2023-03-07
可能大家平时都有买过kiki面返屋企煮,但系你又知唔知除咗即食面之外,kiki面都有开实体店,而且就系IFC入面,经过就算唔入去食面,都可以叫杯野饮坐低(因为中环真系好少有手摇铺可以比你坐底饮)一坐低职员就会放低餐牌,然后同你讲手机落单,就行开咗,咁我都望咗一阵餐牌,期间职员都有同我讲套餐抵食啲,虽然系手机落单,但又未止于去到0服务态度咁差$148包一个小食,一个主食加一杯野饮,其实系IFC入面来讲已经好抵食,仲要免收加一川味牛肉汤面+酸脆土豆丝+白桃乌龙(热)+田园时蔬(另加$12)其实单一个套餐已经够食,但系觉得冇咩蔬菜,想健康啲先加一个菜,不过$12就只有三嚿菜,份量有啲少,不过佢时蔬烚到刚刚好,唔会太老,而且配埋少少酱油都唔错;土豆丝个人觉得切得有少少粗身,调味方面就不过不失咁,如果再嚟食我就会选择其他小食比较好牛肉汤面一眼就睇到有四嚿牛𦟌放在系面,牛𦟌食落唔会好干好实,但都唔会好淋身,仲系好有咬口,因为牛𦟌这个部位原本就少脂肪,所以就算经过长时间嘅炖煮都唔会变到入口即化,食落仲好有肉味;虽然餐牌上有一个辣椒仔喺隔离,但都唔会好辣,只系有少少辣味提味咁;面质比较硬,未必每个人都
牛肉汤面一眼就睇到有四嚿牛𦟌放在系面,牛𦟌食落唔会好干好实,但都唔会好淋身,仲系好有咬口,因为牛𦟌这个部位原本就少脂肪,所以就算经过长时间嘅炖煮都唔会变到入口即化,食落仲好有肉味;虽然餐牌上有一个辣椒仔喺隔离,但都唔会好辣,只系有少少辣味提味咁;面质比较硬,未必每个人都钟意食,但个人就比较钟意依种质感多啲,感觉唔似煮咗好耐好淋咁
白桃乌龙(热)
大概要等二十分钟先饮会好啲,因为二十分钟后,茶包嘅味都已经渗透晒出嚟,而且唔会好热,刚刚好系合适饮用嘅温度,这时候白桃嘅香味先会出嚟,唔会净系饮到乌龙茶味
以上均是我个人观感,每个人嘅口味各有不同,所以末必同每个人嘅用餐感觉一样,如有不同,敬请见谅。