我身边都几多朋友住元朗,自从我开始写食评同埋拍youtybe佢哋都兴高采烈咁向我推介元朗好味或者新嘅餐厅,所以我去亲元朗一定有食神!今次呢间gathering又系另一位元朗朋友带我去嘅😝佢个位置都有少少入,如果唔系我个朋友带路,我都唔系好识路😅,入到去地方唔算好大但环境都几靓,气氛唔错,都算系Gathering嘅好地方👍我同朋友都好肚饿嘅关系,我哋一见到Menu上面好似好食嘅嘢我哋就点了,最后我哋点左一份慢煮美国黑毛猪鞍扒,一个香草白酒钻石蚬扁意和一只脆炸德国咸猪手,希望够食😂未上菜之前侍应会先上左餐包俾我哋食,餐包暖粒粒暂时顶住肚饿先👍第一份先上嘅系香草白酒钻石蚬扁意粉 ($128),未食之前我同朋友都唔知乜嘢叫做钻石蚬?嚟到我哋就知道啦,佢啲蚬粒粒都系巨蚬,你请每粒都好靓好雪白,一共有10几粒,仲要佢嘅蚬肉非常大粒饱满!酒味淡淡的,反而白汁味好香浓,蚬肉入晒味,而扁意粉比较弹牙烟韧,我朋友最钟意食白酒煮蚬,佢都话呢个白酒煮蚬扁意粉非常之出色!👍👍👍接着佢上的菜是脆炸德国咸猪手($178), 你会比佢嘅份量吓亲,我估唔到佢百几蚊嘅猪手份量系同岀面徳国餐厅咁大,仲要有好多配菜都好讲究,

香草白酒钻石蚬扁意粉
脆炸德国咸猪手

接着佢上的菜是脆炸德国咸猪手($178),
你会比佢嘅份量吓亲,我估唔到佢百几蚊嘅猪手份量系同岀面徳国餐厅咁大,仲要有好多配菜都好讲究,例如酸椰菜,沙律同埋薯仔,每样配菜都精心制和配搭,务求令你食咸猪手得来又唔会咁单调。👍,重点系佢嘅咸猪手系我食过最嫩的而且唔油腻嘅咸猪手,我同朋友研究过究竟佢系炸定系焗,因为佢唔似焗咁样又干又会㶶,但见佢外皮非常香脆均匀,应该系炸,可是一啲油腻都唔觉,点样做到㗎?!🤔真系好考厨师嘅功力!而入面咸猪手瘦肉,好多时坊间会整得又干又咸,但佢嘅反而系又嫩又软,好啱我食👍👍👍我会食一口肉再食一口佢嘅酸椰菜,感觉清新中和!😋😋😋👍
慢煮美国黑毛猪鞍扒

慢煮美国黑毛猪鞍扒($198)又是另一个惊喜,块黑毛猪鞍扒超大超厚身,我本身以为佢会好鞋,点知食落去佢竟然系好juicy好嫩滑, 难道这就是慢煮的效果?当然我相信佢嘅产地同埋品种是黑毛猪也是其中之原因!佢配以黑松露薯蓉,同埋一啲好翠绿嘅小青豆角,佢连配菜都好好食,仲要摆盘都好精致,大厨仲会响碟边轻轻咁扫上绿色一笔,真系好似艺术品咁好赏心悦目。

我同朋友食完每一道菜都觉得劲满意!除咗非常饱之外,佢嘅食物质素和摆盘绝对系色香味俱全,佢呢度嘅厨师绝对系西餐高手!食完呢餐真心想同厨师握下手!😝😝🤝我会因为呢度食物嘅高质,下次再同朋友嚟gathering!
店名:Gathering (元朗)
环境🏝:8/10
服务💁🏼‍♀️:8.5/10