2015-07-06 3962 浏览
最近都有条瘾系咁食海鲜,由西贡布袋澳食到去鲤鱼门,再食返去西贡市中心,佢哋都有个共通点就系中式嘅海鲜餐,主要都系每种独立烹调。今次食饭,朋友介绍咗系呢一度,食佢哋嘅招牌菜-热船长海鲜拼盘。热船长海鲜拼盘视乎人数,佢哋有唔同嘅大小选择,包括三款/五款/八款。我哋人少少叫咗个三款嘅,包括有龙虾、蚬同埋翡翠螺,汁方面就拣咗个柠檬牛油汁。卖相方面可以话几特别,用一个网装住,里面有个袋入住啲汁同埋啲海鲜,拎到黎你面前再反转捞匀啲汁,然后就会帮你打开。三款海鲜之中,最吸引当然系大大只嘅龙虾,啖啖肉够爽口,再加埋好香嘅龙虾膏,真系一绝!跟住落黎嘅蚬同埋翡翠螺都好新鲜,但我有啲后悔拣咗呢个汁,因为柠檬好酸牛油味相对真系唔多觉,配起相对淡味嘅蚬同埋翡翠有阵酸味真系有少少奇怪。如果可以再拣我应该会拣辣𠮶两个。除咗海鲜之外,仲有啲粟米同埋薯仔作为配菜,但都系因为个汁嘅关系,所以我食左唔多。盐焗原条海鲈鱼话明食海鲜又点少得食,睇佢个名觉得好特别,谂紧点样盐焗呢﹖原来佢真系揾一大堆盐盖住原条鱼黎焗,上左台之后先帮你破开面头啲盐然后去埋皮。鲈鱼本身嘅味道系偏淡,所以吸收左盐嘅咸味就刚刚好,肉质亦好鲜嫩。扒大虾意大
扒大虾意大利饭
食过两道海鲜之后,第三道都系离唔开海鲜。
虾嘅份量占左差唔多半碟饭咁大,认真足料,而且都好新鲜,够爽口。
意大利饭嘅软硬道适中,更夹杂左蟹肉系饭入面,配以龙虾汁,鲜上加鲜。
面头嘅番茄都唔好忽略,因为焗过之后令水份减少,茄味更浓更鲜甜。值得推介!
Peach on the Beach
以蜜桃味为主,配有薄荷叶和青柠,感觉清新﹗
Peach on the Beach
另一样值得一提系佢地嘅Pasta & Risotto有两个size 可以选择,如果人多可以叫Double size,价钱亦会比起叫两个便宜。不过我地人少少就食Normal size 都好够。