餐厅: 嶺南樓
资讯:

去就去过好多次岭南大学,但次次都系去返屯门𠮶边食饭。最近好友饭聚就约咗系啱啱重新装修嘅岭南大学酒楼岭南楼食晚饭啦。首先打头阵嘅系古法烧乳猪。比起平时乳猪全体表面上睇落分别唔大,但食入口非常松化!肥瘦又够均匀!唔会话好油腻。真系好好味!之后朋友就叫咗蜜汁烧鳝。(第一眼睇以为系叉烧)蜜汁烧鳝唔算系咩特别嘅𩠌,但一般酒楼已经好少见。将原条起晒骨嘅鳝用厚厚嘅蜜汁烧到表皮脆一脆,一咬入口个个朋友都赞赞赞!之后嘅菜式就一道比一道更赞!一上枱,我哋都以为系龙虾之类嘅菜式~但原来朋友做两日预订咗厨房依道冰镇老虎琵琶虾琵琶虾嘅虾肉够冻!非常鲜味!唔驶点任何酱料都已经好好味!本人一直都唔系几钟意食九肚鱼,觉得滑潺潺,口感好奇怪。咁今次再试下岭南楼嘅椒盐九肚鱼反而超有惊喜!口感唔似平时食开嘅九肚鱼,比较实净,外表都炸得好金黄色,九肚鱼头部亦都细心地起走咗。之后就系清蒸苏尾斑。条苏尾斑系好新鲜,即叫即㓥,超级鲜,肉质都好鲜甜!最特别,最印象深刻嘅就系依道-岭南野菌三层楼问返侍应姐姐,话底层系用新鲜豆浆磨成豆腐自制,上边就酿咗菜苗,豆腐超嫩滑呀~而口感相当丰富!推介!推介!依餐我同朋友都超级满意,水准好高,环境
首先打头阵嘅系古法烧乳猪。
古法烧乳猪
之后朋友就叫咗蜜汁烧鳝。(第一眼睇以为系叉烧
)蜜汁烧鳝唔算系咩特别嘅𩠌,但一般酒楼已经好少见。
蜜汁烧鳝
之后嘅菜式就一道比一道更赞!

冰镇老虎琵琶虾
琵琶虾嘅虾肉够冻!非常鲜味!唔驶点任何酱料都已经好好味!
椒盐九肚鱼

清蒸苏尾斑
之后就系清蒸苏尾斑。

条苏尾斑系好新鲜,即叫即㓥,超级鲜,肉质都好鲜甜!
岭南野菌三层楼
最特别,最印象深刻嘅就系依道-岭南野菌三层楼

推介!推介!

依餐我同朋友都超级满意,水准好高,环境又舒服,真系超开心!
侍应姐姐讲午市点心都好掂~新师傅系米芝莲酒店大厨,点心又平又高质素!
下次一定会再去食过呀~
2016-08-28
用餐时段