2019-04-18
圣安娜饼屋 新出咗一系列「Mango Lava 流心芒果」甜品💛🧡,草根帮大家速报一下。💛流心杨枝甘露蛋糕($238/1磅)最具睇头一定系呢款☝🏻,成粒龙珠咁放系蛋糕面🎂,再加芒果片砌成花形🌼,卖相好靓。粒龙珠其实系的柚肉寒天,蛋糕以几层组成,芒果椰子mousse 🥥同海绵蛋糕🍰夹住杨枝甘露流心馅,砸加上古力脆粒增加口感😋。流心程度一般,味道较同平日嘅芒果蛋糕相似🥭,唔会太甜,都升唔错。不过,草根觉得如果酸味突出d,会更切合杨枝甘露嘅主题。🧡流心芒果奶盖($238/1磅;$138/半磅)蛋糕上盖有芝士奶盖🍼,口感绵密顺滑,但稍欠咸香。成个蛋糕芒果mousse为主,中间有流心芒果酱🥭。蛋糕面铺上大量厚切芒果肉,蓝莓同白色小糖花作点缀。 味道同同系列嘅流心杨枝甘露蛋糕相似,但相较之下味道稍为单一,都系前一个较好吃😋。💛杨枝甘露卷($70)卖相与平日的芒果蛋卷相似,分别是戚风蛋糕中除涂上忌廉外,中间还加上杨枝甘露布甸🍮。戚风蛋糕软绵绵 🍰,杨枝甘露布甸看得出加入柚子,吃起来有咬口,只可惜欠缺点柚子的微酸,未能把杨枝甘露的精髓发挥得传神。🧡芒果奶盖寒天杯($23)甜品分咗做几层,卖相都几精致❤️
💛流心杨枝甘露蛋糕($238/1磅)
🧡流心芒果奶盖($238/1磅;$138/半磅)
💛杨枝甘露卷($70)
🧡芒果奶盖寒天杯($23)
甜品分咗做几层,卖相都几精致❤️。芒果片铺面,下层系芒果mousse同芝士奶盖,味道清甜,而奶盖香滑,最底系爽口寒天加芒果粒🥭。中意佢细细杯唔会腻,独食冇难度😋👍🏻。