2023-08-22
今晚又无饭开,但多得老友陪我食晚饭,就番我就定晌荔枝角D2 Place揾食,食完我行番屋企都得,而佢亦有巴士直达返大围。D2 Place无论一期定二期,算喺嚟荔枝角揾食嚟得最多嘅地方,不过,小弟都喺钟意试新嘢,所以,都甚少重复食同一间,一向都喜欢台菜,故相中「捌捌陆」。 餐厅嘅设计喺开放型,挨住商场嘅通道,无墙间隔,所以,观感上就会大好多,否则,其实个环境会变得长长窄窄。装修简约,一室明亮,令人坐落都几舒服。 餐牌一张过,分为汤面、拌面、卤肉饭,仲有啲台式卤水、台式小食,而甜品就得一款;此外饮品方面,绝大部分都喺常见嘅台式饮品,整体嚟讲,定价都公遁。 一坐低,侍应就会俾个二维码你,自己慢慢碌住手机慢慢点,呢度嘅主食可以加$20转为套餐,多一款凉拌小食及$28以下嘅饮品,亦可以选其他嘢饮,只要补返差价就可以啦,所以整体嚟讲 都几多弹性。 凉拌木耳、凉拌小青瓜(套餐)套餐所包嘅凉拌小食有三款选择,我哋就拣咗木耳同青瓜,两款凉拌都做得唔错,清清爽爽,衬晒一阵间主食嘅浓味、油香嘢食。 台式卤水拼盘 $78本来好想试个台式小食拼盘,不过,刚好卖晒,改为一试个卤水拼盘,包括有牛展、牛筋、牛肚、猪手
本来好想试个台式小食拼盘,不过,刚好卖晒,改为一试个卤水拼盘,包括有牛展、牛筋、牛肚、猪手同百页豆腐,份量非常十足,满满嘅一大碟,卤得色泽深沉。 牛展好松化,牛筋腍滑,牛肚柔韧,猪手好重骨胶原,豆腐甚有豆香,全部都卤得好入味,整体都有水准。 红烧牛三宝面 $78
拼盘都满足唔到老友,佢就拣咗个牛三宝,即喺有牛展、牛筋、牛肚,上文都讲咗店家嘅卤水喺有一手,而个汤底甚具肉香,浓而不浊,饮咗大半碗都无口渴嘅问题,手工面亦好有质素,柔韧耐浸,食到尾都无话腍晒,好食。 盐酥排骨卤肉饭 $68
我就拣个配盐酥排骨嘅卤肉饭,无论面条,还是卤肉饭,都会配只卤蛋。𩠌料放到满满晌饭面,盐酥排骨做得唔错㖞,外层甘香松脆,唔油腻,肉质松化;而呢度啲卤肉就切得比较大粒,少少肥膏咁啦,但好惹味,捞饭真喺一流, 冻顶乌龙茶、黑糖珍珠鲜奶 +$10
虽然小弟一向好钟意饮奶茶,但检视吓自己嘅食评,原来台式嘢饮中,拣黑糖珍珠鲜奶多过黑糖珍珠奶茶㖞。虽然餐厅无讲明喺用咩鲜奶,但饮落奶味醇厚,好鲜味,而搅匀之后,黑糖𠮶阵阵清租纯香嘅糖味,确喺好特别,好唔同,而底下有好多珍珠,煮得非常QQ,烟韧而有嚼劲。 如果唔喺点个拼盘,其实呢度人均消费大概$90左右,已可以食到好饱,加上香港人都几钟意食台湾菜,睇到餐厅一张枱都可以做到两三转生意 ,希望社会经济继续好啲,人人有工开,日日食餐好。