2024-07-09
话说系香港仔一向仲保留紧好多有香港风味嘅茶餐厅,其中一间我最钟意就系「荷里活冰室」。✨首先讲紧就系喺午餐时间要食一大碟蒜茸汁西冷薄牛扒饭啦。🤤呢个牛扒真可以用「香」嚟形容,食落口感觉特别嫩滑。蒜茸汁亦都好香,配衬得刚刚好。喺牛扒简单但美味的口味之下,我食得好满足。👍✨对于肉饼方面,我哋点咗份笼仔流心蛋蒸肉饼饭。肉饼做得刚刚好,厨师将所有的肉饼材料煮得恰到好处。大概你会觉得简简单单,不过当你咬落去,顿时感受到肉饼嘅扎实和优雅🤗。当跟配上流心蛋的香滑,系绝对说不出的美味。✨餐后果汁饮品我哋选咗杂果冰,够冻又唔会太甜,仲有全场最大嘅杂果,饮落好清新,实在解渴!🍹✨最后简简单单又一杯冻柠茶,茶味浓郁跟一点柠檬的酸爽,整个下午都唔会口渴。😋睇晒以上所有嘢,你仲等咩啊? 「荷里活冰室」嘅午餐价格公道,食物又美味,仲有传统港式茶餐厅独有嘅温馨气氛。如果你系港仔一带嘅话,千祈唔好错过啦!相信我,你会系度食返几碟㗎!👏😊