2021-02-11
《 自成一国元朗国 》成日听人讲元朗国,本来以为系讲笑。到我今日趁好天入去参观下先发现,元朗自成一国嘅氛围,真系有种出左国嘅感觉。难得出国又点少得食丫~🐣 盐酥鸡排卤肉饭 $59我第一印象 就系ok㖞,鸡扒都大块㖞,鸡皮够脆,鸡肉香味又够,最重要系炸浆唔会太厚同炸得太粉,认真不错!而卤肉饭发挥亦都不错,卤肉有肥有瘦,酱香味十足,只可惜白饭较湿润令口感有啲扣分,但整体仍属高质之选!🐂 麻辣牛肚面(小辣)$52牛肚碗面认真不错系个人嘅最爱。食面先饮汤,汤头味道咸中带蔬菜嘅清甜,十分好饮。另外牛肚份量极之大方,每一旧都爽口入味,配上餐厅自制麻辣点牛肚真系停唔到口!🦡 椒盐花枝丸(3粒) $26比较少见到花枝丸包脆浆炸,不过咁嘅炸法有令椒盐味更为突出。花枝丸味道不错,但略嫌入口口感较为粉同散开,有待改善。🐮 古早味卤水拼盘 $63卤水拼盘继续有好表现㖞,卤洗拼盘有牛展,卤蛋,牛肚同卤水鸡翼,各式卤水食品都浓厚酱油香。尤其牛展同鸡翼,卤得入味亦卤得够腍,味道几好。另外堂食都可以叫佢地嘅手摇饮品架。🧋芝士奶盖白桃绿茶 $28芝士奶盖味道偏甜但无盖过白桃味,配清香乌龙茶,岩晒食完为口腔解腻。🧋芝士奶
🐣 盐酥鸡排卤肉饭 $59
🐂 麻辣牛肚面(小辣)$52
🦡 椒盐花枝丸(3粒) $26
🐮 古早味卤水拼盘 $63
另外堂食都可以叫佢地嘅手摇饮品架。
🧋芝士奶盖白桃绿茶 $28
🧋芝士奶盖阿华田 $30
相对黎讲阿华田就比较普通,只是即阿华田配奶盖。不过阿华田冲得够浓,所以都不过不失。