2024-07-21
唔理会任何宗教、政治倾向,纯粹想见识下咩叫以色列中东菜。系香港呢类菜比印巴类更少,同一啲本地黎巴嫩菜餐厅比较之下,呢间某啲伴菜、主要饮品都比较港式,可能因为咁,系混合情况底下得出一个相宜价钱。呢度啲主菜好似全部都可以做餐,跟饮品&餐汤(菜或豆汤)两者都几唔错。唔系出面西餐厅啲红白汤。米饭有得拣中式或中东,嚟得呢度紧系中东米啦!唔知算唔算Basmati呢,系咪已经系黄姜饭嚟㗎呢? 【 水波蛋阿拉伯肉酱中东米饭 】除咗系中东饭之外,呢款唔觉得有乜同本地菜色唔同,呢碟普通咗啲。【 菲塔奶酪菠菜沙克舒卡鸡肉中东米饭 】 呢款系好奇怪咁卖相麻麻但出奇地好味,绝对有佢𠮶种奶酪嘅特色,有肉有菜,又有中东米,一日所需应该足够啦啩?【 橄榄油红酒醋古斯米沙律 】可以当系轻食嘅主菜份量,橄榄油出色过啲菜【 中东烤卷 - 鸡肉 】好食,肉、菜、酱料夹算系土耳其Kebab风格?【 鹰嘴豆泥(原味) + 比得包 】呢碟菜可能好冷门冇乜本地人吼,但我觉得呢款先系呢间餐厅最代表之选。唔觉本地人对Chana有兴趣,比得包更加罕有,以豆泥方式出场,唔试过就真系毫无意义食以色列菜。旋涡视觉中央加入橄榄油为其精髓,令豆泥更
【 水波蛋阿拉伯肉酱中东米饭 】
【 菲塔奶酪菠菜沙克舒卡鸡肉中东米饭 】
【 橄榄油红酒醋古斯米沙律 】
【 中东烤卷 - 鸡肉 】
算系土耳其Kebab风格?
【 鹰嘴豆泥(原味) + 比得包 】
旋涡视觉中央加入橄榄油为其精髓,令豆泥更升层次。
---
沙律菜用嘅黑醋&橄榄油都非常出色,食得出系用好材料,至于沙律菜本身就中规中矩。
呢度亦有啲未听见过嘅以色列菜肴令人好奇想试,又有啲Cafe Style嘅款式。
似乎系想融合香港人口味多元化?
免加一
题外话/补充资料:
有次用餐,听见餐厅某员工因一啲发生咗嘅公事向啲同事抱怨,系咁喺度讲粗口,同事都系点下头细细声应下,但该员工就继续大大声讲。
甚至将情绪发泄喺工作上,递上饮品时粗粗鲁鲁,几惊会倒泻,支饮管仲飞埋嚟我度,呢下我好唔满意。然后又继续大声讲夹杂粗口,我肯定成间餐厅都听到只系啲客费事话佢,我都忍咗好耐,佢再咁继续讲粗口我就出声㗎喇,大佬呢度唔系茶记大排档,我嚟食饭唔系嚟听你讲粗口,尤其呢度更系间宗教主题嘅餐厅,可唔可以检点啲?听佢啲话题围绕𠮶十蚊八蚊就不停讲粗口,内容系点都好,EQ咁低点serve客?
既然OR有呢格俾我写题外话不吐不快,咁我就如实报导当日嘅不快。希望餐厅&该员工自己加以改善,唔好再影响食客。