作为一个爱吃嘅人,我每日都会去揾嚟自己未试过嘅新餐厅🍽️。最近发现一间位于铜锣湾嘅泰国餐厅阿闲泰🇹🇭,网上评价都几好,就同朋友一齐去试吓。首先,一见到「泰咸蛋黄金单骨鸡翼🍗」就知佢一定要试。顺口嘅咸蛋黄伴随著香脆嘅鸡翼,每一口都饱满嘅滋味,好过瘾。第二款「浓汁泰黄咖喱软壳蟹🦀」,黄咖喱浓郁得啱啱好,冇辣死人𠮶种。蟹肉鲜嫩,完全吸收咗咖喱嘅味道,夹埋蟹黄,简直系人间美味。「大虾冬荫功浓汁烩有机糙米饭🍤」,大虾饱满弹牙嘅肉质,加上冬荫功浓汤嘅清甜,再加上糙米饭吸收咗所有嘅美味,好正呀!最后重有🥭泰式芒果糯米饭,芒果新鲜又甜,糯米饭软软地,甜度适中,完美收工。职员服务好,将每一款菜式都讲解得清晰明白,食材新鲜又美味,汤底都超足料😙!阿闲泰,我哋下次再见!