2021-08-13 1629 浏览
上个月初到访「柏景餐厅 」食自助餐,时值做紧主题「泰•寻味之旅」,多款泰菜菜式固然有特色,去到甜点环节,当中有一款迷你榴梿挞,小巧的骰,真喺做得唔错,老婆都好欣赏。路过佢哋嘅「柏景饼店」,与此同时见到推出咗一款「3D榴梿飘香蛋糕」,卖相好「榴梿」,都几吸引,加上试咗佢哋嘅榴梿甜点,有信心会做得唔错,所以,一于试试坚定「榴」。我见官网介绍喺一磅装,但拎上手好似几重吓。而蛋糕只喺以基本包装盒袋住,初头都好担心,会唔会「飘香」而惹嚟厌恶目光呢?出奇地无乜味㖞!打开包装盒,个「榴梿」又真喺几像真㖞,由榴梿钉、果椗,到色泽,都做到似模似样,一丝不苟。净喺睇啲榴梿钉,就知几花机,真喺逐钉逐钉咁唧出嚟,钉钉皆辛苦。就算打开个盒,都未有强烈嘅气味,但一切开,唔喺讲笑,啲榴梿味一涌而出,真喺飘香四溢。外层绿色嘅忌廉就好似保护罩罩实个蛋糕,所以,未切开就真喺无乜点闻到啲味。不过话喺忌廉,但感觉黏性较重,有少少似麻糬嘅质感,味道似喺斑兰味。睇到个横切面,就见到蛋糕一层又一层,海绵蛋糕之间喺榴梿吉士及榴梿果肉,而且,果肉都几多,故此,榴梿味劲突出;海绵蛋糕非常松绵,吉士打得柔滑细致,啲果肉熟到啱啱好,口感软滑
,钉钉皆辛苦。
3D榴梿飘香蛋糕
睇到个横切面,就见到蛋糕一层又一层,海绵蛋糕之间喺榴梿吉士及榴梿果肉,而且,果肉都几多,故此,榴梿味劲突出;海绵蛋糕非常松绵,吉士打得柔滑细致,啲果肉熟到啱啱好,口感软滑香甜
,虽然无标明用边款榴梿,但都食得出喺靓货,钟意食榴梿嘅人应该绝对收货。
3D榴梿飘香蛋糕
咁有个性、咁足料嘅榴梿蛋糕,加上都几多功夫,真喺做得有一手。正价标$328,当然上官网订啦,因为有8折嘛,折后为$262,真喺食得过
外卖自取
$35 (其他)