2008-05-11
比较「燥底」0既关系, 一向极少食 tempura, 加上好多地方都整得麻麻, 去日本餐厅通常只会食刺身寿司... 今日忽然口痕, 加上知道呢度同寿司广同一老板, 质素应该有保证, 0黎试试佢0既 lunch. 第一次0黎乜都唔识又懒得很, 只叫了个 assorted tempura (8 款) set lunch ($120) 就算.Salad 新鲜爽脆, dressing 好开胃; 前菜系腐皮及冬瓜丝 (?), 甜甜腍腍的, ok 啦.蒸蛋好滑, 味道清清甜甜的; 配料就以银杏最正, 软软的又甘甘0地, 唔错.面豉汤够味又唔会太咸或太杰, ok 的.坐 bar 台的关系, 8 款 10 件的 tempura 由师傅逐件夹上, 感觉良好 =P- 芝士虾肉饺子 (?): 几特别, 馅料弹牙美味, 半溶的芝士味道清新, 唔会好漏, 好食.- 茄子: 咁多样呢件炸浆最薄, 茄子肉腍腍的又 juicy, 好食!- 虾: 有两只, 爽口又鲜味, 唔错唔错.- 带子: 带子极鲜味, 同卷住炸0个块叶几夹, 我觉得 10 件之中呢个最正! - 唔知乜0野鱼: 鱼尾部分, 肉比较淡口,
面豉汤够味又唔会太咸或太杰, ok 的.
- 虾: 有两只, 爽口又鲜味, 唔错唔错.
- 唔知乜0野鱼: 鱼尾部分, 肉比较淡口, 不过 juicy 又几滑, 唔错.
- 南瓜: 粉粉的又香甜, 几好食.
- 青椒仔: 一向讨厌青椒, 见到不禁「淆底」起来, 不过既然一场0黎到, 无理由唔食咁唔俾面... 食落 juicy, 轻微甘甘0地, 并无涩味, 仲几甜! 以后唔好咁「大乡里」先得 =P
- 虾 + 菜饼 (两件): 粉浆几多0下, 不过馅料绝对无问题, 虾肉弹牙, d 菜爽口带甜, 好食.
食到最后油渍都几多, 不过炸浆够薄够脆口, 唔错唔错.
热咖啡一般滑, 不过几香浓, 唔错; 仲有两件西瓜, 哈哈.
地方唔大, 好快就爆了场, 环境干净企理, 不过可惜我坐的门口位经常闻到有人煲烟 (女厕传出来的???); 招呼亦好, 日本师傅好 nice, 店员们亦有礼貌又有求必应.
埋单连加一 $132, 各方面都令人好满意, 劲抵! 一定会再0黎, 下次要试试自选 tempura -- 「燥底」都系咁话啦! =P