2024-10-23 90 浏览
因為在社交平台及 open rice都見到有提及這cafe. 而且讚它的Tiramisu 好味.今下午專誠來拜訪一下. 外觀裝修簡潔.優閒的感覺.燈光柔和.最喜歡它那大木枱.播着OK的音樂.當然要試下它的Tiramisu啦.及試下它的抹茶latte. Tiramisu 上面層cream 算好味的.夠濃咖啡味.不會太甜.size 不會太大件.可惜中間件cake 可能不夠新鮮.偏乾及不夠軟了一點.抹茶Latte 不錯. 夠濃味.有質感.奶滑也夠.這裡是可以坐一個下午.可惜我趕時間.要走.
外觀裝修簡潔.優閒的感覺.燈光柔和.最喜歡它那大木枱.
播着OK的音樂.

當然要試下它的Tiramisu啦.
及試下它的抹茶latte.

抹茶Latte 不錯. 夠濃味.有質感.奶滑也夠.

這裡是可以坐一個下午.
可惜我趕時間.要走.
2024-10-23
2024-09-08 626 浏览
zombie specialty coffee 🧟🧟‍♀️係未飲咖啡變zombie定飲左咖啡變zombie 😂必要食tiramisu cream 好軟滑❣️❣️❣️唔會太重咖啡味幸福感滿分🧟‍♀️🧟wake up zombie 酸酸地好醒神🎈有d 似cocktail 🙂有檸檬,伯爵茶中和嘅咖咖既苦味👾坐下慢活一下,wake up 一下🙌🙌🙌🙌letsgoeat#佐敦#cafe#cafehk#hongkongfood#hkfoodie#letsgoeat#hkgirl#girlhk#foodgathering#loveeating#coffee
zombie specialty coffee 🧟🧟‍♀️

幸福感滿分🧟‍♀️🧟

wake up zombie
酸酸地好醒神🎈
有d 似cocktail 🙂
有檸檬,伯爵茶中和嘅咖咖既苦味👾

坐下慢活一下,wake up 一下🙌🙌🙌🙌

• Homemade Tiramisu
2024-07-24 1381 浏览
佐敦搵cafe,見呢間好評多就試下~ 果然,食物咖啡氣氛都好正~ 冇嘢挑剔。嗌左Cappuccino同Spinach Pie,Cappuccino 味道+泡比例啱啱好,好味!Spinach Pie香+細但飽肚 正! 唯一唔好係空間比較細,本身諗住打耐啲書釘但都驚有更多客人就費事了 haha祝做勁啲~~
祝做勁啲~~
Spinach Pie and Cappuccino
Spinach Pie and Cappuccino
2024-06-20 1334 浏览
下午路過這間cafe,看到logo覺得很可愛,便進去了😂💫Wake Up Zombie $48名字改得很有趣,好奇是甚麼便點了🤣是第一次品嚐到的味道,帶點微酸,混合了咖啡、檸檬、伯爵茶和花的香味,非常清新,適合夏天享用🌞💫Yellow Summer $48其實就是lemonade🙂‍↕️不喝咖啡的可以點,好喝。💫Homemade Tiramisu $55Tiramisu是這間店的signature甜品,的確有驚喜!口感香滑柔軟,與一般tiramisu有別,質地較濕潤,濃濃的酒香和咖啡香,甜度適中,很好吃,推薦👍🏻總結就是一間用心、高質、好喝的咖啡店☕️推薦:🌟🌟🌟🌟🌟地址:Zombie Specialty Coffee (佐敦)佐敦官涌街9-13號地下1號舖
下午路過這間cafe,看到logo覺得很可愛,便進去了😂

💫Wake Up Zombie $48

💫Yellow Summer $48
其實就是lemonade🙂‍↕️不喝咖啡的可以點,好喝。

💫Homemade Tiramisu $55

總結就是一間用心、高質、好喝的咖啡店☕️

推薦:🌟🌟🌟🌟🌟
2024-06-12
  • Homemade Tiramisu
  • Wake up zombie
2024-03-18 1919 浏览
年初二想約朋友交收手信,難得找到新年期間營業的咖啡店,還可以在Openrice預訂座位11AM時候到店,已經有2-3枱客人。店員說我們可以隨便選座位,我和朋友便坐在了大餐枱角落的座位。除了咖啡外,Zombie還提供不同的簡食和甜品。選好食物和飲品後便可以到櫃枱付款落單。我和朋友先選了Matcha Dirty、Cappuccino和Chroizo Cheese Bagel。朋友的熱Cappuccino先來,拉花很漂亮我點的Matcha Dirty,玻璃杯很有質感。微苦甘香、抹茶味濃郁。配上牛奶,入口順滑。Chroizo Cheese Bagel烤熱了才上桌。Bagel的表層鋪了芝士,烤得香脆可口。Bagel裡層是芝心芝士的分量剛剛好,不會膩。和朋友一邊歎咖啡一邊閒聊,期間客人換了幾輪。店內的氣氛很舒適寧靜。喝完了一杯咖啡的我們決定多叫一杯,順便嚐嚐收獲很多好評的Tiramisu這次到朋友選Matcha Latte,她說抺茶味香濃第2杯我選了Flat White,咖啡香醇、順滑,Homemade Tiramisu名不虛傳。Tiramisu的質地不會過軟,微苦的可可粉和酒香配合幼滑的口感,很
年初二想約朋友交收手信,
難得找到新年期間營業的咖啡店,
還可以在Openrice預訂座位

11AM時候到店,已經有2-3枱客人。
店員說我們可以隨便選座位,
我和朋友便坐在了大餐枱角落的座位。

除了咖啡外,Zombie還提供不同的簡食和甜品
選好食物和飲品後便可以到櫃枱付款落單。
Cappuccino
朋友的熱Cappuccino先來,拉花很漂亮

Macha Dirty
我點的Matcha Dirty,玻璃杯很有質感。
微苦甘香、抹茶味濃郁。
配上牛奶,入口順滑。
Chroizo Cheese Bagel
Chroizo Cheese Bagel烤熱了才上桌。
Bagel的表層鋪了芝士,
烤得香脆可口。
Bagel裡層是芝心

芝士的分量剛剛好,不會膩。

和朋友一邊歎咖啡一邊閒聊,
期間客人換了幾輪。
店內的氣氛很舒適寧靜。
喝完了一杯咖啡的我們決定多叫一杯,
順便嚐嚐收獲很多好評的Tiramisu

Macha Latte
這次到朋友選Matcha Latte,
她說抺茶味香濃

Flat White
第2杯我選了Flat White,
咖啡香醇、順滑,
Homemade Tiramisu

Homemade Tiramisu名不虛傳。
Tiramisu的質地不會過軟,
微苦的可可粉和酒香配合幼滑的口感,
很好吃

總括而言,Zombie的咖啡和小食都不錯,
加上環境悠閒舒適,
是值得推薦的咖啡小店。
期待下次再光顧試其他咖啡和小食
2024-02-11
Cappuccino
Macha Dirty
Chroizo Cheese Bagel
Macha Latte
Flat White
Homemade Tiramisu
🥐咖啡店嘅氣氛悠閒,食物質素同味道都唔錯,拎個Egg salad牛角包啜一啜,牛角包外脆內軟,而且啲沙律蛋又做得好creamy,唔係果啲好舊嘅口感。再點杯Wake up Zombie,個名頂曬膈,不過飲落真係有醒神嘅效果,咖啡與伯爵茶嘅混合香氣,加埋檸檬酸甜,層次分明,驚喜!Café曲奇入口即化,啲提子又有啲嚼勁,幾好食。至於Dirty呢款飲品,講真先,有種叫人放鬆又興奮嘅感覺,熱咖啡同凍牛奶交織喺個口腔,仲要每啖都咁濃郁~🥃雪糕呢樣就冇得試,下次提早少少嚟,揭開它謎底!整體嚟講,啱晒搵個靜靜角落,享受個人時光。🍮🍂
2023-09-13 1171 浏览
今次去咗間位於佐敦有自家烘焙咖啡豆嘅cafe~裝修以深色為主,感覺好型格😎Dirty一飲就能夠感受到咖啡嘅味道咖啡好出色,聞落有濃郁嘅白花香~一開始飲到stone fruit 同芒果嘅味,牛奶同咖啡混埋一齊隻味好似custardCustard Danish 丹麥酥口感同牛角包好似,吉士食有d似菠蘿味😂依種味道起出面好少見,但覺得幾夾幾有驚喜聽講佢哋嘅自定製Tiramisu 好好食,但原來係限量供應,下次為咗佢要早啲去!!

Dirty
一飲就能夠感受到咖啡嘅味道

Custard Danish

• Dirty
2023-09-02 1102 浏览
Tiramisu好味🤩🤩🤩Cream 係我鐘意嘅質地,好滑好重奶香,airy 同creamy balance 得啱啱好🤩咖啡同酒又係啱啱好,兩者唔會搶左對方,香得黎唔會過苦🤩Lady fingers 可以再濕少少少少,但已經好出色咖啡偏酸我就唔係好鐘意☹️
Tiramisu好味🤩🤩🤩
咖啡同酒又係啱啱好,兩者唔會搶左對方,香得黎唔會過苦🤩
Lady fingers 可以再濕少少少少,但已經好出色

咖啡偏酸我就唔係好鐘意☹️
  • Tiramisu
2023-08-19 1043 浏览
Coffee Shop 嘅Slogan 係 I'm a real zombie without coffee🧟‍♀️, 非常搞鬼貼地😂 呢度提供自家烘焙咖啡豆,仲要一早8:00 就開始供應早餐,啱晒返工之前提神!▫️ Cold Brew ($60)👉🏻樽身好靚!有自家出品嘅貼紙好有特色,咖啡豆用咗嚟自哥倫比亞嘅el diviso,酸度偏高,仲有微微酒香朱古力味,味道幾清新⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️Origin Drip☕️($60)👉🏻 今次試呢杯Origin Drip酸度適中,好香熱帶生果味,但又唔會太過濃烈,好易入口⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️Egg Salad Croissant🥐 ($40)👉🏻Croissant 好重牛油香,口感柔軟酥脆,蛋沙律分量都幾多,蛋香十足,調味好惹味⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ Spinach Pie($38)👉🏻呢個批好酥脆,菠菜餡好足料,味道好濃,口感好Creamy🤤⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️——————評分:8/10.平圴消費:~$100

▫️ Cold Brew ($60)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️Origin Drip☕️($60)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️Egg Salad Croissant🥐 ($40)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ Spinach Pie($38)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

——————
評分:8/10
平圴消費:~$100

2023-08-18 957 浏览
今早到柯士甸站附近的餐廳吃了一個早餐, 感覺相當不錯!他們的Apple Turnover蘋果批真是讓我驚艷不已。每一口咬下去,酥脆的外皮和溫暖的蘋果餡充滿口腔,讓人忍不住一口接一口。搭配上香濃的熱拿鐵(他們有自家烘焙咖啡豆),簡直是一種完美的搭配!另外是他們的Egg Salad Croissant,鬆軟的Croissant裡面夾著新鮮的蛋沙拉,口感豐富又滿足。吃完之後再喝一杯他們的Wake Up Zombi,絕對能讓你整天精神飽滿!這杯飲品帶有濃郁的咖啡香氣,加上微微的甜味和奶泡的綿密口感,非常不錯。這家咖啡店不僅提供美味的食物和飲品,服務態度也非常友善,能感受到他們的熱情和專業,讓人感到賓至如歸。Zombie Specialty Coffee 地址: 佐敦官涌街9-13號地下1號舖
今早到柯士甸站附近的餐廳吃了一個早餐, 感覺相當不錯!

Zombie Specialty Coffee
地址: 佐敦官涌街9-13號地下1號舖
尖沙咀佐敦呢頭不嬲都出名多cafe,係咁多選擇裏面揀,果然有啲難度。同朋友經過呢一間,俾佢cafe既名吸引下,決定入去睇下。Cafe係簡約既英倫風格設計,而餐廳有唔少獨家製既小食&飲品,令呢間cafe由平凡中變得不平凡。我見朋友之前尼食過自家製Tiramisu,可能我太晏尼,限量供應下賣晒,唯有下次早啲過尼買啦😗亦都有聽過佢有幾正既早餐,之後一定要再搵機會尼先Drinks 。Wake Up Zombie ($48)由伯爵茶、espresso & 檸檬汁整成,而咖啡面有接骨木花瓣碎,嗅落有有淡淡的花香味,而飲落有啖啖檸檬味,espresso味道好重, 即使飲完,回甘味都好重😍。summer special - Zombieccino ($56)為左捉緊夏天既尾巴,叫左呢一杯試一試佢由steam espresso mix 柚子檸檬,感覺比Wake Up Zombie既酸味更重,而咖啡面有唔少既檸檬皮碎,飲起尼都幾清新,成個人都即刻醒晒。Apple Turnover ($39)蘋果酥表面有3條糖霜抓痕,就好似Zombie既爪咁,好得意🙈 酥皮幾脆口,而且唔厚身,蘋果餡酸酸地甜甜地,仲有淡淡的

Drinks
。Wake Up Zombie ($48)

為左捉緊夏天既尾巴,叫左呢一杯試一試

。Apple Turnover ($39)
蘋果酥表面有3條糖霜抓痕,就好似Zombie既爪咁,好得意🙈 酥皮幾脆口,而且唔厚身,蘋果餡酸酸地甜甜地,仲有淡淡的肉桂香味,幾好味👍🏻

。Egg Salad Croissant ($40)
牛角包焗得好香,而且充滿空氣感,所以食起尼幾鬆軟。再配合埋蛋沙律係表面,一邊食一邊感受到蛋粒混合係沙律醬裏面,口感即刻好豐富

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰(人均消費$91.5)
環境質素: ☘️☘️🍀

* Zombie Specialty Coffee (佐敦)

同類餐廳 #cocofood_cafe
同區餐廳 #cocofood_柯士甸
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update🙈
2023-08-13
$91.5 (下午茶)
2023-08-18 457 浏览
📍Zombie Specialty Coffee (佐敦)佐敦官涌街9-13號地下1號舖經過佐敦但又想飲下咖啡,見到個名咁得意 「Zombie」小編一日唔飲就真係唔隻Zombie。叫左一杯 手沖咖啡☕️小編第一次飲手沖,原來同普通咖啡真係好唔同,貴是有原因。 Arbecona Ethiopia。 飲落好香好香果香味。 再叫左個朱古力酥配搭,聽聞飲二杯嘢一定要食朱古力,咁樣先可以更加帶出佢個味道。 🔔總結:地方闊落,環境播放強勁音樂。地點⭐️⭐️⭐️⭐️味道⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為最高分)
📍Zombie Specialty Coffee (佐敦)

叫左一杯 手沖咖啡☕️

🔔總結:地方闊落,環境播放強勁音樂。

地點⭐️⭐️⭐️⭐️
味道⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️
(5星為最高分)
2023-08-14 555 浏览
Tiramisu賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧提拉米蘇以馬斯卡彭芝士作為主材料,中間夾雜浸滿咖啡和甜酒的手指餅乾,入口柔滑鬆軟,甜而不膩,濃香四溢,當中醇厚甜蜜的滋味,令人感到飄飄然無比幸福。🐧❣️Tiramisu 由cafe自家製,每日限量供應🫶Apple Turnover賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧蘋果批的千層批皮酥脆又富空氣感,油香不膩,蘋果內餡甜中帶酸,兼具有淡淡的肉桂香氣,非常美味。Wake Up Zombie賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧飲品以特濃咖啡和伯爵茶作基底,香濃的咖啡味與淡雅的茶香完美融合,再加入接骨木糖漿和新鮮檸檬汁,中和了茶與咖啡的苦味,為飲品增添一抺酸甜,令人清新又醒神。Zombieccino賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧飲品同樣以特濃咖啡作基底,今次特意將steam 注入咖啡中,製造一層泡沬效果,入口綿滑又順口。另外加入柚子汁和檸檬汁作調味,令咖啡充滿怡人的果香,酸甜又開胃,不愧為夏日特色推薦☀️🐧❣️cafe 全部咖啡均採用自家烘焙咖啡豆,非常特別用心❣️環境:🐧🐧🐧🐧🐧cafe 裝修簡約型格,以深藍作主色調,配搭水泥牆身加上木板桌椅,現代感十足。🐧❣️c

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❣️Tiramisu 由cafe自家製,每日限量供應🫶

Apple  Turnover

Apple Turnover

Wake  Up  Zombie

Wake Up Zombie

賣相:🐧🐧🐧🐧

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❣️cafe 有早餐供應😉 不想一大早就成為一條喪屍記得黎飲杯醒神啡🥴

🐧❤️結語:咖啡調製用心又出色,誠意推薦。
Apple  Turnover
Wake  Up  Zombie
2023-08-09 1778 浏览
朋友知道我好鐘意飲咖啡專誠介紹我來到Zombie Specialist Coffee果然無介紹錯 這裡咖啡非常有特式餐廳以藍色為主 簡約舒服絕對適合放鬆舒壓的好地方Egg Salad Croissant 雞蛋沙律牛角包 $40暖暖的牛角包香濃牛油香、外脆內軟,配雞蛋沙律 味道好夾Apple Twnover 蘋果貝殼酥 $29外屑非常酥脆,蘋果餡了酸酸甜甜,甜度適中,好好味Cold Brew $60埃塞俄比亞咖啡豆冷泡而成的Cold Brew,樽身設計好有特式,味道帶點微酒香同朱古力香,酸度偏低,味道清新,非常不錯Wake Up Zomble $48咖啡混合Espresso、伯爵茶、接骨木糖漿、檸檬汁,咖啡面上放了些桂花花瓣。單講賣相已經好吸引,入口更見驚喜,微酸帶甜,仲有伯爵茶的茶香,好有層次感,飲落好香口,非常醒神下次有機會,一定要試下佢地招牌甜品自家製Tiramisu,今次sold out整體來說,環境非常優靜,咖啡用心製作,非常特色,小食亦見心思,值得推介
朋友知道我好鐘意飲咖啡

果然無介紹錯

這裡咖啡非常有特式
餐廳以藍色為主 簡約舒服
絕對適合放鬆舒壓的好地方

Egg Salad Croissant
雞蛋沙律牛角包 $40
暖暖的牛角包香濃牛油香、外脆內軟,配雞蛋沙律 味道好夾

Apple Twnover
蘋果貝殼酥 $29
外屑非常酥脆,蘋果餡了酸酸甜甜,甜度適中,好好味

Cold Brew $60

Wake Up Zomble $48

2023-08-09
  • Wake up zombie
咖啡控注意,這裡有自家烘焙的咖啡豆! 而且8am 就開始營業,提供早餐,讓大家都有good morning٩(๑´3`๑)۶Zombiecinno $56 (無加一)這杯是夏日特飲🤤咖啡中加入了檸檬和柚子各種材料都非常配合,解暑一流 Latte $40 (無加一)從外觀到內在,都是一杯很標準的latte隨便拍都像展品一樣🤣 Apple turnover 蘋果貝殼酥 $29 (無加一)不在餐牌裡的,要自己到櫃檯的櫥櫃發掘🤣鬆脆的酥皮中是暖暖的蘋果餡,不會太甜,挺清新外表太深色了一點 可能烘的時間長了一點 Egg salad croissant 蛋沙律牛角包 $40 (無加一)蛋沙律分量剛好,醬不會太多牛角包跟apple turnover的酥皮相似~ 原本的計劃是只點一杯飲料,不過店裡的牛油香太吸引,結果還是點了酥皮輕食(・・;) 整體都不錯,享受了一個悠閒的下午😚

Zombiecinno $56 (無加一)

這杯是夏日特飲🤤咖啡中加入了檸檬和柚子
各種材料都非常配合,解暑一流

Latte $40 (無加一)

從外觀到內在,都是一杯很標準的latte
隨便拍都像展品一樣🤣

不在餐牌裡的,要自己到櫃檯的櫥櫃發掘🤣
鬆脆的酥皮中是暖暖的蘋果餡,不會太甜,挺清新

外表太深色了一點 可能烘的時間長了一點

蛋沙律分量剛好,醬不會太多
牛角包跟apple turnover的酥皮相似~