2023-03-06 5296 浏览
早前睇过啲饮食杂志嘅报道,先知呢间卖传统中式糕点嘅「龙妈妈」原来制作喺咁有诚意,所以,今日衬出开嚟佐敦一带都有少少专诚过到嚟帮衬下,买啲糕点返去当饭后甜品,加上老婆本身都钟意食呢一类中式糕点。门口放咗两组冻柜,所有出品一眼睇晒,左边矮身冻柜放晒所有糕点,右边高身冻柜就放咗一啲滋润养身饮品,睇起嚟都几特别,不过,今次就试试店家嘅糕点先。不得不讲,无论糕点,还是饮品,都放得整齐。再细看啲糕点,唔单止款式多,而且,有啲可以讲喺坊间少见,重点喺真材实料制作,并非工场交货嘛!定价$20 / 3件,最正喺可以任搭,咁就可以一次过试到多款唔同口味。晌等候期间,又无意中睇到铺内一角,果然严选优质材料嚟制作,更标明每日新鲜制造。 左度右度,买咗6件心水嘅返去试试。件件糕点都大片又厚身,而拎起嚟都好坠手,感觉份量十足无欺场。红枣糕红枣糕够养颜, 拣嚟畀老婆试,闻落就唔喺好特别,但食落就确喺好有红枣嘅清甜味,口感软软糯糯,糕身算喺几挺身,里面仲有少少红枣肉。椰汁桂花糕 两层桂花糕夹一层椰汁糕,所以,卖相好睇,桂花都睇得出落唔少,所以,桂花糕部份好有自然嘅桂花香气,淡雅清幽,糕身亦好有弹性;而椰汁糕部份,椰香
再细看啲糕点,唔单止款式多,而且,有啲可以讲喺坊间少见
,咁就可以一次过试到多款唔同口味。

椰汁桂花糕

两层桂花糕夹一层椰汁糕,所以,卖相好睇,桂花都睇得出落唔少,所以,桂花糕部份好有自然嘅桂花香气,淡雅清幽,糕身亦好有弹性;而椰汁糕部份,椰香十足,两者估唔到都以夹。
黑糖姜汁糕

色泽最深沉嘅一款糕点,但绝对喺「有料」之糕,咬落糕身比较烟韧,味道方面,先有阵阵黑糖香气,但嗒落去,姜汁嘅味道强势渗出嚟,更感受到𠮶份辛辣之劲,冬天食呢款糕,实有御寒之效。
绿豆糕

咁多款糕品中,以绿豆糕相对平淡少少,不过,你睇见糕身平均填满绿豆,同样喺用料无欺场。其实,食味都唔错,有淡淡绿豆香,只不过,喺无咁特别而已。
红豆糕

老婆一向对红豆情有独钟,所以,晌众多糕品之中,就几钟意食红豆糕。呢一件红豆糕,质素都唔错,里面嘅红豆大大粒、好饱满,清甜味十足,又唔会太甜。
椰汁斑兰千层糕

杂志特别讲到佢哋喺用新鲜斑兰叶榨汁,所以,点都拣一款有斑兰元素嘅糕点。呢件千层糕,绿白相间足有9层,绝对喺心机嘢,而淡淡绿色绝对唔喺人造色素,原汁原味以斑兰汁去做,故入口确有有阵阵斑兰清香,质地烟韧有弹性,配以椰汁糕,极具东南亚风,好睇又好食。
椰汁斑兰千层糕
先后分享咗6款糕点,可谓各有特色,果真用料十足,平均算为$7件,呢个价实在喺抵食。仲有,糕点都喺当日做当日卖,食过之后,每一件都都食得出喺新鲜货,唔会话放耐咗有啲部分就会变硬嘅感觉,真喺好够诚意。
5 分钟 (外卖自取)
$20 (其他)