2021-09-09
上次同夏总踢完早波(其实叫黄昏波),因为讲咗返屋企食,未有一齐食晚饭,讲话下次先再出约。趁住佢无奈地放大假,约出嚟食餐晚饭。疫情前,佢每年都会去一次日本,年几无出门,所以,就拣咗食拉面。地点,都喺油尖旺方便大家啦,最后选上「阿久根」,因为汤底唔喺得个猪骨汤,有其他特色汤底。 门面唔喺好大,细细间咁,有啲隐世拉面小店咁款,而未入去,先吸引到眼球喺铺门旁嘅后巷闸门,因为挂满晌日本啲神社一定见到嘅许愿牌,颇有「地道」风情。老友讲笑咁讲,寻回少少旅日回忆。当踏入餐厅,都如预期般小店环境,地方细细,虽然如此,但就好自然有一种「拉面」铺嘅格局,大抵因为有好多单向嘅面壁位,而墙上又贴上唔少跟日本相关嘅怀旧海报或布幡。全场都喺高脚枱櫈,枱下有啲挂勾勾吓袋,我哋仲坐晌对住厨房位,可以睇到师傅整面。 枱上放有水杯、筷子、纸巾、各种调味料、消毒啫喱,自由取用,俗啲讲就喺自己顾自己,其实咁仲好。 讲到拉面,一般日式拉面店都做得好专,选择唔会太多,不过,「阿久根」就有少少唔同,汤底都有几款:浓虾汤(唔喺龙虾汤)、鸡白汤、香葱酱油汤,而主食材可拣招牌嘅A4和牛,仲有牛肩胛、安格斯牛小排、香煎虎虾、炙烧豚肉、宫崎烟
真喺潜规则,食拉面配汽水,好似特别有感,就好似炸髀配豆冰,不期然走埋一齐。晌度饮罐汽水喺唔抵架喇,但食住热辣辣嘅面条,再饮啖冰冻嘅汽水,再「碳」一口气,𠮶种就喺感觉,特别爽。 冲绳苦瓜饺子 $48
普遍嘅人都唔多钟意食苦瓜,但老友算喺少数嘅例外,所以,见有款咁特别嘅苦瓜饺子,真喺无理由唔错试。饺子煎得好香,脆底,咬落去皮薄有肉汁,啲猪肉搓得够松化,慢慢渗出甘苦味。 牛肩胛肉香葱酱油汤拉面 $98
卖相真喺几靓仔,牛肩胛肉一片片扇形咁排好,而且,都有几多块,仲伴埋溏心蛋、紫菜、葱花、木耳,老友唔食笋,话毒㖞,所以走笋干。望上去大大碗,底下嘅面条确喺几多。讲番啲牛肩胛肉,唔算话超嫩滑𠮶种,但好软腍,而且,极具肉香,香葱酱油汤亦都好香,浓而不浊,配拉面好好食。
食日式拉面,印象中,小弟好似未试过配海鲜,仲要喺虎虾,当然好有兴趣试呢个啦,配上虾汤,未食都觉得喺完美组合。虽然得一只虎虾,但件头非常大,令到整体都好有睇头,加上伴有溏心蛋、紫菜、葱花、木耳、笋干,其实非常丰富。