2020-08-23
美孚区有Pizza Hut,亦有PHD,两家都喺外卖店,无堂食,有订开呢两家薄饼都知,两家同属一个集团,大致上质素差唔多,不过后者就平啲,有时优惠又多啲。星期日晚,老婆想休息吓唔想煮,小弟行完山亦唔够时间准备,所以,是晚就过嚟PHD买薄饼。不过,蠢咗,误信个店员话等20min,结果等咗40min,否则,落咗单再去逛超市买嘢,返转头先拎薄饼就变相唔使等太耐。 有咩拣就唔讲喇,Pizza Hut又好,PHD又好,相信好多香港人都好熟。本来打算叫个超值二人套餐,但薄饼只限指定款式,老婆唔啱食,唯有散点。不过,其他套餐嘅薄饼就可以任拣款式,唔明咩逻辑。临俾钱时,见佢啲有啲「星级追加」,睇落好似平平哋,就点多两客甜品返去,不过,比预期好鬼细杯。酱烤鸡肉薄饼 $117 (8折) 外卖自取有样着数,就喺8折咗,而拣咗惹味嘅「酱烤鸡肉薄饼」,睇餐牌纸材料包括鸡肉、牛肉、桃、青椒、青瓜,并配以烧烤酱汁。不过,单睇外表,馅料真喺唔算多,加上睇住佢哋咁多单,啲店员做到唔停手,馅料就唔好期望分布平均喇。质素方面呢?咁叫得PHD嘅,都唔喺贪咩高质素,但求平靓正,过吓薄饼瘾,不过,食材分布不均,喺会影响咗个食味,
外卖自取有样着数,就喺8折咗,而拣咗惹味嘅「酱烤鸡肉薄饼」,睇餐牌纸材料包括鸡肉、牛肉、桃、青椒、青瓜,并配以烧烤酱汁。不过,单睇外表,馅料真喺唔算多,加上睇住佢哋咁多单,啲店员做到唔停手,馅料就唔好期望分布平均喇。 质素方面呢?咁叫得PHD嘅,都唔喺贪咩高质素,但求平靓正,过吓薄饼瘾,不过,食材分布不均,喺会影响咗个食味,我都专登拣件料多嚟影先睇落咁好咋,其实啲青瓜同罐头桃都喺平价嘢,不妨落多啲啦。 冲绳黑糖豆乳布甸 $10
本身黑糖分开装起喺无问题,但估唔到喺黑糖粒,唔喺黑糖浆,唔似食豆腐花咁,热嘅豆腐花好易将啲黄糖溶咗去,但呢家啲黑糖根本就一粒粒晌布甸上面,唔会溶,故此,食落口喺沙沙嘅感觉,唔OK㖞,嘥晒啲香滑豆乳味浓嘅布甸啫。 红豆抹茶布甸 $10
相对个豆乳布甸,呢个红豆抹茶布甸就正好多,一来红豆跟抹茶向来都好夹,二来唔会好似啲黑糖有沙沙嘅感觉,再者,红豆够腍、够清甜,布甸嘅抹茶味够浓郁。可惜喺两杯甜点都好细杯,两啖就食晒,感觉有少少到喉唔到肺嘅感觉。 题外话,晌等候期间,客人越嚟越多,但都仲喺同啲客讲我20分钟,我见佢哋啲外送速递堆到十几袋都送唔彻,我心谂,后面啲客唔使等一个钟就怪,眼见有啲客都开始不耐烦,包括小弟!