2023-03-24 1253 浏览
都好耐无同啲死佬聚一聚,所以,今晚就搞咗个小饭局,几个死佬出嚟食下饭、吹下水。个个都喺麻甩佬,所以,食中菜就啱气氛啲,故此,过到嚟湾仔嘅「楼上大排档」食餐晚饭。 虽然唔喺真正嘅大牌档,但铺上红色嘅胶枱布,用上旧时晌大牌档常见嘅铝质热水壶,都有几分以前大牌档嘅感觉;周围又整啲机铺、麻雀铺、快餐店、粉面档嘅门面,非常搞嘢,后生一辈可能未见过。因为嚟得早,客人唔算多,但坐吓坐吓都唔少人。餐牌底面两版,主打避风塘菜式以及各式小炒,而背页就喺啤酒、汽水、特饮……等等。食到尾,同啲阿姐倾开,先知喺以前喜记炒蟹嘅总厨主理,早知就点啲避风塘菜式啦!青柠梳打 $25、咸柠七 $25、可乐 $15啤酒就唔啱我哋,饮吓啲特饮爽快一吓啦。小弟拣咗青柠梳打,落咗成粒青柠,配以泰国嘅梳打水,所以,成杯梳打特别有青柠香,冰凉清爽。老死杯咸柠七都正,因为整粒咸柑桔加上几片柠檬,酸香醒神。招牌脆皮乳鸽 $78睇外观,啲乳鸽炸得金黄吸引,色泽亮丽,咬落去非常之热焫焫,外皮十分香脆,肉质嫩滑细致,沾上少少淮盐,更吊起啲肉香,怕咸嘅点少少喼汁,亦都唔错,可以去咗阵油腻感。 古法炒蚬 $128何谓古法?小弟就唔太清楚,不过碟炒
青柠梳打 $25、咸柠七 $25、可乐 $15

青柠梳打 $25、咸柠七 $25、可乐 $15
招牌脆皮乳鸽 $78

招牌脆皮乳鸽
古法炒蚬 $128

何谓古法?小弟就唔太清楚,不过碟炒蚬加咗啲九层塔去炒,阵阵九层塔香气,另外,仲带少少甜味,整体而言,都几惹味。此外,蚬肉都唔细粒,味道好鲜甜,最紧要食到尾一粒沙都无。
古法炒蚬
拔丝咕噜肉 $138

咕噜肉一向大有市场,味道酸酸甜甜,喺一记𩠌饭嘅好菜式。呢一碟咕噜肉真喺做得几好,酸甜细致,唔会太呛喉,茨汁刚好,唔会有太多余嘅茨汁,咕噜肉大大件,肉质松化,外层仲保持到脆口,细心食,食得出菠萝喺新鲜货,唔喺罐头嘢。
拔丝咕噜肉
XO酱肉碎芥兰煲 $98

唔系讲笑,嚟到个煲滋滋声,睇得见热气腾腾,阵阵香气四溢。啲芥兰炒得啱啱好,入口爽脆,XO酱去炒,加上少少肉碎,食落咸咸香香,喺一度好惹味嘅菜式。
XO酱肉碎芥兰煲
黑蒜虾仁炒饭 $108

呢个炒饭真心推介一下,因为唔喺一般虾仁炒饭,加咗黑蒜粒去炒,但你又唔会话蒜味太强,可以讲点到即止,黑蒜本身对人又好有益;最紧要喺个炒饭炒得香口,饭粒分明,所以,连老友都大赞好食。
黑蒜虾仁炒饭
蕃薯糖水

正要埋单之际,阿姐话咪走住,因为店家会奉送个蕃薯糖水,虽然唔喺咩贵嘢,喺餐厅表达嘅几点点心意。啲蕃薯好够甜味,有时晌街市买啲蕃薯靓但无乜甜味,而个糖水底就好劲姜,老友就话啱晒佢口味。
蕃薯糖水
席间老友吹吹水,讲到国际经济大环境,美国、瑞士陆续有银行爆煲,但大家都唔太担心,相信未必烧到嚟香港嘅银行。只求继续揾多个钱,继续出嚟饮饮食食,留住呢份好友情,回想返昔日晌石硖尾、深水埗一带啲大牌档吃喝嘅开心时光