2023-05-06
【九龙城区】【新占记面食】上次讲咗喺红磡啱啱搬咗新舖嘅荣发,反应唔错。老店就系有呢个魔力,就算喺黄蓝嘅斗争之中被指系蓝店,但系凭食物质素,一样能得到区内街坊支持,晚晚门庭若市。连带我个 post 都有人讲得出佢出名嘅系猪手,呢啲就系口碑。今次要讲呢间叫新占记,之前同一个舖位明明系沾仔记,但系格局完全冇变之下换咗个招牌,就算连政府「安心出行」都仲系显示佢系沾仔记,唔知咩玩法。不过我谂既然乜嘢都冇变咁嘅款,都走入去试一试佢,可能都会有唔错嘅体验呢。叫咗碗「牛腩牛筋粗面」,本身系一个双拼面嚟,不过阿姐话冇乜牛筋,咁就咁写咗牛腩面,我竟然冇睇 menu 所以系唔知价钱上嘅分别,真系第一次。呢碗嘢 $38 唔算平,而且都系啲牛腩碎,有啲头头尾尾嘅 feel,所以感觉麻麻哋。我为咗个 post 可以全面啲,叫多个 $41 嘅「云呑拼水饺」净食,果然冇令我失望,云呑真系沾仔记名物之一,皮薄馅靓大大只,食落去啖啖肉之余又冇碱水 feel,正。水饺都承继到云呑嘅份量,都系好大,口感都好丰富,都好值得试。期间我有叫嘢饮嘅,唔想饮汽水之下叫咗杯价值 $10 嘅「冻柠茶」走甜,但系有青柠加柠檬,几有趣。上次食
期间我有叫嘢饮嘅,唔想饮汽水之下叫咗杯价值 $10 嘅「冻柠茶」走甜,但系有青柠加柠檬,几有趣。上次食荣发粉面就唔记得影张单,今次食新占记就一如以往咁记得影,所以都清楚知道全单系 $89,唔使好似上次咁要即刻揾地方 mark 低。
揾资料时见到餐厅英文名叫 James Noodles 就谂起「Come on James」嘅故事,本来想打啲嘢学 Miss Ding 咁玩无缝切入,但系大家都见我呢排又唔记得影单,又唔记得影 menu,都知道我嘅状态真系好差,所以好难做到高水平嘅嘢。
一直以来,我都好想畀到大家一个平台去睇啲餐厅,唔使吓吓去到先揭 menu,尽量都想影多啲实况畀大家。之前都试过大头虾唔记得影啲嘢搞到要特登再去,甚至再食一次。但系以今时今日我嘅状态嚟讲,喺公司保持唔好成日做错嘢已经赢。。。
(地址:红磡湖光街1-7号联盛大厦龙图阁地下17C号舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #1ambackup #1am0507 #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am九龙城区 #红磡 #1am红馆 #新占记面食 #JamesNoodle #沾仔记面食 #牛腩 #牛筋 #云呑 #水饺 #粉面 #粉面店