2023-03-22
星期六同男朋友出旺角行街心血来潮想揾间火锅食,见到呢间有好多个唔同锅底又有几种二人餐,就入咗去试试。二人餐方面最平嘅有4百蚊都唔洗,但因为想食椰子鸡所以我哋选择咗$656「滚得正」2人餐。 ———————————————🌟招牌椰子鸡锅(半只鸡)呢个椰子鸡锅真系不得了,一开始我见佢净系放个空锅系度真系一脸问号,点知佢转头就拎左成盘材料出嚟系我面前逐样倒,先将马蹄粒同椰子片放入去,跟住就系我面前张两粒新鲜椰子同两粒大椰青嘅所有汁倒入去,放埋半只鸡入去之后再开始煲,过程真系一滴水都冇加过。一边煲嘅时候有几次忍唔住开咗盖去望望,果啲椰子味真系香到不得了,水滚后再焗5分钟就可以开始食。每旧鸡煮出嚟都非常嫩滑,而且仲有好香椰子味,佢地嘅豉油都有专灯安排味道比较淡,避免盖过晒啲椰香。汤底方面真系每啖都系椰子水,饮到停唔到口。.🌟日本大元具2只大元贝果名真系名呼其实,两只都好大只,帮你片开两旧都依然啖啖肉。.🌟手打四宝丸呢四宝丸都令我好惊叹,粒粒都非常弹牙仲好足料,四宝分别系鲮鱼球、牛肉丸墨鱼丸同虾丸。最令我回味嘅系墨鱼丸,真系好好食,墨鱼味好重,全粒都系墨鱼嘅感觉。虾丸同另外3只比相对冇咁重味,可能
———————————————
🌟招牌椰子鸡锅(半只鸡)
🌟日本大元具2只
🌟手打四宝丸
呢四宝丸都令我好惊叹,粒粒都非常弹牙仲好足料,四宝分别系鲮鱼球、牛肉丸墨鱼丸同虾丸。最令我回味嘅系墨鱼丸,真系好好食,墨鱼味好重,全粒都系墨鱼嘅感觉。虾丸同另外3只比相对冇咁重味,可能调味上加咗胡椒有少少盖过,但都系好值得推荐。
🌟手包鲜虾云吞4粒
每粒入面都有好大粒嘅鲜虾,皮薄馅靓!
🌟美国安格斯板眼
完全冇谂过2人餐都可以有咁大份牛,份量超多而且真系高质牛肉。
🌟脆肉鲩骨腩
每旧都系厚切,肉多骨少,每旧咬落都啖啖肉。
🌟即炸紫菜响铃
唔系讲笑真系即炸出嚟,上台果下热辣辣香味出晒嚟,仲要每旧都好大旧,放落个锅一秒即食都依然系超香脆。
🌟皇帝菜
出面好少火锅餐会配皇帝菜,因为皇帝菜始终唔系一个大众偏爱嘅蔬菜,但我想讲皇帝菜真系同呢个椰子鸡锅天生一对,啲菜煮完之后吸晒个椰子汤真系好鲜甜好好味。
🌟赞歧乌冬
呢个赞歧乌冬系比较幼身果种乌冬,一开始仲觉得有啲少,不过成餐食落其实好够好饱,提提大家记得唔好煮太耐!
🔸整体评价🔸
呢间真系十级推荐,基本上系一定会再帮衬,香港真系好少有咁高质嘅椰子鸡煲,真材实料之余仲要每个配菜都用心制作,从外表到味道一啲都唔马虎。我见佢本身都真系有好多套餐选择,价钱丰俭由人,提提大家每位需要另外收$18酱油费。