2023-04-14
好耐无约表姨甥女出嚟食饭啦,因为佢之前长时间喺乡郊搞复耕,近半年先搬返出嚟市区暂住,所以今晚约佢食番餐简单嘅日本菜。听闻「古今二」啲寿司卷好有创意、好有特色,因此上嚟走访一下。餐厅位于「澳门逸园中心」食厦,所以一出电梯就喺餐厅,店面已经好有日本风情,走进餐厅里面,一派传统木系风,简约舒适;餐厅面积唔算好大,但座位排得唔算密,加上今晚未至好爆,所以,感觉几唔错。另外,仲有一个长型厢房,大概坐到14人左右,睇得到可以间为两个细厢房,适合人多时自成一角搞吓聚会。上文都提及过呢度嘅卖点喺啲创意十足嘅寿司卷,超过成40款,真喺超多,单看名字已经几搞嘢,除此之外,仲有沙律、前菜小食、天妇罗、炸物、烧物、锅物、汤、饭类、串烧、寿司、刺身……等等,真喺选择非常之多。我哋都无乜头绪,所以,都晌啲厨师推介中落手。日式章鱼小丸子 $48一客有6粒小丸子,淋上自家制酱汁之后,再洒满好多木鱼碎同紫菜丝,够晒日式传统风味,小丸子入口粉粉腍腍,里面章鱼粒烟韧有咬口,配埋木鱼碎、紫菜丝,味道唔错。琦玉网烧牛舌 $78小弟本身都几钟意食牛舌,见到呢款又喺厨师推介,当然要试试。虽然一客只有4件,但件件都喺厚切,最正喺烧得
一客有6粒小丸子,淋上自家制酱汁之后,再洒满好多木鱼碎同紫菜丝,够晒日式传统风味,小丸子入口粉粉腍腍,里面章鱼粒烟韧有咬口,配埋木鱼碎、紫菜丝,味道唔错。 琦玉网烧牛舌 $78
小弟本身都几钟意食牛舌,见到呢款又喺厨师推介,当然要试试。虽然一客只有4件,但件件都喺厚切,最正喺烧得有碳火香,牛舌嘅质感有种弹牙爽口感,而且油脂丰盈,沾上秘制酱汁,更能够突出牛舌嘅独有味道,正呀喂!
卷物试咗两款,而呢款叫「烟花」嘅喺以辣味三文鱼、辣味吞拿鱼、脆片作为组合,再晌面头加啲蟹籽做装饰,扮喺爆开嘅烟花,当然似唔似放烟花,就要加啲幻想同用心领会一下喇。上面嘅吞拿鱼蓉堆到成个小山咁,又刴得软滑,加埋啲脆片同蟹籽,食味唔错;而三文鱼其实晌寿司卷里面,仲夹咗少少脆片嚟增加口感,不过话喺辣味,但食咗好多件都唔觉得辣。 金龙卷 $105
另一款卷物喺以三文鱼、炸虾、芝士 作为组合,其实讲就好似好简单,但细心睇晌制作中仲有好多心思位,首先就喺将天妇罗炸虾加上沙律酱嚟做成寿司卷,面头嘅芝士片又火炙过,入口味道富层次,咬落去有唔同嘅口感,比起「烟花」,我哋更钟意呢个「金龙卷」。