17:00惠顧刺身丼、丼飯、烏冬、特調飲品,即享$10折扣優惠#YataiPlus #石門美食 #香港日本菜 #新店速遞 #鍋物 #牛角包窩夫 #香港美食 #平民美食 #拍拖好去處 #HKEats #Croffle
Yatai Plus

花之戀丼(三文魚飛魚籽)

滑蛋鰻魚丼

土咗豆腐
配有木魚和紫菜.豆腐外皮焦脆,內裏超嫩滑,值得推介。

[ #沙田美食 #caloriefoodie沙田 ]• 𝚈𝚊𝚝𝚊𝚒 𝙿𝚕𝚞𝚜 •🐿🦦-作為沙田友有時都會去石門覓食👅有別於市中心集中連鎖食店 石門有更多小店✨而𝚈𝚊𝚝𝚊𝚒 𝙿𝚕𝚞𝚜就係最近新開 主打日式料理🇯🇵價錢相宜仲要免加一 而大部份魚生丼都係💰$100內 ​-🦐 炙燒北海丼 💰$92通常見到有炙燒選項 都會不自覺揀咗🤣因為覺得魚生炙燒過後 種魚油香好正呢個炙燒北海丼有赤蝦、三文魚腩、帆立貝另外仲有甜甜嘅玉子燒、大量蟹籽~ 好抵食-🐮 牛肉壽喜燒湯 💰$88雖則牛肉質素唔係腍身個種 但份量超多✨而且壽喜燒湯底味道甜甜地 令蔬菜食落都係甜配菜有娃娃菜、金菇等 另外仲有隻半生熟蛋額外+💰$20的話 可加配白飯及三文魚湯-🍓 草莓芭菲 💰$58甜品有芭菲或者牛角包窩夫揀 芭菲賣相更靚~配上𝙼𝚘̈𝚟𝚎𝚗𝚙𝚒𝚌𝚔雪糕 揀咗𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞口味咖啡嘅味道好濃 但唔知點解會有陣杏仁味😹芭菲配上新鮮士多啤梨、抹茶蕨餅、栗米脆脆等-🍠 熱紫薯拿鐵 💰$28味道偏甜 紫薯嘅味道點到即止😹-🍐 雪の玉💰$32👉🏻 荔枝、雪梨、愛玉飲前記得要先攪拌一下 有雪梨果肉食!!-📍 沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1
[ #沙田美食 #caloriefoodie沙田 ]

​-
🦐 炙燒北海丼 💰$92

通常見到有炙燒選項 都會不自覺揀咗🤣
因為覺得魚生炙燒過後 種魚油香好正
呢個炙燒北海丼有赤蝦、三文魚腩、帆立貝
另外仲有甜甜嘅玉子燒、大量蟹籽~ 好抵食
🐮 牛肉壽喜燒湯 💰$88

雖則牛肉質素唔係腍身個種 但份量超多✨
而且壽喜燒湯底味道甜甜地 令蔬菜食落都係甜
配菜有娃娃菜、金菇等 另外仲有隻半生熟蛋
額外+💰$20的話 可加配白飯及三文魚湯
🍓 草莓芭菲 💰$58

甜品有芭菲或者牛角包窩夫揀 芭菲賣相更靚~
配上𝙼𝚘̈𝚟𝚎𝚗𝚙𝚒𝚌𝚔雪糕 揀咗𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞口味
咖啡嘅味道好濃 但唔知點解會有陣杏仁味😹
芭菲配上新鮮士多啤梨、抹茶蕨餅、栗米脆脆等
🍠 熱紫薯拿鐵 💰$28

味道偏甜 紫薯嘅味道點到即止😹
🍐 雪の玉💰$32

👉🏻 荔枝、雪梨、愛玉
飲前記得要先攪拌一下 有雪梨果肉食!!
📍 沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓150號舖
#caloriefoodie
講到沙田好去處,石門而家開咗好多各式各樣餐廳小店、遊戲玩樂嘅地方。今日去到呢間日式西餐,種類繁多,有刺身丼、丼飯、鍋物、烏冬、沙律、小食串、甜品、特飲。🦐🍣炙燒北海丼(赤海蝦、三文魚、帆立貝) $92Seared Hokkaido Sashimi Donburi~ 經過炙燒帆立貝、三文魚、赤海蝦,咬起來鮮嫩甜美。蟹籽搭配丼飯,甘甜沒有腥味。🍠🥛紫の心(紫薯、牛奶) $32Purple Sweet Potato Latte~ 一直喜歡吃紫薯,將紫薯和牛奶結合起來,香滑的牛奶、甜甜的紫薯,味道好夾好好飲。🍓🍨草莓芭菲 $58 Strawberry Parfait(自選MOVENPICK®雪糕 :我揀咗意大利芝士蛋糕 Tiramisu)、有新鮮士多啤梨、抹茶蕨餅、玉米片,用料豐富,可以同朋友開心share。

🦐🍣炙燒北海丼(赤海蝦、三文魚、帆立貝) $92

🍠🥛紫の心(紫薯、牛奶) $32