朋友尖东返工带左我去H Zentre间谷辰食Lunch,日式超巿入面占左三分一系轻食区,有卖便当饭团专区,同卖沙律bar同咖啡既专区,自助形式,购买食物后再坐低系resting area食,有数个座位方便即场享用。竹荀黑胡麻糖芯蛋饭团 $34~饭团有惊喜,用嘅系日本产珍珠米,特别粘口同耐嚼,每一粒饭都捞咗日式甜酱油,芝麻同竹笋碎,好入味。撕开包装纸见到本身已经有一张海苔包住饭团,另外店员仲俾多左一张新鲜海苔我,佢话咁样会脆啲。原只嘅糖芯蛋都好高质,蛋浆好浓,熟度控制得非常好。柚子酱油烧豚肉海苔五谷便当 $68~即叫即制,饭底系用五谷米沟日本产珍珠米,有五谷香味口感之余又食到日本米果种软熟粘口,份量很足够,仲有两片海苔伴饭。厚切叉烧有三大块,肥瘦分明有肉汁,用火枪加热后带焦香,配埋酸甜嘅柚子酱,唔会肥腻,几好食。配菜仲有时令野菜-辣荳芽,日式渍物-腌萝卜,同我最爱嘅糖芯蛋半只,加$10仲可以配味噌汤。

竹荀黑胡麻糖芯蛋饭团 $34
竹荀黑胡麻糖芯蛋饭团

原只嘅糖芯蛋都好高质,蛋浆好浓,熟度控制得非常好。
竹荀黑胡麻糖芯蛋饭团

柚子酱油烧豚肉海苔五谷便当 $68