2023-08-14
ᴄʜᴀᴀᴛ 呢间米芝莲一星印度餐厅有几出名应该大家都知𖤐ˊ˗传闻系超超超级预约困难店 基本上要早成两个月先ʙᴏᴏᴋ到( *˙0˙*)虽然我唔特别钟意印度菜 但都好想试下究竟系咪真系咁好食( ᵕᴗᵕ )ᴘꜱ 我系星期一系官网ʙᴏᴏᴋ咗大约个半月后嘅平日夜晚 见身边好多人都系话星期一特别易ʙᴏᴏᴋ 大家如果想试就ᴍᴀʀᴋ实时间碰碰运气吧~ 𓈒𓂃 𓈒𓌉◯𓇋𓂃 𓈒 ❀ ʙᴀᴋᴇᴅ ꜱᴀᴍᴏꜱᴀ ‣ $𝟙𝟞𝟠 ♡ 黎到ᴄʜᴀᴀᴛ一定要嗌嘅ꜱɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ᴅɪꜱʜ.ᐟ.ᐟ 厨师非常有创意咁将咖喱角整成圆锥形嘅迷你雪糕筒 入面就填满用香料烹调过嘅咗大树菠萝素肉 比起常见嘅三角形 食落感觉好新奇外皮 好薄好脆唔油腻仲好惹味 不过个人觉我都几辣(ㆆ_ㆆ)怕辣嘅可以加少少乳酪酱中和返个辣味 ❀ ʀᴀᴊ ᴋᴀᴄʜᴏʀɪ ‣ $𝟙𝟚𝟠 ♡ 呢款系印度街头常见嘅小食 圆形炸脆饼包住ᴍɪx咗薯仔、蕃茄、罗望子、乳酪等馅料 面层再配上三种传统嘅印度酱汁 卖相精致得黎口感亦非常丰富 捞埋一齐食酸酸甜甜又有少少辣 非常开胃 作为前菜非常适合(*´˘`*)♡❀ ʟᴀᴍʙ ᴄʜᴏᴘ ‣ $𝟞𝟠𝟠 ♡ 啲人成日都话印度人
有几出名应该大家都知𖤐ˊ˗
传闻系超超超级预约困难店
基本上要早成两个月先ʙᴏᴏᴋ到( *˙0˙*)
虽然我唔特别钟意印度菜
但都好想试下究竟系咪真系咁好食( ᵕᴗᵕ )
ᴘꜱ 我系星期一系官网ʙᴏᴏᴋ咗大约个半月后嘅平日夜晚
见身边好多人都系话星期一特别易ʙᴏᴏᴋ
大家如果想试就ᴍᴀʀᴋ实时间碰碰运气吧~
𓈒𓂃 𓈒𓌉◯𓇋𓂃 𓈒
Baked Samosa
❀ ʙᴀᴋᴇᴅ ꜱᴀᴍᴏꜱᴀ ‣ $𝟙𝟞𝟠 ♡
厨师非常有创意咁将咖喱角整成圆锥形嘅迷你雪糕筒
入面就填满用香料烹调过嘅咗大树菠萝素肉
比起常见嘅三角形 食落感觉好新奇
外皮 好薄好脆唔油腻仲好惹味
不过个人觉我都几辣(ㆆ_ㆆ)
怕辣嘅可以加少少乳酪酱中和返个辣味
Raj Kachori
❀ ʀᴀᴊ ᴋᴀᴄʜᴏʀɪ ‣ $𝟙𝟚𝟠 ♡
呢款系印度街头常见嘅小食
圆形炸脆饼包住ᴍɪx咗薯仔、蕃茄、罗望子、乳酪等馅料
面层再配上三种传统嘅印度酱汁
外皮烤得微焦 上面铺满咗开心果碎
半熟嘅羊肉系超级嫩 完全无羊骚味 食落外脆内软
同平时食开嘅羊真系好大分别 难以形容咁好味.ᐟ.ᐟ
Old Delhi Butter Chicken
❀ ᴏʟᴅ ᴅᴇʟʜɪ ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ‣ $𝟚𝟠𝟠
加咗奶油同蕃茄嘅ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ比起传统咖喱无咁辣
香料味亦都相对唔会咁重 啱哂第一次食印度菜嘅朋友
鸡肉嫩滑得黎亦都好入味
Garlic Naan
❀ ɢᴀʀʟɪɴ ɴᴀᴀɴ ‣ $𝟠𝟠
呢度嘅ɴᴀᴀɴ有ᴘʟᴀɪɴ, ɢᴀʀʟɪᴄ, ʙᴜᴛᴛᴇʀ三款
仲有一款比较特别嘅系ʙʟᴀᴄᴋ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ & ᴄʜɪʟʟɪ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ
我地就拣咗比较原始嘅ɢᴀʀʟɪᴄ 讲真系成餐饭最普通
就咁食亦都食唔出有咩特别嘅蒜香味