2024-05-24
呢度由早至晚都有点心供应,几时《得闲》就可来《饮茶》。别看小呢间小店,呢度老板好犀利,曾担任著名洒楼点心部总厨,有三十多年做点心经验。兼且,曾参加香港旅游发展局主办嘅比赛 -- 「2011 美食之最大赏」-- 荣获至高荣誉金奖、甜品创意大奖、虾饺之皇美誉。《得奖虾饺之皇》4只 ($36)得奖虾饺更系「必食」之选,虾饺外型涨卜卜,内馅饱满,而外皮晶凝剔透,内里嘅虾肉鲜嫩弹牙。比起一般虾饺最突之处系夹杂在虾中的荀非常爽口,并予人解腻嘅感觉。《陈村粉蒸排骨》($27)陈村粉满满蒜蓉香味;蒸排带有微辣味道,倍添惹味。《灌汤京沪小笼饱》($29)小笼饱皮薄馅靓,蒸完出来非常完整,没有破爆。 我几喜欢内里汤汁,不是太油腻。《原笼牛仔骨蒸饭》($46)份量多起码有一碗饭嘅份量,饭底有片荷叶,渗出阵阵叶香味。《虫草花木瓜炖猪骨》($36)十足火喉,真材实料溢补养颜。今餐咁喺就食到饱饱! 你睇下几时《得闲》约我又嚟《饮茶》!#得闲饮茶
《得奖虾饺之皇》4只 ($36)
《陈村粉蒸排骨》($27)
陈村粉满满蒜蓉香味;蒸排带有微辣味道,倍添惹味。
《灌汤京沪小笼饱》($29)
《原笼牛仔骨蒸饭》($46)
份量多起码有一碗饭嘅份量,饭底有片荷叶,渗出阵阵叶香味。
《虫草花木瓜炖猪骨》($36)
十足火喉,真材实料溢补养颜。
今餐咁喺就食到饱饱! 你睇下几时《得闲》约我又嚟《饮茶》!
#得闲饮茶