2020-01-08
第二次嚟到1881 Heritage嘅《Van Gogh SENSES》品尝晚餐👅上次试过一次,觉得用餐经验十分好;今次带埋significant other嚟,食个浪漫晚餐💕上次同屋企人嚟,今次唔同咗饭脚,感觉完全不同😛临近圣诞节,1881一如以往布置得好靓、好有冬日/圣诞气氛🎄❄️Van Gogh SENSES系荷兰梵高博物馆授权嘅,以食物、礼品、摆设重新演绎梵高嘅作品。铺头一行入去就系零售嘅部份,售卖蛋糕🍰、餐具、茶具、朱古力、茶叶、钟表、等等。再行入去就系餐厅嘅部份~安安静静,每枱上面都摆放蜡烛,气氛浪漫🌹餐具,少如水杯,都印有梵高嘅画作。可以喺进食同时,以唔同感官欣赏梵高嘅艺术世界🎨呢晚餐厅serve嘅menu系一个4-course meal ($680) - < The Harvest >;另外一个系4-course嘅vegetarian meal~餐前面包,有三款。呈上桌时热辣辣,够松软,抵赞👍 配上海盐牛油。- #1 Starter -Dutch veal carpaccio with confit tuna and caperberries荷兰小牛肉薄片
上次同屋企人嚟,今次唔同咗饭脚,感觉完全不同😛
再行入去就系餐厅嘅部份~
安安静静,每枱上面都摆放蜡烛,气氛浪漫🌹
餐前面包,有三款。
呈上桌时热辣辣,够松软,抵赞👍 配上海盐牛油。
- #1 Starter -
荷兰小牛肉薄片配油封吞拿鱼及水瓜柳
牛肉薄片新鲜粉嫩,配上油封吞拿鱼同水瓜柳,轻盈开胃😛
Vegetarian menu - Mixed Green Salad 杂菜沙律
Fresh green salad 🥗,估唔到沙律摆碟都可以咁靓😍
- #2 Soup -
Japanese dashi broth with sous vide abalone
昆布柴鱼高汤配慢煮鲍鱼
炸豆腐上面放上慢煮鲍鱼,侍应另外淋上昆布柴鱼高汤。
炸豆腐吸晒高汤精华;慢煮鲍鱼口感鲜嫩有咬口;昆布柴鱼高汤味带淡淡昆布味,慢慢喺口中渗出嚟,喺个口度浪下浪下😛
Vegetarian menu - Cream of mushroom soup 野生忌廉蘑菇汤
个汤超级creamy😋,好香磨菇味,但味道偏咸。
- #3 Main Course -
Spicy tomato seafood stew (Salmon, clams, mussels and squids)
香辣番茄炖海鲜 (三文鱼、蚬、青口、鱿鱼)
呢道菜嘅海鲜相当丰富,有三文鱼、蚬、青口、鱿鱼,却完全无腥味,够晒新鲜🥰
香辣番茄汁味道够香浓,淡淡嘅辣味令整道菜味道层次升华,更带出海鲜嘅鲜味👍
Vegetarian menu - Mushroom pasta 法式野生蘑菇意大利粉
呢只意粉比起平时嘅颜色黄啲、幼身啲,粗度介乎喺spaghetti同天使面中间
酱汁足够,俾意粉吸收晒,相当入味;
另外蘑菇份量够晒多,味道都出晒嚟🍄 !
- #4 Dessert -
Van Gogh Dessert 梵高精选 甜品
是日甜品系芒果蛋糕,层次丰富,富芒果香味🥭,食落又唔会有假𠮶种芒果味😊
同餐茶一齐饮就啱晒💕
- Coffee/Tea -
同法式焦糖炖蛋一样,都系以火枪将糖烧至焦化,所以面层都系脆嘅。笃烂咗啲焦糖之后,饮咖啡嘅同时都食到脆脆嘅焦糖😝;味道甜但却不会掩盖咖啡嘅甘苦同质感🥰
叫咗杯梵高的早餐,用顶级红茶茶叶混合而成,茶味香浓☕️
用咗好靓嘅茶具盛茶,仲会比个漏斗你,等佢茶味酝酿,浸大约三分钟先饮~
What a great night immersed in Van Gogh’s world 🥰