呢间真系实力﹑打卡兼备的coffee shop其实呢间外表亮丽既coffee shop 我都经过唔少次,但一直都冇试因我潜意识认为呢类既coffee shop 都系饮下野,食下轻食为主唔知点解新一年突然有动力去睇下佢有咩食,而又俾我睇到原来佢有lunch 食重点系,佢D野几好食! 睇得出厨师既诚意,不得不推荐一下!想讲少少关于佢个名,叫「coffee or tea 」第一次远睇, 以为系「coffee % tea 」,因为佢将个「O」同「R」代替左两个「0」所以远睇就会似%的感觉,几有趣店既装潢用了白﹑灰﹑啡为主色调既时尚设计门口既左﹑右手面放了两棵高身既绿色植物做点缀场内既摆设比较简洁有一个角位既墙身挂左数十张既黑白香港街景postcard店既门口放了一张bench,再加上两张小圆形既金色铁片做枱,岩晒喜欢系室外饮下coffee 既食客休息﹑坐下店内对街景的位是一条可坐6人的bar 枱其他就主要为2人枱或4人枱,估计场内可坐约30人讲返MENU,除左有一般coffee shop卖既coffee drinks 同一些甜点,佢仲有早餐同饱肚既lunch早餐去到早上11点供应完,其他食物就
呢间真系实力﹑打卡兼备的coffee shop

重点系,佢D野几好食! 睇得出厨师既诚意,不得不推荐一下!

想讲少少关于佢个名,叫「coffee or tea 」
所以远睇就会似%的感觉,几有趣

店既装潢用了白﹑灰﹑啡为主色调既时尚设计
门口既左﹑右手面放了两棵高身既绿色植物做点缀
场内既摆设比较简洁
有一个角位既墙身挂左数十张既黑白香港街景postcard
店内对街景的位是一条可坐6人的bar 枱
其他就主要为2人枱或4人枱,估计场内可坐约30人

早餐去到早上11点供应完,其他食物就由早上11点供应到是日关门

轻身有多士﹑蛋治等等
lunch就有焗饭﹑意粉等等,最正既系,佢仲有「煲仔饭」!
这些菜或仲唔系普通茶记见到既样,系充满fusion 创意的
例如牛柳炒河同炒贵刁,唔系炒乱晒D 材料上,系整到精致如花一盘咁上
虽然我冇叫到,但睇到个MENU 同其他食客点既菜都显示到
而我叫既其中一款煲仔饭,更突显到佢地玩fusion 既功架﹑厨师既用心

有QR CODE 可以自己随时下单
服务方面,侍应们都算有礼貌,不过觉得可以做得再好D
好似我叫佢帮我加水,位男侍应都好快对应到,过黎帮我加水
但佢完全冇理我同行3位朋友,而佢地既水已经冇左大半,似系发紧梦,哈哈
价钱方面,小贵
但难得遇到有实力既fusion 菜,值得

假日餐厅比较多人食
可以打电话订位
全日没有加一服务
➽腊肠润肠法国乌鱼子煲仔饭 $108

落单到上菜好似都唔洗20分钟,几有效率
外形上好吸引,因为佢地厨师将腊肠和润肠都切片铺到成个圈咁,中央再有适量既法国乌鱼子,再洒上一些葱花,岩晒打卡

中式既腊肠润肠竟然配法国乌鱼子
好创新
法国乌鱼子其实系鱼既卵巢,洗干净后以食盐餣制,所以系干身带咸香
其实有D 似咸鱼既感觉
口感有点粉,而且没有咸鱼的死咸,咸鱼系食少少就已经好重味,但法国乌鱼子系一啖饭加一片也不会太过
除了有创意,也懂得用西式既材料提升中式既菜式既味道
呢个位好欣赏厨师既用心

腊肠和润肠好食,唔会干有适当既汁
切得薄,都易咬
不过略嫌可以切厚少少,个人喜欢食到爆汁既口感

饭有焦香,有饭焦
而且佢唔黏底,好劲
见到煲底有D油,相信系落左D 油所以就算有饭焦都唔黏底
呢D 位睇得出好有心做,赞
而且个油食完都唔会有腻既感觉,相信系一D 有质素既油
整体好食,十分推荐!
➽水蜜桃焗猪扒饭 $88

焗饭比煲仔饭早少少到
外形上都系几靓
饭边铺满了粒粒既水蜜桃
中间就系一饭吉列猪扒

吉列猪扒唔干身,但也未去到多汁,整体口感都系唔错
个汁朋友试就话觉得有D 酸
我反而觉得几好食,岩岩好
饭系炒底,汁既量都唔少,食到底都唔会觉得个饭系干身
虽然创意度未及煲仔饭咁高,但都算不错既一款

以上既饭都唔包饮品,另叫要正价
大约$30起都有一杯
题外话/补充资料: 可以打电话订位; 全日没有加一服务