𠮶日嘅朋友约我到中环食呢间老挝菜,越南菜泰国菜就成日食,但系老挝菜真系第一次食,真系心大心细既兴奋又紧张!因为我真系未去过老挝亦未食过老挝菜,概念应该同越南菜差唔多吧??😅反正人一世物一世就跟朋友嚟试吓新嘢😋来到店内,环境都算几阔落,墙上挂满不同的menu,图文并茂,有好多款食物见到都好想食,于是我和友人就凭感觉去点菜,最后我们点了老挝海鲜全米汤粉($88),白咖喱猪颈肉见求(见求即系白饭)($78),老挝小食拼盘($68), 是拉差牛油鸡翼($48),老挝青芒果沙律($68)同埋两杯饮品,非常期待😋老挝青芒果沙律($68)有啲似泰国菜的青木瓜沙律,酸酸辣辣甚开胃,我哋食完好开胃食主菜!佢最先来的主菜系老挝海鲜全米汤粉,其实上面嘅劲多海鲜吸引住,有一只大虾,四只青口,墨丸,鱼饼,鱿鱼同两大块脆卜卜类似印尼虾饼,另外仲有豆卜,芽菜等配料,佢嘅材料真系好丰富👍😋而佢嘅米粉我都系第一次100%小米制造嘅米粉,感觉烟韧啲同弹牙啲,食落亦都好软熟,我几钟意呢个口感😍好正,相反朋友就麻麻呢个米粉口感,所以大半碗都系我食晒咁滞😋👍另外,上面有啲金不换,只香味非常之突岀,令我谂起台湾三杯鸡都常用到金不

青芒果沙律

佢最先来的主菜系老挝海鲜全米汤粉,其实上面嘅劲多海鲜吸引住,有一只大虾,四只青口,墨丸,鱼饼,鱿鱼同两大块脆卜卜类似印尼虾饼,另外仲有豆卜,芽菜等配料,佢嘅材料真系好丰富👍😋而佢嘅米粉我都系第一次100%小米制造嘅米粉,感觉烟韧啲同弹牙啲,食落亦都好软熟,我几钟意呢个口感😍好正,相反朋友就麻麻呢个米粉口感,所以大半碗都系我食晒咁滞😋👍另外,上面有啲金不换,只香味非常之突岀,令我谂起台湾三杯鸡都常用到金不换,好香!😋
老挝海鲜100%米粉

白咖喱猪颈肉见求(见求即系白饭)同样令我惊艳,通常食白咖哩我谂起沙x王,但这里的白咖哩猪颈肉饭更加出色。首先佢的摆盘好靓已经好吸引到我眼球,分量超多,白咖喱十分香浓,较重椰香味,直接淋入碟中,饭是用紫米饭,感觉健康,,佢嘅猪颈肉并非薄切一片片,反而系厚切一旧旧啖啖肉,而且烧得十分出色,非常juicy🤩保留到肉汁同时又有烧烤风味!真心正!而且配有多款蔬菜,有焗薯番茄青瓜青豆同埋粟米仔,而且系非常之新鲜,令你觉得成个饭一啲都唔油腻仲好清新!呢个饭我大推!下次返嚟一定再食😍👍👍👍
白咖哩猪颈肉见求

老挝小食拼盘($68), 系鱼饼,虾卷,春卷,鱼肉卷同埋网猪肉卷组成,每个都非常好食炸得外脆内软,我觉得个网猪肉卷最特别,佢嘅春卷又系必食。
老挝小食拼盘

是拉差牛油鸡翼($48),即系辣嘅牛油鸡翼,鸡翼开边单骨劲易食易吐骨,而且有少少香辣好惹味,好容易一条接一条食个不停。😋
是拉差牛油鸡翼

饮品方面我们叫咗两杯特饮,朋友叫咗青柠梳打,我就叫咗一杯热的南姜香茅水,香茅水感觉有啲似唔苦凉茶,食完煎炸野饮啱哂!
我青柠梳打和南姜香茅水

经过呢一餐令我认识到老挝菜系点样,同时我亦感受到小店老板对食物和制作的认真,凡事亲力亲为,希望让顾客可尝到地道的老挝菜,佢成功做到令我有下次再光顾的冲动!不过后来我先知原来老板系上过美女厨房,同埋老板系老挝王族嘅后裔,难怪食物嘅质素咁有水准!👍

店名:团施心毕老挝餐厅
环境🏝:8.5/10