2015-09-18 406 浏览
一直以黎,铜锣湾比我既感觉系一个「卧虎藏龙」既地方,唔同既大厦里面有各式各样既美食,总系给人无限惊喜!任何食店只要能够喺呢个地方站得住脚的话,要「走出去」往其他地方开店绝对冇难度!「Chibee」位于轩尼诗道近铜锣湾广场既商厦,地方唔算太大,全场只有约三四十个坐位,另加一个可以坐5-6人既Bar枱。里面无论装修、格局、以至侍应全部都好「韩风」,如果唔系走火通道果个白底绿字既「出口」两个字,我都会以为自己去左首尔!杂果宾治 (1 jar) ($85) : 因为泊左车所以唔可以饮酒精饮品,如果唔系一定会试埋佢地果D喺香港非常少见既韩国啤酒!Anyway,Fruit Punch唔太甜得黎之余又有少少水果既香味同埋余韵,最啱食D好似炸鸡咁既香口野!忌廉罗勒香蒜炸鸡 ($178): 唔驶多讲,炸鸡绝对系呢度必食之选。同其他食过既韩式炸鸡唔同,呢度既口感相对冇咁「重粉」,而且炸粉有少少香蒜同埋好似戏院食到果D爆谷捞埋一齐果阵食到既少少既香味,非常特别!至于个忌廉sauce方面,餐厅十分细心用左雪糕火锅经常用到既保温炉做容器,咁就唔驶担心食到尾段时D汁冻晒影响口感!味道方面,由于忌廉汁里面用左Bas

杂果宾治 (1 jar)
忌廉罗勒香蒜炸鸡 / Basil Pesto Cream Chicken

至于个忌廉sauce方面,餐厅十分细心用左雪糕火锅经常用到既保温炉做容器,咁就唔驶担心食到尾段时D汁冻晒影响口感!味道方面,由于忌廉汁里面用左Basil香叶同埋落左烟肉丝,所以入口时非常香滑之余,又会食到香叶既味道同埋酱汁里面芝士同烟肉既口感!
部队锅 ($220): 呢度既部队锅份量十足,香肠、午餐肉、韩式饺子、金菇等等既材料差唔多满泻唔在讲,泡菜更加舖满晒锅既表面,令到个汤完完全全浸晒泡菜既味道,无得弹100%正宗韩式口味,同我几年前同首尔同事喺江南区一间Local 餐厅食到既一模一样,超正!

值得一提既系,呢度既店员十分细心,提我地必须首先「整碎」左里面旧肉先,等佢既味度晒入汤底之后先再食就会更加好味!
部队锅 / Budaejigae
卡邦尼年糕 ($108): 同平时食到既年糕有少少唔同,呢到既口感非常之chessy有质感,同坊间经常食到好似长通粉果只既口感完全唔同!个sauce非常之滑唔在讲,咸咸地之余更加因为上面既芝士粉同埋里面既烟肉丝令到口感更加突出,抵赞!
卡邦尼年糕 / Carbonara Tteokbokgi
总括黎讲,呢度绝对系三五知己小聚既好地方。不过,因为地方浅窄既关系所以餐厅规定用膳时间一律只限九十分钟。另外,因店员全部都系韩国人既关系,全程有心理准备要「英语对白」!

难得喺香港有一间咁「江南style」既韩式小店实在可喜可贺,爱好韩风既朋友一定要「到此一游」呀!
2015-09-17
杂果宾治 (1 jar)
部队锅 / Budaejigae
卡邦尼年糕 / Carbonara Tteokbokgi