浏览网评时,就已经留意到九龙湾开咗间主打釜饭嘅食肆【釜之魂釜饭专门店 】。一直没扚起心肝帮衬!今日想找一点新鲜感,因为天气转冷难免想吃一口热腾腾的饭暖胃。来到九龙湾既淘大商场三期地下舖。不用等位,太好了。.【釜之魂】以日本既釜饭为重心,釜饭源自大阪既奈良県,除左丼饭之外,「釜饭」都系日本有历史风味既饭食,「釜饭」是日本一种传统锅饭,即是日本人的煲仔饭外型跟港式煲仔饭有点相似,做法却有不同。是将米、高汤、所有食材放进锅中,猛火加细火慢煮,直到没有水蒸气飘出时,再盖上木盖以真空原理再煮10多分钟,而煲仔饭则是先煮熟饭,再放食材。.餐牌上「釜饭」款式多多,花多眼乱,心大心细喔!金魂•鳗鱼浦烧釜饭 $118釜之魂既镇店之宝金魂同银魂,两款既鳗鱼饭,我就拣左金魂,金魂•鳗鱼浦烧釜饭系较为原始式既鳗鱼汁烧鳗鱼,首先颜色上都知道够浓味,鳗鱼肉厚,而且口感较滑,食起黎带小小既香烤风味,加上独家调制既鳗鱼汁,鲜味带甜,鳗鱼味更完美,简真系完美既配搭。加入鱼肉高汤煮熟既釜饭,饭粒带有鱼既鲜甜味,味道虽然唔似港式煲仔饭咁浓味,味道偏淡小小,但反而更能食到高汤带岀既鲜,更原汁原味,系港式煲仔饭做唔到既独有味道
来到九龙湾既淘大商场三期地下舖。不用等位,太好了。

餐牌上「釜饭」款式多多,花多眼乱,心大心细喔!

金魂•鳗鱼浦烧釜饭 $118
金魂•鳗鱼浦烧釜饭
加入鱼肉高汤煮熟既釜饭,饭粒带有鱼既鲜甜味,味道虽然唔似港式煲仔饭咁浓味,味道偏淡小小,但反而更能食到高汤带岀既鲜,更原汁原味,系港式煲仔饭做唔到既独有味道。
如果想要更多的鳗鱼汁可自行加添呢。
黑豚釜 $98
食过鳗鱼既釜饭,不仿试下豚肉既釜饭,豚肉对日本人黎讲非常讲究,一份靓既豚肉需要做到肥瘦均匀,太肥又会感觉太heavy,太瘦又会食之无味,用长高品质既黑豚腩肉制作既黑豚釜,多汁juicy juicy即豚肉,小小唔太多既油脂溶化既口感特别香浓有味道。
黑豚釜
油脂混合饭粒又是另一番风味,配合上蛋丝葱粒,釜饭既口感就更丰富。
黑豚釜

除左主食既釜饭之外,当然仲有小食先够满足吧。

吉列牛舌 $18
烧牛舌就食得多啦,吉列牛舌你又食过未呢,外层金黄香口,炸得脆卜卜既炸面包住入面既厚切牛舌,牛舌流岀既油脂,感觉就是爽。厚切令口感确实好满足,只是筋位难咬一点。
吉列牛舌
博多饺子 $22
咁多日式小食我最喜欢就系饺子,博多饺子虽然唔大只,但皮薄肉馅多,都唔错吧。
博多饺子
黄金蕨饼 $48
最系甜品就紧系唔小得,日本人气甜食蕨饼,烟烟韧韧既蕨饼味道不太甜,甜味主要来自浦满表层既黄豆粉,甜而不腻,多食唔拘。

黄金蕨饼
这边的环境不算特别但胜在舒服新净。一整晚吃得非常饱肚又自在,价钱比想像中相宜!
想不到吃什么时可考虑一下「釜饭」呢,它是有一种吸引力的。