2022-06-09 114 浏览
周末去左长洲一日游,行完山之后好口渴,朋友介绍左依间主打冰滴咖啡嘅小店饮杯咖啡凉吓冷气。啡寮嘅设计偏工业风,最打卡嘅一定系门口一排嘅冰滴器具,非常有特色。正所谓慢工出细货,Iced Dripped Coffee需滴漏6-8小时,萃取嘅咖啡精华仲要再冰酿发酵多1-2日,其费时嘅萃取过程,加上甘甜香醇嘅绝佳风味,都造就左其身价不凡嘅原因,十分值得一试!菠萝冰滴咖啡🍍$48菠萝味好出,一入口会觉得好似饮紧菠萝汁,慢慢品尝后,咖啡嘅香醇就会出返嚟,整体感觉好fresh,口感甘甜,冇咖啡𠮶阵苦味或酸味,呈现返咖啡最佳嘅原味,本身唔钟意饮咖啡嘅朋友仔都可以试吓😉椰皇冰滴咖啡🥥 $58朋友嗌左依杯好有特色嘅椰皇冰滴咖啡,原个椰皇即叫即开够晒新鲜,朋友话整体味道清甜,夏天饮消暑一流👍🏻海盐朱古力🍫 $42依杯味道比较普通,个人觉得有啲淡,都系饮返咖啡会比较有惊喜😂

菠萝冰滴咖啡🍍$48

椰皇冰滴咖啡🥥 $58