2022-11-01 192 浏览
今晚收工过来试吓啲间近期爆红嘅A.T.A.S. ,主打地道新加坡菜。 A.T.A.S. 系指 A taste above Shiok,Shiok系Singlish(新加坡式英语),年青人用语,意思即系「爽」,全句意思即系「味道超正」!门口在地下,经过一条铁造嘅楼梯就会上到2楼嘅餐厅范围,装修简洁走文青风格,地方都算宽敞。餐厅系以self-serve 形式经营,即系自己买票,自己取餐,食完餐盘自己放去回收区,店主就系刻意营造星加坡大排档嘅风格,别具特色!突然勾起以前出job去星加坡嘅回忆😌讲番食物,既然走星加坡大排档风味,当然唔会有啲fancy嘅食物,主要都系地道风味为主,当中不可不试嘅包括「美禄恐龙」、「咖央多士」,都系传统新加坡地道美食,而餐厅系做得非常出色👍🏻👍🏻🍽️咖椰爆酱 Kaya Overload $68 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻啲个系超级邪恶版嘅咖央多士,配以咖椰、双层牛油同炼奶,表面再撒上厚厚美禄粉,一啖咬落去有多重滋味,唔算太甜,馅料份量适中,牛油咖央同炼奶都好平衡,可以话系餐厅嘅signature,必食冇走鸡😎🥤美禄爆炸Milo Explosion $58 👍🏻👍🏻👍🏻👍
咖椰爆酱

🥤美禄爆炸Milo Explosion $58 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
佢其实系美禄恐龙嘅升级版,超浓郁嘅美禄,上面除左有厚厚嘅美禄粉,仲有美禄cereal 同一块美禄夹心饼干,唔单止有卖相,而且仲好好饮,又系必饮推介🤤
美禄爆炸
🍜喇沙Laksa $98 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
面底可以拣米粉/油面/粗米粉,我就拣左粗米粉,其实即系米线。汤底都做得唔错,有椰香味,而且仲有好多配料,包括虾,鱼蛋,豆卜,蛋 (虾好爽口弹牙👍🏻)
叻沙
🍜肉脞面 Bak Chor Mee $88 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
面底可以拣粗面/ 幼面/ 老鼠粉,我就拣咗粗面。食落有惊喜,原来系捞面,配粗面个感觉好似食紧牛腩捞粗,几野味的。配料有肉脞,猪肝,鱼蛋,卤冬菇,猪油渣,生菜等。
肉脞面
🥤斑兰薏米水Pandan Barley $28 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
薏米水系马来西亚地道饮品,薏米有祛湿作用,加上班兰叶嘅甜香,就成为一种健康饮品。我点左少甜,味道比较清淡,有微微嘅班兰叶香味,几得意😌
斑兰薏米水
总结:餐厅走文清风格,地方舒适。配以地道新加坡菜,彼有特色。佢嘅咖椰爆酱非常好食,值得一试。
2022-10-31
咖椰爆酱