2023-10-23
中上环嘅歌赋街一向都高质餐厅林立而ᴄʜᴜᴇᴄᴀ就系当中装修非常突出嘅一间蓝色拱门型嘅外观加上开放式嘅设计 非常有异国风情好多次经过都想试下 但每次都非常ꜰᴜʟʟ今次得尝所愿ʙᴏᴏᴋ到佢地嘅ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ ʙʀᴜɴᴄʜ除咗餐厅环境打卡一流外 食物都非常精致同高质 ʙʀᴜɴᴄʜ ꜱᴇᴛ嘅性价比更加系冇得输!𓈒𓂃 𓈒𓌉◯𓇋𓂃 𓈒❝ ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ ʙʀᴜɴᴄʜ ‣ $𝟝𝟠𝟠 ᴘᴘ ❞❀ ʀᴏʏᴀʟ ᴄʜɪʟʟᴇᴅ ꜱᴇᴀꜰᴏᴏᴅ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ ꜰᴏʀ ᴛᴡᴏ♡打头阵嘅海鲜拼盘一上枱已经好有惊喜 非常丰富 有生蚝 海虾 龙虾 同埋吞拿鱼牛油果他他全部都非常新鲜 仲有淡淡嘅海水味而且仲有唔同嘅ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ ꜱᴀᴜᴄᴇ同酒嘅配搭个人特别钟意个牛油果他他 下面仲有脆片碎捞埋一齐食有多层口感 比起普通嘅他他更特别❀ ᴄʜᴇꜰ'ꜱ ʀᴜꜱᴀ & ᴘᴀᴅʀᴏɴ ᴘᴇᴘᴘᴇʀꜱ♡ᴄʜᴇꜰ’ꜱ ʀᴜꜱᴀ系比较普通薯仔吞拿鱼沙律ᴘᴀᴅʀᴏɴ ᴘᴇᴘᴘᴇʀꜱ系其中一道好出名嘅西班牙小食炸干身咗嘅迷你青椒收干咗水份后青椒嘅味道更香更突出我自己第一次食就觉得好特别❀ ᴄʀᴏQᴜᴇᴛᴀꜱ♡ᴄʀᴏQᴜᴇᴛᴀꜱ其实系
而ᴄʜᴜᴇᴄᴀ就系当中装修非常突出嘅一间
❀ ᴘʀɪᴍᴇ ʙᴇᴇꜰ ᴜꜱᴅᴀ ʀɪʙ-ᴇʏᴇ♡
牛扒嘅面层煎得非常香脆 调味都做得相当好
中间系完美嘅ᴍᴇᴅɪᴜᴍ ʀᴀʀᴇ 非常嫩同香肉味
配菜嘅薯角同香蒜都炸/烤得好香
直接将香蒜压碎同牛扒一齐食真系ʙᴇꜱᴛ ᴍᴀᴛᴄʜ!
❀ ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ • ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ & ʙᴇʀʀɪᴇꜱ♡
甜品分别系迷利版巴斯克芝士蛋糕同埋一个甜品杯
芝士蛋糕细细件好似个挞咁 入边有莓果浆酸酸甜甜
个人就比较钟意ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ & ʙᴇʀʀɪᴇꜱ呢个甜品杯
外观好靓之余 上面嘅ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ ᴍᴏᴜꜱꜱᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ
好似ꜰᴏᴀᴍ咁 轻身唔漏非常清新
夹埋下面嘅ʙᴇʀʀɪᴇꜱ食哂成个都唔会好滞